Autor Wątek: Jaki budżetowy żarnowy młynek elektryczny pod kawiarkę i zalewajkę?  (Przeczytany 4399 razy)

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
Tak, przejrzałem już wstępnie forum, ale większość tematów o młynkach dotyczy mielenia pod espresso, zakłada inny budżet i do tego sporo większe umiejętności samego kawosza. Ja natomiast poszukuję czegoś dla starszej osoby średnio obeznanej z technologią, która po prostu chce się napić przyzwoitej kawy w takim nieco starym stylu ;) A że od jakiegoś czasu zaopatruję ją w lepsze ziarna niż takie z marketu (zasmakowała w delikatnych mieszankach z Palarni Blend jak Samba, Daisy, Kitty), to myślę, czy by nie sprawić jej prezentu w postaci młynka.

Wymagania:

- żarnowy
- elektryczny (wszelkie korbki odpadają i nawet z tym nie dyskutujcie)
- prosty w obsłudze, czyli postaw na blacie, podłącz do prądu, od góry wsyp ziarna, pokręć jednym pokrętłem, wciśnij guziczek, po wszystkim wyciągnij od spodu pojemnik ze zmieloną kawą. Czasami wyczyść. I tyle
- posiadany sprzęt: klasyczna kawiarka na kuchenkę, ekspres Amica Epsris (czyli w sumie też bardziej kawiarka niż ciśnieniówka, tyle że elektryczna i z wbudowanym dzbanuszkiem), szklanka do zalewajki :D
- budżet: okolice 200 złotych, może nieco więcej

Te najtańsze młynki typu Adler, Łucznik i inne no-name odrzucam, do AVX CG1 lub zbliżonych modeli za 400-450zł nie uśmiecha mi się dokładać, ale widzę pomiędzy nimi wynalazki w rodzaju Melitta Molino czy DeLonghi KG79. Warto się nimi lub czymś podobnym (będę wdzięczny za propozycje w komentarzach) zainteresować?

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Jaki budżetowy żarnowy młynek elektryczny pod kawiarkę i zalewajkę?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2024, 14:12:36 »
Hej, może warto rozważyć coś użwanego jak wilfa svart wscg-2 (nowy 390zł).
Coś co ma ustawienie timera i własny pojemnik na zmieloną kawę, może to znacznie ułatwić życie, czyli mieli orientacyjną już ilość kawki w zadanym czasie i sie zatrzymuje.

Delonghi bardzo głośny i trochę pyli, ale w przypadku kawiarki mógłby się sprawdzić myślę.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Wrzesień 2024, 14:45:16 »
Nivona Cafegrano 130. W połączeniu z tą promocją: https://www.pepper.pl/kupony/kupon-kod-ceneo-30-zl-mwz-300-zl-887802 kupisz go za ok 300 zł. przez Ceneo. (np. od Konesso)
Wilfy Svart nie polecam, miewała dość częsty problem z silnikiem. Pierwszy z brzegu filmik o czym mówię:

« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2024, 14:49:03 wysłana przez k3lt »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Wrzesień 2024, 14:55:56 »
u Melitta Molino czy DeLonghi KG79
Nie warto tego kupować.  Strasznie pylą takie młynki. Lepiej używane kupić Nivona Cafe Grano 130, Severina 3873 lub Wilfę CGWS.

Coś takiego też powinno mielić lepiej od tych wspomnianych przez Ciebie młynków.
https://www.tchibo.pl/products/402052665/mlynek-do-kawy-akumulatorowy

Aczkolwiek nie miałem w rękach i nie wiem jak faktycznie się sprawuje.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Wrzesień 2024, 15:16:02 »
DeLonghi KG79.
Potwierdzam opinię Henia => strasznie pyli. Miałem i nadaje się tylko do zalewajki, a do kawiarki paradoksalnie im mniejszy rozstrzał w cząsteczkach  przemiału, tym lepsze efekty w filiżance.
》tertium non datur《

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

Offline J_J Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Wrzesień 2024, 18:48:15 »
Wstępnie dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jutro rano postaram się wszystkim odpisać :)

Offline J_J Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Wrzesień 2024, 07:13:32 »
To po kolei:

@GostRado - zauważyłem ten temat już przy przeszukiwaniu forum i gdybym szukał młynka dla siebie, pewnie już byłbym po słowie ze sprzedającym. Ale wiadomo, jak to jest z prezentami - ma być w ładnym pudełeczku, nowiutki i pachnący ;) Aczkolwiek widzę na giełdzie Wilfę i mocno nad nią myślę.

@krystians - mam parę takich akumulatorowych urządzonek w domu, np. blender. Niby to fajne, ale dłużej wisi na ładowaniu niż działa, a nie zależy mi na bezprzewodowości jako takiej. Wolałbym jednak stacjonarkę.

@k3lt i @Heniutek - dzięki za podpowiedzi, jeszcze się porozglądam.

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Wrzesień 2024, 07:59:29 »
@GostRado - zauważyłem ten temat już przy przeszukiwaniu forum i gdybym szukał młynka dla siebie, pewnie już byłbym po słowie ze sprzedającym. Ale wiadomo, jak to jest z prezentami - ma być w ładnym pudełeczku, nowiutki i pachnący  Aczkolwiek widzę na giełdzie Wilfę i mocno nad nią myślę.
Rozumiem tę kwestię. Może jakbyś wytłumaczył, co i jak: słaba nówka, a używany lepszy. Kiedyś kupiłem jednej z córek na prezent używany młynek z tym, że od @Jka57 a to jakbyś nówkę kupił, bo posiada "mnóstwo" sprzętów kawowych, co siłą rzeczy są mało wyeksploatowane. Córki ufają mi w aspektach kawowych. Ostatnio też na prezent kupiłem drugiej córce młynek, tym razem nowy, bo nie podpasowały mi oferty z naszego pchlego targu.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2024, 08:02:04 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline J_J Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Wrzesień 2024, 09:03:27 »
@GostRado - dlatego muszę dyskretnie podpytać, czy opcja używki wchodzi w grę, niemniej chwilowo wciąż szukam nówek lub prawie-nówek.

PS Miał ktoś styczność z młynkiem Krups GVX242?

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Wrzesień 2024, 09:33:23 »
Nie warto, mają false burrs, czyli to nie mieli tylko tłucze kawe.

https://www.fotomega.pl/galerie/m/mlynek-krups-gvx242_10198.jpg

W kwestii budżetowych, masz stożkowe stalowe żarna:
Od najtańszyc (może i również najgorszych) :
- 32mm https://www.konesso.pl/product-pol-933-Mlynek-do-kawy-Nivona-CafeGrano-130.html
- nowość na rynku 40mm https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-avx-cg1/
- bardzo popularna i sprawdzona Baratza 40mm, również posiada najwięcej stopni regulacji https://www.konesso.pl/product-pol-1466-Mlynek-do-kawy-Baratza-Encore.html
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2024, 09:38:43 wysłana przez pawel890 »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Wrzesień 2024, 09:48:17 »
Może ten od Jaro?

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14868.msg304087#msg304087

To będzie już poprawiona wersja.

Owszem zdażyło mi się, że poprzedni model wilfy zaklopsował się tak konkretnie , myślę ze 3-4 razy, ale...
Na bardzo jasno palonych ziarnach z Afryki i niestety raz na kamieniu który był w kawie ;(
Później wrzucałem ziarna na włączony młynek i było ok.
Druga sprawa, jeśli osoba która ma być obdarowana piję głównie ciemno i średnio palone ziarna nie martwiłbym się tym zupełnie...

Dałem go Mamie, mam nadzieję że działa do dziś..
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Wrzesień 2024, 13:51:37 »
Może ten by Cię zainteresował ?

https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-avx-c401-antracytowy/

W przyszłym tygodniu przyjedzie do nas kolejna partia. Młynek przetestowałem i uważam ze dzielnie sobie radzi jak na taką cenę.
Przemiał pod espresso miałem na ustawieniach pomiędzy 10 a 15 w zależności od kawy więc i trochę zapasu jest :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Wrzesień 2024, 14:02:44 »
Kilka zdjęć z natury:

Offline J_J Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Wrzesień 2024, 14:05:25 »
Dzięki wszystkim raz jeszcze za porady i sugestie, natomiast od razu uprzedzam, że dosłownie godzinę temu pojawiła się jeszcze jedna opcja (ja wstępnie mam wybrać młynek i go faktycznie kupić, ale decyzja jako taka nie zależy tylko ode mnie) i może się skończy jednak na korbce. Dam znać :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi