Autor Wątek: Mój drugi ekspres kolbowy  (Przeczytany 3879 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Mój drugi ekspres kolbowy
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Czerwiec 2024, 20:52:55 »
Musi być też możliwość spieniania mleka, bo Ładniejsza Połowa lubi czasem przyfanzolic coś  z mlekiem. No i jak goście wpadają, to też chcą mleczne.
Chyba nic lepszego niż Elizabeth nie znajdziesz, a jak chcesz słabsze espresso, to w promocyjnej, zbliżonej cenie znajdziesz HX-a.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2024, 20:55:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Czerwiec 2024, 21:01:28 »
Z bojlerowych to równie dobry a nawet lepszy (ze względu na pojemności bojlerów, materiał bojlerów - stal nierdzewna, programowalne przyciski i osobną, szklaną tubę na wodę - łatwe mycie w zmywarce) jest model BELLEZZA Bellona.

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-bellona-czarny/

Dostępny od ręki. Możliwość wypróbowania u nas w Zgierzu. Co do ceny to możemy ponegocjować.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2024, 21:05:57 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Czerwiec 2024, 21:22:56 »
Espresso będzie stanowić 80-90% robionych na nim kaw. Czasem jakaś mleczna.

Moja żona przerzuciła się na czarne, więc miałem podobny dylemat bo czasami jednak z mlekiem no i goście w większości mleczni - stanęło na Lelit Elizabeth bo ma wyłączany boiler pary. Jest brzydka, zbiornik wody projektował idiota i trzeba od razu wymienić pokrętło pary. Ale drugi strzał i dostałem naprawdę dobre espresso, więc wybaczyłem. Nie znalazłem nic lepszego w tej cenie.

Offline imbryk82

• Ekspres: De Longhi kolba, Aeropress, Wacaco Nanopresso
  • Młynek: G-micron Digit, Timemore Chestnut C3
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Czerwiec 2024, 16:01:33 »
Espresso będzie stanowić 80-90% robionych na nim kaw. Czasem jakaś mleczna.

Moja żona przerzuciła się na czarne, więc miałem podobny dylemat bo czasami jednak z mlekiem no i goście w większości mleczni - stanęło na Lelit Elizabeth bo ma wyłączany boiler pary. Jest brzydka, zbiornik wody projektował idiota i trzeba od razu wymienić pokrętło pary. Ale drugi strzał i dostałem naprawdę dobre espresso, więc wybaczyłem. Nie znalazłem nic lepszego w tej cenie.
Wyłączany bojler pary wydaje się bardzo fajną opcją, zwłaszcza kiedy rzadko się z niej korzysta. Woda nie zalega w zbiorniku, myślę że to duży plus. Nie pomyślałem wcześniej o tym.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Czerwiec 2024, 16:10:16 »
Jest to raczej standard w ekspresach z dwoma bojlerami lub z dwoma termoblokami. Wszystkie ekspresy DUO PID mają tę opcję. Mają też możliwość przejścia w stan "uśpienia".
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pawko3

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Czerwiec 2024, 17:44:25 »
Jak nie chcesz czekać 30 minut na kawę to odpuść sobie E61.

Nie wiem jak w innych modelach, bo tego nie rozkminiałem, ale np. w Lelit Bianca z E61 ludzie piszą, że czas nagrzewania to ok. 18 minut, więc te 30 minut to chyba taka pół-legenda.

Jest brzydka, zbiornik wody projektował idiota i trzeba od razu wymienić pokrętło pary.

Możesz coś więcej o tym zbiorniku wody?
Pokrętło pary gdzie znalazłeś do wymiany?

Offline Henry Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Czerwiec 2024, 17:51:15 »
"Zbiornik" wody jest schowany tak że ciężko wyjąć, napełniać trzeba używając lejka i nie widać w ogóle poziomu wody. Już nie mówiąc o tym jak trzeba się namęczyć żeby go umyć w środku...
Pokrętło pary jest tandetne - na thingiverse znalazłem nakładkę do wydrukowania 3D, którą się nakłada na oryginalne pokrętło - jest dużo wygodniej.

Offline pawko3

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Czerwiec 2024, 18:04:09 »
Pokrętło pary jest tandetne, to prawda. Między innymi to odpycha mnie od tego modelu. Sam drukowałeś?
Ja znalazłem do zakupu tylko tutaj: etsy.com/pl/listing/1445522351/ (nigdy nie korzystałem z tej strony).

Co do wody - jeśli dobrze rozumiem - nie wyciągasz zbiornika, tylko musisz lać do środka, trochę na ślepo?

Offline Henry Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 25 Czerwiec 2024, 20:50:38 »
Sam drukowałem - ten projekt mi podpasował: https://www.thingiverse.com/thing:6125219
Umiem w stolarkę, ale akurat w ekspresie nie chcę żadnego drewna.

Żeby wyciągnąć zbiornik trzeba wyciągnąć rurki, wsadzić palucha w otwór bo nie ma uchwytu, wytargać... Dobrze że na śruby go nie dali. Przy uzupełnianiu leję z butli 5l do ekspresu stojącego na wysokiej szafce, więc bez lejka się nie da. Jak wsadzisz w kuchni pod szafki to musowo lejek i rurka. W moim poprzednim Sage była klapka z przodu góry i szeroki wlew że można z wiadra napełniać. Zbiornik był wysuwany z tyłu, ale ekspres miał kółka żeby go łatwo przesunąć do przodu - więc pod względem projektu niebo a ziemia... Dlatego mnie to tak boli. ;-)

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Czerwiec 2024, 22:21:05 »
Producent, który ma w portfolio 20 różnych ekspresów, czymś musi wywołać wspinaczkę po modelach :-) a te pokrętła są dobierane z ofert firm zewnętrznych, które specjalizują się w ich produkcji.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Czerwiec 2024, 22:59:04 »
pod względem projektu niebo a ziemia.
W pewnych kwestiach jak projektowanie ergonomii produkowanie ekspresu w kraju, który nie ma w tym doświadczenia i tradycji, może mieć plusy dodatnie, bo jest szansa, że ktoś się zastanowi jak to zrobić dobrze. Sage zdaje się projektowany był w Australii.

Offline Henry Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 26 Czerwiec 2024, 08:43:09 »
Australijski. Widać że chcieli coś nowego i z wyglądu i funkcji. Taka głupia rzecz jak wylewka wody którą wcisnęli z prawej strony pomiędzy grupę i dyszę pary - wydawało mi się bez sensu, a teraz przy Elizabeth dopiero widzę jakie to niewygodne mieć wylewkę "klasycznie" z lewej strony. Za to doceniam drucianą tackę Lelita - wydawało mi się nieestetyczne ale teraz jestem zachwycony jakie to praktyczne bo nie chlapie tak dookoła i w końcu mogę zrobić flush do tacki bez potrzeby podstawiania kubka (tylko moje kwiatki nie są zadowolone - ta woda z kubka z resztkami kawy była dla nich).

Ta ilość modeli to coś co zawsze uważałem za wadę i zniechęcało mnie to do Lelita - Sage miał 3-4 modele, a praktycznie liczył się tylko Dual Boiler. Lelit ma modeli fefnaście i każdy różni się jakąś duperelą... W dodatku większość zalet jest zaszyta w software i trzeba sporo się naczytać na co pozwala sterownik LCC.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Lipiec 2024, 19:51:13 »
W dodatku większość zalet jest zaszyta w software i trzeba sporo się naczytać na co pozwala sterownik LCC.

Dobrze napisane! Mam bardzo podobne odczucia co do Lelita. Oczywiście są takie wyróżniające się modele jak Bianca i Mara, ale generalnie, na tej niższej półce cenowej, trzeba zrobić dobre rozeznanie przez zakupem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi