Autor Wątek: Ostrzeżenie przed oszustwem - sklep internetowy kraftowa com  (Przeczytany 10845 razy)

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Ostrzeżenie przed oszustwem - sklep internetowy kraftowa com
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Październik 2024, 07:47:23 »
wyciąć chwasta z sieci
To najważniejsze, być może nie odzyskacie kasy tak jak ja kiedyś po oszustwie na olx ale przynajmniej chwasta zatrzymacie. "Mój" oszust z olx stanął przed sądem, zebrało się ponad 20 oszukanych osób - wiem bo dostałem korespondencję z sądu.

Offline MichałM

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti
  • Młynek: Demoka Mini M-203
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Październik 2024, 09:51:43 »
Jak płaciłeś kartą to uruchom chargeback.
Po wszystkim kawa przyszła, z wezwaniem do usunięcia negatywnego komentarza

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Październik 2024, 15:42:42 »
Dane z paragonu takie jak w KRS?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Październik 2024, 10:15:22 »

wezwaniem do usunięcia negatywnego komentarza
:picardpalm: Co za ludzie.. Tryb halloweenowy widzę niektórzy mają cały czas włączony.  :diabelek:

Offline dawiddawido Mężczyzna

• Ekspres: Sage Barista Pro, Aeropress go, v60
  • Młynek: Timemore C2, Comandante c40 Mk4
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Październik 2024, 11:43:12 »

wezwaniem do usunięcia negatywnego komentarza

Rozumiem, jeśli są jakieś pomówienia, ale jeśli opisuje się realną sytuację, to czemu by ktos miał nie opisać taką sytuację ?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Październik 2024, 08:55:28 »
Angielskie firmy są w KRS?

Offline ikpara

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Październik 2024, 13:35:49 »
Angielskie firmy są w KRS?
Tak, to nazywa się Register of Companies i też jest jawny. Poza tym jeżeli to była transakcja w trybie OSS to jeszcze powinien być VAT EU......

Offline ArletaBo

• Ekspres: Delonghi Evo
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lipiec 2025, 09:16:40 »
W połowie czerwca 2025 roku zamówiłam w Manufaktura Kraftowa kawę (3,5 kg). Dopiero po tygodniu zaczęłam czytać opinie na temat tego sklepu, że są nieuczciwi i nierzetelni. Napisałam maila z przypomnieniem i tak sobie korespondowałam przez 3 tygodnie, straszyłam policją UOKiK a w zamian dostawałam tylko przeprosiny i czcze obietnice, że jutro będzie wysyłka, że do końca tygodnia, że opóźnienie jest, że otrzymam bonus...Wreszcie po miesiącu dostałam informację, że paczka została nadana. Już mi coś "śmierdziało", bo w aplikacji  inPost widniała informacja, że przesyłka jest mała. I rzeczywiście, z siedmiu zamówionych kaw otrzymałam 3. Jedną otworzyłam, blada, bez zapachu...wyraźnie zwietrzała. Kiedy napisałam maila dostałam mało grzeczną odpowiedź "mniemam, że Pani nigdy się myli. Kawa zostanie dosłana, najpóźniej w środę". No i jest piątek, zero odzewu, ale o co mogę mięć pretensję, przecież nikt nie sprecyzował która to będzie środa. Bezczelność tej firmy sprawiła, że zgłosiłam sprawę na policję, jako oszustwo z premedytacją oraz do UOKiK. Nie można pozwalać, żeby takie firmy działały, z premedytacją oszukując i sprzedając fikcyjny towar. Teraz rozumiem dlaczego płatność jest tylko z góry. Zgłaszajcie takie zamówienia na policję, bo tylko w taki sposób można to ukrócić. Ja straciłam 220,00 zł, ale jeżeli w ten sposób oszukają kilkaset osób w miesiącu to robi się z tego niezła sumka. Nie ma kosztów, a zyski lecą.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lipiec 2025, 14:08:06 »
Podpowiedź na przyszłość - zapłata kartą płatniczą jest objęta dodatkową ochroną - "chargebackiem".
W przypadkach takich, jak powyższe, można z dużym prawdopodobieństwem odzyskać pieniądze.

Offline toomann

• Ekspres: DeLonghi EC850.M
  • Młynek: Zwykły Lidlowy
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lipiec 2025, 21:17:36 »
Witam  ::)
Cześć.
Szkoda że wczesniej nie trafiłem na Wasze Forum. Niestety też jestem ofiarą tej "firmy". Skuszony reklamą, którą otrzymałem na poczcie WP stwierdziłem, że kupię kawę "100% Arabika Kenia AA TOP Exlusive". Na przesyłkę czekałem ok tygodnia więc nie był to jakis problem (tym bardziej, że jeszcze miałem starą kawę). Potem otworzyłem tą niby Kenię i... Kawa jest blendem, to nie 100% arabiki! Stosunek robusty do arabiki to wg wyglądu ziaren 50/50, w smaku 60/40 a nawet 70/30. Dlatego kawa ma moc, ale w smaku jest fatalna. Jeżeli można porównywać, to nawet Eduscho Family jest lepsze w smaku. Niestety kupiłem dwa kilogramy  :(  Jak to mawiał mój dziadek - "Tanie mięso psy żerą"
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2025, 23:09:01 wysłana przez Fux »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lipiec 2025, 11:54:50 »
Stosunek robusty do arabiki to wg wyglądu ziaren 50/50
Kojarzysz robustę? Bywa z ziarnami robusty bardzo różnie, niektóre bywają piękne, ładniejsze niż ziarenka arabik. Najbardziej jest wyczuwalna w zapachu.

Offline wojtekswn

• Ekspres: jura,kawiarka
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Listopad 2025, 11:44:07 »
odradzam zakupy. Zamówiłem kawę 20 listopada ,kawy nie otrzymałem, informacji o zamówieniu też nie.(dziś 30) ,próbowałem kontaktu ze sklepem, zero odzewu. No nie polecam.

Offline artur1979

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Grudzień 2025, 17:05:42 »
ich strona na fejsie dalej wisi, zachęcam do zgłaszanie fejsowi jako oszustwo facebook.com/kraftowa im więcej osób to zrobi tym większa szansa że algorytm zablokuje. Ja niestety nie mogę bo już dawno mam u nich bana za komentarz :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi