Autor Wątek: Bezpieczna kawa do przelewu dla kogoś, kto pił tylko marketówki  (Przeczytany 8053 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Bezpieczna kawa do przelewu dla kogoś, kto pił tylko marketówki
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Październik 2024, 08:07:40 »
Też mam tutaj znajomego, któremu żona nie pozwala spróbować innych niż najciemniejsze i "najmniej kwaśne" kawy ;). Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni i nie każda jasna kawa jest kwaśna. Warto próbować lepszych, jaśniejszych rzeczy, zwłaszcza w metodach przelewowych. Chyba trudniej tutaj walczyć z goryczą ;).
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2024, 08:59:39 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Październik 2024, 09:11:11 »
Można walczyć z goryczą w przelewach przy ciemnym paleniu. Azjaci często to robią.

Jednak z tymi dobrymi kawami poniżej 80 zł za kg, to kwestia dyskusyjna. Bardziej mnie pijalne owszem, ale na ile one będą powtarzalne to jeszcze inna kwestia.

W kwestiach smaku ponoć Kenia jest jedną z kwaśniejszych kaw. Dałem do spróbowania kilkunastu osobom poprawnie zaparzoną jasną, mytą Kenię i większości smakowała, choć nie koniecznie mieli kiedykolwiek kontakt z taką kawą. Więc tu się zgadzam z Antonio, ze warto dać spróbować. Tyle, że zaparzone musi być poprawnie.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2024, 09:18:54 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Październik 2024, 09:45:37 »
Też mam tutaj znajomego, któremu żona nie pozwala spróbować innych niż najciemniejsze i "najmniej kwaśne" kawy
Ci akurat są otwarci na różne smaki i po prostu wybiorą tę/te kawki, które będą im smakować, bo mają wybór, porównanie.
》tertium non datur《

Offline THRaKeD Mężczyzna

• Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Październik 2024, 10:45:39 »
Też mam tutaj znajomego, któremu żona nie pozwala spróbować innych niż najciemniejsze i "najmniej kwaśne" kawy ;).

Też ciekawy przypadek: moja żona zawsze twierdziła, że kawa powinna mieć smak spalonego oleju silnikowego, żadnych kwasków (!!!) - Pedros spełnia te wymagania, więc po co przepłacać.
Po czym kupiliśmy AeroPress i żona zachyciła się (w sumie obojgu nam zasmakowały) kawy kwaskowo-owocowe, więc teraz obok Pedrosa stoją różne Kenie, Etiopie i inne Rwandy :D

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Październik 2024, 11:38:21 »
Szukam kawy niezbyt kwaśnej, do wyszukanych metod alternatywnych - jeżeli mozemy nazwać tak V60 - też.
Nie traktuje przechodzenie w kwaśniejsze kawy jak "kawowy sukces /progres doświadczeniowy", ja po prostu nie lubię takich kaw. Nie lubię gorzkich i spalonych, nie lubię kwaśnych. I to nie jest tak, że nie znam smaku, bo kawiarnie w okolicy mam.

Jak kogoś zaskoczyła jakaś taka "bezpieczna" kawa do 80zł/kg (a stawiam, że tak jest), to chętnie spróbuję.

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Październik 2024, 12:44:49 »
Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Jakie proporcje używacie do ekspresów przelewowych? Słyszałem o 6-8g na 100ml, a wyżej czytam, że kolega @GostRado dał 25g na 250ml, zapewne skorzystam i przetestuję, ale tak dla poszerzenia wiedzy jak z ilością kawy do mililitrów u was, ile używacie i jakie proporcje dla was najlepsze?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Październik 2024, 12:57:42 »
25 / 250 to typowa proporcja jak chociażby do phina czy dżezwy 1 do 10. Może się sprawdzić, nie próbowałem samemu. Jednak przy mniejszej ilości wody jeśli się da przerwał bym po pierwszym polewaniu i dobrze pomieszał kawę w filtrze przynajmniej przez kilkanaście sekund, to pozwoli kawę poprawnie wyekstrahować przy mniejszym przepływie wody.

Samemu na ogół stosuję 5.5 g kawy na 100 ml wody, czyli w dzbanku z tego uzyskamy jakieś 85 g naparu. Tyle, że niestosowałbym dozy mniejszej niż 27,5 g kawy na 500 ml wody wlanej do zbiornika.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Październik 2024, 13:01:07 »
Dużo zależy od danej kawy, ale optymalnie to około 6g kawy, przy czym należy zadbać o odpowiednią grubość mielenia i temperaturę zaparzania.

https://blog.hannainst.com/hs-fs/hubfs/coffee-brewing-extraction-chart.png?width=600&name=coffee-brewing-extraction-chart.png
Bezpieczna kawa do przelewu dla kogoś, kto pił tylko marketówki

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Październik 2024, 16:25:17 »
Szukam kawy niezbyt kwaśnej, do wyszukanych metod alternatywnych - jeżeli mozemy nazwać tak V60 - też.
Nie traktuje przechodzenie w kwaśniejsze kawy jak "kawowy sukces /progres doświadczeniowy", ja po prostu nie lubię takich kaw. Nie lubię gorzkich i spalonych, nie lubię kwaśnych. I to nie jest tak, że nie znam smaku, bo kawiarnie w okolicy mam.

Jak kogoś zaskoczyła jakaś taka "bezpieczna" kawa do 80zł/kg (a stawiam, że tak jest), to chętnie spróbuję.
Myślę, że dobra Etiopia by spełniła Twoje oczekiwania, ale nie ma szans, żebyś świeżą kupił w tej cenie.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi