Autor Wątek: Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbę  (Przeczytany 4876 razy)

Offline RikoPL

• Ekspres: Jura E8
Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbę
« dnia: 11 Sierpień 2024, 09:34:08 »
Dzień dobry!  :bry:
To mój pierwszy post na tym zacnym forum, więc przepraszam, jeśli duplikuję wątek. 😄

Aktualnie korzystam z Jury E8 (2020), która niestety zaczyna "podupadać na zdrowiu". Pomyślałem, że to dobra okazja, aby zmienić ekspres, a stary po naprawie oddać do rodziny.

W związku z tym myślę o przejściu na ekspres kolbowy. 😊

Razem z żoną pijemy około 4-5 kaw dziennie, z czego 60% to czarne (espresso), a 40% białe.
Budżet na ten moment zakładam do 10 000 PLN.

Z jednej strony myślałem o klasycznym podejściu: ekspres + młynek, z drugiej strony poczytałem trochę pozytywnych opinii na temat Sage BES980.

Czy moglibyście proszę doradzić?

Dzięki i dobrej niedzieli! 😊

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbę
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpień 2024, 07:14:00 »
A masz elementarną kawową wiedzę, czytałeś o tym, jak się robi poprawne espresso, bo może się okazać, że z jej braku, na automacie zrobisz lepszą kawę niż na kolbie.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2024, 10:16:11 »
Te 10k to na cały zestaw ekspres + młynek ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline RikoPL

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2024, 10:40:18 »
1. Tak, mam elementarną wiedzę, ale zdaję sobie sprawę, że będzie to długi proces nauki i ciągłego doskonalenia.
2. Dwa warianty - Ekspres z wbudowanym młynkiem, lub ekspres + młynek w budżecie do 10.000 brutto. 

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpień 2024, 11:40:28 »
Ja podpinam się pod pytanie @GostRado bo to bardzo istotne czy lubisz pić kawę czy kręci Cię cały proces.

Ja miałem wiele lat automat i przerzuciłem się na kolbę bo było to moje marzenie i sprawia mi frajdę cały proces ale dla kogoś kto lubi po prostu pić kawę może być to frustrujące  [emoji38] Zmieniasz ziarna i jak na automacie po prostu robisz tak tu tracisz na początku czas i kawę na ustawienie młynka, czasami kilka shotów 3-7 wyrzucisz zanim wyjdzie idealny efekt. Jak jesteś na to gotowy to jest to super świat i z czasem nabierając doświadczenia trwa to dużo krócej ale warto mieć to na uwadze. Sam dopiero wchodzę w ten świat i dalej się uczę, dopiero co opanowałem spienianie mleka choć zanim to ogarnąłem to poszło 8 butelek mleka  [emoji38]

Jeśli chcesz jednak spróbować kolby to ja osobiście Sage bym odpuścił, względem Jury to dla mnie automat tyle, że z kolbą (jeśli się mylę to przepraszam, możliwe że na forum ktoś wie więcej o Sage). Z tym budżetem można już kupić dobry sprzęt. Pytanie czy to pełny budżet czy na sam ekspres ? Jeśli na cały sprzęt to spokojnie kupisz coś co pozwoli robić dobre espresso.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2024, 11:46:00 wysłana przez anderson »

Offline RikoPL

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpień 2024, 11:54:53 »
Z natury jestem człowiekiem, który zdecydowanie lubi eksperymentować. Kawę pijam na kilka sposobów - kawiarka, chemex, automatyczna Jura, czy nawet aeropress podstawowy. Nie mniej, tak, mam pełną świadomość, że nie jest to prosty proces, ale jakże satysfakcjonujący.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpień 2024, 12:20:55 »
że nie jest to prosty proces, ale jakże satysfakcjonujący.
Mając  podstawową wiedzę i krótkie szkolenie na sprzęcie w sklepie, będziesz na drugi dzień robił lepsze espresso niż na automacie.

Offline anderson

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpień 2024, 12:36:10 »
Z natury jestem człowiekiem, który zdecydowanie lubi eksperymentować. Kawę pijam na kilka sposobów - kawiarka, chemex, automatyczna Jura, czy nawet aeropress podstawowy. Nie mniej, tak, mam pełną świadomość, że nie jest to prosty proces, ale jakże satysfakcjonujący.

W takim razie zdecydowanie kolba + młynek osobno. O Sage zapomnij.

Ja jestem świeżak i sam niedawno szukałem sprzętu dla siebie, więc może lepiej jak bardziej doświadczone osoby doradzą co warto w tym budżecie kupić.

Jeśli dziennie pijecie 2 kawy z mlekiem to dual boiler chyba nie jest konieczny i można rozejrzeć się za jakimś HX.

Kiedyś rozglądałem się za tym Rocketem, tutaj zestaw w cenie Sage: www.coffeesite.pl/zestawy/2084-rocket-appartamento-tca-black-eureka-specialita-16cr-czarny.html

Natomiast forumowi specjaliści doradzą lepiej, także warto poczekać na sugestie innych :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpień 2024, 12:37:19 »
@RikoPL Jeśli rzeczywiście macie w domu ochotę na coś bardziej zaawansowanego, do czego będziecie chcieli się paru rzeczy nauczyć, to w domowym zaciszu można zrobić bardzo smaczne espresso i na jego bazie inne napoje kawowe.

Ja osobiście bym odpuścił tego Sage z kilku względów:
1. Te sprzęty niekoniecznie są niezawodne.
2. Wbudowany młynek to nie jest optymalne rozwiązanie, no chyba że jest z jakiegoś względu konieczne, ale jakość przemiału nie jest oszołamiająca oraz grzeje się przy ekspresie.
3. Serwis tych urządzeń w Polsce ma nie najlepszą renomę, dodatkowo czy zepsuje się młynek czy ekspres, musisz pozbyć się obu, na czas naprawy.

Jednak jeśli Cię to nie mierzi, to ten Sage Oracle da na pewno lepsze efekty niż Jura, Przy obsłudze niewiele trudniejszej niż automatu. Ma automatyczne ubijanie i mielenie kawy, więc nie ma wiele do nauki.

Ekspresów jest bardzo wiele, ważne by działał sprawnie powtarzalnie czyli posiadał PID i przemyślaną konstrukcję. Dla mnie do domu optymalny byłby taki, którego nie trzeba długo nagrzewać, będzie proste w obsłudze i estetyczny.

Bardzo ważną częścią tego równania będzie młynek, bo od jego pracy będzie zależeć na ile proste będzie uzyskanie smacznych i powtarzalnych efektów. Mi osobiście całkiem podoba się Fiorenzato Allground Sense i mój znajomy prowadzący kawiarnię kupił sobie do domu i jest zadowolony, bo mieli bardzo dobrze i powtarzalnie, za każdym razem odmierza dokładnie zaprogramowaną dozę.

Jeśli pijecie połowę kaw z mlekiem, to ekspres który będzie łatwo podgrzewał mleko. Ja pewnie brałbym coś od Janusza z Ascaso/Caffe Barca, bo mam po prostu do niego blisko i go znam, a Ty najlepiej wybierz sprzedawcę od którego chciałbyś kupić i jeśli się da, to popróbujcie z żoną sprzęt i wybierzcie, który Wam będzie pasować. 

No i do ekspresu dobrze jest mieć porządny tamper + jakiś umikot, co bardzo ułatwia uzyskiwanie dobrych i powtarzalnych efektów.

dual boiler chyba nie jest konieczny i można rozejrzeć się za jakimś HX
Domowe HX to na ogół grupa E61, jak dla mnie nie jest to optymalne rozwiązanie, ze względu na gorące elementy na zewnątrz, długi czas nagrzewania i potrzebę chłodzenia po dłuższym nagrzewaniu.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2024, 12:49:19 wysłana przez krystians »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpień 2024, 12:55:04 »
Z dostawy która w 5.08. do nas dojechała został nam jeszcze jeden DUO PID PLUS Black & Wood. Następna dostawa dopiero we wrześniu. Młynek Fiorenzato Allground Sense też się znajdzie. 
Najlepiej byłoby podjechać do nas do Zgierza. popróbować "czym to się je" i przejść na miejscu przeszkolenie. Zapraszamy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline RikoPL

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpień 2024, 13:05:29 »
@Janusz  bardzo chętnie bym do Ciebie podjechał, ale niestety mam pół polski. Podałbyś może prosze 2-3 alternatywy? Jaki masz potencjalnie czas dostawy?

Offline anderson

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpień 2024, 14:01:42 »
Z dostawy która w 5.08. do nas dojechała został nam jeszcze jeden DUO PID PLUS Black & Wood. Następna dostawa dopiero we wrześniu. Młynek Fiorenzato Allground Sense też się znajdzie. 
Najlepiej byłoby podjechać do nas do Zgierza. popróbować "czym to się je" i przejść na miejscu przeszkolenie. Zapraszamy.

Młynek AllGround Sense polecam, użytkuje i chwalę sobie wbudowana wagę i to, że szybko dochodzę z nim do pożądanego przemiału.

DUO PID PLUS - stoi w kawiarni / palarni niedaleko mnie i kawa z tego sprzętu mi bardzo smakuje, zawsze biorę na wynos jak wpadam po ziarna.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sierpień 2024, 14:22:21 »
że nie jest to prosty proces, ale jakże satysfakcjonujący.
Mając  podstawową wiedzę i krótkie szkolenie na sprzęcie w sklepie, będziesz na drugi dzień robił lepsze espresso niż na automacie.
Wszystko zależy od adepta, nabycia wiedzy kawowej i jej wykorzystania. Różnie bywa, a wiem, gdy z Jury 16 gramowej  lepsze espresso zrobię.

@RikoPL
Moja propozycja: Lelit Elizabeth (ostatnio znajomy kupił za 4400), 5k na młynek SD, bo pijesz też alternatywy, a resztę z 10k na akcesoria.
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sierpień 2024, 14:42:50 »
Wszystko zależy od adepta, nabycia wiedzy kawowej i jej wykorzystania. Różnie bywa, a wiem, gdy z Jury 16 gramowej  lepsze espresso zrobię.
Ciężko uwierzyć. Zakładając te sama ziarenka, naprawdę trudno przygotować kawę gorzej niż w automacie.
Masz tam taki se młynek ze sporą retencją, słabą dystrybucję kawy w sitku, nierówny tamping, ciśnieniowe sitko, etc....
W zasadzie wszystko co może pójść le domowemu bariście tam dzieje się domyślnie za każdym razem.

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpień 2024, 15:18:19 »
Ciężko uwierzyć.
Ludziom nie chce się uczyć i wyciągać właściwych wniosków. Jestem pewien, że Ty Pawle, z Twoją kawową wiedzą zrobisz lepsze espresso z 16 gramowego modułu Jury, niż ignorant na kolbie plus młynek o wartości 10k, a twierdzę tak, bo ja tego dokonałem, a wiedzę kawową mam mniejszą niż Ty.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi