@RikoPL Jeśli rzeczywiście macie w domu ochotę na coś bardziej zaawansowanego, do czego będziecie chcieli się paru rzeczy nauczyć, to w domowym zaciszu można zrobić bardzo smaczne espresso i na jego bazie inne napoje kawowe.
Ja osobiście bym odpuścił tego Sage z kilku względów:
1. Te sprzęty niekoniecznie są niezawodne.
2. Wbudowany młynek to nie jest optymalne rozwiązanie, no chyba że jest z jakiegoś względu konieczne, ale jakość przemiału nie jest oszołamiająca oraz grzeje się przy ekspresie.
3. Serwis tych urządzeń w Polsce ma nie najlepszą renomę, dodatkowo czy zepsuje się młynek czy ekspres, musisz pozbyć się obu, na czas naprawy.
Jednak jeśli Cię to nie mierzi, to ten Sage Oracle da na pewno lepsze efekty niż Jura, Przy obsłudze niewiele trudniejszej niż automatu. Ma automatyczne ubijanie i mielenie kawy, więc nie ma wiele do nauki.
Ekspresów jest bardzo wiele, ważne by działał sprawnie powtarzalnie czyli posiadał PID i przemyślaną konstrukcję. Dla mnie do domu optymalny byłby taki, którego nie trzeba długo nagrzewać, będzie proste w obsłudze i estetyczny.
Bardzo ważną częścią tego równania będzie młynek, bo od jego pracy będzie zależeć na ile proste będzie uzyskanie smacznych i powtarzalnych efektów. Mi osobiście całkiem podoba się Fiorenzato Allground Sense i mój znajomy prowadzący kawiarnię kupił sobie do domu i jest zadowolony, bo mieli bardzo dobrze i powtarzalnie, za każdym razem odmierza dokładnie zaprogramowaną dozę.
Jeśli pijecie połowę kaw z mlekiem, to ekspres który będzie łatwo podgrzewał mleko. Ja pewnie brałbym coś od Janusza z Ascaso/Caffe Barca, bo mam po prostu do niego blisko i go znam, a Ty najlepiej wybierz sprzedawcę od którego chciałbyś kupić i jeśli się da, to popróbujcie z żoną sprzęt i wybierzcie, który Wam będzie pasować.
No i do ekspresu dobrze jest mieć porządny tamper + jakiś umikot, co bardzo ułatwia uzyskiwanie dobrych i powtarzalnych efektów.
dual boiler chyba nie jest konieczny i można rozejrzeć się za jakimś HX
Domowe HX to na ogół grupa E61, jak dla mnie nie jest to optymalne rozwiązanie, ze względu na gorące elementy na zewnątrz, długi czas nagrzewania i potrzebę chłodzenia po dłuższym nagrzewaniu.