Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42593 razy)

Offline Kamillo

• Ekspres: Sage Barista Pro / Fellow Aiden / inne ręczne akcesoria kawowe
  • Młynek: Fellow Ode 2 / Comandante C40
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #120 dnia: 14 Listopad 2024, 20:54:36 »
@korea83 gratulacje :) ja dziś właśnie również rozpakowałem swojego Aidena.
Niestety kurier przyniósł mi go przed g. 18, więc tylko rozpakowałem, podłączyłem do wifi, zaciągnął aktualizacje a pierwszą kawkę zrobię jutro  [emoji38]

Pytanie do Was przy okazji
U Was też tak Aiden się rusza na boki jakby stał niestabilnie? Głównie chyba po przekątnej. Na początku myślałem, że to wina kabla, którego można schować na dole ale to nie ten problem, bo kabla nie zawijałem pod spodem a problem nadal występuje. To w sumie pierdoła i na użytkowanie to raczej wpływu dużego mieć nie będzie. No ale dziwne, że taka marka nie dopracowała takiej małej sprawy - jeżeli to globalny problem, a nie tylko u mnie.

Poza tym sprzęt super. Bardzo mały, dobrze wygląda na blacie razem z Ode 2. Myślałem, że będzie większy. Miłe zaskoczenie  :taktak:

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Listopad 2024, 21:23:23 »
U Was też tak Aiden się rusza na boki jakby stał niestabilnie
Też, ale nie dam głowy, że mam równy blat.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #122 dnia: 16 Listopad 2024, 11:21:09 »
Pierwsze testy za mną i póki co jeden wniosek po spróbowaniu 3 różnych kaw...

Wychodzi mi no to, że trzeba będzie sobie tworzyć osobne profile pod konkretne kawy aby wyciągnąć z nich optimum smaku, jeden ogólny profil to zbyt mało bo:

Myta keniuszka Pastel Pear od DAK wyszła mi jakaś taka trochę bez wyrazu, niby spoko, ale jednak czegoś brakowało.

Semi-anaerobic natural Etiopia Rumba od DAK wyszła naprawdę super, wypiłem ze smakiem

Koppi Etiopia Bombe Diima Organic Natural wyszła mi nieco zbyt przeciągnięta i pojawiło się nieco zbyt dużo goryczki.

Wszystkie te kawy leciałem na profilu: Bloom ratio 1:3 96 stopni 45s, dwa zalania w odstępie 25s, pierwsze 96 stopni, drugie 94, ratio 1:16, 250ml z 15,6g kawy.

Generalnie Aiden to przyjemne zaskoczenie. Mam aktualnie 3 ekspresy przelewowe, Moccamaster, Melitta Signature Deluxe (jeśli dobrze pamiętam nazwę) i Aiden właśnie. Aiden zdecydowanie najlepszy, Moccamaster nie jest wart zakupu bo drogi, a nie robi kawy lepszej niż kosztująca mniej niż połowę jego ceny Melitta ;)

Offline kamilluk

• Ekspres: Ascaso UNO PID, Origami, Drip V60-02, Kalita Wave 185, AeroPress
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Wenge
« Odpowiedź #123 dnia: 19 Listopad 2024, 13:49:55 »
Wita,

Widzę różne polecenia filtrów pod Aiden ale zastanawiam się czy coś z tymi oryginalnymi pomijając cenę jest nie tak?

Alternatywa dla płaskich Melitta 600 8-12. Ktoś próbował filtry od Moccamaster CDT Grand? Coś jeszcze polecicie?

Alternatywa dla stożkowych to Hario Pegasus 02 cena mega niska. Jakieś jeszcze polecenia?

Dzięki za odpowiedź  :poklon: :poklon:

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #124 dnia: 19 Listopad 2024, 13:53:48 »
Alternatywa dla stożkowych to Hario Pegasus 02 cena mega niska.

W zasadzie na tych można poprzestać bo leżą idealnie, a skoro i rozsądnie kosztują to nic tylko brać ;)

Offline kamilluk

« Odpowiedź #125 dnia: 19 Listopad 2024, 13:57:13 »
Mam płaskie od Kality ale domyślam się że są lekko za małe? Melitta 600 ciężko dostępna więc głównie tutaj szukam alternatyw.

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Listopad 2024, 14:04:06 »
Faktycznie Pegasus 02 leży idealnie, ale pracują inaczej. W smaku, jak dla mnie, jest różnica na korzyść oryginalnych i są one mniej wrażliwe na zmiany grubości mielenia.

« Odpowiedź #127 dnia: 19 Listopad 2024, 14:28:49 »
Mam płaskie od Kality ale domyślam się że są lekko za małe?

To zupełnie inny typ filtra, nawet 185 będą zdecydowanie za małe. Do Aidena filtr z dużą powierzchnią dna i prostymi ściankami. Ktoś zdaje się pisał w tym temacie, że pasują też filtry do ekspresów Bunn, ale one są pakowane zdaje się po 1000szt.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #128 dnia: 19 Listopad 2024, 15:21:41 »
Jakieś jeszcze polecenia?
Z tego co na reddit patrzyłem to np. Abaca cup 3-5 i podobne. To będzie następne co po oryginalnych pewnie sprawdzę. Te mają bardziej zachęcającą cenę niż oryginalne, zobaczę czy będzie różnica w smaku.

Offline kamilluk

« Odpowiedź #129 dnia: 19 Listopad 2024, 15:47:59 »
Mam płaskie od Kality ale domyślam się że są lekko za małe?

To zupełnie inny typ filtra, nawet 185 będą zdecydowanie za małe. Do Aidena filtr z dużą powierzchnią dna i prostymi ściankami. Ktoś zdaje się pisał w tym temacie, że pasują też filtry do ekspresów Bunn, ale one są pakowane zdaje się po 1000szt.

Na świeżo palone są filtry 110 mm 250 szt. więc cena przystępna. Dobrze wyglądają od Moccamaster CDT Grand ale mogą być dość grube.

« Odpowiedź #130 dnia: 23 Listopad 2024, 11:19:20 »
Po dzisiejszej aktualizacji apka Aidena ożyła ;)

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #131 dnia: 23 Listopad 2024, 11:43:24 »
U mnie apka poszła z wersją w górę,  sam Aiden jeszcze nie (FV 1.2.4) no ale czytałem gdzieś że rollout zajmie kilka dni więc,  cierpliwie czekam przy kawce na swoją kolej.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #132 dnia: 23 Listopad 2024, 20:13:25 »
U mnie poszła zarówno aktualizacja apki jak i Aidena. Z dużą nadzieją czekałem na nowy wypust zważywszy, że w release notes było info o poprawie WiFi. Niestety dalej przy próbie połaczenia z moją siecią domową pojawia się komunikat o błędnym haśle :/ Tracę nadzieję. Najlepsze jest to, że jak wprowadze złe hasło do WiFi to pojawia się komunikat o braku możliwości podłączenia do sieci bez informacji o błędnym haśle.
Chyba w temacie aplikacji pozostanie mi przysłowiowe lizanie łapy :/

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #133 dnia: 23 Listopad 2024, 20:23:25 »
U mnie apka poszła z wersją w górę,  sam Aiden jeszcze nie (FV 1.2.4) no ale czytałem gdzieś że rollout zajmie kilka dni więc,  cierpliwie czekam przy kawce na swoją kolej.

Sprawdz na wyswietlaczu Aidena czy na pewno nie masz przypadkiem 1.3.6 juz - zreszta od razu widac bo sa nowe profile, u mnie Aiden jest w 1.3.6 a aplikacja twierdzi ze 1.2.4 - i na Androidzie i na iPadzie, i widze duzo osob ma ten problem niestety wiec pewnie niedlugo beda poprawki.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #134 dnia: 23 Listopad 2024, 20:39:48 »
haśle
A czemu hasła nie zmienisz?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi