Autor Wątek: AVX DB1 PRO  (Przeczytany 25196 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: AVX DB1 PRO
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Luty 2026, 13:09:21 »
Generalnie jeśli ciśnienie jest dobre i nie masz preinfuzji, to po ok 6 sekundach, od włączenia pompy, wypływać zaczyna gęsta kawa. Ratio (waga zmielonej kawy do uzyskanego naparu) 1:2 uzyskujesz wtedy w czasie ok. 27-33 sekundy. Jednak tu dużo zależy od samej kawy, czy jest ciemno palona itd. Ciemniej palone będą miały mniejszą masę i szybciej się zaparzą poprawnie - powiedzmy w 22 - 25 sekund.  Jaśniejsze kawy będą potrzebować więcej czasu. ok. 30-35 sekund.

Gdzieś był cały dział z edukacyjnymi linkami do nauki espresso, zaraz spróbuję znaleźć.

Tymczasem dobrze zapoznać się z kompasem espresso

https://www.baristahustle.com/the-espresso-compass/
https://youtu.be/-BT7-yOUMDM?si=ennFqj-WQns6LAg3

EDIT: Znalazłem wątek, proszę tutaj link do kursów nauki espresso
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2026, 13:25:05 wysłana przez krystians »

Offline Absolut

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof
  • Młynek: Ascaso i1-mini
« Odpowiedź #76 dnia: 04 Luty 2026, 14:15:15 »
Dzieki. U mnie przy ok 27 sek nigdy nie uzyskam proporcji 1:2 przy 9 barach. Zawsze są to proporcje 1:3 i więcej. Nie wiem ostatecznie, czy to, co pokazuje manometr, ma jakieś znaczenie czy to tylko jeden z etapów obliczeń. Nie wiem, czy mam na to patrzeć, czy nie. Nic nie wiem a bardzo chcialbym sie dowiedziec jasno i konkretnie, jakich parametrów przestrzegać na ciastku, pod ciastkiem, obok ciastka... Sorry ale po prostu nie mam sily :( Mam tego powoli serdecznie dość, chyba kupię sobie po prostu automat bo tu nic nie rządzi :/// nie ma jak tego ustawić, można dostać tylko nerwicy, zmarnować kawę i dobry humor :(
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2026, 14:19:15 wysłana przez Absolut »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #77 dnia: 04 Luty 2026, 14:27:17 »
Początkowo to może frustrować jak z każdą nową rzeczą. Olej na początku patrzenie na ciśnienie. Po to masz OPV żeby nie było za wysokie. Dalej skup się na rezultacie w filiżance.  Spróbuj uzyskać w ok. 25 sekund od włączenia pompy ratio 1:2. Jak przestygnie, to zamieszaj kawę łyżeczką i sprawdź jaka jest. Weź pod uwagę: gęstość, gładkość, kwasowość, gorycz. Kawa musi być przyjemne do picia. Jeśli coś jest nie tak to w tutorialach znajdziesz odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2026, 23:57:04 wysłana przez krystians »

Offline Absolut

« Odpowiedź #78 dnia: 04 Luty 2026, 14:33:53 »
Po to masz OPV żeby nie było za wysokie
Ok, tylko przy zmianie pozostałych parametrów, jak np grubość mielenia, ciśnienie też się zmieni. A wlasnie tego dokładnie nie umiem zrozumieć - skoro chcemy mieć ciśnienie 9 bar, a ustawiamy OPV na więcej, bo na 10-10,5 bar, to ok - mogę nie pilnować, ale może się skończyć na tym, że będę przestawiał młynek na coraz drobniejsze mielenie, żeby mieć proporcje 1:2, a ekspres pozwoli mi zaparzyć to przy 10-10,5 barach co jest bardzo niesmaczne i przepalone, bo już sprawdzałem. Z kolei zrozumiałem, że nie powinno się OPV ograniczyć do 9 bar, bo przy ciastku cisnienie jest niższe. Tutaj wszystko na raz musi się zgodzić i można koniec końców doprowadzić do proporcji 1:2 ale wlasnie muszę zrozumieć, jak działa OPV i dlaczego ma być na 10-10,5 bar i czy to oznacza, że podczas zaparzania wskazówka ma pokazywać 10-10,5 bar (bo na ciastku jest i tak niżej) czy jednak 9 (przy ograniczeniu OPV na 10-10,5).

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Luty 2026, 14:42:56 »
Skup się wpierw na przemiale i dystrybucji oraz uzyskaniem naparu w odpowiednim czasie i ratio.

Gorycz może wynikać z wielu rzeczy, zarówno ze zbyt dużego ratio jak i zbyt wysokiej temperatury. Dla ciemniejszych ziaren okolice 90 stopni są optymalne dla jaśniejszych paleń.

Jak obejrzysz te filmy edukacyjne to zacznie Ci się to wszystko układać. 

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Luty 2026, 14:47:26 »
podczas zaparzania wskazówka ma pokazywać 10-10,5 bar (bo na ciastku jest i tak niżej) czy jednak 9 (przy ograniczeniu OPV na 10-10,5).

Podczas zaparzania wskazówka ma pokazywać jednak ok. 9 bar. Przy OPV ustawionym na ślepym sitku na 10 - 10,5 bar, przy prawidłowej ekstrakcji kawy, przy dobrej dozie, miałkości, sile ubicia kawy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Luty 2026, 15:21:49 »
Początkowo to może frustrować jak z każdą nową rzeczą. Olej na początku patrzenie, na ciśnienie. Po to masz OPV żeby nie było za wysokie. Dalej skup się na rezultacie w filiżance.  Spróbuj uzyskać w ok 25 sekund od włączenia pompy ratio 1:2 jak przestygnie, to zamieszaj kawę łyżeczką i spraewdź jaka jest bierz pod uwagę gęstość, gładkość, kwasowość, gorycz musi być przyjemne do picia. Jeśli coś jest nie tak to w tutorialach znajdziesz odpowiedzi.
akurat w tej maszynie opv standardowe jest na ok. 16 barów, więc warto je jednak okiełznać w jakiś sposób :)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Luty 2026, 15:29:16 »
Zakładam, że jest przestawione na 10 bar na ślepym sitku

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Luty 2026, 15:42:33 »
No niestety ale i przy zbyt drobnym mieleniu i przy backflushu dopiero przy 16 barach na manometrze puszcza do tacki.

Offline Absolut

« Odpowiedź #84 dnia: 04 Luty 2026, 15:54:34 »
Podczas zaparzania wskazówka ma pokazywać jednak ok. 9 bar. Przy OPV ustawionym na ślepym sitku na 10 - 10,5 bar, przy prawidłowej ekstrakcji kawy, przy dobrej dozie, miałkości, sile ubicia kawy.
dzięki za konkret :) sprawdziłem i jest lepiej, natomiast nadal nie mam 1:2, ale już jest nie wiecej, niż 1:3. Pozostaje zmielić drobniej kawe i liczyć, że ciśnienie nie podskoczy. Ja mam akurat ekspres Ascaso, ale rozumiem, że zasada ta sama, ale jeszcze z ciekawości dopytam o tę zasadę - z czego wynika potrzeba ustawienia 10-10,5 bar, skoro oczekujemy 9 bar?

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Luty 2026, 22:13:13 »
Z działania praw fizyki i pomp wibracyjnych.
10-10,5 bar na całkowicie zablokowanym przepływie - czyli na ślepym sitku, daje średnio max 9 bar na poprawnie przygotowanym "ciastku" w trakcie ekstrakcji.
Na moim poprzednim EM3801 OPV był fabrycznie ustawiony na 10 bar i w trakcie ekstrakcji espresso nie przekraczało 9 bar, chyba, że było zdecydowanie za drobno zmielona kawa.
Pamiętaj że (chyba zależy to też od zaworu) OPV obniża ostateczny przepływ w grupie przy wyższym ciśnieniu. Stąd właśnie ustawienie większego "limitu" 10-10,5 bar.

Offline Absolut

« Odpowiedź #86 dnia: 04 Luty 2026, 22:30:49 »
I tej wiedzy mi brakowało - bardzo dziękuję wszystkim zaangażowanym za pomoc i wyjaśnienia. Teraz rozumiem i rezygnuję z zakupu automatu :)
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2026, 22:45:07 wysłana przez Absolut »

Offline Absolut

« Odpowiedź #87 dnia: 05 Luty 2026, 17:04:52 »
Pochwalę się :) Dzięki Waszej pomocy uzyskałem właśnie dokładnie 28 gr z 14 gr kawy w 25 sekund :) (kawa NostroCafe MARRONE - średnio palona arabica 100%). Ciśnienie w pierwszym wskazaniu wskazówki pokazało niestety 9,5 bar, a nie 9, następnie spadło do 9, ale początkowe było nieco za wysokie. Boje się cokolwiek teraz ruszyć... chociaż nie ukrywam, że chętnie bym jakoś spowodował, żeby pierwsze wskazanie manometru było na 9 a nie na 9,5. Czy polecacie delikatnie ruszyć młynek w kierunku grubszego mielenia, czy mogę bardziej popsuć niż pomóc?

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Luty 2026, 15:56:12 »
Pochwalę się  Dzięki Waszej pomocy uzyskałem właśnie dokładnie 28 gr z 14 gr kawy w 25 sekund  (kawa NostroCafe MARRONE - średnio palona arabica 100%). Ciśnienie w pierwszym wskazaniu wskazówki pokazało niestety 9,5 bar, a nie 9, następnie spadło do 9, ale początkowe było nieco za wysokie. Boje się cokolwiek teraz ruszyć... chociaż nie ukrywam, że chętnie bym jakoś spowodował, żeby pierwsze wskazanie manometru było na 9 a nie na 9,5. Czy polecacie delikatnie ruszyć młynek w kierunku grubszego mielenia, czy mogę bardziej popsuć niż pomóc?

Łezka się w oku kręci, kiedy czytam takie opisy :) Pamiętam jak się uczyłem to też twardo zapierałem się żeby wszystko trafiało w magiczne 1:2, magiczne 25sek i magiczne 9bar.

Rada ode mnie- ciesz się tym, że nauczyłeś się jak trafiać w dany przedział ale z czasem nie bój się eksperymentować, robiłem epickie shoty w czasie 15s i 50s, na 5 barach i 10 barach, z ratio 1:1 i 1:3- co kawa to inna przygoda. Oczywiście do dziś trafiają mi się też beznadziejne shoty ;)

Prośba do posiadaczy (lub dealerów) AVX Hero Pro X lub DB1 Pro - czy możecie powiedzieć ile wody ten ekspres dodaje w czasie spieniania mleka? Byłoby super gdyby ktoś np. zważył kubek ze 150ml zimnego mleka, spienił je i zważył ponownie, dowiadując się tym samym jak dobra jakościowo (sucha) jest para w tym ekspresie. Jestem bardzo ciekaw!

Offline Absolut

« Odpowiedź #89 dnia: 06 Luty 2026, 16:12:50 »
Rada ode mnie- ciesz się tym, że nauczyłeś się jak trafiać w dany przedział ale z czasem nie bój się eksperymentować
ok, dzięki, tak zrobię :) ale bardzo zależało mi, żeby zrozumieć te mechanizmy i wcelować w optymalne ustawienia. Teraz wiem, jak może to smakować na moim sprzęcie, z daną kawą i mam punkt odniesienia właśnie do eksperymentów. Wcześniej nie było to możliwe, ponieważ wszystko opierało się o ślepy traf i przypadkowe smaki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi