Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42546 razy)

Airacobra

• Gość
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #210 dnia: 31 Styczeń 2025, 17:12:08 »
Z tego co kolega pisze - wygląda jakby w tym ekspresie był jakiś problem z elektroniką sterującą. Proponowałbym spotkanie z innym właścicielem i porównanie co się dzieje, albo jakiś termometr czy termopara i multimetr i porównanie temperatur z innym egzemplarzem.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #211 dnia: 31 Styczeń 2025, 17:16:35 »
W takim razie problemem może być kawa. Zaopatrz się w jakąś Etiopię/ Kenię z Synestezji i wtedy raz jeszcze spróbuj 👍

Offline 2szekspir

• Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #212 dnia: 31 Styczeń 2025, 17:19:31 »
W takim razie problemem może być kawa. Zaopatrz się w jakąś Etiopię/ Kenię z Synestezji i wtedy raz jeszcze spróbuj 👍

Szczerze mówiąc nie mam już sił na próby, testowałem na 5 różnych kawach w przeciągu 3 tygodni, codziennie po 4-5 próby. Żadna kawa nie wyszła tak dobra jak z V60. Zdecydowałem się sprzedać ekspres.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #213 dnia: 31 Styczeń 2025, 17:26:42 »
Pemiętaj, że temeratura zaparzania w Aidenie jest dużo wyższa przy tej samej temperaturze wody niż w v60, bo masz zamkniętą komorę parzenia z tworzyw. Spróbuj sobie ustawić przepis polewania jak w V60, ale temperaturę ustaw na 94 stopnie w preinfuzji i 90 stopni w dalszych zalaniach. To powinno dać efekt bardziej zbliżony do V60.

Offline 2szekspir

« Odpowiedź #214 dnia: 31 Styczeń 2025, 17:33:33 »
Tak, to też próbowałem bo przeglądałem fora zagraniczne i nic nie dało. Jeden pisze, że na light roast gdzie jest 99 stopni kawa wychodzi pyszna, inny parzy w 90 stopniach. Jeden mieli super drobno, inny średnio, jeszcze inny super grubo nawet na 29 kliku. Pogubić się idzie serio. :D

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #215 dnia: 31 Styczeń 2025, 17:39:21 »
Szczerze mówiąc nie mam już sił na próby, testowałem na 5 różnych kawach w przeciągu 3 tygodni, codziennie po 4-5 próby. Żadna kawa nie wyszła tak dobra jak z V60. Zdecydowałem się sprzedać ekspres.
Może sprawdz jeszcze profil "A newer Sweet Brew Profile (version 1.1)"
https://www.reddit.com/r/FellowProducts/comments/1hzp3fk/a_newer_sweet_brew_profile_version_11/
może pomoże? ;)

Offline 2szekspir

« Odpowiedź #216 dnia: 31 Styczeń 2025, 17:50:50 »
Może sprawdz jeszcze profil "A newer Sweet Brew Profile (version 1.1)"

może pomoże? ;)

Dzięki, ale robiłem właśnie na tym i nic nie pomogło. Doceniam chęć pomocy. :)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #217 dnia: 31 Styczeń 2025, 19:42:11 »
Niestety stosowałem już tyle przeróżnych przepisów, że ciężko mi napisać jeden konkretny. Może łatwiej będzie jak napiszesz jakie stosowałeś kawy w tym ekspresie i jakie przepisy wychodziły dobrze?

Szczerze mówiąc to jak bym nie parzył w Aiden to wychodziło dobrze. Najpierw leciałem na stosunkowo niskich temperaturach i kawy mi smakowały. Teraz próbuję na wyższych i też jest dobrze. 91 czy 96 stopni, kawy bardzo różne, a zawsze wychodziło mi smacznie.

Zazwyczaj robię preinfuzja 3x doza plus 2-3 zalania w zależności od ilości kawy jaką chcę zaparzyć.

Trochę dziwne, że Tobie kawy z Aidena nie smakują, a z V60 już tak. Z początku myślałem, że może choroba jakaś Cię dopadła i poczucie smaku coś nie tak.

Co do stopnia mielenia to ja do Aiden mielę tak jak na V60 250ml, no, może mniej więcej 😉 Żeby było śmiesznie dotyczy to zarówno porcji 250ml jak i 500ml.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #218 dnia: 31 Styczeń 2025, 22:10:47 »
A szukając dziury w całym - filtry i woda ta sama? Próbowałeś filtr który używasz w V60 poskładać jak origami i wsadzić do Aidena testowo?
Bo to dziwne faktycznie - mi V60 zupełnie nie wychodziła (poddałem się, widać nie każdemu jest dane), jedyne co mi wychodziło względnie przyzwoicie przelewowo to aeropress.
Aiden mi daje wyniki może nie zachwycające ale stanowczo lepsze niż moje ręczne V60.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #219 dnia: 06 Luty 2025, 09:39:36 »
Porównywał ktoś mielenie do Aidena i Kality 185? Dotarł do mnie wczoraj, zrobiłem jedną kawę(co prawda doza wyższa niż w przepisie o jakieś 0,5g, ale najpierw zmieliłem i wsypałem a potem włączyłem ekspres) i cały czas biję się z myślami...

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
« Odpowiedź #220 dnia: 07 Luty 2025, 08:25:50 »
cały czas biję się z myślami...

Też będziesz sprzedawał? ;)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #221 dnia: 07 Luty 2025, 11:45:43 »
Dopiero dwie kawy zrobiłem, trochę za mało na podjęcie decyzji :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #222 dnia: 11 Luty 2025, 15:06:51 »
cały czas biję się z myślami...

Też będziesz sprzedawał? ;)
Wstawiłem na weekend koledze, żeby się pobawił i przetestował, wczoraj piliśmy u niego z jego dziewczyną, wszystko na predefiniowanym profilu jasne palenie, jedyną zmienną była grubość mielenia. Ale to, co wypiłem przed chwilą - nie ma szans, żebym z ręki tak dobrą kawę zaparzył. Poza tym wnioski kolegi były takie same, też z ręki nie wyczaruje tego, co Aiden. Fakt, minimalny overdosing przy ostatnim parzeniu, bo wyszło 18,6g/300ml(pierwszy manualny profil ale bez zmiany żadnych ustawień), ale biorąc poprawkę na użyte ziarna(tu nie będę shitstormu zaczynać) - z nich nie powinna wyjść tak dobra kawa. Mam nadzieję, że po aktualizacji nic się nie zmieni, bo firmware mam dosyć stary.

Offline Kamillo

• Ekspres: Sage Barista Pro / Fellow Aiden / inne ręczne akcesoria kawowe
  • Młynek: Fellow Ode 2 / Comandante C40
« Odpowiedź #223 dnia: 17 Luty 2025, 15:11:17 »
@2szekspir a spróbuj jeszcze z wodą Żywiec Zdrój, bo ona wg mnie ma lepszy poziom PPM niż Żywiec Zdrój, który wg mnie PPM ma mocno za mało.
Ja też kiedyś byłem fanem Żywieckiego Kryształu, ale kiedy przerzuciłem się na własną wodę (osmoza z mineralizatorem) lub Żywiec Zdrój to już do Kryształu nie wróciłem.

To taki tip do sprawdzenia.
Kryształ ma (jak dobrze pamiętam) ok. 50-60 ppm, Żywiec Zdrój ok. 120-130 ppm - jakoś tak, bo dawno ich nie używałem i nie do końca pamiętam.

Kryształ mocno kwaski wyciąga z kawy przez ten niskim poziom ppm - w niektórych sytuacjach jest to ok, ale chyba w zasadzie tylko przy Keniach - wg obserwacji.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: 17 Luty 2025, 17:24:38 »
a spróbuj jeszcze z wodą Żywiec Zdrój, bo ona wg mnie ma lepszy poziom PPM niż Żywiec Zdrój,

???

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi