Autor Wątek: Mój przepis na flat white po latach doświadczeń  (Przeczytany 3087 razy)

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF54, DF64, Eureka Single Dose, Niche Zero, Timemore C3 ESP PRO
Mój przepis na flat white po latach doświadczeń
« dnia: 06 Sierpień 2024, 15:14:20 »
Moi drodzy,
pomyślałem że podzielę się moimi doświadczeniami po kilku tysiącach flat white i moich przygodach związanych z tym cudownym napojem :)
Konkretnie chciałem przedstawić mój przepis, który to na pewno nie jest pierwszym, który znajdziecie w sieci jeśli zaczniecie szukać receptury "płaskiej białej".

WDT, RDT, tamping i cały puck prep pomijam- każdy ma swój rytuał, byle się dobrze w sicie układało ;)

Doza: zależna od sprzętu jaki kto używa i stopnia palenia ziaren, tak naprawdę cokolwiek w okolicach 15-20g będzie ok
Uzysk: 1:1 w stosunku do ilości zmielonych ziaren kawy
Czas ekstrakcji: 13-18sekund, kluczowy element który wydaje się nietypowy a z mojego doświadczenia zmienia wszystko. W zależności od palenia kawy trzeba się wstrzelić i jak zawsze popróbować ale to na co chcę zwrócić uwagę, to fakt że nie robimy ristretto w "tradycyjnych" czasach, a bardziej w stronę turbo (choć sam shot nie wylatuje jak kipiąca woda, lecz bardziej instagramowo układa się w ogon, no oczywiście w zależnosci od sita jakie kto stosuje :))
Temperatura: znowu, zależnie od palenia kawy ale robiąc głównie medium najlepiej sprawdza mi się 90-92 stopnie.
Ciśnienie: okolice 9 bar.
Preinfuzja: opcjonalna, najelpiej mi pasowało kiedy miałem Lelit Elizabeth gdzie faktycznie potrafiło to dodać walorów kawie. Obecnie mam 2s zwykłego "wetingu" i choć nie jest to prawdziwa preinfuzja to też jest w porządku.
Mleko: 120-150ml klasycznie spienione na microfoam.
Dodaję jeszcze metalowy puck screen na górze, ale to nie ma wielkego wpływu na istotę tego przepisu.

Przepis sprawdza mi się w >95% kaw, które próbowałem. Wykonywałem go na różnych sprzętach (Gaggia, Lelit, Bellezza). Kiedy robię to samo ale zamiast ristretto wrzucę 1:2 espresso w 25-30s to za każdym razem czuję, że ten flat white z espresso wychodzi bardziej "wodny", płytki i zdecydowanie mniej "słodki".
Jeśli ktoś chce spróbować takiego porównania to polecam zrobić wg mojej recepty, ale ściągnąć filiżankę i podłożyć drugą pod kolejne ~18g kawy (tym samym uzyskamy łącznie te klasyczne 1:2 w 25-30s ale podzielone na 2 filiżanki) Następnie spienić i dodać mleko do ristretto. Spróbować a potem dolać do tego pozostałą część kawy i voila- można od razu porównać :)

Od czasu kiedy tak robię wypiłem tylko jednego flat whita na bazie tradycyjnego espresso, który dla mnie był równie dobry a może nawet lepszy (pozdrawiam kawiarnię Proper z Bielska bo to akurat było u nich :)

Chętnie posłucham bardziej doświadczonych forumowiczów z czego to wynika i być może dalszych rad co do ulepszeń tej drogi :)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mój przepis na flat white po latach doświadczeń
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpień 2024, 16:21:58 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli ktoś chce spróbować takiego porównania to polecam zrobić wg mojej recepty, ale ściągnąć filiżankę i podłożyć drugą pod kolejne ~18g kawy (tym samym uzyskamy łącznie te klasyczne 1:2 w 25-30s ale podzielone na 2 filiżanki) Następnie spienić i dodać mleko do ristretto. Spróbować a potem dolać do tego pozostałą część kawy i voila- można od razu porównać :)

To jest tak bez sensu, że aż absurdalne  :cenzura: :doh: :sciana:
Espresso robi się warstwowo, zatem żeby porównać musisz zrobić tego pseudo-YouTube-shot, a później tradycyjny.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2024, 16:26:39 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline vogga

• Ekspres: AVX Hero Pro X, Cafelat Robot, Flair58 plus, Bellezza Bellona, Gaggia Classic, Lelit Elizabeth
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Sierpień 2024, 21:50:04 »
Oczywiście, możesz zrobić dwa osobne. Ale nie rozumiem co tu jest bez sensu? I skąd ten youtube?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Sierpień 2024, 23:02:25 »
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to robisz przygotowanie pod zwykłe espresso według ogólnie przyjętych ram, ale tak naprawdę "podbierasz" filiżankę, gdy zrobi się dokładnie połowa porcji klasycznego espresso. Czy tak? To znaczy, że wydobywasz początkowe aromaty z kawy, które są jakby częścią klasycznego espresso, bo z czasem ekstrakcji smak wydobywającej się strugi ulega zmianie.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpień 2024, 23:11:33 wysłana przez Ramkan »

Offline vogga

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpień 2024, 07:39:34 »
Tak, to by się mniej więcej zgadzało.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2024, 00:29:40 »
Ja robię espresso i łyżką stołową oddzielam w dzbanku piankę od mleka i wlewam samo mleko.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi