Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42606 razy)

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #150 dnia: 25 Listopad 2024, 15:25:10 »
U mnie też dzisiaj rano aplikacja w końcu dojrzała do zaakceptowania wyższej wersji oprogramowania ekspresu.
Odkładając trochę na bok wyboistą historię aplikacji - co sądzicie o sprzedaży / cenach / przyszłości Aidena na (naszym) rynku? Cena z dnia premiery a nawet cena przedsprzedażowa wygląda w porównaniu z obecną ofertą kiepsko. Wygląda to jak gdyby sklepy się go pozbywały. Nie jestem pewien czy taki Coffeedesk miał na kiedykolwiek na stanie akcesoria/części zamienne ale w chwili obecnej wygląda to trochę jak porzucony produkt. Z drugiej strony ekspres można kupić w Mediaexpert. Jak uważacie - czy Aiden to komercyjny niewypał?

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #151 dnia: 25 Listopad 2024, 15:30:16 »
No cena trochę dziwnie szybko poszła w dół, ale produkt się broni może nie jakością wykonania za to powtarzalnością i możliwościami, ja dostałem już firmware 1.3.7 - jakie zmiany nie wiem, bo nie ma listy zmian. Oglądałem recenzję Aramse i w sumie z większością zarzutów się zgadzam, jakość wykonania mogłaby być lepsza, może wpadną na pomysł wersji premium tylko bez przesady jak z Aeropressem, no i dużo można poprawić jeśli chodzi o UI. Nie zmienia faktu, że kawa wychodzi z niego fantastyczna.
W USA jest duży hit, jest subskrypcja - wątpię żeby producent porzucił tak dobre urządzenie - po prostu jakieś czary zrobili z wyceną i tyle.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #152 dnia: 25 Listopad 2024, 16:41:27 »
Początkowa wysoka cena była dla tych co czekali na ten ekspres 😉 Były obietnice i rozbudzone nadzieje kawoszy to i grono potencjalnych kupców było spore więc od nich wzięli więcej... Teraz będą chcieli trafić do jak największej grupy ludzi którzy już usłyszeli o tym, że to fajny sprzęt i robi dobrą kawę. Dla nich cena poszła w dół bo maniakami nie są 😉

Co do jakości wykonania to moim zdaniem jest wystarczająca. Pewnie, można by lepiej, ale to koszty, a tych nikt nie lubi. Ekspres ma swoje mankamenty, ale to co ma robić robi dobrze, więc jak dla mnie to jest ok.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #153 dnia: 25 Listopad 2024, 18:46:57 »
Ekspres ma swoje mankamenty, ale to co ma robić robi dobrze, więc jak dla mnie to jest ok.
Nie sprzedajesz? Miałem nadzieję po taniości rodzicom kupić :)

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #154 dnia: 25 Listopad 2024, 18:54:44 »
Daje radę z małymi kawami w sposób który mnie zadowala jak mam lenia i nie chce mi się polewać ręcznie 😉

Duża kawa na wynos też lepsza niż z innych maszyn to może zostać póki co 😉

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #155 dnia: 26 Listopad 2024, 10:32:46 »
W mojej sprawie nastąpił nieczekiwana zmiana ;)
Będąc trcohę sfrustrowanym tym problemem z podłączeniem do mojej sieci napisałem do nich na wsparcie z pytaniem, czy jest jakieś przewidywanie/ szanasa, że ten błąd naprawią, bo kolejne aktualizaje niczego w tej kwestii nie wnoszą.
W pierwszej odpowiedzi dostałem formułkę, że aktualizacje są wypychane i trzeba czekać bla bla bla, czyli to co widać na stornie z release notesami do poszczególnych FW.
No to im odpisałem, że mój Aiden się zaktualizował i nie o to pytałem tylko o rozwiązanie problemu z nieprawidłowym hasłem. Poprosili mnie o numer seryjny urządzenia z info, że wyeskalują to w zespole pdouktowym. Puściłem im SNa i po paru godzinach dostałem powiadomienie z aplikacji na telefonie, że Aiden sie zaktualizował do wersji (która już miał 1.3.6), a urządzenie magicznie pojawiło się w aplikacji  ;)  Potem dostałem jeszcze mail, że zespół produktowy potwierdził, że mój Aiden się podłączył.
Zatem albo dodali mi go ręcznie do aplikacji, albo coś grzebnęli w konfiguracji urządzenia po stronie swoich serwerów. Gdybym wiedział, że moga to roziwązać, to bym nie tracił tyle czasu myśląc, że problem jest po mojej stronie ;)
Podsumowując - MAM I JA ;)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #156 dnia: 30 Listopad 2024, 22:28:29 »
Czy ktoś z posiadających zestaw Aiden + Ode 2 mógłby się podzielić jakich ustawień grubości mielenia używa na swoim Ode 2 aby było odpowiednie do Aidena? Najlepiej jakbyście podali jak należy zmienić grubość mielenia gdy chcemy zaparzać w Aidenie 200-300 ml, 600-800 i jak 1,3-1,5l?
Będę wdzięczny za podpowiedź

Offline Federerer Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, La Pavoni Europiccola, Bialetti Brikka
  • Młynek: Eureka Mignon
« Odpowiedź #157 dnia: 01 Grudzień 2024, 00:11:21 »
Ja poza tymi "oficjalnymi" kupilem jeszcze takie https://amzn.eu/d/iIu4TQt i są OK.
Szukam właśnie filtrów. Jeżeli chodzi o przepływ to te z amazona sprawują się podobnie jak oryginalne?
Generalnie widzę, że jest troche opcji które mogą podejść, trzeba szukać w rozmiarze 80/200 (średnica dna/średnica rozłożonego). Na CD mają nawet jedne, marki "EDESIA", ale na amazonie taniej. ;)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #158 dnia: 01 Grudzień 2024, 00:32:20 »
Czy ktoś z posiadających zestaw Aiden + Ode 2
Tutaj masz sugestie Fellow dla kaw, które były przez nich dawane w USA przy zakupie. Powinno to Ci dać jakieś pojęcie w tym temacie
https://help.fellowproducts.com/hc/en-us/articles/29113647235483-How-should-I-dial-in-my-grinder-for-the-pre-order-exclusive-coffees

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #159 dnia: 01 Grudzień 2024, 06:26:49 »
MarVald, dzięki [emoji106]

« Odpowiedź #160 dnia: 01 Grudzień 2024, 07:48:10 »
na amazonie taniej.

Tyle, że za przesyłkę wołają sobie więcej niż kosztują same filtry ;)

Offline Hutriel

« Odpowiedź #161 dnia: 14 Styczeń 2025, 20:45:02 »
Mam pytanie o odkamienianie. Czy Wasze Aideny wołały z prośbą o taki zabieg? U mnie po 3 miesiącach +/- 1000ml kawy dziennie cisza. Stwierdziłem, że nie zaszkodzi zrobić to samemu i tu niespodzianka. Przepompował całą wodę i zaalarmował, że zbiornik pusty. Dolewka nie pomogła ciągle zgłaszało błąd więc musiałem anulować proces.  Na szczęście wydaje się że później działa już OK (zaparzanie). Jak to u Was wygląda?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #162 dnia: 14 Styczeń 2025, 21:11:28 »

Offline Hutriel

« Odpowiedź #163 dnia: 14 Styczeń 2025, 21:15:44 »
Tak widziałem, chciałem być świętszym od papieża. ;)

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Styczeń 2025, 21:15:56 »
Ja już zrobiłem . Po trzech miesiącach poprosił o proces czyszczenia.
W końcu po tygodniu zrobiłem. Był jakiś błąd,  bo zauważyłem  że po tym procesie kilka razy ponownie domagał się  czyszczenia.
Odłączyłem  Aidena z kontaktu i po 2 minutach ponownie włączyłem.
Tym sposobem  już nie domagał się  ponownego czyszczenia   😀
Sam proces prosty i łatwy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi