Autor Wątek: espresso na 5 za 5  (Przeczytany 4027 razy)

marcin.teges

• Gość
espresso na 5 za 5
« dnia: 01 Lipiec 2024, 00:52:19 »
Hej,

sonduje zorganizowanie ogólnopolskiej akcji pod tytułem "espresso na 5 za 5". Celem akcji jest namówienie jak największej liczby kawiarni do wprowadzenia w swoim menu pojedynczego espresso za 5zł - najlepiej na stałe. Nie mam jeszcze pomysłu jak dokładnie miała by wyglądać dystrybucja komunikatu i czy było by to płatne. Celem akcji jest popularyzacja espresso i kawiarni.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
Odp: espresso na 5 za 5
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipiec 2024, 07:00:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie mam jeszcze pomysłu jak dokładnie miała by wyglądać dystrybucja komunikatu i czy było by to płatne.

Ja mam pomysł na średnią hawajską dla każdego. Nie wiem, jak miałbym przekonać do tego właścicieli pizzerii, ale nieważne - liczy się przecież idea, prawda? Prawda?

A poważniej, to jeśli chcesz wprowadzić coś takiego, zacznij od najbliższego otoczenia, czyli znajomych właścicieli kawiarni, cukierni itp. Rozpropagujcie akcję w social mediach i sprawdźcie, czy to w ogóle ma sens. Bo z jednej strony pomysł jest słuszny, ale z drugiej czarno go widzę z jednego banalnego powodu - zaraz jeden z drugim januszy biznesu powie, że "to się nie opłaca". Nasza gastronomia nie potrafi od lat dorosnąć do tak oczywistych rzeczy jak darmowa szklanka czystej wody do posiłku (mogę policzyć na palcach restauracje, w których ją dostałem, a mimo wszystko trochę ich w życiu odwiedziłem) czy lane piwo w ludzkiej cenie (jak widzę Kozla czy Tyskacza na kranie za 15 zeta, to nie wiem czy się śmiać, czy płakać), więc tym bardziej czarno widzę to espresso za 5zł, na które jest dalece mniejsze zapotrzebowanie niż na wodę czy piwo.

A jeśli już ciągniemy temat, to dlaczego tak mało kawiarni czy cukierni decyduje się na wprowadzenie zestawu ciasto dnia + kawa w promocyjnej cenie? Śniadanie / lunch dnia to dzisiaj częste zjawisko tak w bistro, jak i w restauracjach. Sam deser dnia też trafia się dość często, ale zestawu ze świecą szukać, a przecież już ponad 15 lat temu chodziłem na coś takiego na studiach ze znajomymi (nie, studenci nie walą tylko najtańszego piwska :P ). A potem jakoś to zniknęło. Sam bym chętnie dzisiaj przysiadł z Żoną w jakimś ogródku sobotnim przedpołudniem, ale jak widzę zdechły sernik za 15 zeta i byle latte za drugie 15, to dołożę 5 (albo i nic) i mam naprawdę dobrej jakości burgera z frytkami lub wcale nie gorszy makaron w lokalu obok. I jakbym nie liczył, to trochę słodkiego sera i filiżanka wody z łyżką kawy nijak nie jest warta tyle samo, co całkiem konkretny posiłek. Niech kawiarnia zaoferuje np. muffinkę z kawą poniżej 20 zł (a z typowym espresso za 15), to wtedy pogadamy.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipiec 2024, 08:12:07 »
Wolę podwójne za 8 niż pojedyncze za 5 zł, a taką możliwość daje mi np. Dziarski Barista po sąsiedzku.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipiec 2024, 08:21:31 »
Pytanie zasadnicze, czy taka kawiarnia zrobi espresso na pojedynczym czy podwójnym, bo jeśli to drugie, to nie przejdzie za 5zł., zaś pierwsze to będzie espresso tylko z nazwy.
》tertium non datur《

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipiec 2024, 08:37:03 »
Można taką akcję wprowadzić jako jednorazową, nie ma tu najmniejszego problemu, kawiarnie pewnie chwycą pomysł. Natomiast, należy zastanowić się czemu kawa espresso w kawiarniach ma taką a nie inną cenę, jeżeli ktoś by chciał prowadzić ten pomysł na dłuższą metę.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipiec 2024, 12:20:29 »
Inspiracja jest oczywista i jest związana z ceną 1 euro za espresso we Włoszech, włosi piją robusty dlatego nie robi się espresso z podwójnej dozy dla 1 osoby, a podwójna doza ma znaczenie psychologiczne, z podwójnej dozy robi się kawę gdy ustawia się kolejka i po prostu robi się 2 espresso gdy sytuacja tego wymaga lub np. ktoś wchodzi jeszcze do kawiarni to bariści czekają i przenoszą uwagę na chwilkę na wchodzącego co taka osoba zamówi bo może uda się zrobić podwójną dozę. Jest to wymiar ekonomiczny, lepiej zrobić 300 espresso po 5 zł niż 150 kaw mlecznych gdzie musimy umyć szklanki, chłodzić mleko i jeszcze je kupić(mleko). A na pojedyncze espresso wydajemy 1zł na jego przygotowanie z 7-8g więc taka akcja jest w interesie konsumentów i kawiarni. Uważam, że taka akcja ma sens jeśli to jednak będzie dłuższa perspektywa.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipiec 2024, 07:16:35 wysłana przez Fux »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipiec 2024, 13:14:35 »
Niewiele znam kawiarni w Polsce które używałyby pojedynczych sitek. Wygodniej i bardziej powtarzalnie jest robić cały czas na podwójnym.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipiec 2024, 21:51:17 »
Podwójna wylewka została stworzona z myślą o przygotowaniu 2 kaw jednocześnie, można wsadzić podwójne sitko do pojedynczej wylewki, ale jestem przekonany, że powinno się przygotowywać pojedyncze espresso na pojedynczym filtrze, aby klient wrócił po kolejną kawę(nie koniecznie do naszej kawiarni)dla tego Włosi i Skandynawia piją po 5-6 espresso dziennie(Na mieście)-idziesz do urzędu-wchodzisz do kawiarni; za godzinę idziesz do banku-wchodzisz do kawiarni; przed południem, idziesz kupić babci leki do apteki-wchodzisz do kawiarni; szef kazał wyskoczyć po papier do drukarni - idziesz do kawiarni; tak to wygląda na co dzień. Gdyby espresso było u mnie w mieście po 5zł to nigdy bym nie pomyślał o dodatkowym ekspresie w firmie, a tak muszę sobie coś chyba otworzyć bo przy aktualnych cenach ubywa z portfela prawie 1000zł w ciągu miesiąca na samo espresso.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipiec 2024, 22:32:23 »
To jak coś zostało zaprojektowane nie zmienia sposobu działania polskich kawiarni.

Ja jestem jak najbardziej za tym żeby espresso / batch brew było bardziej popularne i tańsze. Na pewno czynnik cenowy jest znaczący, ale jednak podstawą jest to jak działają kawiarnie i żeby dotrzeć z informacją do klientów. Uważam że fajnie by było jakby wszystkie chętne kawiarnie się zgadały i np ustaliły dni w miesiącu która kawiarnia ma za piątaka espresso / batch brew, i po kupieniu np. 5 kaw za piątkę w tygodniu mieć kolejnego dnia rabat 5 zł .  Tak żeby wzajemnie się wspierać i zachęcać do picia kawy na co dzień.

Wszystkie kawiarnie biorące udział mogłyby taką akcję promować w kawiarni i mediach społecznościowych, aby spopularyzować akcję.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2024, 22:37:28 wysłana przez krystians »

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipiec 2024, 23:50:22 »
Niewiele znam kawiarni w Polsce które używałyby pojedynczych sitek. Wygodniej i bardziej powtarzalnie jest robić cały czas na podwójnym.
Wystarczy wyjść z kawiarni specialty lub dużych miast, żeby zobaczyć jak wiele jest pojedynczych sitek. Wszędzie gdzie zaczynaliśmy współpracę sugerowaliśmy uproszczone menu na podwójnym. 80% niestety bezskutecznie gdyż ponoć jest to na klient.

Dla mnie pojedyncze espresso jest wielopoziomowo trudne. Z reguły kończy się na 'tak, chcemy mieć pojedynczą kolbę' po czym leży ona zimna przez cały dzień w oczekiwaniu na tego jednego, biednego klienta który wypije szota z niewygrzanej kolby w 1dnogrupówce. Niektórzy robią sobie cappuccino na pojedynczym i częściej używają, głównie zależy od posiadanej ceramiki.

Jest to dla mnie wielopoziomowo trudne, bo być może singiel bierze się z ciemnego wypału gdzie uzysk może być spokojnie dużo większy i po podzieleniu coś z tej filiżance ostatecznie wystaje na powierzchni. Zrobienie singla ze średniego palenia wygląda w kubku dosyć biednie albo nie smakuje tak samo. Sądzę, że jeszcze potrzeba kilka ładnych lat na przestawienie - specialty to stosunkowo świeża branża.

Pozwolę sobie jeszcze przeliczyć koszty akcji kawa za piątaka:

Po odjęciu VATu zostaje nam 4zł
Po odjęciu kubka na wynos 3zł
Po odjęciu opłaty opakowaniowej 2,75
Po odjęciu espresso 2
Po odjęciu prądu, pracownika, czynszu zależy od lokalu
Zysk to już trzeba wyciągać z minusa

Jeśli akcja realnie miałaby mieć miejsce to na zasadzie piję na miejscu i wychodzę jak we Włoszech (bez kubków na wynos). Promocja kultury kawowej. Do tego jakiś 1 dzień tygodnia gdzie ruch jest mniejszy, żeby ściągnąć ludzi. Trzeba byłoby uniknąć sytuacji gdzie ktoś zajmuje stolik przez 2h męcząc espresso za 5pln ;)

Jak promować szybki przelew? Wystarczy dać droższe americano i trochę czasu, cierpliwości, robić sampling przez jakiś czas. Wszyscy się nie przerzucą, ale z pewnością kilka nowych osób zostanie na stałe.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lipiec 2024, 06:11:57 »
Wystarczy wyjść z kawiarni specialty lub dużych miast, żeby zobaczyć jak wiele jest pojedynczych sitek. Wszędzie gdzie zaczynaliśmy współpracę sugerowaliśmy uproszczone menu na podwójnym. 80% niestety bezskutecznie gdyż ponoć jest to na klient.
Tak jest.

Zawsze tłumaczę, ile stracisz na podwójnej dozie, na tych 7g kawy, bo klient, który zamawia espresso i wymawia nie ekspreso, może się trochę znać, mieć świadomość i w konsekwencji zyskasz nowego, stałego klienta. A potem następuje konsternacja: ale jak to, że jedna filiżanka jest wylewana do zlewu??! Niekoniecznie  => może ją ktoś wypić z obsługi 😁
« Ostatnia zmiana: 02 Lipiec 2024, 06:47:50 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi