Autor Wątek: Fiorenzato F64 Evo Sense i Pro Sense  (Przeczytany 7065 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Fiorenzato F64 Evo Sense i Pro Sense
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Luty 2025, 08:24:24 »
Biorąc pod uwagę, że młynek w domu w ciągu doby stoi bezczynnie średnio przez około 23 godziny i 57 minut, to muszę się zgodzić z Artiszem. Duże silniki w maszynach gastro mają pracować kilkanaście godzin dziennie, dać wysoką wydajność godzinową a dodatkowo przeżyć takie traktowanie przez lata.
Używanie takich w domu przypomina mi starą kreskówkę z wytwórnią wykałaczek:

Ale z drugiej strony - każdy kupuje co mu się podoba i na co go stać. Fajnie jest pokazywać znajomym, którzy piją tylko rozpuszczalkę, taki imponujący, ponad półmetrowy kawał bestii, służący tylko do zmielenia kawy. Ta chwila triumfu i wyraz zaskoczenia na ich twarzach są tego warte ;)
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Luty 2025, 20:51:35 »
Na szczęście cenę młynka determinuje nie tylko jego wydajność i wielkość, a przede wszystkim jakość przemiału. Zatem posiadanie czegoś takie w domu nie jest zupełnie bez sensu.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Luty 2025, 22:10:32 »
Na szczęście cenę młynka determinuje nie tylko jego wydajność i wielkość, a przede wszystkim jakość przemiału. Zatem posiadanie czegoś takie w domu nie jest zupełnie bez sensu.

Opinia zbieżna z moją. 
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Luty 2025, 08:30:15 »
No to oświeć nas w takim razie jaka jest różnica w przemiale pomiędzy omawianymi tutaj młynami F64 i Allground, najlepiej potwierdź to jeszcze czymś konkretnym, chętnie się dowiemy.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Luty 2025, 10:19:56 »
Maro na początku tej podstrony napisał:

Jest nawet test granulometryczny porównawczy i efekt ten sam. Więc gdzie jeszcze w istotnych z punktu widzenia espressomaniaka obszarach może być różnica? Pomijam opór mentalny związany "uniwersalnością" młynka i pozycjonowaniem go przez producenta jak domowy.

Jeśli testy wskazują, że jakość przemiału jest ta sama, to chyba w grę wchodzi wyłącznie efekt placebo - bo droższe musi być lepsze, nawet jeśli nie jest.

Cytuj (zaznaczone)
NAUCZYCIEL - Jak to nie zachwyca Gałkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Gałkiewiczowi, że go zachwyca.
GAŁKIEWICZ - A mnie nie zachwyca.
NAUCZYCIEL - To prywatna sprawa Gałkiewicza. Jak widać, Gałkiewicz nie jest inteligentny. Innych zachwyca.
GAŁKIEWICZ - Ale, słowo honoru, nikogo nie zachwyca. Jak może zachwycać, jeśli nikt nie czyta oprócz nas, którzy jesteśmy w wieku szkolnym, i to tylko dlatego, że nas zmuszają siłą...
(...)
NAUCZYCIEL - Gałkiewicz, to jest niedopuszczalne. Wielka poezja, będąc wielką i będąc poezją, nie może nie zachwycać nas, a więc zachwyca.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Luty 2025, 15:45:02 »
Jest wiele zmiennych. Nawet jeśli dzisiaj mają ten sam, załóżny teoretycznie identyczny przemiał to nie koniecznie to będzie tak wyglądało po roku albo 5 latach ich użytkownia. Projekt jest inny, inne materiały użyte, itd, itd...

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Luty 2025, 10:41:52 »
wyglądało po roku albo 5 latach ich użytkownia
Wszystko się zużywa ale tak jak pisałem, Allground został przewidziany przez producenta na mielenie nie więcej niż 1 kg kawy dziennie a F64 nie więcej niż 3 kg kawy dziennie. Ja będę mielił max 0,1 kg kawy dziennie więc Allgrounda będę wykorzywał w 10% a co za tym idzie zużyje się o po wieeeeelu latach a jakość przemiału spadnie pewnie wcześniej niż nastąpi zużycie. Myślę że domowym użytkowaniu zanim pogorszy się jakość przemiału padnie elektronika albo wejdzie coś nowszego z laserową automatyczną nastawą mielenia ;)

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #37 dnia: 14 Luty 2025, 13:51:58 »
Oczywiście masz rację, młynek jest bardzo dobrze wykonany tak samo jak f64 tylko o innym przeznaczeniu dlatego mniejszy silnik, to nie jest jakiś młynek z tandetnych materiałów jak Ci co go nie rozbierali twierdzą. To co się zużywa najszybciej czyli żarna, są takie same Dark T przeiwdziane na 4,5 tony kawy, dwa razy więcej niż tytanowe, w warunkach domowych jak nie trafisz pechowo na jakiś kamyczek wystarczą pewnie dożywotnio.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2025, 14:32:25 wysłana przez Artisz »

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Marzec 2025, 10:54:08 »
Czy są tutaj jacyś użytkownicy domowi F64 Evo Sense?

Stoję przed wyborem między F64 Evo Sense a Allground Sense. Różnica w cenie między tymi młynkami jest dość duża – praktycznie pierwszy kosztuje dwa razy więcej. Trochę obawiam się, że Allground będzie bardziej zabawką, patrząc na jego wyświetlacz.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Marzec 2025, 11:47:37 »
patrząc na jego wyświetlacz
Co jest z tym wyświetlaczem?

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #40 dnia: 26 Marzec 2025, 12:01:50 »
Chodzi tylko o rozmiar porównując go z F64 Evo Sense wygląda na mały.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #41 dnia: 26 Marzec 2025, 12:49:37 »
Z wyświetlaczem wszystko ok, jasny, kolorowy, wyraźny, łatwy w obsłudze i reaguje na dotyk bez problemów, nie widzę potrzeby żeby był większy chyba że ktoś jest przyzwyczajony do teraźniejszych telefonów wielkości tabletów. ;)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Marzec 2025, 12:56:33 »
Hej! Widziałem ostatnio oba, a F64 EVO w akcji w Coffeesite i na stanowisku HAYBa na Targach Rzeczy Ładnych w Poznaniu.

Allground wygląda na fajny, dobrze wykonany młynek, ale do zastosowań typowo domowych, może jakiejś małej kawiarni.
F64 EVO to kawał młyna z mocnym silnikiem, który dodatkowo wyposażony jest w system chłodzenia żaren, czyli sprzęt typowo nastawiony na pracę. Na targach HAYB tego dnia zaparzył kilkaset kaw opartych na espresso i ten jeden F64 EVO (do przelewów był Mahlkonig) musiał siłą rzeczy przerobić kilka kilogramów kawy przez kilka godzin, czyli więcej niż niejeden/niejedna z nas zużywa przez cały miesiąc w domu. Tak na marginesie - bardzo ładny przemiał jest z tego młynka. Ja bym F64 bez wahania wziął, tylko mi się w domu nigdzie nie zmieści  ::) :-(

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 26 Marzec 2025, 13:55:46 »
Może faktycznie najpierw sprawdzę wymiary młynka F64 Evo Sense, bo może się okazać, że nie mam na niego wystarczająco dużo miejsca mimo że sprzęt kawowy przeniosłem do innego pokoju.
W teorii przemiał w obu młynkach powinien być identyczny, bo mają te same żarna. Różnicą jest jedynie albo aż w silniku oraz wentylatorze.
Martwią mnie jednak wpisy na Reddicie – użytkownicy Allground Sense narzekają na brak skali do espresso i stosują jakieś podkładki. Tylko w sumie nie wiadomo czy na pewno piszą o wersje Sense czy zwykłej.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Marzec 2025, 15:08:26 »
Z tym przemiałem to jest bardziej skomplikowana sprawa. Na pewno praktycznie wszyscy oceniają jego jakość organoleptycznie, a nie za pomocą specjalistycznych badań typu analiza granulometryczna. Na to co mamy widzimy w sitku wpływ ma chociażby kształt i długość kanału wylotowego młynka, to czy zmielona kawa się elektryzuje, zbija w grudki itd. Mam DF64 - mieli naprawdę nieźle (skok jakościowy w stosunku do młynków typu stożkowe żarna 40 mm - ogromny), ale obiektywnie Fiorenzato F64 EVO ten przemiał ma minimalnie jeszcze lepszy od DFa, a żarna przecież mają tę samą średnicę i ponoć wykonane są w tej samej technologii. Wątpię też by moc silnika, czy chłodzenie miały tu jakiekolwiek znaczenie, raczej trzeba patrzeć na aspekty, o których pisałem wyżej. Także odpowiadając na postawioną tezę, że Allground i F64 dadzą ten sam przemiał, odpowiedziałbym: nie jestem tego taki pewien. Ale, żeby to sprawdzić trzeba by było je po prostu postawić obok siebie i przerzucić przez ich hoppery te same ziarna  ;) Poza tym pozostaje jeszcze tradycyjnie pytanie o finanse: czy warto dopłacać w warunkach domowych do maszyny klasy gastro? Kwotowo różnica jest widoczna gołym okiem, w filiżance może być już trudniej ją dostrzec.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi