Autor Wątek: Latte art - co robię źle?  (Przeczytany 2834 razy)

Offline Barto92

Latte art - co robię źle?
« dnia: 26 Czerwiec 2024, 16:18:34 »
Hej. Staram się zrobić latte art na espresso z automatu.
Spieniam za pomocą french pressu. Mleko tylko się miesza i nie chcą się robić wzory. Mleko spienialem mocniej i słabiej i ciągle to samo.
Już chce się poddać...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Latte art - co robię źle?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwiec 2024, 18:21:27 »
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2024, 18:26:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Barto92

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwiec 2024, 19:32:46 »
Próbowałem na krowim pełnotłustym i owsianymi.
Temperatura mleka ok 65
Roślinki do ok 50/55
Może to wina dzbanka? Kupiłem tani z aliexpress
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2024, 19:36:04 wysłana przez Barto92 »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwiec 2024, 19:42:47 »
Każdy dzbanek jest ok. Kluczem jest tu raczej zwinne, płynne traktowanie mleka. Staraj się nie doprowadzać do tego, by mleko przestało być jednorodnym płynem, by się rozwarstwiło.

Offline Barto92

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwiec 2024, 19:47:00 »
Spieniam, od razu przelewam do dzbanka i mieszając przystępuje do prób malowania.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwiec 2024, 20:00:33 »
Czy aby nie za wysoko trzymasz dzbanek? Jeżeli malujesz z wysoka to to mleko wlewa się do dna filiżanki, jeżeli masz dzbanek przy samej powierzchni kawy to zostawiasz rysunek ;-)

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwiec 2024, 23:22:11 »
Spienić kawkę we french pressie da radę i wylać np. serduszko również, ale jest to niezwykle frustrujące bez podłoża baristycznego. Jak robi się kawę za kawą, to dużo łatwiej złapać o co chodzi niż próbując 1-2 dziennie. Mnie samemu zajęło pewnie ze 200+ kaw zanim załapałem o co chodzi. Jak zna się ruchy to i tak nie jest to łatwe zadanie - we french pressie nie umiem nic wylać poza serduszkiem. Owies i napoje roślinne są w ogóle do odpuszczenia wg mnie mnie jeśli jest problem z mlekiem krowim.

Nie wiem, czy nie podszedłbym do tematu trochę inaczej:
Poszedł na kapuczynę do kawiarni specialty i poprosił, żeby Pan/Pani zrobiła szota i spieniła mleko z tą różnicą, że chciałbyś sobie sam spróbować nalać. Może przy okazji ktoś coś podpowie, zobaczysz sobie konsystencję mleka etc. Z pewnością lepiej zacząć w domu od mleka 3,5%, roślinne w ogóle odpada gdyż pieni się trochę inaczej niż krowie.

Zwróciłbym ponadto uwagę przy poruszaniu tłokiem:
- czy robię pianę na samej powierzchni, czy dojeżdżam tłokiem do końca FP (nie wiem czy nie lepiej zrobić pianę na samej powierzchni, ale od razu mówię że nie jestem ekspertem)
- liczyłbym ruchy góra-dół i obserwował czy nie narobiłem zbyt dużo piany, wtedy mniej ruchów następnym razem - wbrew pozorom wcale dużo ich nie trzeba, jak będzie za dużo piany to źle się maluje. Dużo suchej piany nic dobrego nie zwiastuje
- konieczne przelewanie tak ze 2-3 razy pomiędzy dzbankiem i naczyniem
- "polerka" mleka poprzez koliste ruchy i wystukanie bąbli o kant stołu, najlepiej stukać o drewno

Tak jak mówię - jest to bardzo ciężkie bez próbowania za ekspresem. Nie wiemy czego poszukujemy, nie wiemy co zmienić a jak nam wyjdzie to nie wiemy czemu, ale jest mnóstwo radości :) Ja to bym zaczął albo od możliwości popróbowania u kogoś z kolbą - można spokojnie zamienić kawę na Inkę, kakao z wrzątkiem, cynamon etc - coś co daje ciemne tło no i koniecznie wysoko%%% mleko krowie. Jeśli nikogo nie znam to spróbowałbym popytać kilka razy w kawiarniach o możliwość zrobienia sobie kawy, w tych lokalach gdzie czuć luźną atmosferę i nie ma kolejki za 25m.

Dzięki i pozdrawiam,
Paweł

Offline Barto92

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Czerwiec 2024, 07:44:36 »
Dzięki. Akurat w mojej kawiarni mam bardzo dobre relacje z baristą więc może uda mi się go poprosić o pomoc.

Offline Barto92

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Czerwiec 2024, 19:08:31 »
Mam wrażenie, że  źle spieniałem mleko ponieważ kiedy zrobiłem to mocniej zaraz zaczęło coś tam się rysować ale mam wrażenie że jednak spieniłem za mocno. Zamierzam iść na kurs baristyczny to może na nim coś mi powiedzą i doradzą mam też nadzieję że jak będę miał już ekspres i dysze łatwiej mi będzie uchwycić teksturę.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwiec 2024, 19:25:48 »
Tutaj masz pokazane jak spienić we french pressie i troszkę jak wylewać.
https://youtu.be/EaQU_oSSNlM?si=pblNxqhFFhbNFJpc&t=890

Offline Barto92

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Czerwiec 2024, 19:35:04 »
Cenie filmy Mateusza.
Robiłem jak on i nie wychodziło.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Czerwiec 2024, 19:37:34 »
Ile masz białka w mleku? Dobrze się spienia takie, które ma powyżej 3 g / 100 ml

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi