Autor Wątek: Jaki młynek SD do espresso?  (Przeczytany 4018 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Jaki młynek SD do espresso?
« dnia: 13 Lipiec 2024, 22:14:12 »
Cześć,

"Chwilę" mnie nie było ( :redface:) i widzę że ominęła mnie rewolucja młynkowa.
Wracam do espresso w domu po dłuższej przerwie, rozglądam się za młynkiem i poraża mnie mnogość opcji... Dlatego liczę na Wasze podpowiedzi i wrażenia z użytkowania sprzętów które pojawiły się na rynku w ostatnich latach.

Wymagania mam w sumie dwa: jak najlepszy stosunek jakości przemiału do wydanych złotówek i retencja bliska zera.
Chodzą mi po głowie np. Niche Duo, Scluptor 087S, DF83V - i ta trójka wyznacza górną granicę tego co chciałbym wydać.
Jakie jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?
A może nie warto świrować, tylko wziąć DF64 gen2 połowę taniej?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Jaki młynek SD do espresso?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipiec 2024, 07:52:07 »
Niche Duo, Scluptor 087S, DF83V - i ta trójka wyznacza górną granicę tego co chciałbym wydać.
Konkretnie, jaką górną kasę możesz wydać?
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipiec 2024, 11:29:39 »
IMHO płaskie żarna pod SD - EK43 i jego mniejsze/młodsze wersje domowe.

Więc z tych o których piszesz to Scluptor 078S lub DF83V.
Dobre opinie zbiera też Mazzer Philos. Nadal do zakupu za 955 EUR od Mazzera.

tylko wziąć DF64 gen2 połowę taniej?
Nie warto.

W opisie masz tylko Rota. Warto by przetestować młynek przed zakupem, bo tam trzeba bardzo drobno zmielić może Ci brakować skali. Wtedy Niche Zero.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2024, 11:38:26 wysłana przez pj.w »

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2024, 13:51:50 »
3,5-4k złotówek nie chciał bym przekroczyć. Przy czym nie chcę wydawać dla samego wydawania ;)

Nie warto.
Czemu nie? Coś jest nie tak z tą konstrukcją? Bo rozumiem że to nie sam rozmiar żaren jest problemem?

W opisie masz tylko Rota.
Spokojnie, "poważniejsza" maszyna też będzie, pochwalę się jak już stanie na blacie :)
A rota zostanie "w plener".

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipiec 2024, 15:17:34 »
Czemu nie? Coś jest nie tak z tą konstrukcją? Bo rozumiem że to nie sam rozmiar żaren jest problemem?

Miałem u siebie gen1 na test z nadzieją, że za rozsądne pieniądze można mieć docelowy młynek. Po testach poszedłem w klona ek43. Dla mnie DF64 to jednak młynek entry level, coś nadal w pół kroku między klasycznym OD i SD. Główna zaleta to to że można sobie wymieniać żarna na droższe. Chyba nie o to chodzi.

DF83  prezentuję się dużo lepiej. Kupujesz młynek na lata więc ja bym dozpierał do tych 4k.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipiec 2024, 16:44:22 »
3,5-4k złotówek nie chciał bym przekroczyć. Przy czym nie chcę wydawać dla samego wydawania
Ja bym brał Philosa,  bo nie wiem, czy jakiś młyn za 15k przyczyni się do konkretnej jakościowej zmiany względem tego Mazzera. Tak się właśnie zastanawiam przed podjęciem decyzji.
》tertium non datur《

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lipiec 2024, 17:55:45 »
Pytasz: "co nowego w młynkach do espresso"?
Z najnowszych newsów, to Niche Zero jest cały czas świetnym młynkiem, z bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny - te same żarna, w innym opakowaniu, potrafią kosztować nawet 5 razy więcej niż NZ. Wspomniałeś, że rozważasz Niche Duo. Miałeś wcześniej Niche Zero? Jeśli nie, to dlaczego nie bierzesz go pod uwagę?
Owszem, nie jest to już jedyny młynek SD o znikomej retencji, ale jest cały czas najlepszy, tzn. był ;), do czasu premiery nowego Mazzera SD.

Do bardzo dobrych - a nawet innowacyjnych - żaren dołożył Mazzer wysokiej klasy opakowanie i całość dostarcza poniżej 1000 euro pod postacią Philosa, ale o tym już Koledy wcześniej wspomnieli. Jako jego użytkownik mogę tylko dołączyć do poleceń :ok:.

Jak widzę pytanie: "jaki młynek SD do espresso?", to pierwsza odpowiedź jaka mi się nasuwa to: Niche Zero, a dopiero potem można się zastanawiać: dlaczego nie NZ?
Niche Zero może być za drogi, to szukamy czegoś tańszego.
Można np. już mieć NZ i chce się inny młynek "do kolekcji". OK, można sobie kupić Philosa.
Można np. chcieć większy młynek, który będzie lepiej prezentował się obok nowego, dużego ekspresu. Ok, można sobie kupić Philosa.
Można np. chcieć młynek najnowszy, który dopiero co wchodzi na rynek i przez jakiś czas "się nie zestarzeje". OK, można sobie kupić Philosa.
Itd., itd.... Czyli wybór jest dość duży, ale jeśli skupimy się na kryterium:
Wymagania mam w sumie dwa: jak najlepszy stosunek jakości przemiału do wydanych złotówek i retencja bliska zera.
to zamyka się na 2 urządzeniach 8).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipiec 2024, 18:20:27 »
Eureka Single Dose - spełnia chyba najlepiej podane kryteria.

Żarna:
Eureka 65mm płaskie vs Philos 64mm płaskie Niche 63mm stożkowe - Eureka win
Cena: Eureka 2800zl vs Philos 4300zl~ vs Niche 3200zł~ - Eureka win
Wykonanie - Philos win ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipiec 2024, 18:33:12 »
3,5-4k złotówek nie chciał bym przekroczyć.

Do bardzo dobrych - a nawet innowacyjnych - żaren dołożył Mazzer wysokiej klasy opakowanie i całość dostarcza poniżej 1000 euro pod postacią Philosa

U mnie ten Mazzer wyszedł poza widełki jakie Kolega M sobie założył bo wyszło tak.

SP MAZZER LUIGI S.P.A.
Płatność kartą ** **** itd.
+390415830200 WŁOCHY
-4 419,13 PLN
Suma:
-4 419,13 PLN

I nie zapominajmy Mazzer to żarna 64

Za to z powodzeniem zmieściłem się w tych widełkach kupując taki młynek.

Młynek do kawy G-IOTA PRO83 VS ESPRESSO DLC (DF83V) – Black

dokument_00032_03_24_FZA (2).jpg

W miedzy czasie zmieniłem zamówienie na wersję DF83V dopłacając chyba 210 zł.
Co prawda nie długo go mam jakieś kawy nim już zmieliłem jestem zadowolony i to bardzo i mam to co chciałem płaskie żarna 83mm oraz coś na czym mi też zależało czyli "Regulowana prędkość mielenia: 300 do 1600 obr./min" a to wszystko w cenie 3600zł czyli jakby nie patrzeć zapłaciłem +/- 800zł mniej niż za Mazzer-a :redface:

Ot tak tylko podpowiadam że jest jeszcze ten DF83(coś tam)
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14198.30

Jka

« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2024, 18:38:08 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipiec 2024, 20:22:53 »
Reasumując:
Chyba to dobrze że mamy taki urodzaj w wyborze młynka SD   😀
Ja nosiłem się  z zamiarem od roku na zmianę  młynka, ale trafiłem idealnie.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipiec 2024, 21:41:45 »
Dla mnie DF64 to jednak młynek entry level, coś nadal w pół kroku między klasycznym OD i SD
Rozwiniesz choćby w dwóch słowach co Ci w nim najbardziej przeszkadzało? Chyba sporo poprawili w gen2?

Główna zaleta to to że można sobie wymieniać żarna na droższe. Chyba nie o to chodzi.
Jeżeli w ten sposób wyjdzie fajny młynek, to czemu nie?

ja bym dozpierał do tych 4k
To nie kwestia dozbierania, tylko wyznaczenia jakiś dranic. Albo utrzymania chociaż pozorów rozsądku :lol:

Philos mi się podoba i biorę go pod uwagę, co prawda najbardziej zależy mi na efekcie w filiżance ale jakość samego sprzętu i potencjał na niezniszczalność też doceniam.
@Krzysiek206, z tego co widziałem masz go od jakiegoś tygodnia, jak wrażenia? I przewrotnie zapytam: co Ci się w nim nie podoba?

Miałeś wcześniej Niche Zero? Jeśli nie, to dlaczego nie bierzesz go pod uwagę?
Zero miałem okazję chwilę poużywać, swojego nie miałem. Espresso lubię bardziej "owocowe" niż klasyczne, stąd celuję raczej w płaskie żarna (to błąd?)
Widzę że duo nie zrobił takiego szału jak zero, to tylko fakt istnienia konkurencji, czy coś z nim nie tak?

Eureka win
Nie roztrząsał bym tego jednego milimetra różnicy. Jeżeli już to widział bym go jako wadę, przez mniejszą dostępność żaren na wymianę, jak mnie kiedyś najdzie chęć na kombinacje ;)
Obawiam się też trochę tej specyficznej regulacji w eurece...

coś na czym mi też zależało czyli "Regulowana prędkość mielenia: 300 do 1600 obr./min"
Jakie widzisz korzyści z regulacji prędkości?

Podsumowując dotychczasowe przemyślenia, przychylam się do Philosa albo DF83V - chętnie poczytam co użytkownicy tych młynków widzą w nich dobrego i złego.
A może jeszcze coś powinienem wziąć pod uwagę?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipiec 2024, 22:05:25 »
Cytat: Jka57 w Dzisiaj o 18:33:12
coś na czym mi też zależało czyli "Regulowana prędkość mielenia: 300 do 1600 obr./min"
Jakie widzisz korzyści z regulacji prędkości?

Przede wszystkim mniej pyłu a tym samym spójniejsza ekstrakcja.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipiec 2024, 23:49:50 »
@Krzysiek206, z tego co widziałem masz go od jakiegoś tygodnia, jak wrażenia? I przewrotnie zapytam: co Ci się w nim nie podoba?
Tak , młynek mam od tygodnia.
Nie mam na razie uwag, wiedziałem  co kupuję.
Temat młynka śledzę  już  od około 2 lat ( pierwsza wzmianka ) nie miałem ciśnienia - nastawiałem się  na młynek Mazzer z uwagi na jakość wykonania i obsługę. Widziałem że międzyczasie pojawiły się  inne młynki..... ale nie będę  zmieniał młynka co pół roku 😀 każdy młynek jaki miałem pracował minimum 2 lata. Nie podejmowałem  pochopnych i szybkich decyzji - zawsze twierdziłem  że trzeba nauczyć  się  pracować  na nowym młynku.
Młynek Mazzer Philos jest obłędny, zero niepotrzebnych wyświetlaczy, super praca i te żarna i200, miód w kubeczku, natomiast z przelewami też mnie zaskoczył i to mega pozytywnie, porównywałem z kilkoma ręcznymi i wstydu nie było, a nawet lepiej. W końcu mogę  korzystać  z sitka Pesado 😀
Ciężko powiedzieć  teraz o wadach - oby nie przyszły.
W tygodniu zrobię fotkę komory mielenia.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lipiec 2024, 07:43:19 »
Obawiam się też trochę tej specyficznej regulacji w eurece...

Tam nic specyficznego nie ma. Szukasz młynka pod espresso a rozwiązanie w Eurece daje możliwość wprowadzania precyzyjnych zmian.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lipiec 2024, 17:01:22 »
A może jeszcze coś powinienem wziąć pod uwagę?
Przecież napisałem:
Ja bym brał Philosa,  bo nie wiem, czy jakiś młyn za 15k przyczyni się do konkretnej jakościowej zmiany względem tego Mazzera.
A miałem na myśli :mrgreen:
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi