@Zielony_M Sage u mnie świetnie się sprawuje. Mam teraz nową kuchnię i wizualnie mi z Ode 2 nie do końca pasuje ten zestaw. Dlatego jak tylko wszedł Aiden to nad nim mocno się zastanawiam. Myślałem też, aby sprzedać Ode 2 i wziąć jeden sprzęt xBloom, ale on na razie jeszcze jest dużą niewiadomą. A Ode 2 przyda się do ręcznych przelewów, nie tylko do automatu. Mam też Sage Barista Express Impress jako kolbę. Uwielbiam tę markę, robią naprawdę świetne sprzęty do domu. Wg mnie jak ktoś nie jest geekiem i nie potrzebuję ustawiać "pulsów" czy temperatury i odstępu między nimi to nic więcej nie potrzebuje.
Czy widzę jakieś minusy? Jadę w zasadzie tylko na porcjach 300-400 ml, więc na tym jednym wąskim koszyku (takim jak Clever), ale zapewne na większym koszyku też jest podobnie. Super jest to, że można ustawiać temperaturę, czas bloomingu, flow i bloom rate. Co prawda te ostatnie w ograniczonym zakresie na zasadzie kresek, ale to zawsze coś. Miałem wcześniej dylemat czy on czy Moccamaster - tam nic nie ma a bloom trzeba robić ręcznie - więc długo się nie zastanawiałem, gdy porównałem te dwa sprzęty ze sobą.
Aiden widzę daję sporo możliwości zabawy, nawet bardzo dużo

a już jak się ma większe doświadczenie kawowe to chce się mieć wpływ na więcej czynników niż tylko na temperaturę parzenia, stopień mielenia czy długość bloomingu.