Cześć!
Czytam forum już od jakiegoś czasu jako gość, wybrałem dzięki wam młynek Ascaso I-1 mini kilka lat temu, ale przy wyborze pierwszej kolby zdecydowałem się poprosić o pomoc

Obecnie parzę kawę w kawiarce i piję kawy mleczne, ale jak będę mieć kolbę to na pewno zacznę eksperymentować z espresso. Poniżej moje dokładniejsze preferencje (kolejność losowa):
1. Na co dzień piję kawy mleczne, ale z espresso też na pewno zacznę eksperymentować, jak już będę mieć na czym. Mimo że piję kawę z mlekiem, to lubię intensywną kawę, latte itp. nie pijam. Znajomi różnie, ale w większości mleczne. W związku z tym zależy mi na dobrym spienianiu mleka, może jakiś dual boiler?
2. Kawy kupuję najczęściej 100% Arabica single origin z wrocławskiej Bluberry Roasters, więc chyba średnio palone?
3. Na raz do 2-3 kaw, 4 i więcej już mocno od święta
4. Bez wbudowanego młynka, mam Ascaso I-1 mini
5. Wolałbym uniknąć ekspresów z czystą metalową obudową, raz że takie materiały uwielbiają zbierać odciski palców i przebarwienia, a dwa że średnio estetycznie będzie mi to pasować do kuchni. Czarny mat najchętniej, ale nie jest to rzecz krytyczna, jakość samego sprzętu i to jaką kawę na nim mogę zrobić są ważniejsze
6. Wolałbym, żeby maszyna nie rozgrzewała się wieczność, więc raczej grupę E61 odpuszczam. 10-15 minut jest jak najbardziej ok, ale pół godziny i więcej to już chyba za dużo dla mnie
7. Wciąż w temacie grupy myślę nad czymś z grupą 58 mm, chyba największy wybór akcesoriów jest w tym rozmiarze
8. Na początku nie planuję nic modować, najpierw chcę poznać maszynę w stanie fabrycznym. No i kasować sobie gwarancję od razu po zakupie też mi głupio

Z drugiej strony, śrubokręt mi nie straszny, więc w przyszłości kto wie?
9. Budżet myślę 4000-5000 zł, choć to jeszcze zależy dokładnie ile na urodziny mi się uda uzbierać od rodziny i znajomych w sierpniu

W związku z tym zakup planuje najwcześniej we wrześniu, myślę nad czymś nowym
Specjalnie nie podawałem żadnych modeli, żeby nic nie sugerować

Jakbym jakąś kwestię pominął to wybaczcie, czytam forum i oglądam YT już od tygodni i mam trochę mętlik w głowie