Autor Wątek: Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbę  (Przeczytany 4879 razy)

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
Odp: Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbę
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Sierpień 2024, 20:40:02 »
Prawdopodobnie podjadę te 400km do @Janusz w piątek

Nie wiem skąd dokładnie jesteś, ale po drodze możesz wpaść do Nadarzyna k. Warsawy (tuż przy katowickiej ekspresówce),  gdzie mają ekspozycję całego sprzętu, wszystkiego można dotknąć i pewnie nawet pozwolą osobiście zrobić espresso.  Coffee Site się  nazywają i chyba lepiej najpierw zadzwonić, czy w najbliższy piątek pracują. No i można, nawet trzeba,  najpier obejrzeć ich stronę interntową. Kilka rzeczy u nich  kupiłem, fantastyczna obsługa.   

Offline RikoPL

• Ekspres: Jura E8
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Sierpień 2024, 22:02:44 »
Jadę niestety z południa, a co za tym idzie bardziej region Malopolska/Podkarpacie. Co za tym idzie, najbliżej mam do Konesso, potem Janusz i na końcu Nadarzyn.

Offline RikoPL

« Odpowiedź #32 dnia: 15 Sierpień 2024, 22:04:13 »
Czyli   te 40 proc. to  z Jury, więc  capu. Gdzie jest, że "piją alternatywy"? Z Jury? Ale może są jakieś Jury alternatywne? 

Alternatywę pijamy głównie weekendami, jak jest czas i ochota :D. 4-5 dziennie to średnia "tygodniowa"

Offline Ma_k

• Ekspres: ECM technika V Flow Control
  • Młynek: ECM 64 Manuale, G-iota PRO83VS
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Sierpień 2024, 09:29:37 »
Nie wiem skąd dokładnie jesteś, ale po drodze możesz wpaść do Nadarzyna k. Warsawy (tuż przy katowickiej ekspresówce),  gdzie mają ekspozycję całego sprzętu, wszystkiego można dotknąć i pewnie nawet pozwolą osobiście zrobić espresso.  Coffee Site się  nazywają i chyba lepiej najpierw zadzwonić, czy w najbliższy piątek pracują. No i można, nawet trzeba,  najpier obejrzeć ich stronę interntową. Kilka rzeczy u nich  kupiłem, fantastyczna obsługa.   

Też dużo tam kupiliśmy (rodzinnie)
Obsługa ma czas można zrobić kawę posłuchać wykładu i wszystkiego dotknąć obejrzeć.
Dlatego wybrałem ECM. Mają Serwis.
Po zakupie sprzętu polecam zapytać o drobne akcesoria i środki. To już groszowe sprawy ale ułatwiają życie.
Później trzeba zamawiać i od nowa zastanawiać się co potrzebne.

Offline nto102

« Odpowiedź #34 dnia: 16 Sierpień 2024, 16:08:30 »
Też dużo tam kupiliśmy (rodzinnie)
Obsługa ma czas można zrobić kawę posłuchać wykładu i wszystkiego dotknąć obejrzeć.
Dlatego wybrałem ECM. Mają Serwis.
Po zakupie sprzętu polecam zapytać o drobne akcesoria i środki. To już groszowe sprawy ale ułatwiają życie.
.

ECM (jakikolwiek)  to bardzo dobry wybór. Ze sprzetu na początek (czyli czas nauki) trzy rzeczy:   tamper 58 mm, mata, dystrybutor 58 mm i odbijak. Później można zstanawiac się jaki  sprzęt dodatkowo kupić. Sitka IMS i/lub VST, o różnej pojemnośc  (14 g - 18 g ), NPF, tamper  58,4 mm dynamometryczny,  dystrybutor 58,4 mm, pędzelki do porządkowania otczenia ekpresu, wypalarka do kawy, cooler do jej chłodzenia  itd. Jest tego trochę, ale  przeciez nie wszystko od razu.  Jak się wpada w nałóg kawowy  to już się wpada. Na szczęscie wiele z tych rzeczy można nabyć taniej na Aliexpress,   jak sie wie u jakiego sprzedawcy  oraz  w jakim sklepie będą to rzeczy wysokiej jakości. Na przykład  firma MHW 3bomber.

Offline Ma_k

« Odpowiedź #35 dnia: 18 Sierpień 2024, 12:30:20 »
@RikoPL Dojechałeś? Kupiłeś? Zamówiłeś?

Offline nto102

« Odpowiedź #36 dnia: 18 Sierpień 2024, 14:57:35 »

Dojechałeś? Kupiłeś? Zamówiłeś?  Zwyciężyłeś?  :brawa:

Offline apodemus

• Ekspres: Lelit MaraX v2
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Sierpień 2024, 20:54:41 »
wypalarka do kawy, cooler do jej chłodzenia  itd. Jest tego trochę, ale  przeciez nie wszystko od razu.

Myślę, że jak już się bawimy w hobby i mamy wypalarkę to wypadałoby kupić kawałek ziemi w Brazylii i założyć małą plantację żeby mieć już nad całym procesem kontrolę. Zatrudnić swoich pracowników, potem jakiś transport odpowiedni, trochę tego jest, ale przecież nie wszystko od razu.

Offline RikoPL

« Odpowiedź #38 dnia: 19 Sierpień 2024, 08:32:27 »

Hahaha, tak! Pojechałem do Zgierza i wróciłem z ASCASO Duo PID Plus oraz z młynkiem ASCASO H64. Jeżeli ktoś z Was, chciałby udzielić kilku rad, byłbym szalenie zobowiązany!

Offline Ma_k

« Odpowiedź #39 dnia: 19 Sierpień 2024, 10:06:11 »
To dobrze
Gratulacje za zakupy

Myślałem, że może po zakupach nie zostałeś do domu wpuszczony :)
Oczywiście jak przyjeżdża klient z kasą do sklepu to się go nie wypuszcza dalej :)

No i teraz zabawa i radość z nowych sprzętów.
Myślę, że z robieniem kawy nie będzie problemów.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2024, 10:12:25 wysłana przez Ma_k »

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Sierpień 2024, 12:08:43 »
Bardzo dobry wybór. Będziesz zadowolony.

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Sierpień 2024, 18:05:10 »
ASCASO H64

Hahaha, tak! Pojechałem do Zgierza i wróciłem z ASCASO Duo PID Plus oraz z młynkiem ASCASO H64. Jeżeli ktoś z Was, chciałby udzielić kilku rad, byłbym szalenie zobowiązany!

Gratuluje zakupu  [emoji38] zapraszam do działu Przygotowanie kawy, można już studiować główne wątki.

Tak na szybko to ja polecam to co polecami mi tu mocno inni, zakup wagi jeśli jej nie masz - Timemore Black Mirror Basic 2 jest idealna w tej cenie.

Mając wagę ustawiasz młynek tak aby wstrzelić się w ratio 1:2, z sitka 18g powinno wyjść +/- 36g naparu, z sitka 20g +/- 40g.

Jeśli będzies miał pytania, w ww dziale jest wątek o espresso gdzie możesz zadawać pytania.

Bez wagi będzie bardzo ciężko ustawić młynek, to takie strzelanie z opaską na oczach.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Sierpień 2024, 07:55:36 »
Bez wagi będzie bardzo ciężko ustawić młynek, to takie strzelanie z opaską na oczach.

Z tym bardzo ciężko bym nie przesadzał ;) ale faktycznie waga bardzo pomaga, szczególnie przy pierwszych podejściach do espresso.
Stała doza kawy pozwala utrzymać choć jedną zmienną w ryzach przez co łatwiej dojść do porozumienia ze sprzętem i kawą :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi