Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42625 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #255 dnia: 30 Maj 2025, 10:20:50 »
Cafec Abaca są w wersji trapezowej.

tu o nich pisałem
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14654.msg305867;topicseen#msg305867

są dostępne w kilku rozmiarach

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #256 dnia: 30 Maj 2025, 10:27:31 »
Cafec Abaca są w wersji trapezowej.

tu o nich pisałem
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14654.msg305867;topicseen#msg305867

są dostępne w kilku rozmiarach

Dziękuję! Spróbuję.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #257 dnia: 04 Czerwiec 2025, 11:56:26 »
Mi się z nich nawet lepiej korzysta niż z Hario Pegasus
A to nic dziwnego, bo Pegasus mają inne wymiary niż oryginał i nie pasują.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #258 dnia: 25 Czerwiec 2025, 10:02:46 »
Trochę odkopię. Macie jakieś problemy z aplikacją? Moja połączy się z ekspresem raz na ruski rok, nie jestem w stanie znaleźć dlaczego. Włączanie i wyłączanie WiFi i Bluetootha w telefonie nie pomaga, ekspresu nie chce w ogóle znaleźć. A opcji dodania przez QR nie mam. Mamy rozbite w firmie na 2.4GHz(do tej ekspres jest podłączony) i 5GHz dwie osobne sieci, korzystam na telefonie głównie z 5 ale próbowałem z przełączonym na 2.4 i też go nie wykrywa. Bluetooth cały czas włączony(choćby do smartwatcha, ale telefon umie połączyć się z dwoma urządzeniami). Nie mam już pomysłów co jeszcze zrobić...

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #259 dnia: 25 Czerwiec 2025, 10:35:48 »
2.4GHz vs 5GHz WiFi
It's important to note that Aiden can only be connected to a 2.4GHz WiFi network. Many WiFi routers have both and often cycle them automatically based on which one is best for your device at the time. If the troubleshooting steps above aren't working, it might be helpful to try splitting the 2.4 and 5 GHz bands into separate networks.

Router Settings
In some cases, your router might be internally set to block non-HTTP requests, which will prevent Aiden from connecting. During the connection process, Aiden, which is on your network, will need to make outgoing requests using MQTT. Allowing these requests may allow your Aiden to connect successfully!
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #260 dnia: 25 Czerwiec 2025, 11:01:49 »
Odpowiedzi z manuala tu nie pomogą. Mam oba pasma jako osobne WiFi w tej samej sieci, więc łączyć się powinien, poza tym miewał takie okresy, że działał i np. dostawałem powiadomienie o tym, że się zaktualizował(o 21), przychodziło, że kawa się zrobiła ale teraz nic. W skrócie - działało, przestało i nie wiem dlaczego. Pytałem szefa, nic nie zmieniał w konfiguracji routera, więc MQTT raczej jest odblokowane(ale nie mam niestety żadnego urządzenia, żeby to sprawdzić). A ping puszczany z komputera czy z routera się odbija... Chyba trzeba będzie spakować i wysłać do serwisu.

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #261 dnia: 25 Czerwiec 2025, 11:10:12 »
Rzeczywiście u mnie też powiadomienia o gotowej kawie ostatnio zniknęły. Chyba uznałem, że to wina telefonu który nieużywane aplikacje odrobinę "zamiata pod dywan".
Przy okazji podzielę się swoimi przygodami z dodawania harmonogramu parzenia kaw. Początkowo nie chciało wgrać takiego harmonogramu z apki do ekspresu. Później pojawił się ale z jakąś domyślną godziną (chyba 8:00). Koniec końców ustawiłem to ręcznie w ekspresie i tu niespodzianka... Aiden próbował robić kawę o 6:00 i 18:00. Oczywiście mam ustawiony system 24 godzinny. Porażka.

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #262 dnia: 25 Czerwiec 2025, 11:51:28 »
Odpowiedzi z manuala tu nie pomogą. Mam oba pasma jako osobne WiFi w tej samej sieci, więc łączyć się powinien, poza tym miewał takie okresy, że działał i np. dostawałem powiadomienie o tym, że się zaktualizował(o 21), przychodziło, że kawa się zrobiła ale teraz nic. W skrócie - działało, przestało i nie wiem dlaczego. Pytałem szefa, nic nie zmieniał w konfiguracji routera, więc MQTT raczej jest odblokowane(ale nie mam niestety żadnego urządzenia, żeby to sprawdzić). A ping puszczany z komputera czy z routera się odbija... Chyba trzeba będzie spakować i wysłać do serwisu.

A zabranie sprzętu w inne miejsce i sprawdzenie z inną siecią, w domu?
Jak mniemam sprzet działa w firmie...

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #263 dnia: 25 Czerwiec 2025, 11:53:19 »
Ostatnio też nie miałem powiadomień, ale jak bawiłem się GPT Aiden Profile Creator to wszystkie dodawane z telefonu przez kod profile ładnie się importowały.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #264 dnia: 25 Czerwiec 2025, 12:10:26 »
Mój chyba musi pojechać do serwisu. Wyłączyłem z prądu, włączyłem, przez chwilę był online i po chwili zabawy w aplikacji(podobno dodali precyzyjne ustawienia jednostek, tylko nie widzę, żeby to cokolwiek zmieniało) znowu offline. Ekspres cały czas pokazuje, że jest połączony z siecią, tylko router go nie widzi... A nic nie jest zablokowane.

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #265 dnia: 25 Czerwiec 2025, 12:18:11 »
U mnie raczej rzadko się rozłącza Wi-Fi, ale jak już się przytrafi, to odznaczenie i ponowne zaznaczenie "ptaszka" przy połączeniu wi-fi w menu ekspresu załatwia sprawę.

« Odpowiedź #266 dnia: 25 Czerwiec 2025, 12:19:38 »
Może wystarczy dopisać go (po macu)  jako  "stały" IP i nadać mu adres w routerze z palca?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #267 dnia: 09 Wrzesień 2025, 13:23:44 »
Jeżeli ktoś używa filtrów abaca - sugeruję przegląd i ewentualnie czyszczenie ekspresu. Nie mam niestety prostej opcji na przerzucenie zdjęć, ale ostatnie 1,5h spędziłem na czyszczeniu ekspresu. Zostawiłem filtr z kawą na weekend w ekspresie, z Hario czy oryginalnymi filtrami tak robiłem i nie było problemów. W piątek zostawiłem tak z filtrem abaca, pierwszy raz na weekend, otworzyłem po weekendzie - grzyb rozszedł się tak, że to ludzkie pojęcie przechodzi. Na kawie i filtrze, po wywaleniu na koszyczku z obu stron i zielonej rączce, na obudowie ekspresu, na prysznicu... A najgorsze było to, co znalazłem w "wylewce" koszyczka - ten mechanizm na sprężynce, tam już dosłownie "wyrósł" grzyb. Wyjęcie tego jest mega upierdliwe, a wyszło przypadkiem, że zarosło, bo jak włączyłem jakiś profil to się dziwiłem dlaczego woda nie leci, a w piątek normalnie kawę robiłem. Jak ktoś chce - za koszt wysyłki mogę oddać ile mi tych filtrów zostało, mogę zważyć, na oko 80 sztuk. Wracam do niezbyt pasujących Hario albo oryginałów - wiem, że powinienem był wyrzucić filtr od razu, ale taka ekspansja pleśni w ciągu 4 dni to gruba przesada. Chyba że było to coś innego...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #268 dnia: 09 Wrzesień 2025, 13:48:00 »
Jesteś pewien, że to kwestia filtra, a nie akurat tego, że teraz jest bardziej wilgotno i z czasem coś tam w ekpresie mogło się nagromadzić ? To że wcześniej nie wystąpiło z innym filtrem, nie znaczy że to akurat kwestia filtra.

Weź dwa słoiki i do jednego filtr abaki z kawą, a do drugiego inny i sprawdź.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #269 dnia: 09 Wrzesień 2025, 14:00:10 »
Jeżeli ktoś używa filtrów abaca
Dzięki za info, planwałem kupić jako następne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi