Autor Wątek: Self-serwis HX-a /E61  (Przeczytany 3843 razy)

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Self-serwis HX-a /E61
« dnia: 10 Sierpień 2024, 18:55:13 »
Wprawdzie problematykę zapoczątkowałem w innym wątku (o skrzypiącej  dźwigni, dot. grzybka ceramicznego w grupie) tym niemniej chciałbym zapytać jakie elementy należy czasowo wymieniać i szczególnie czyścić (poza standardowa procedurą odkamieniania i czyszczenia grupy cafizą) w bebechach takiego ekspresu? Rozumiem że jak zaczynają być problemy z uszczelkami to się je wymienia (oringi) natomiast w moim przypadku musiałem wymienić gniazdo pojemnika na wodę (tzw. mainfold) gdyż rzekomo nierdzewny element zaczął permanentnie korodować i w tym konkretnym miejscu zbierała się rdzawa woda która następnie wędrowała do wnętrza HX-a. To co zwróciło moją uwagę to lekko zabarwiona woda na samym początku z po odkręceniu prysznica gorącej wody, jakby pyłek,osad - nie to nie kamień.

Zatem wczoraj pierwszy raz od 2018 roku otworzyłem bebechy i to co rzuciło mi się w oczy to gruby nalot i pływające "coś" we wszystkich wężykach silikonowych. Sprzedawcy takich "spożywczych" wężyków piszą że ich produkty "są produkowane w technologii ulepszania platyną i charakteryzują się lepszymi parametrami niż tzw standardowe węże silikonowe m.in. nie wytrąca się krzemionka co powoduje powstawanie brzydkiego osadu".
No i tu pytanie, czy warto wymienić wszystkie wężyki, bo jednak ciężko to wewnątrz doczyścić a przepuszczanie decalca jak widać nie zapewnia czystego obiegu wody w ekspresie (używany codziennie więc nie ma mowy o stojącej wodzie). Druga sprawa to filtr, który jest na tym obiegu (pomiędzy zbiornikiem a pompą), czy on również powinien być jakoś regularnie wymieniany (w instrukcji niestety nic na ten temat nie piszą) względnie jak często?

Jakieś inne sugestie? Czy np. wskazane jest jakieś szczególne serwisowanie pompy wibracyjnej? Generalnie ekspres działa jak należy, nic nie cieknie więc nie chcę być jakoś nadgorliwy w tym zakresie, tym niemniej chyba za późno zajrzałem do samej grupy bo jest tam na elementach i zakończeniach gwintów, sporo wżerów, których nie da się usunąć kwaskiem, stąd powyższe wątpliwości...

ps. to, co właśnie wymieniłem...

Offline color1

Odp: Self-serwis HX-a /E61 - Rocket
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Październik 2024, 16:15:30 »
Cześć wracam z problemem, a konkretnie z korodującym gniazdem zbiornika wody. W poprzednim wpisie pokazałem zdjęcie korodującego elementu (niby nierdzewnego), został wymieniony w czerwcu, a tu patrzę że w tym nowym znów się pojawiła znaczna korozja, foto poniżej jak również zdjęcie odessanej wody jaka w tym miejscu się znajdowała po próbie oczyszczenia szczoteczką.

Czy ktoś ma doświadczenie z podobną sytuacją względnie koncepcję jak temu zaradzić? Dodam, że elementy metalowe w zbiorniku (tj. metalowa stopka i sprężynka tam znajdująca się nie maja najmniejszych nalotów więc nie podejrzewam że powodem jest zachlorowana (czy coś) woda, z resztą używam filtrowanej i zmiękczoną z filtra D1 od Dafi (dh 6-7 aktualnie). Może tam dochodzi do jakiejś elektrolizy, bo korozja jest charakterystycznie rozłożona w pobliżu tej bocznej czujki (obecności wody)? Tak samo było w poprzednio wymienionym elemencie.

.

chodzi o tę część:

marcin.teges

• Gość
Odp: Self-serwis HX-a /E61
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Październik 2024, 10:33:47 »
Trzeba raz na jakiś czas nasmarować to gniazdo smarem(spożywczym) o gęstej konsystencji.

Offline color1

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Październik 2024, 10:45:17 »
W jakim celu? Mam posmarować jedną z elektrod? Nie przestanie działać czujka braku wody?

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Październik 2024, 11:10:02 »
Też chętnie się dowiem. I nie przez złośliwość, zastanawiam mnie jaki jest skład wody, który powoduje taką korozję w tym elemencie w ciagu kilku miesięcy, a smar spożywczy miałby temu zapobiec.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Październik 2024, 20:01:38 »
Moim zdaniem ten kołeczek jest z magnesu więc smar zabezpieczy przed korozją bo nie reaguje na pole elektromagnetyczne, a jak woda spadnie poniżej kołeczka to i tak zadziała wszystko jak trzeba bo pole elektromagnetyczne nie napotka kationów i anionów zawartych w wodzie.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Październik 2024, 22:08:32 »
@color1
Jak jest "okablowana" ta czujka? Tylko jeden przewód do tej śrubki/czujki, czy gdzieś jeszcze? Elektroliza wydaje się niestety prawdopodobna. Problem był "od zawsze"?

Off-Topic:
Moim zdaniem ten kołeczek jest z magnesu więc smar zabezpieczy przed korozją bo nie reaguje na pole elektromagnetyczne, a jak woda spadnie poniżej kołeczka to i tak zadziała wszystko jak trzeba bo pole elektromagnetyczne nie napotka kationów i anionów zawartych w wodzie.

Udało Ci się zawrzeć tak dużo bzdur w jednym zdaniu, że nawet nie wiem od czego zacząć, gratulacje  :picardpalm:

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Październik 2024, 22:47:03 »
W sumie to merytorycznie się odniosłeś, ale rzeczywiście to może być zwykła sonda, tyle, że by to tak nie korodowało, jak by było ze stali nierdzewnej, pojawił by się bardziej biały osad, w sumie to można sprawdzić śrubokrętem z czego to jest, tak czy siak kiepskie rozwiązanie jak się taki bałagan robi, ale zastosowanie smaru już mi potwierdziło kilka osób, ale może są w błędzie, chętnie poznam Twoją opinię, bo zdefiniowanie reakcji elektrolizy problemu jednak nie rozwiązuję, aczkolwiek chętnie bym sobie przypomniał na czym się opiera bo jednak to Ciągłe korzystanie z wyszukiwarki nie sprawia już tyle radości.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Październik 2024, 23:00:59 »
Dla większej jasności, powtórzyłem słowo "elektroliza", a chodzi mi dokładnie o zjawisko korozji elektrochemicznej.
Nie przedstawię opinii, bo za mało wiem o tym konkretnym przypadku i o konstrukcji problematycznego elementu, stąd pytania do autora.

W ciemno stawiał bym na obecność gdzieś w układzie metalu o niższym potencjale i/lub problemów z uziemieniem niektórych elementów.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Październik 2024, 17:35:48 »
Skoro problem jest widoczny i dość dobrze się zaczęła dyskusja, to jakim prawem stwierdzasz, że ktoś pisze bzdury. Uważam, że po to został wątek założony, aby rozwiązać problem a nie zabijać tak bezpośrednim stwierdzeniem próbę wywołania "burzy mózgów", czyli najlepszego jak do tej pory procesu decyzyjnego, ciekawy jestem na jakiej podstawie uważasz się uprawniony do takich postów w stosunku do innych użytkowników? Jestem stałym bywalcem sądów, lekarzy, adwokatów, znam kilku programistów, naukowców, nauczycieli akademickich, żołnierzy, sprzątaczek, kasjerów w sklepach, kierowców tirów itp. itd., ale takiego plebiscytu buty i arogancji jak tutaj to nie stwierdziłem. Domyślam się, że pewnie krążą jakieś opowiastki fantazy na mój temat wiadomo, przez kogo tworzone bo innego wytłumaczenia tak częstych ataków na mnie nie widzę.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Październik 2024, 13:50:38 »
jakim prawem stwierdzasz, że ktoś pisze bzdury
No to merytorycznie:

1.
ten kołeczek jest z magnesu
Czujniki poziomu cieczy opierające się na magnesie mają ruchomy pływak unoszący się na powierzchni cieczy z tym właśnie magnesem w środku i czujnik/kontaktron magnetyczny zamontowany obok, np. za plastikową ścianką zbiornika. Tutaj nie widać takich elementów.

2.
smar zabezpieczy przed korozją bo nie reaguje na pole elektromagnetyczne
Smar (zakładam że mówimy o molykote 111, który jest dielektryczny), ponieważ odetnie dostęp tlenu i przepływ prądu. Pole elektromagnetycznie nie powoduje korozji, jeżeli twierdzisz inaczej to poproszę o bibliografię.

3.
ak woda spadnie poniżej kołeczka to i tak zadziała wszystko jak trzeba bo pole elektromagnetyczne nie napotka kationów i anionów zawartych w wodzie.
Nie zadziała.
Jeżeli, co najbardziej prawdopodobne, jest to czujnik poziomu (a raczej obecności) wody bazujący na rezystancji, pokrycie jednej z sond smarem spowoduje że będzie zawsze pokazywał brak wody.
Jeżeli jest to czujnik pojemnościowy, smar spowoduje zmianę wskazania ciężką do określenia bez znajomości dokładnego modelu czujnika i tego jak jest on oprogramowany w kontrolerze.
Kolejny raz, pole elektromagnetycznie nie ma tu nic do rzeczy.

Koniec części merytorycznej.

Tak się składa, że przed dłuższy czas nie było mnie na forum i to moja pierwsza interakcja z Tobą, nie dotarły do mnie żadne "opowiastki fantazy", ani żadne inne informacje na Twój temat.
Arogancją ocieka Twoja ostatnia wiadomość.
Możesz bywać w sądach, nawet "na salonach", znać kogo chcesz, łącznie z prezydentem i papieżem, ale to w żaden sposób nie wpływa na wiarygodność Twoich wypowiedzi. Nie powstrzyma mnie to też przed wytykaniem tego co uważam za bzdurę.

Offline color1

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Październik 2024, 21:52:25 »
ten kołeczek podłączony jest gdzieś do wewnętrznego sterownika zaś stopka, ta z niby stali nierdzewnej łączy się z masą ekspresu - cały układ to czujka wyłączająca pompę przy braku wody w zbiorniku.  jeśli obieg prądu jaki tam jest podawany ulegnie przerwaniu to pompa się zatrzymuje więc posmarowanie tego kołeczka smarem moim zdaniem od razu spowoduje przerwę w obwodzie (to nie pole elektromagnetyczne lecz zwykłe przewodnictwo wody). ponieważ są to różne materiały przypuszczam że dochodzi tu do jakiejś niekorzystnej elektrolizy choć serwis od ekspresów, do którego zwróciłem się z reklamacją tego elementu upiera się że to przez "złą wodę" na co odpowiedziałem, że na elementach metalowych w zbiorniku wody nie widać żadnej korozji, a nawet osadu, choć też są metalowe.

trochę słabo że co pół roku trzeba rozkręcać ekspres i wymieniać ten element.

tu są dodatkowe zdjęcia nowego elementu, widać dokładnie że oba "bieguny" są wykonane z różnych metali, chyba w jakimś celu, może właśnie aby przepływ jonów nie powodował korozji, a jednak powoduje...
https://www.kaffeetechnik-shop.de/Rocket-Espresso-Manifold-kpl-Evoluzione

edit: jak widać nie tylko ja mam taki problem
https://www.home-barista.com/repairs/rocket-appartamento-corrosion-t86138.html
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2024, 21:59:34 wysłana przez color1 »

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Październik 2024, 22:06:08 »
Czy dobrze widzę, że te dwa elementy na których zbiera się "korozja" same w sobie nie są uszkodzone?

Offline color1

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Październik 2024, 00:17:23 »
Tam nie ma żadnych uszkodzeń, tylko narośl korozji i to dziwnie nieregularna

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Październik 2024, 10:14:17 »
To jeszcze przypomnę się z pytaniem, czy problem występuje od nowości, czy pojawił się dopiero po kilku latach?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi