Autor Wątek: Kawa - wysoka słodycz, niska kwasowość, ogólne porady w wyborze smacznej kawy  (Przeczytany 1713 razy)

Offline Weirdo

  • Wiadomości: 20
Dzień dobry,
proszę Was o pomoc w wyborze kawy. Zależy mi, aby była możliwie najsłodsza, o nutach orzechów, czekolady, cukru.
Najniższa kwasowość możliwa.
Moc średnia- wysoka.
Metoda: do alternatyw (phin, ewentualnie moka). Late przede wszystkim. W przyszłości aeropress i inne metody.

Jakich kaw i gdzie szukać, jaki stopień palenia, pochodzenie, metoda palenia? Na co zwracać uwagę w wyborze?
Ewentualnie czy może ktoś podać konkretne kawy?

Dziękuję za wszelką pomoc,
Smacznej kawki ☕

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1059
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Moc średnia- wysoka.

Jak rozumiesz tą moc?

Jak ma być słodko i ogólnie bezpieczne to można się kierować jednym prostym kryterium. Wystarczy kupować najtańsze/najgorsze blendy. Takie są zazwyczaj obliczone na to by było bezpiecznie się początkujących kawoszy 😉

Offline Weirdo

  • Wiadomości: 20
Chodziło mi o zawartość kofeiny.  :hihihi:

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1059
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Jeśli ta kawa ma być też do espresso to można szukać blendów z większą zawartością robusty bo ta ma więcej kofeiny niż arabica. Wtedy jednak z tą słodyczą może być nieco gorzej bo to raczej cięższe smaki, ale na pewno bez kwasowości 😉

Offline Weirdo

  • Wiadomości: 20
Czy sens jest brać najpopularniejsze kawy z Allegro, świeżo palone, stopień średni palenia, słodkie.
Czy lepiej coś droższego?

Jakie są Wasze opinie?


Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1059
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
To już zależy czego kto oczekuje od kawy 😉

Te najtańsze to zazwyczaj taka "kawa kawowa", prosta w smaku, bez szczególnego charakteru. Wiesz, że pijesz kawę i tyle.

Jeśli ktoś oczekuje jakichś smaczków to już trzeba zapłacić, nie ma siły.

Offline Weirdo

  • Wiadomości: 20
Jakie smaczki masz na myśli, mógłbyś to opisać?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1059
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Generalnie jakie kto sobie wymarzy 😉

Dzisiaj wybór kaw jest tak szeroki, że można przebierać.

Najtańsze kawy zazwyczaj będą opisane w stylu czekolada, karmel, orzechy itp. Takie bezpieczne klimaty, "słodko" i bez kwasu.

Jeśli natomiast ktoś ma fantazję to może kupić kawę która będzie bardzo złożona w smaku i opisana tak, że będziesz się zastanawiać co to jest 😉

Tania kawa mało smaczków, droga kawa więcej smaczków, ale nie jest powiedziane, że ta droga będzie lepsza bo tu już decydują osobiste preferencje.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5505
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Hej, do phina wiele kaw się nada. Różnie można je traktować, różne efekty z jednej kawy uzyskując. Na początek średnio palone kawy do espresso lub omniroast.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6340
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Wietnamskie kawy do phina są dla miłośników taniej robusty, sprzedawanej niekoniecznie tanio. W phinie można zaparzyć każdą kawę, więc polecałbym coś dobrego z dowolnej palarni.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 2055
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Wietnamskie kawy do phina są

Tak chętnie sprzedawane wraz z nim dla niektórych z nas nie do przyjęcia  :ohyda:

20220902_183428.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3010
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Na Forum jest kilku komercyjnych palaczy kawy.
Osobiście najczęściej moje zamówienie brzmi tak: poproszę coś dobrego, bez wynalazków, bez kwasków, bez fermentacji do espresso. 3-4 kg.
Różnica jest tylko taka, że kupuje u Nich od ca. 10 lat.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Weirdo

  • Wiadomości: 20
Proszę Was o polecenie czegoś konkretnie, słodkiego z orzechowym posmakiem, tylko lepszej jakości niż z marketu. :))
Kupuję mokę, także będę miał większe pole manewru.
Trochę się gubię w tej mnogości kaw. Ale jest w czym wybierać. :))

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1059
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Wybierz sobie jakąś palarnię i kup kawę z Ameryki Południowej, jakąś podstawową Brazylię. Możesz też odezwać się do palarni prosząc o polecenie czegoś na początek podając swoje preferencje.

Na słodycz nie licz ;) Picia kawy trzeba się w pewnym sensie nauczyć. Dla większości osób na forum termin "słodka kawa" to coś zupełnie innego niż dla Ciebie, serio.

Początki to raczej niepowodzenia większe czy mniejsze. Będzie gorzko i ogólnie raczej słabo bo żeby przygotować dobrą kawę z kawiarki to też potrzeba czasu, ale oczywiście wszystkiego można się nauczyć więc warto próbować  :ok:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi