Autor Wątek: Pomoc w wyborze, albo ranking marek  (Przeczytany 13048 razy)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomoc w wyborze, albo ranking marek
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Lipiec 2024, 21:47:26 »
Nie mylcie dbałości o poprawność gramatyczną z zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi.  :P

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Lipiec 2024, 22:04:05 »
No takie wykreślanki to są podejrzane  miotla

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Lipiec 2024, 22:13:12 »
Wątek zboczył.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Kadet Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka
  • Młynek: Ascaso I-2 mini
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Lipiec 2024, 14:36:46 »
Cześć!

Czytam forum już od jakiegoś czasu jako gość, wybrałem dzięki wam młynek Ascaso I-1 mini kilka lat temu, ale przy wyborze pierwszej kolby zdecydowałem się poprosić o pomoc :) Obecnie parzę kawę w kawiarce i piję kawy mleczne, ale jak będę mieć kolbę to na pewno zacznę eksperymentować z espresso. Poniżej moje dokładniejsze preferencje (kolejność losowa):

1. Na co dzień piję kawy mleczne, ale z espresso też na pewno zacznę eksperymentować, jak już będę mieć na czym. Mimo że piję kawę z mlekiem, to lubię intensywną kawę, latte itp. nie pijam. Znajomi różnie, ale w większości mleczne. W związku z tym zależy mi na dobrym spienianiu mleka, może jakiś dual boiler?
2. Kawy kupuję najczęściej 100% Arabica single origin z wrocławskiej Bluberry Roasters, więc chyba średnio palone?
3. Na raz do 2-3 kaw, 4 i więcej już mocno od święta
4. Bez wbudowanego młynka, mam Ascaso I-1 mini
5. Wolałbym uniknąć ekspresów z czystą metalową obudową, raz że takie materiały uwielbiają zbierać odciski palców i przebarwienia, a dwa że średnio estetycznie będzie mi to pasować do kuchni. Czarny mat najchętniej, ale nie jest to rzecz krytyczna, jakość samego sprzętu i to jaką kawę na nim mogę zrobić są ważniejsze
6. Wolałbym, żeby maszyna nie rozgrzewała się wieczność, więc raczej grupę E61 odpuszczam. 10-15 minut jest jak najbardziej ok, ale pół godziny i więcej to już chyba za dużo dla mnie
7. Wciąż w temacie grupy myślę nad czymś z grupą 58 mm, chyba największy wybór akcesoriów jest w tym rozmiarze
8. Na początku nie planuję nic modować, najpierw chcę poznać maszynę w stanie fabrycznym. No i kasować sobie gwarancję od razu po zakupie też mi głupio :P Z drugiej strony, śrubokręt mi nie straszny, więc w przyszłości kto wie?
9. Budżet myślę 4000-5000 zł, choć to jeszcze zależy dokładnie ile na urodziny mi się uda uzbierać od rodziny i znajomych w sierpniu ;) W związku z tym zakup planuje najwcześniej we wrześniu, myślę nad czymś nowym

Specjalnie nie podawałem żadnych modeli, żeby nic nie sugerować :) Jakbym jakąś kwestię pominął to wybaczcie, czytam forum i oglądam YT już od tygodni i mam trochę mętlik w głowie

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Lipiec 2024, 15:39:23 »

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #50 dnia: 18 Lipiec 2024, 18:20:31 »
@Janusz
Też mi ta firma przychodzi o głowy  tym temacie...

@anderson
@Tukidydes
Powiem, że właśnie na takie wypowiedzi liczyłem, zakładając wątek.
Pomimo że nie podobają mi się wyświetlacze w miejsce fizycznych zegarów, to dwie propozycje od Bezzery są dość kuszące właśnie z tych powodów, o których piszecie. Problem, że dla mnie to teoria, a mi brakuje praktycznego odniesienia do takich maszyn : /. Zastanawia mnie tylko ta koncepcja maleńkich bojlerów w połączeniu z przeciętną mocą. Gdyby tam było 1500W...
ECM i Profitec są chwalone za jakość. Czy chodzi o ogólne wrażenie "z zewnątrz", czy także o jakość podzespołów- nie wiem, np. firmowe kształtki, zawory itp.? Ten model działalności z brandowaniem gotowych produktów jest dla mnie taki nie za fajny... Pachnie Chinami. W podobnej cenie wolę wspierać europejskich producentów.

Ad 3. To byłby mój osobisty wybór. Bliźniak ECM-a, tylko w nieco bardziej minimalistycznej formie. Po ostatnim odświeżeniu posiada (chyba) te same funkcje, co Bezzera, ale w cenie zawór Flow Control i większe bojlery.

Chyba nie ma ogrzewania grupy.

Ogólny wniosek dla mnie jest taki, że będę musiał jeszcze sam się sporo pouczyć. Tylko że to będzie teoria bez praktyki. Coś mi może umknąć : /
Trochę wieje od morza :/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Lipiec 2024, 18:37:30 »
Ogólny wniosek dla mnie jest taki, że będę musiał jeszcze sam się sporo pouczyć. Tylko że to będzie teoria bez praktyki. Coś mi może umknąć : /
Ależ to normalna sprawa: albo komuś zaufasz z wyborem, albo kupisz, co Tobie się spodoba i sam ocenisz produkt sensie praktycznym podczas użytkowania. Poza tym odnoszę wrażenie, że nie masz jeszcze mimo Twoich zapytań sprecyzowanych oczekiwań odnośnie kolby, słowem: nie wiesz, czego chcesz:
Pomimo że nie podobają mi się wyświetlacze w miejsce fizycznych zegarów, to dwie propozycje od Bezzery są dość kuszące właśnie z tych powodów, o których piszecie. Problem, że dla mnie to teoria, a mi brakuje praktycznego odniesienia do takich maszyn : /. Zastanawia mnie tylko ta koncepcja maleńkich bojlerów w połączeniu z przeciętną mocą. Gdyby tam było 1500W... ECM i Profitec są chwalone za jakość. Czy chodzi o ogólne wrażenie "z zewnątrz", czy także o jakość podzespołów- nie wiem, np. firmowe kształtki, zawory itp.?
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2024, 18:39:40 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Lipiec 2024, 22:30:44 »
Jeśli chodzi o podzespoły to firmy naprzemiennie korzystają z usług wspólnych dostawców części wybierając te, które pasują do danej koncepcji. Nie ma w ekspresie jakiś mega obciążeń, a zawór może pęknąć w dowolnym miejscu ze względu na wadliwą wytrzymałość bo tak zadziała fizyka(na odlewniach i przy produkcji takich elementów też pracują ludzie, dostanie się powietrze, itp.). W różnych ekspresach kilku różnych producentów można spotkać podobne pompy, zawory, moduły itp., a najprostszym przykładem jest nie zastąpiona pompa wibracyjna "Ulka".

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Lipiec 2024, 23:52:37 »
Jak mi podasz swój adres mailowy na priv, to wyślę Ci zdjęcia „bebechów” Bezzera Matrix.
Zobaczysz jaka to solidna konstrukcja i jakich firm stosują podzespoły.

Pzdr
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Lipiec 2024, 00:03:07 »
wystarczy googla zapytać...

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Lipiec 2024, 12:27:54 »
Chyba nie ma ogrzewania grupy.

Nowa Synchronika i Drive mają funkcję fast heat-up, więc akurat ten aspekt byłby dla mnie jednym z mniej istotnych. E61 to kawał żelastawa - jak się dobrze wygrzeje, to będzie wszystko ok.

Powiem, że właśnie na takie wypowiedzi liczyłem, zakładając wątek.
Pomimo że nie podobają mi się wyświetlacze w miejsce fizycznych zegarów, to dwie propozycje od Bezzery są dość kuszące właśnie z tych powodów, o których piszecie. Problem, że dla mnie to teoria, a mi brakuje praktycznego odniesienia do takich maszyn : /. Zastanawia mnie tylko ta koncepcja maleńkich bojlerów w połączeniu z przeciętną mocą. Gdyby tam było 1500W...
ECM i Profitec są chwalone za jakość. Czy chodzi o ogólne wrażenie "z zewnątrz", czy także o jakość podzespołów- nie wiem, np. firmowe kształtki, zawory itp.? Ten model działalności z brandowaniem gotowych produktów jest dla mnie taki nie za fajny... Pachnie Chinami. W podobnej cenie wolę wspierać europejskich producentów.

Odnośnie Bezzery pytaj MacJaro - ma doświadczenie jak to działa "w praktyce". Górna półka maszyn z ECM oraz Profitec to wciąż handmade, duża dbałość o detale i dobre podzespoły.

Offline Kadet Mężczyzna

« Odpowiedź #56 dnia: 19 Lipiec 2024, 17:31:00 »
Biorąc pod uwagę Twoje preferencje to jeden z 2 poniżej powinien być dla Ciebie idealny:

ASCASO DUO BLACK

ASCASO DUO PID BLACK AND WOOD V2

Dzięki za podpowiedź, między innymi te miałem na oku, choć na chwilę obecną OBECNIE  :ogien:PID jest nieco poza budżetem. Warto dozbierać i dopłacić od razu na początku przygody z espresso do PIDa? Zapewne powtarzalność większa, więc i łatwiej się nauczyć co i jak? Czy inna kwestia jeszcze wchodzi w grę? No i przyznam, że te drewniane akcenty mi się bardzo podobają, co też nie jest bez znaczenia

[Pytanie do moderacji - dlaczego mój wątek został scalony z niniejszym?]
« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2024, 18:56:31 wysłana przez Fux »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Lipiec 2024, 18:59:16 »
[Pytanie do moderacji - dlaczego mój wątek został scalony z niniejszym?]

Ujmuje Tobie to w czymś?
Poobserwuj, ile podobnych tematów wypływa, które i tak sprowadzają się do wspólnego mianownika. Powoli dojrzewam do kasowania powtarzających się pytań.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Lipiec 2024, 11:15:01 »
Zapewne powtarzalność większa, więc i łatwiej się nauczyć co i jak? Czy inna kwestia jeszcze wchodzi w grę?

Powtarzalność jest podobna. Ekspres DUO Black ma elektroniczny termostat będący uproszczoną wersją PID z możliwością zmiany temperatury między 90 a 120 s. C co 2 st. C. Tyle tylko, że tę zmianę dokonuje się poprzez zmianę położenia mikroprzełączników na płycie elektronicznej a nie z poziomu wyświetlacza z zewnątrz ekspresu. Jest to więc raczej do ustawienia raz bez częstego zmieniania. Możliwość szybkiej zmiany temperatury jest ważna przy espresso i szczególnie przy częstej zmianie rodzaju kawy. Przy kawach mlecznych jest to mniej istotne. Ponieważ nie ma on wyświetlacza to nie można również ustawić w nim czasu preinfuzji, nie ma shot timera, funkcji stand by, czyszczenia itd. No i nie ma drewnianych elementów. Ale te można dokupić osobno i założyć.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Kadet Mężczyzna

« Odpowiedź #59 dnia: 20 Lipiec 2024, 11:55:39 »

Ujmuje Tobie to w czymś?
Poobserwuj, ile podobnych tematów wypływa, które i tak sprowadzają się do wspólnego mianownika. Powoli dojrzewam do kasowania powtarzających się pytań.

W niczym mi to nie ujmuje, jedynie nie dostałem żadnego feedbacku z czego to wynikało, stąd kulturalne pytanie

Powtarzalność jest podobna. Ekspres DUO Black ma elektroniczny termostat będący uproszczoną wersją PID z możliwością zmiany temperatury między 90 a 120 s. C co 2 st. C. Tyle tylko, że tę zmianę dokonuje się poprzez zmianę położenia mikroprzełączników na płycie elektronicznej a nie z poziomu wyświetlacza z zewnątrz ekspresu. Jest to więc raczej do ustawienia raz bez częstego zmieniania. Możliwość szybkiej zmiany temperatury jest ważna przy espresso i szczególnie przy częstej zmianie rodzaju kawy. Przy kawach mlecznych jest to mniej istotne. Ponieważ nie ma on wyświetlacza to nie można również ustawić w nim czasu preinfuzji, nie ma shot timera, funkcji stand by, czyszczenia itd. No i nie ma drewnianych elementów. Ale te można dokupić osobno i założyć.

Dzięki za wyjaśnienie.

Są inne ekspresy, które warto polecić przy moich preferencjach?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi