Autor Wątek: Bezpieczna kawa do przelewu dla kogoś, kto pił tylko marketówki  (Przeczytany 8026 razy)

Ramkan

• Gość
Dzień dobry.
Kupiłem dla ojca Melittę AromaFresh w bardzo atrakcyjnej cenie (podziękowania dla @kawosz17 za jastrzębie oko) i chciałem mu kupić niezłą, niedrogą, ale też "bezpieczną" kawę do takiego przelewu. Całe życie na markecie, więc potrzebuję kupić kawę niezbyt "wytrawną", ale smaczną. Możecie coś polecić w budżecie około 60zł?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Bezpieczna kawa do przelewu dla kogoś, kto pił tylko marketówki
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Wrzesień 2024, 11:37:43 »
60 zł za jaką ilość ?

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Wrzesień 2024, 12:17:07 »
nie wiem czy umiał bym wymyślić takiego jednego pewniaka, właśnie cała zabawa w kawie polega na tym, że one są różne. Nawet jak juz jeden styl, kierunek, staje się ulubionym, to dalej co chwila będą różne kawy :)

Celuj raczej w ciemniejsze przelewy, kawy z niższych wysokości. Oczywiście nie zawsze i nie wszystkie ale zazwyczaj np środkowa Ameryka, często można spotkać Meksyk, Gwatemala, Nikaragua, rzadziej są dostępne ale kawy z Indii czy dalej z Azji.

I warto spróbować przelać sobie kawy do espresso, serio, to co "nasze" palarnie sprzedają jako średnio palone espresso jest już dość daleko od spalenizny jak większość marketówek. To może być dobry początek, kawy świeże, pachnące i posiadające w smaku coś poza asfaltem, sam znam ludzi co dokładnie takie ciemne przelewy preferują.

Co do konkretnych palarni, to wielu ma coś klasycznego, u Blenda jest przelew sezonu, a właśnie w sekcji espresso świdnicką czy zwyczajną, a czasami pali coś jako omni, czyli za ciemne na przelew za jasne do kolby ;) Gregorio lubi "przypalić" kawy do przelewu, tak pozytywnie, czasami ma opcje palenia jaśniej/ciemniej. Polecę też W&A, zazwyczaj ich palenia są ciemniejsze niż ja bym oczekiwał i sam lubię je jak szwagier wpada ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2024, 12:25:59 wysłana przez trez »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Wrzesień 2024, 12:49:18 »
Powiem Ci Ramkan, że jest to bardzo indywidualna rzecz. W miarę bezpieczne wydają się Brazylia, Honduras, Nikaragua, Salwador, Meksyk, Peru średnio palone, w szczególności z obróbki pulped natural/honey.  Jednak moja teściowa bardzo mnie zaskoczyła, bo np. kawy z Kolumbii są dla niej zbyt kwaskowe, za to kawa z Kenii myta, nawet jasno palona bardzo jej smakuje. Mojej mamie natomiast bardzo smakuje kawa z Etiopii, natomiast szwagierka niemalże pluje gdy spróbuje Etiopii. Żeby trafić trzeba próbować. Ja zawsze bardzo ceniłem sobie jakość do wartości w lokalnej palarni Euro Cafe w Łodzi, gdzie często bywam więc na pewno nie jestem obiektywny i nie szukałem też jakichś tańszych alternatyw.
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2024, 12:57:39 wysłana przez krystians »

Offline ikpara

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Wrzesień 2024, 13:28:14 »
U mnie  bardzo dobrze do przelewu sprawdzają się Brazylie palone pod espresso z Eurocafe.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrzesień 2024, 14:46:39 »
Fajnie, dzięki Wam. Chyba właśnie wceluję w Brazylię - będzie i pod przelew, i pod espresso jak sobie też wezmę. Wiem, że kawy smakują różnie i pasja to poznawanie smaków, ale ojciec szybko może się zniechęcić, jak mu kupię kilogram czegoś ryzykownego. Taki jest...
To kupię albo to, co podlinkował @GostRado , albo coś z EuroCafe, który też polecacie.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Wrzesień 2024, 14:59:27 »
pod espresso jak sobie też wezmę
To kupię albo to, co podlinkował @GostRado
Do espresso coś tam zrobisz, ale tyłka na pewno Ci nie urwie. To taka niekwaśna, przyzwoita, tania kawa, a że świeżo palona, to dzięki temu lepiej się prezentuje w odbiorze.
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Wrzesień 2024, 18:30:04 »
Nie warto. Oni mają niezłego tego Santosa, ale plusem jest relatywnie niska cena. Kiedyś piłem z TommyCafe Jemen, bardzo dobry. Jak chcesz tańszy zestaw to uderz do @Michał to może zrobi Ci lepszą cenę, bo mieli niedawno promocję:

https://www.konesso.pl/product-pol-17677-ZESTAW-Kawa-ziarnista-Trip-Coffee-4x250g.html

Tylko zamiast Nikaraguły weź Peru. Trzy będą dla ojca (jego kubki nie dostąpią szoku) a Etiopia dla Ciebie.

« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2024, 19:19:46 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Wrzesień 2024, 20:11:15 »
Tylko zamiast Nikaraguły
Mam problem z tą nicaragua że ma jakiś taki kształt ziaren że mi w młynku za każdym razem jedno ziarenko zostaje akurat idealna wielkość że wpada między zęby

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Wrzesień 2024, 15:16:29 »
A tak z ciekawości, jaka była dla Was najlepsza kawa typu Brazylia Santos, którą piliście? Cena mocno wyższa?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Wrzesień 2024, 17:18:02 »
Co to znaczy typu Brazylia Santos, czyli tania Brazylia z palarni, czy generalnie tania kawa skądkolwiek?

Cena wyższa od czego?

Ja z niedrogich kaw brazylilijskich z palarni w zeszłym roku kupiłem, od Pawła z Blendu dla teściowej "Kawę Zwyczajną" czyli Brazylię Cerrado i była w porządku i teściowej bardzo smakowała. Taka klasyczna Brazylia - słodka, orzechowo-czekoladowa.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2024, 17:27:55 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Wrzesień 2024, 17:34:17 »
Co to znaczy typu Brazylia Santos

Podobny, "bezpieczny" profil smakowy, to miałem na myśli. O ile cena wyższa od niezłych, tanich - w tym przypadku ok 60zł/kg, podobnie jak z linku.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Wrzesień 2024, 17:47:08 »
W budżecie 60zl/kg, to pilem tylko Brazylię Mogiana z biedronki czyli bodajże, to samo ziarno co MK Fresh Mogiana, bo to oni dostarczają do Biedry. Jak dla mnie pijalna, ale gorsza od Zwyczajnej. Jeszcze piłem Idee od teściowej. Idee zupełnie nijaka, więc może i bezpieczna.Kilka lst temu jak robiliśmy cupping marketowek, to z tanich najlepiej wypadła MK Premium, ale jaki to ma teraz poziom, to nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2024, 17:52:14 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi