@Antonio @Ramkan 'owi raczej chodziło o ekspres przelewowy, niż wyszukane metody alternatywne. Ostatnio teść córki poprosił mnie, abym wytłumaczył i wprowadził w świat kaw specialty jego siostrę z mężem. Wziąłem paletę kawek od bardzo jasnych do mojej najciemniejszej Brazylii. Z tego względu, że przed chwilą pili jakąś sklepową Lavazzę, to zrobiliśmy jasną Etiopię (elektryczny ekspres przelewowy, młynek Melitta stożkowymi, doza 25g, uzysk 250ml). Mają swoje dwie ulubione, piękne chińskie filiżanki, do których po połowie przelewają napar z serwera. Zawsze bawi mnie reakcja, gdy ktoś piję pierwszy raz taką kawkę i jest zaskoczony, że kawa może tak smakować. Obserwowanie reakcji kawoszy w tym momencie jest bezcenne. Następnie poszła ciemna Brazylia i od razu wspólna odpowiedź: to nasz smak. Zostawiłem im też omiroast, średnie i średnio-ciemne oraz fermentowany microlot, aby przetestowali te 7 kawek. Wczoraj dostałem SMS, że jak na razie najbardziej im smakuje średnio-ciemna Brazylia, co jest sukcesem, gdyż zeszli aż o dwa stopnie palenia: od włoskiej spalenizny, poprzez mojego ciemniej palonego brazylijskiego singla.