Autor Wątek: Nowy młynek pod espresso i alternatywy (wcześniej Baratza Vario)  (Przeczytany 4537 razy)

Offline stefek202

• Ekspres: Rancilio Silvia E
  • Młynek: Baratza Vario, Mazzer Philos, Cafe Grano 130 Nivona, Hario Skerton
Cześć,
Po raz drugi psuje mi się Baratza Vario (jeszcze ta wersja bez plusa), być może uda się go naprawić, ale wolę się przygotować na zakup czegoś nowego.
Rozważam Baratza Forte AP, albo coś z podobnej póki cenowej (choć wydaje mi się to drogi sprzęt).
Przez wiele lat Vario służył mi dobrze, robię z niego obecnie głównie espresso i rzadziej przelewy, ale kiedyś było odwrotnie, może też się to zmienić ponownie... Nie kupię dwóch, bo mnie żona zabije jak coś postawię nowego w kuchni.
Gdzieś widziałem polecanego Eureka Atome 60E, ale jest paskudny z wyglądu (tak, musi przejść akceptację żony na koniec). Vario jej się nie podoba ale już się przyzwyczaiła.
Ja się generalnie przyzwyczaiłem do tego, że odmierzam kawę na wadze, wsypuję i leci odpowiednia ilość do tampera, wiem że są inne sposoby, ale w sumie tak mi wygodnie (ale jeśli jest lepiej inaczej to czemu nie). Generalnie się do niego przyzwyczaiłem, do stopniowej podziałki itp.
Ale jeśli możecie coś polecić, nawet innego, to jestem otwarty na propozycje i będę wdzięczny.

P.S.
Obecny przerywa na ułamki sekund mielenie, raz zdarzyło się że przestał mielić całkiem podczas gdy licznik czasu się zmieniał - jeśli ktoś wie gdzie szukać to też chętnie się dowiem. Przeczyściłem, wszystko prawidłowo zamontowane. Gdzieś znalazłem informacje że może być problem z płytką sterownika. Poprzednim razem pas się wyrobił i był do wymiany, teraz to trochę na coś innego wygląda. Jeszcze obejrzę przycisk od hoppera który odblokowuje żarna, ale wyglądał wstępnie ok.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Nowy młynek pod espresso i alternatywy (wcześniej Baratza Vario)
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwiec 2024, 06:47:23 »
Gdzieś widziałem polecanego Eureka Atome 60E, ale jest paskudny z wyglądu (tak, musi przejść akceptację żony na koniec).
Powiedz żonie, że od teraz będziesz jej wybierał sukienki 😁 albo inne rzeczy, które są jej domeną.

Antycypuję, że chcesz wydać na młyn 3÷4k?
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2024, 07:00:16 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline stefek202

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwiec 2024, 07:46:14 »
Chcę to może złe określenie ale jestem gotów na taki wydatek jeśli jest uzasadniony (jeżeli trzeba by coś dorzucić też dam radę tylko zawsze się zastanawiam czy warto, używany jest do około 4-5 kaw dziennie, rzadko gdy są znajomi robię więcej). Chce po prostu być zadowolony z niego długo tak jak byłem zadowolony z poprzedniego.
No i musi ładnie wyglądać tym razem…

Czasem wybieram jej sukienki;)

Jeszcze tylko wyedytuje - oprócz tego że najczęściej obecnie mielę pod espresso, to już przy przelewach nie mam schematu, zależy na co mnie najdzie ochota, więc przeskakiwanie do różnych rozmiarów musi być w miarę proste. Baratza mi to umożliwiała, bo mniej więcej znałem poziomy które lubię przy każdym typie kawy, najwyżej jak coś nie wyszło to robiłem mikroregulacje.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2024, 08:17:42 wysłana przez stefek202 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwiec 2024, 09:02:22 »
@stefek202 Czytając Twój wpis sądzę, że najbardziej odpowiedni dla Ciebie byłby młynek SD. Polecam młynki z regulacją na pierścieniu na górze młynka.
Począwszy od najtańszego DF54, poprzez DF64 a skończywszy na najnowszych młynkach DF83 oraz DF83V. Jeśli się pośpieszysz z decyzją to będziesz miał go jeszcze w tym tygodniu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Czerwiec 2024, 10:03:11 »
Chcę to może złe określenie ale jestem gotów na taki wydatek jeśli jest uzasadniony (jeżeli trzeba by coś dorzucić też dam radę tylko zawsze się zastanawiam,  czy warto?
Warto. Poczekaj na recenzje od kolegów WoK-a, którzy kupili Mazzera Philosa. Czuję, że ten młyn zakasuje wszystkie inne w cenie 5k!

@Janusz
W każdym poście musisz ciągle polecać chińszczyznę? Przecież na swojej stronie masz i markowe młynki  :picardpalm:
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2024, 10:05:22 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwiec 2024, 10:31:45 »
Jak dla mnie określenie "markowe" się zdezaktualizowało. Po pierwsze to chińczycy zaczęli od kilku lat produkować lepsze sprzęty niż "markowe", europejskie firmy. Po drugie te "markowe", europejskie firmy zaczęły kopiować chińskie rozwiązania. Po trzecie to w wielu "markowych", europejskich produktach spotkać można chińskie podzespoły. Po czwarte wreszcie coraz więcej "markowych", europejskich producentów przenosi swoją produkcję do Chin, Indii czy też Wietnamu.
To odnośnie tego określenia "markowe". Poza tym pokaż mi inną europejską markę która w krótkim czasie 4 lat wdrożyła do produkcji tak dużą ilość różnych odmian młynków SD. Produkując jednocześnie także młynki OD.
Dla chcących mamy oczywiście także w ofercie młynki Fiorenzato, Ceado, Eureka itd. Ale od ich promowania są inni. Także na tym Forum. My nie jesteśmy ich importerami tylko dystrybutorami.

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwiec 2024, 10:51:08 »
Mogę się z tym zgodzić, w jakimś stopniu, ale jeśli pytający ma określone preferencje na OD, a Ty proponujesz mu te wszystkie Defy, gdy masz w ofercie na żądanie.
》tertium non datur《

Offline stefek202

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwiec 2024, 11:03:55 »
To że się nie odzywam, nie oznacza, że nie czytam:) Wszystkim się przyjrzę.
Ten Philos swoją drogą wygląda... ciekawie. Ciekawe kiedy będzie normalnie w polskiej dystrybucji.
Jeszcze w tle rozmawiam z żoną, choć ciężko idzie, czy jednak nie kupić dwóch młynków, nie robię sobie nadziei dużych ale... Wstępnie z wyglądu wiem że jej się spodobały np. Mignon Oro oraz Fellow Ode.

Pamiętam że Mazzera Mini kiedyś rozważałem ale ostatecznie stanęło na Vario. Heh, jak kupię młynek ładny, to za jakiś czas przyjdzie czas na wymianę wysłużonego ekspresu Rancilio. I nagle z 3k zrobiło się dużo więcej ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Czerwiec 2024, 11:09:35 »
@GostRado Zwróć uwagę na ten cytat:
robię z niego obecnie głównie espresso i rzadziej przelewy, ale kiedyś było odwrotnie, może też się to zmienić ponownie... Nie kupię dwóch, bo mnie żona zabije jak coś postawię nowego w kuchni.

Wynika z niego, że młynek ma być do espresso ale również pod przelewy. A więc młynek uniwersalny, z łatwą regulacją grubości mielenia i ze znikomą retencją bo kawy będą mielona różne i w małych ilościach dziennie. Nie są to więc preferencje na młynek OD. Chyba czytam ze zrozumieniem ?

Poza tym @stefek202 napisał:
Ja się generalnie przyzwyczaiłem do tego, że odmierzam kawę na wadze, wsypuję i leci odpowiednia ilość do tampera, wiem że są inne sposoby, ale w sumie tak mi wygodnie (ale jeśli jest lepiej inaczej to czemu nie).

Radzę więc czytać ze zrozumieniem a nie przyczepiać się do moich odpowiedzi na Forum.

Swoją drogą do tych potrzeb i możliwości mogę też polecić śmiało młynek z wagą - Fiorenzato Allground Sense. Kilka już sprzedaliśmy i wypróbowaliśmy. Opinię mamy o nich jak najbardziej pozytywną. Jeśli @stefek202 byłby zainteresowany to zapraszam do kontaktu.

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Czerwiec 2024, 12:01:36 »
Nie są to więc preferencje na młynek OD. Chyba czytam ze zrozumieniem ?
Tak też koledze zaproponowałem... Philosa. Pisałem ogólnie... o Twoim podejściu.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Czerwiec 2024, 12:09:27 »
A jakie jest Twoje podejście ? Masz jakieś przemyślenia ? Moje i Twoje podejścia proponuję przerzucić na priv. Forum nie jest od tego.

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwiec 2024, 13:16:31 »
Moje i Twoje podejścia proponuję przerzucić na priv.
Chcesz sprzedawać swój towar przez PW, że tak zadam retoryczne pytanie 😁 W każdym razie, coś zrozumiałeś:
Fiorenzato Allground Sense
Tylko o to mi chodziło. Nie tylko z chińczyka człowiek kawę musi pić.
Udanego popołudnia, w interesach.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwiec 2024, 13:37:33 »
Śmiem twierdzić, że nie tylko o to Ci chodziło. O czym świadczy także Twoje poprzednie zdanie i pewne Twoje działania w innym dziale...
Rozumiem wszystko, swój wiek już mam i przeżywałem już takie wpisy. Chyba już się nie zmienię...Kończę bo ta dyskusja nie wnosi nic do tego wątku.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwiec 2024, 14:19:53 »
np. Mignon Oro oraz Fellow Ode.
Fellow Ode2 super młynek do przelewów, polecam. Generalnie rozwiązanie dwóch młynków do różnych metod jest super, bo na młynku do espresso będzie trudno Ci wstrzelić się od razu w odpowiedni przemiał przy zmianie espresso / przelewy. Do przelewów można też spokojnie jakiś ręczny młynek typu Kinu, 1Zpresso, Comandante, Timemore, Kingrinder.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2024, 14:24:34 wysłana przez krystians »

Offline stefek202

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwiec 2024, 14:55:26 »
Do przelewów można też spokojnie jakiś ręczny młynek typu Kinu, 1Zpresso, Comandante, Timemore, Kingrinder.
Zrezygnowałem z ręcznego całkiem bo nawet na działce od czasu do czasu jak miałem nim zmielić 2-3 kawy to już byłem zmęczony:) Dlatego kupiłem tam sobie Nivone która jest naprawdę spoko na takie okazjonalne zmielenie.
Ten Ode2 wygląda na mały i zgrabny, dlatego liczę, że może jednak mi się na dniach uda przekonać. Bo o ile przejście na przelew nie wymaga takiej dokładności, to już przy powrocie do espresso mam przynajmniej jedno mielenie najcześciej w plecy.
Fiorenzato w ogóle nie kojarzę. Inna sprawa, DF też jest dla mnie nowością. No mam czytania i oglądania, szczególnie że od moich poprzednich zakupów rynek baaaardzo się rozwinął.

P.S. Dlaczego Forte AP napawa tutaj wszystkich niechęcią:)? Oczywiście, nie spełnia on mojego jednego warunku - jest brzydki, ale jak pisałem, żona się przyzwyczaiła.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2024, 16:34:36 wysłana przez stefek202 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi