Autor Wątek: najtańszy, ale sensowny młynek do domu  (Przeczytany 5163 razy)

Offline papryczqa

najtańszy, ale sensowny młynek do domu
« dnia: 10 Wrzesień 2024, 22:18:31 »
Wróciłam z Włoch i czując olbrzymią różnicę w kawie zapragnęłam tego smaku na co dzień w domu. Poczytuję na ten temat i okazuje się, że ze sprzętu najważniejszy jest młynek. Już wiem, że musi być żarnowy, najlepiej stalowy, ale nie spodziewałam się, że nawet ręczne młynki sa w tak wysokich cenach... Jakie modele z tych najtańszych byłyby w miarę przyzwoite dla osoby początkującej? Przyznaję, że nie chciałabym wydawać miliona monet, bo jeszcze zostaje zakup ekspresu kolbowego (od jakich kwot zaczynają się te sensowne?) oraz reszty akcesoriów..

Ramkan

• Gość
Odp: najtańszy, ale sensowny młynek do domu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrzesień 2024, 22:29:44 »
Miałem podobny "quest".
Na początek chyba faktycznie najlepszy będzie ręczny, a to z kilku powodów:
- mogą być tanie! Ja wyrwałem KinGrinder K6 za 270zł. Mogę zrobić wszystko, od french pressa po espresso, a nawet zrobić księżycowy pył z kawy
- nie wydając kupy kasy znajdziesz swój smak, czy to drip, czy to french press, czy to espresso i nauczysz się wielu rzeczy kluczowych w tym hobby
- jak o niego dbasz to zawsze możesz go potem sprzedać - pod warunkiem, że kupisz dobry

I wcale nie trzeba kupować Comandante za 1000 ziko, bo ta cena to faktycznie żart, ale jak chcesz mieć coś dobrego w dobrej cenie, to KinGrinder. Recki K4 i K6 znajdziesz na YT, a polecany jest przez najsłynniejszych ze światka kawy. Resztę dobrych akcesoriów do espresso czy alternatyw też można tanio kupić. Sam ekspres to różnie, za 1000zł można mieć bardzo dobry sprzęt. Tu uderzaj np. do @kawosz17 , handluje cackami za niewiele.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrzesień 2024, 22:36:18 »
Najtańszy, który nadaje się do zrobienia smacznego espresso, z tych co używałem to był Kingrinder K6, ale ostatnio zniknął z rynku, cena nowego ok. 100 Euro. Można jakiegoś używanego 1zpresso z serii J. Opcji jest dość wiele, określ jaki budżet, to będzie łatwiej coś doradzić.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2024, 22:39:09 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2024, 23:04:11 »
Kingrinder K6, ale ostatnio zniknął z rynku

Faktycznie, na tę chwilę widzę go na Ali
https://pl.aliexpress.com/item/1005007364738117.html
z kodami tutaj
https://www.czajna.pl/poradnik/pelna-lista-kuponow-aliexpress/
można zjechać z ceny tak do ok 450zł.

@papryczqa zastosuj się do tych podpowiedzi:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14877.msg302444#msg302444
A taki młynek najpewniej będzie można wyrwać jeszcze taniej.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2024, 23:24:10 wysłana przez Ramkan »

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2024, 23:52:28 »
Był ostatnio taki wątek, i padło sporo propozycji w budżecie 500-1000zl młynków automatycznych.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Wrzesień 2024, 14:27:55 »
Elektryki z przemiałem do espresso można spokojnie wyrwać za 300zł
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=139.msg304126#msg304126

Niemniej ręczniak, mimo że kręcenie bywa czasem irytujące, pozwala lepiej w świat kawy wejść.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Wrzesień 2024, 17:39:06 »
Nie korzystałem z super młynków ręcznych, ale takich średniaków, to mielenie 60s pod espresso byłoby mega frustrujące, po alternatywki to inna sprawa, bo grubszy przemiał o wiele prościej zmielić, już nie mówiąc o kalibracji kawy pod przemiał, chyba bym zwariował. :D
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2024, 17:41:14 wysłana przez pawel890 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:15:38 »
Kingrinder K6 mielił niecałe 50 sekund 18 gramów kawy do espresso. Minimalnie krócej mieli Kinu z żarnami standardowymi. Wstrzelić się też nie było jakoś specjalnie trudno, a dzięki temu, że ręczniaki nie mają praktycznie retencji, to nie trzeba marnować kawy przy zmianie grubości. Oczywiście nie jest to super wygodne, ale jeśli ktoś pije dwie kawy dziennie, to da radę ukręcić sobie dobrą kawę. Oczywiście wygodniej na elektryku, ale koszta wtedy są większe żeby mieć podobną jakość przemiału i niewielką retencję. 

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:27:30 »
Jak mi się nie chce kręcić, to biorę MacAllistera 18V i z wyczuciem. Zachęca do tego też producent.

kg.jpg

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:57:17 »
Ja polecę DF54 ostatnio zamówiłem go siostrze na urodziny i porównałem do mojego Ceado rezultaty były bardzo zbliżone.
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline papryczqa

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Wrzesień 2024, 07:30:29 »
Miałem podobny "quest".
Na początek chyba faktycznie najlepszy będzie ręczny, a to z kilku powodów:
- mogą być tanie! Ja wyrwałem KinGrinder K6 za 270zł. Mogę zrobić wszystko, od french pressa po espresso, a nawet zrobić księżycowy pył z kawy
- nie wydając kupy kasy znajdziesz swój smak, czy to drip, czy to french press, czy to espresso i nauczysz się wielu rzeczy kluczowych w tym hobby
- jak o niego dbasz to zawsze możesz go potem sprzedać - pod warunkiem, że kupisz dobry

Kurcze tylko teraz ten młynek chodzi po prawie 500zł, pytanie czy faktycznie jest wart tej ceny? Czy może w tym budżecie można dorwać coś lepszego?

Najtańszy, który nadaje się do zrobienia smacznego espresso, z tych co używałem to był Kingrinder K6, ale ostatnio zniknął z rynku, cena nowego ok. 100 Euro. Można jakiegoś używanego 1zpresso z serii J. Opcji jest dość wiele, określ jaki budżet, to będzie łatwiej coś doradzić.
Wiesz co, im taniej tym lepiej, ogólny budżet na wszystko jak młynek, ekspres, tamper, dzbanuszek na mleko (czy coś pominęłam z tych niezbędnych elementów?) to tak 2000zł chciałabym się zamknąć, bo raz, że to początki drogi, baristą profesjonalnym na 100% nie zostanę i to głównie na własny użytek zabawa, bo jak poczułam różnicę w smaku kawy to teraz ta z ekspresu automatycznego smakuje jak lura...

Był ostatnio taki wątek, i padło sporo propozycji w budżecie 500-1000zl młynków automatycznych.
Możesz napisac jaki był tytuł posta? Bo szukam i nie mogę znaleźć, a tak do 500zł za elektryczny to brzmi fantastycznie.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Wrzesień 2024, 08:16:28 »
Wiesz co, im taniej tym lepiej, ogólny budżet na wszystko jak młynek, ekspres, tamper, dzbanuszek na mleko (czy coś pominęłam z tych niezbędnych elementów?) to tak 2000zł chciałabym się zamknąć, bo raz, że to początki drogi, baristą profesjonalnym na 100% nie zostanę i to głównie na własny użytek zabawa, bo jak poczułam różnicę w smaku kawy to teraz ta z ekspresu automatycznego smakuje jak lura...
Jak porozmawiasz z @kawosz17 to możliwe, że w tej cenie dostaniesz ekspres, młynek i potrzebne akcesoria do parzenia espresso. Oczywiście używane, bo z nowych sprzętów będzie ciężko coś sensownego kupić, chyba że z ręcznym młynkiem, ale nie kategorii premium.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2024, 08:24:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Wrzesień 2024, 08:42:39 »
Kurcze tylko teraz ten młynek chodzi po prawie 500zł, pytanie czy faktycznie jest wart tej ceny? Czy może w tym budżecie można dorwać coś lepszego?

Jest wart, natomiast szukając trochę można pewnie zejść do 400zł spokojnie. Elektryki używane też za tyle można wyrwać.
Akcesoria do parzenia espresso to groszowe sprawy, dzbanek do mleka np. Motta Europa to z 50-60zł używany, tamper to ze 120zł (to już i tak dużo, bo można zwykły kupić taniej) Bomber samopoziomujący i wygodny, a wszystkie rzeczy jak WDT, maty gumowe do tampingu (10zł), pierścienie do kolby (10-15zł), miseczki na kawę (7zł), odbijaki do kolby (15zł) i nawet wagi (40zł), można wyrwać bardzo tanio np. z Aliexpress.

I pamiętaj, nie daj sobie wmówić, że to musi być drogie hobby, że to jedynie początek drogi, a potem wydaje się fortunę, aby pić dobrą kawę.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Wrzesień 2024, 08:49:20 »
@papryczqa Tutaj masz ten wątek (trochę nieodpowiednia nazwa), ale większość z tych młynków będzie spoko do espresso,  szczególnie ten ostatni https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14954.0
Jednak patrzą na twój budżet kupiłbym jakiś młynek za 1000zł~ np. DF54 i do tego prosty termoblok.

Myślę, że powinnaś odpowiedzieć na pytanie czego szukasz:
Czy mogą być sprzęty używane po-naprawowe i bez gwarancji, jak taj doradza 🧌?
Czy zależy Ci na szybkim i bezproblemowym robieniu kawy, czy masz czas się bawić i kręcić ręcznym?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Wrzesień 2024, 09:29:06 »
Dziękuję chłopaki, jestem w kontakcie z Koleżanką...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi