Autor Wątek: Bezpieczna kawa do przelewu dla kogoś, kto pił tylko marketówki  (Przeczytany 8028 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: Bezpieczna kawa do przelewu dla kogoś, kto pił tylko marketówki
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Wrzesień 2024, 18:16:46 »
Ok, choć bardziej interesowało mnie, jaka kawa naprawdę Ci smakowała na tle innych - mając na uwadze w tym przypadku ten brazylijski i niekwasowy profil. Pytam, ponieważ będę za chwilę zamawiał i byłem ciekawy Waszych subiektywnych odczuć i ile taka kawa akurat kosztowała.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Wrzesień 2024, 18:37:22 »
A tak z ciekawości, jaka była dla Was najlepsza kawa typu Brazylia Santos, którą piliście? Cena mocno wyższa?
Często takiego Santosa (wszędzie podobna jakość) mają palarnie, określę to tak: średnie i niższych lotów, lepsza niż marketowa, ale nie specialty.
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Wrzesień 2024, 20:03:45 »
To z kaw które mogę powiedzieć, że mi smakowały, to najtańsze są Zwyczajna z Blendu za 22 zł / 200 g i Polish Horse oraz Mujeres Euro Cafe za 27,5 zł / 250 g.

Z kaw nie rzemieślniczych moja mama kupiła kiedyś jakąś sezonową Melitta akurat z Meksyku, koło 40 zł za 500g, tyle że już nie ma tej kawy w ofercie.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2024, 20:06:06 wysłana przez krystians »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Wrzesień 2024, 21:03:40 »
Kupiłem 2kg tego Santosa. Teraz jeszcze sprawdzam jakie filtry 1x4 wybrać do tej Melitty i mam nadzieję, że wyjdzie dobry przelew.

@krystians też dzięki za konkretne propozycje. Pewnie prędzej czy później zapoluję.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Wrzesień 2024, 21:43:27 »
Teraz jeszcze sprawdzam jakie filtry 1x4 wybrać do tej Melitty

Spróbuj Moccamasterów, warto. A w moich dripperach niedługo zagoszczą filtry Hario Pegasus.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Październik 2024, 14:34:28 »
Ta druga niby jest do ekspresów

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Październik 2024, 15:47:09 »
To dobrze, bo ja ekspresów używam. :D

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Październik 2024, 20:02:58 »
Ale pytałeś o przelew :) . Ja się też nieprecyzyjnie wyraziłem, chodziło mi o to, że to kawy bardziej do ekspresu ciśnieniowego

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Październik 2024, 20:36:43 »
Będzie mu smakowała:

https://www.tommycafe.pl/2kg-kawy-w-extra-cenie/2292-pakiet-kawa-brazylia-santos-5901721760202.html?srsltid=AfmBOorXK-jkHOge1GzaweAmEnUVIhCPVawlST4UvzR4qF5PzvcJ_qX8

Dobra kawa.
Czy próbowałeś ich Brazylia Yellow Bourbon?

https://www.tommycafe.pl/2kg-kawy-w-extra-cenie/2404-kawa-brazylia-yellow-bourbon-2-kg-5901721760257.html

Chyba gdzieś pisałem, że ta palarnia to taka sobie i tylko ten Santos jest oki ze względu na niską cenę, jak sprzedają dwa kilo w cenie jednego. Poza tym obecny Santos to nie ten sam, co był jeszcze na początku roku, jednakże z tego powodu, że jest świeżo wypalony, to jest lepszy od tych prawie wszystkich wielkich kawowych brendów, które przeważnie są stare i droższe.
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Październik 2024, 22:24:32 »
A, czyli rozumiem próbowałeś i uważasz, że cena/jakość Brazylia Yellow Bourbon nie jest na poziomie cena/jakość Brazylia Santos. To właśnie chciałem usłyszeć.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Październik 2024, 22:39:16 »
Nie wyobrażam sobie żadnej z tych propozycji w formie przelewu. Lepiej już wybrać jakiś bardziej aromatyczny, bardziej złożony, jaśniejszy blend niż "czyste" i ciemne Brazylie. Po to tworzymy mieszanki, by były smaczniejsze, ciekawsze niż Santosy... Nie warto oszczędzać na jakości ziaren, zwłaszcza dla własnego ojca :). Każdy doceni kawę mniej nudną.

Ale jeśli kawa miałaby być wyzuta ze wszelkiej wyrazistości oprócz kawowego gorzkiego charakteru, to polecam opisaną niedawno w naszym wątku kawę Delta Cafes -- do kupienia chyba w Biedronce.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Październik 2024, 23:04:00 »
Nie warto oszczędzać na jakości ziaren, zwłaszcza dla własnego ojca

O @Antonio, bez takich psychologicznych fiki miki. ;)
Teraz o kawę dla siebie pytam. Ja też nie jestem miłośnikiem kwasków i ta Brazylia nawet mi posmakowała, a że można dostać niezłe kawy poniżej 80zł/kg, więc pytam, co kto poleca, a ja chętnie spróbuję.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Październik 2024, 23:05:19 »
Psychologiem nie jestem, więc tylko kawę Ci polecam ciekawszą ;). Przelewowe metody raczej niwelują te tzw. kwaski.

« Odpowiedź #29 dnia: 15 Październik 2024, 06:12:12 »
@Antonio @Ramkan 'owi raczej  chodziło o ekspres przelewowy, niż wyszukane metody alternatywne. Ostatnio teść córki poprosił mnie, abym wytłumaczył i wprowadził w świat kaw specialty jego siostrę z mężem. Wziąłem paletę kawek od bardzo jasnych do mojej najciemniejszej Brazylii.  Z tego względu, że przed chwilą pili jakąś sklepową Lavazzę, to zrobiliśmy jasną Etiopię (elektryczny ekspres przelewowy, młynek Melitta stożkowymi, doza 25g, uzysk 250ml). Mają swoje dwie ulubione, piękne chińskie filiżanki, do których po połowie przelewają napar z serwera. Zawsze bawi mnie reakcja, gdy ktoś piję pierwszy raz taką kawkę i jest zaskoczony, że kawa może tak smakować. Obserwowanie reakcji kawoszy w tym momencie jest bezcenne. Następnie poszła ciemna Brazylia  i od razu wspólna odpowiedź: to nasz smak. Zostawiłem im też omiroast, średnie i średnio-ciemne oraz fermentowany microlot, aby przetestowali te 7 kawek. Wczoraj dostałem SMS, że jak na razie najbardziej im smakuje średnio-ciemna Brazylia, co jest sukcesem, gdyż zeszli aż o dwa stopnie palenia: od włoskiej spalenizny, poprzez mojego ciemniej palonego brazylijskiego singla.
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2024, 06:23:30 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi