Autor Wątek: Wybór ekspresu  (Przeczytany 39137 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Wybór ekspresu
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Kwiecień 2015, 17:00:16 »
Posiada bardzo wydajną grupę Bezzery
"Posiadacz" tej grupy jest pewnie OK, ale na czym polega jej wydajność?

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Kwiecień 2015, 18:04:19 »
Z tą wydajnością to taki prima aprilisowy text  :hihihi:

Offline Alfik

• Ekspres: Bezzera bz10
  • Młynek: Wega 5.8
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Kwiecień 2015, 00:28:46 »
BZ10 Bezzery to aktualnie chyba najtańszy ekspres z HX, który zarazem posiada już wszystko co niezbędne do zrobienia zarówno bardzo dobrego espresso jak i kaw mlecznych

Witam wszystkich serdecznie,
Skoro nadszedł okres świąteczny, czas zadumy, ale również i obdarowywania się prezentami, to postanowiłem wymienić stary ekspres na coś bardziej przyjaznego w obsłudze, robiącego lepsze kawy, lepiej spieniającego mleko i zdecydowanie lepiej się prezentującego w nowocześnie urządzonej kuchni.

Razem z żoną pijemy tylko i wyłącznie kawy mleczne- w weekend 2x dziennie po 2 cappuccino w tym samym czasie, w ciągu tyg. ona będąc w domu robi je tylko dla siebie (ja pijam w pracy). Okazyjnie w weekendy robimy np. 6 białych kaw na raz dla gości.
Mam naciski na kupno automatu (Jura serii 9 lub Nivona 831), ale poza wygodą dla żony (jeden przycisk i kawa gotowa) to mnie odrzuca od tego rozwiązania brak frajdy z robienia kawy, zerowy wpływ na jej jakość i formę chociażby spienionego mleka, uciążliwy wbrew pozorom sposób utrzymywania ekspresu w czystości, nie mówiąc o kosztach tegoż utrzymania.

Co prawda zgoda na kupno kolby jest jak najbardziej osiągalna :taktak: , ale czas i sposób przyrządzania przez żonę cappuccino musiałoby być maksymalnie uproszczone, co w sumie przy ilości czasu potrzebnego na rozgrzanie mojego obecnego ekspresu i słabej wydajności dyszy spieniającej mleko (np.  kubek gorącej czekolady dla juniora spieniam około 8-10 minut), nie powinno być strasznie trudne.

Po zapoznaniu się z wieloma wątkami, m.in. również na forum CP, zdefiniowałem sobie 3 scenariusze, dysponując budżetem około 4 tyś. złotych:
1)   Kupię automat Jury (być może Z Niemiec, bo dużo taniej) i poza mną wszyscy w rodzinie będą zadowoleni
2)   Kupię np. Rancilio Silvia v4 2015 (ponoć spienia jak szatan) a za resztę jakiś lepszy młynek
3)   Kupię jakiś ekspres z HX-em (Oscar chyba jednak odpada ze względu na plastik- wyglądem najbardziej podoba mi się Bezzera bz 10) i zostanę przy obecnym młynku żarnowym Severin (skoro kawy będą mleczne, to może niedoskonałe espresso z nie do końca optymalnie zmielonej kawy może jakoś przejdzie, a jak nie to za kilka miesięcy dokupię młynek)?
Rozumuję, że  z takim HXem obsługa jest b. sprawna i żonie już nie będzie musiał poświęcać 20 minut na zabawę w przygotowanie dobrej kawy?

Bardzo proszę o Wasze wskazówki i opinie- być może mieliście podobny dylemat, może kiedyś źle wybraliście i teraz żałujecie, ale swoją radą pozwolicie koledze uniknąć tych samych błędów?

P.S Interesują mnie sprzęty nowe, espresso nie pijam, ale chciałbym, aby baza do mlecznych kaw była lepsza, niż to co "produkuję" obecnie na swoim starym Seaco….

Pozdrawiam
Alfik

« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2015, 00:34:12 wysłana przez Alfik »

Offline maciek173 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Unica, Bezzera BZ1, 150 kg kawiarek, syfonów, dripów
  • Młynek: ascaso, mazzer, jakieś palarki
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Kwiecień 2015, 01:37:58 »
Piszę to z ciężkim sercem, ale przeczytałem dokładnie, dwa razy Twój post.
Wg mnie kup Jurę.
Pozdrawiam.
M

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Kwiecień 2015, 03:37:01 »
Eee, bierz bezzera bz10, młynek będziesz musiał zmienić ale dasz radę.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline macias Mężczyzna

• Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Kwiecień 2015, 06:39:14 »
Po nabyciu wyprawy i rozgrzaniu ekspresu zrobienie kawy w RS to 3 minuty licząc razem z cyklem termostatu, spuszczeniem wody i odbiciem ciastka. Dotyczy to również mojej żony. Oczywiście jeśli mają być TYLKO mleczne to RS się nie nadaje, ale w HX pójdzie Wam jeszcze szybciej. Zakup dobrego młynka z systemem dozowania jeszcze poprawi przyjemność i łatwość przygotowywania kawy.

Także namów na kolbę, bierz HXa i planuj zakup młyna :D

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Kwiecień 2015, 07:08:20 »
Alfik, aby nie wtopić sporej kasy na coś co nie będzie zaakceptowane przez mżonkę umów się z kimś z forum celem zobaczenia procesu zaparzania na żywo.
Niech żonka spróbuje dobrej kawy przy okazji i zobaczy jak wygląda rytuał i jako świadomi podejmiecie decyzję.

ps. dopisz lokalizację, będzie łatwiej.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Kwiecień 2015, 07:12:22 »
Dokładnie. Jakość naparu z kolby będzie najwyższa, ale nie każdy musi akceptować proces przygotowania. Mi Małżonki nie udało się nauczyć obsługi - nie, bo nie i już.  ;)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Kwiecień 2015, 07:14:28 »
Witam w "klubie" - przy mnie moja zrobi espresso, mleko już nie, ale sama? Nigdy. Za to kawiarka czy french press? Bez problemu i to smacznie.
Jak żyć?!  :mhh:

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Kwiecień 2015, 07:17:52 »
W sumie dobrze, nie trzeba się z "naszymi Królewnami" przepychać pod ekspresem i walczyć (a wiadomo, że przegramy) o przywilej przygotowania popołudniowej kawy  ;)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Kwiecień 2015, 07:20:38 »
ale czasami miło się pije/zje jak ktoś przygotuje i poda.
A wracając do meritum - młyn do dobrej maszyny będzie potrzebny IMO od ręki, a nie kiedyś w przyszłości.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Kwiecień 2015, 10:32:55 »
W najbliższej przyszłości :-)
Ale dobrze, że jest Severin na start, potem się przyda do alternatyw.
Moja żona sama wszytko robiła na Silvii, na epoce długo nie ale jednak się zebrała i już sama obsługuje bez problemu.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline maciek173 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Unica, Bezzera BZ1, 150 kg kawiarek, syfonów, dripów
  • Młynek: ascaso, mazzer, jakieś palarki
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Kwiecień 2015, 10:37:11 »
Jest jeszcze inne rozwiązanie.
Ja swojej żonie kupiłem Mukkę, puki co jest zadowolona.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Kwiecień 2015, 10:58:13 »

Witam w "klubie" - przy mnie moja zrobi espresso, mleko już nie, ale sama? Nigdy.

To moja wręcz przeciwnie. Sama zrobi wszystko, wyłącznie ze spienianiem a jak jestem w domu nie dotknie ekspresu.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #74 dnia: 03 Kwiecień 2015, 11:53:08 »
zostanę przy obecnym młynku żarnowym Severin
A ten młynek to na fabrycznych ustawieniach? Bo jeśli tak, to sobie nie poradzi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi