Autor Wątek: Czas na wymianę Jury E8!  (Przeczytany 1801 razy)

Offline bols86

• Ekspres: Gaggia Classic 2018
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP
Czas na wymianę Jury E8!
« dnia: 05 Wrzesień 2024, 21:11:08 »
Hejka wszystkim! 4 lata temu pozbyłem się mojej Gaggi Classic na rzecz Jury E8. Powiedzmy, że była to nasza wspólna decyzja w domu, której teraz żałuję. Żona argumentowała to niemożliwością zrobienia sobie samodzielnie kawy, nie wspominając już o spienianiu mleka. Szukając automatu, starałem się wybrać możliwie najlepszą maszynę w przedziale do 6 tysięcy złotych, a wybór padł na Jurę. Jakież było moje rozczarowanie po pierwszym „ekspreso”, bo espresso tego nazwać nie mogę. Wiadomo, z czasem człowiek się przyzwyczaja, ale zacząłem tracić radość z picia kawy — traktuję to bardziej jako konieczność pobudzenia. Oczywiście nie zgadniecie, co się stało w trakcie tych 4 lat. Żona co prawda zrobiła kilka kaw mlecznych, ale stwierdziła, że w sumie wróci do rozpuszczalnej. Coś pięknego, zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Ilekroć jesteśmy w kawiarni, wracam wspomnieniami do posiadania ekspresu kolbowego. Dzisiaj postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce, zrobić mały research na naszym forum i przypomnieć sobie, co mi nie pasowało w Gaggi. Otóż nie lubiłem czasu nagrzewania — doprowadzało mnie to do szewskiej pasji. Ilekroć rano wstawałem, włączałem ekspres i musiałem czekać i czekać. Z racji nienormowanych godzin pracy ciężko było mi zaplanować nagrzewanie nawet za pomocą smart gniazdka.

Na szybko udało mi się ustalić, że Sage BES920BSS Dual Boiler całkiem nieźle sobie z tym radzi. Ponoć wystarczy 5-6 minut — czy raczej powinienem do tego czasu podchodzić z dystansem?

Młynek, który rzucił mi się w oczy, to Eureka Mignon Specialita — ponoć jest dobrze wyważony między tańszymi a droższymi modelami.

Co sądzicie o takim zestawie dla kogoś, kto ceni sobie szybki start z rana?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Czas na wymianę Jury E8!
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Wrzesień 2024, 21:21:22 »
Sage BES920BSS Dual Boiler
Jeśli cena około 5k to lepszy będzie Lelit Elizabeth, a wracając do E8, jaką kawę do niej kupowałeś?
》tertium non datur《

Offline bols86

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Wrzesień 2024, 22:00:06 »
Początkowo kupowałem głównie od Mastro Antonio te najpopularniejsze kawy, które wcześniej bardzo mi smakowały przy ekspresie kolbowym, tzn. Ariadna, Syntezja. Później kupiłem kilka paczek 250 g od EuroCafe. Nie widząc żadnej różnicy, zaryzykowałem z palarnią Blue Orca i ich linią kaw Fazenda. Ku mojemu zdziwieniu, Salvador nawet skradł trochę moje serce — bardzo dobra kawa, ale nie na tyle, żeby zaprzestać poszukiwań. Potem pomyślałem, że może coś z włoskich specjałów mi podejdzie, więc spróbowałem Illy, Pellini itd. Niestety, cały czas brakuje mi gęstego, pełnego aromatu espresso. Ale co tu się dziwić, jeśli gotowe espresso jest już po niespełna 7 sekundach! :)

Sądzisz, że są ludzie, którzy mogą być zadowoleni ze smaku takiej kawy po wcześniejszym piciu kawy z kolby? Nie chce mi się w to wierzyć. Tak samo nie uwierzę, że jakiś automat robi dobre espresso  :Bicz:

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Wrzesień 2024, 22:34:38 »
Sądzisz, że są ludzie, którzy mogą być zadowoleni ze smaku takiej kawy po wcześniejszym piciu kawy z kolby? Nie chce mi się w to wierzyć. Tak samo nie uwierzę, że jakiś automat robi dobre espresso 
Nie, ale nie spotkałem się jeszcze z Jurą, która by robiła napar 40ml w:
Ale co tu się dziwić, jeśli gotowe espresso jest już po niespełna 7 sekundach
Dlatego zapytałem o kawy i się zdziwiłem, że ze świeżych ziaren, bo na starych wloskich kawach ekstrakcja będzie szybka. Ten model na maksymalnej  dozie 16g potrafi zapchać ekstrakcję i to na nienajmniejszym ustawieniu młynka.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2024, 22:41:37 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline bols86

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Wrzesień 2024, 23:11:49 »
To nie w moim przypadku. Ogólnie, już zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy może nie oddać jej gdzieś do czyszczenia. Widziałem kilka filmików na YouTube, w jakim stanie są bloki w środku po takim okresie użytkowania. Nie chce mi się wierzyć w te robaki, ale w sumie wilgoć i pleśń to idealne miejsce. Są jakieś dobre serwisy wysyłkowe, gdzie mi to ładnie ogarną? Ktoś od nas z forum? U nas w Gdańsku chyba nie ma nic godnego polecenia. Wracając do tematu kolby — Lelit Elizabeth, tak? To z Twojego doświadczenia?

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Wrzesień 2024, 23:27:53 »
Ogólnie, już zacząłem się ostatnio zastanawiać, czy może nie oddać jej gdzieś do czyszczenia
Miałem sytuację z dwiema Jurami X8. Jedna robiła fajne espresso, przyjmiejemy, że tak nazwiemy, a druga nie. Ta sama świeża kawa. Pełne czyszczenie dwa razy nic nie dało. Zwróciłem uwagę na tabletki nieoryginalne. Oddali do serwisu - dalej to samo, zaś ta druga, co lepszą kawę robiła dostawała oryginalną chemię Jury.
Wracając do tematu kolby — Lelit Elizabeth, tak? To z Twojego doświadczenia?
Tylko krótkotrwałe. Ostatnio znajomy kupił za 4800 i jest zadowolony. To najtańszy DB na rynku oprócz jakiś chińczyków lub TB Ascaso.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2024, 23:30:42 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline bols86

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Wrzesień 2024, 23:39:20 »
Kurczę, wiesz co? Dałeś mi trochę do myślenia. Od samego początku używam tylko oryginalnej chemii od Jury, co czasem kłóci się z moimi przekonaniami, bo w składzie jest to samo, co w tańszych zamiennikach, ale niech będzie. Automat nie kosztował mało, więc chcę mieć czyste sumienie, że robię wszystko, jak należy. Muszę w ogóle sprawdzić, ile ta Jura ma już za sobą zrobionych kaw. Przyjmując „na oko” spożycie, to na pewno przygotowała już z 5000 porcji doppio espresso. Czy to mało, czy dużo – nie wiem, może faktycznie czas na serwis.

A co do młynków – miałbyś coś fajnego do polecenia oprócz tego, co wybrałem?

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Wrzesień 2024, 06:06:19 »
A co do młynków – miałbyś coś fajnego do polecenia oprócz tego, co wybrałem?
Młynek w zrobieniu jak najlepszego espresso jest kluczowy. Możesz mieć super ziarna i kolbę, mieć wystarczajacą wiedzę kawową => wszystko na nic, gdy młynek nie jest porządny.  W okolicach 2÷3k poszukałbym używanego ze sprawdzonego źródła (nasz forumowy Pchli Targ), np:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14380.0

Albo kupił ręczny kategorii premium.
« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2024, 07:29:54 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Wrzesień 2024, 10:10:48 »
Jeżeli zależy Ci na szybkim czasie nagrzewania to przyjrzyj się ekspresom ASCASO.

https://caffebarca.pl/kategoria-produktu/superokazje/

Realny czas nagrzewania to 10-15 minut. Można go skrócić do maks 10 minut  przepłukując kolbę wodą po wygrzaniu TB. 
Sam TB osiąga temperaturę roboczą po niecałych 2 minutach ale ta temperatura musi jeszcze przejść na grupę i kolbę.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Wrzesień 2024, 11:40:40 »
Polecam DUO Black lub DUO PID. Jeśli chcesz mieć dobre, esencjonalne espresso to warto też zainwestować w młynek z większą śrenicą żaren niż to co ma Eureka Mignon Specialita. Z łatwiejszą regulacją i z zerową retencją. Spójrz na młynki DF64 Gen.II, G-micron DIGIT DF64E na stronie:
https://caffebarca.pl/kategoria-produktu/mlynki-do-kawy/mlynki-domowe/df64/
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi