Autor Wątek: Jakie marki mają najbardziej dostępny serwis?  (Przeczytany 2765 razy)

Offline Bulgierd

• Ekspres: Sage Barista
Jakie marki mają najbardziej dostępny serwis?
« dnia: 21 Czerwiec 2024, 22:48:26 »
Dobry wieczór,
po kolejnej awarii wyrobu ekspresopodobnego Sage będę podejmował decyzję o nowej kolbie.
Ponieważ brak mi czasu i umiejętności by być swoim serwisantem, proszę o poradę.
Jaką markę wybralibyście gdyby jedynym kryterium poza robieniem przyzwoitego espresso była łatwość w znalezieniu sensownego serwisu, który przede wszystkim:
1.istnieje naprawdę
2.coś potrafi
3.nie oszukuje
4.naprawia w czasie krótszym niż 6tygodni

Budżet na ekspres 6000.
Pozdrawiam.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Jakie marki mają najbardziej dostępny serwis?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwiec 2024, 11:11:29 »
Gdyby głównym kryterium była dostępność serwisu poszukałbym w swojej okolicy, tak, żeby samemu zawieźć i odebrać. Pakowanie na (pół)palety to sporo zabawy, a i tak kurier coś rozwali... :(

(Analogicznie jak kupno innych sprzętów wymagających regularnego serwisu, np. kotła gazowego do CO, którego wysłać się raczej nie da ;) , więc jest się skazanym na swoich, lokalnych serwisantów.)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwiec 2024, 11:57:32 »
Pakowanie na (pół)palety to sporo zabawy,

Dlatego jedną z przyczyn zakupu obecnie używanego ekspresu była wiedza jak sprzedający dostarcza ten sprzęt do klienta.
A wygląda to tak:
20231228_114442.jpg

20231228_115051.jpg

20231228_115118.jpg

20231228_115247.jpg

Było to super zabezpieczone i bez problemów dotarło w całości mimo że karton ma jakieś tam drobne uszkodzenia.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwiec 2024, 14:53:13 »
Ja do tej pory miałem do czynienia z jednym serwisem w Coffeesite w Nadarzynie.
Kupiłem u nich dwa młynki i ekspresy ECM i Bezzera Matrix.  Oba przed sprzedażą były profilaktycznie serwisowane (przegląd) w ich serwisie. Do Matrixa montowali mi Flow Control (jeden dzień) Szybki czas realizacji zlecenia.
Raz miałem pewien kłopot z młynkiem Ceado, niezbędna część dotarła od producenta do serwisu w kilkanaście dni. Mają duży wybór ekspresów i młynków „od ręki”.
Ekspres LM Mini zakupiłem w Koree, uważam że nie będzie tu już tak różowo.
Oni każdy problem opisują i wysyłają do producenta. Nawet drobny jaki ja miałem. Dysza pary była nieszczelna i przeciekała na boku przy gwincie. Sprawę opisałem, załączyłem film, wysłałem do serwisu. Odpisali, że problem zgłosili do producenta i czekają na odpowiedź!
To był dla mnie szok, bo GWARANTEM jest Koree a nie producent.
Ostatecznie skontaktował się serwis i sprawę rozwiązał. Smarowanie gwintu smarem teflonowym rozwiązało problem.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwiec 2024, 14:57:51 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwiec 2024, 14:59:32 »
Pakowanie na (pół)palety to sporo zabawy,

Dlatego jedną z przyczyn zakupu obecnie używanego ekspresu była wiedza jak sprzedający dostarcza ten sprzęt do klienta.

Było to super zabezpieczone i bez problemów dotarło w całości mimo że karton ma jakieś tam drobne uszkodzenia.

Jka

Teraz wiem, dlaczego Decent tyle kosztuje 😉

@Jka ile waży Twoja wersja Decent’a?
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwiec 2024, 15:01:54 wysłana przez MacJaro »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwiec 2024, 15:57:21 »

Nie mam zielonego pojęcia na papierze podobno 13 kg. w realu !!! ??? nie wiem

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwiec 2024, 16:46:50 »

Nie mam zielonego pojęcia na papierze podobno 13 kg. w realu !!! ??? nie wiem

Jka

Wow, tylko 13 kg. Czyli ok 1300 zł za kg. To jednak LM  Mini tańsza o połowę. Za kilogram  ;)

Offline uno_momento

• Ekspres: LM Micra, Jura Ena 8
  • Młynek: C40 Red Clix, Niche Zero
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwiec 2024, 17:46:20 »
Ja myślałem o tym Decencie dla siebie ale, że ja pragmatyk to się obawiałem właśnie serwisu, że jak coś w nim padnie to ile będę czekał na naprawe i jaki serwis to przyjmię pogwarancyjny :lol2:

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwiec 2024, 18:30:58 »
tylko 13 kg. Czyli ok 1300 zł za kg.

Chyba coś źle liczysz  :lol2:

2023-12-21         3654,58 €  poszukaj ile to było w tym dniu w iPKO
Musiałem tam jeszcze jakieś € dopłacić bo bank coś poknocił.

To jednak LM  Mini tańsza o połowę. Za kilogram  ;)

Mimo że tańsza nie chciałbym jej za darmo.
Nigdy tutaj o tym pisemnie nie wspominałem ale skoro prowokujesz :lol2: to poczytaj.
2x byłem u "kocików" w Kołobrzegu z gotówką po nią, toż to z Ustki nie daleko a i droga niezła.
I 2x wróciłem z niczym widząc to na żywo nie znalazłem u siebie grama zainteresowania nic a nic nie zaiskrzyło.
I zdecydowałem się kupić to co kupiłem mimo że droższe to na dodatek lżejsze.

Ale niektórzy tak maja bo widzisz ten sam gość co nie kupił u wspomnianych 'kocików" ekspresu za jakoś chwilę kupuje sobie u nich za całe 5 119,00 zł PUQpress Q2 GEN5 58,3mm Matt Black - Tamper automatyczny bo mi się spodobał.

https://www.coffeedesk.pl/product/15704/Puqpress-Q2-Gen5-58-3Mm-Matt-Black-Tamper-Automatyczny

Ciekawe jaki tutaj przelicznik zastosujesz wagi tego ustrojstwa nie podam bo nie wiem.

tamp elekt.jpg

Jka

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwiec 2024, 18:48:30 »
Wejście we współprace nie jest takie oczywiste, wiele firm nie wpuszcza nowych przedstawicieli. Ja zaczynałem w Covidzie i mimo, iż był to słabszy okres to od kilku firm, którymi byłem zainteresowany po prostu się odbiłem. Rozmowa o współpracy zaczyna się od rozmowy o firmie i pytaniu o serwis. Po ponad godzinnej rozmowie w Profitec w Bammental i później prezentacji e-mail, czekałem ponad miesiąc na decyzję o współpracy i podpisaniu umowy. Kwestia, która jest poruszona  w wątku dotyczy raczej re-dystrybutorów na rynku lokalnym, którzy powstali w wyniku re-dystrybucji, dystrybutorów. Każdy, kto jest bezpośrednio przy producencie raczej zapewnia odpowiedni serwis, wiadomo, że pojedyncze przypadki nie zadowolenia lubią być nagłaśniane bo to chwytliwe tematy, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że jednej osobie może się zgadzać, a innej w tym samym miejscu już nie. Serwis to nie tylko praca śrubokrętami, ale przede wszystkim współpraca z klientem, a niestety zdarzają się przypadki, że oczekiwania są gigantyczne, a życie pisze swój scenariusz, nagle trzeba ściągnąć jakąś część, a Włosi mają w środę święto i w poniedziałek po weekendzie i niestety paczka dotrze za prawie 3 tygodnie.

Jeśli chodzi o Koree to domyślam się, że takie mają swoje procedury, te ekspresy mimo wszystko często się nie psują, a przy tak prowadzonym serwisie producent ma od razu konkretny feedback i może nawet sam producent wymaga takiej komunikacji. Jeszcze wracając do części to też nie zawsze się da zadzwonić i poprosić o wysyłkę, jednak współpraca międzynarodowa to pewien proces i jak np. na koniec tygodnia jedzie spedytor odebrać towar to trzeba te części dokooptować do tego transportu i robi się opóźnienie.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwiec 2024, 19:27:49 wysłana przez marcin.teges »

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwiec 2024, 20:47:15 »
@Jka57

Gratuluję nowego zakupu  [emoji106]

Jak już kupię automatyczny tamper to:

https://www.stoll-espresso.de/zubehoer-ersatzteile/espressomaschinen/tamper/mazzer-t-tamper-schwarz-58mm

Wyjdzie taniej, bo zakup wewnątrzwspólnotowy minus niemiecki vat 19%  [emoji14] [emoji3]

Ps.
Z tym „za darmo” to przesadzasz, ja bym Decenta brał  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2024, 21:45:07 wysłana przez MacJaro »

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwiec 2024, 20:56:48 »
Jest to jakaś myśl techniczna, ale wywodząc się z chłopa w 3 linii dziedziczenia, jest to wypaczenie idei pracy rączką, tak mi dopomóż tamperze klasyczny.

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwiec 2024, 21:40:18 »
Jest to jakaś myśl techniczna, ale wywodząc się z chłopa w 3 linii dziedziczenia, jest to wypaczenie idei pracy rączką, tak mi dopomóż tamperze klasyczny.

Też uwielbiam klasyczne tampery ale w domu. Jak na evencie masz kolejkę po kawę i sprzedajesz ich 300-400 jednego dnia, to taki automatyczny tamper ułatwia, przyśpiesza pracę baristy. Wiem co mówię bo miałem z nim do czynienia.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Czerwiec 2024, 08:29:32 »
Młynek elektryczny za tysiące, maszyna za tysiące, kawa wypalana w palarni w piecu za tysiące... no ale M jak Mano więc przynajmniej ręczny tamper... ;-)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Czerwiec 2024, 09:00:18 »
Nic Ci nie pomogą te wszystkie sprzęty i kawy za tysiące, gdy nie masz w głowie... kawowej wiedzy => la mano.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi