Autor Wątek: Wybór ekspresu  (Przeczytany 39077 razy)

Offline r2d2

Wybór ekspresu
« dnia: 19 Luty 2015, 18:07:32 »
Cześć,
pijam kawę dwa razy dziennie (w pracy z automatu ciśnieniowego), a więc kawoszem jeszcze nie jestem, ale chciałbym zostać. Mam nadzieję, że razem z ukochaną żoną będziemy się kawą delektować także popołudniami. W weekendy będę musiał oczywiście zrobić kawę znajomym, jak wieść się rozniesie, że robię pyszną. Do tej pory smakowała im z wiekowego DeLonhgi (kolbowy ze spienianiem mleka automatycznym-dość zabawkowy, ale nam smakowało).  Czas na ekspres z młynkiem (znaczy oddzielnie). Nie musi być hi-fi, ale już porządny. Kawy raczej białe będą (80%). Proszę więc o radę w sprawie wyboru raczej nowego, krajowego (na redcoon np.).
PS
Wiem, że temat był wałkowany, przebrnąłem przez fora tutaj i na caffe prego, ale im więcej czytam, tym głupszy jestem. Jeśli mogę prosić bardziej doświadczonych, to może o linki do tematów zbliżonych. Budżet? Hmm, jak najmniejszy, ale liczę się z wydatkiem w granicach 3K.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Wybór ekspresu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2015, 18:12:31 »
jak wieść się rozniesie, że robię pyszną.
Za te pieniądze kupisz pierwszy lepszy ekspres z młynkiem i wieść się rozniesie aby u Ciebie kawy nie pić bo można się ... nie pić. Trzy tysiące na sprzęt to chyba z jednych alternatyw to jest to co ja sobie kupiłem ascaso uno pro a młynek isteel. Do mlecznych jak najbardziej do espresso tez się da ale mnie to kosztowało dużo nauki. Inni Ci doradzą jakieś tam Sylwie. Co byś nie kupił w tych pieniądzach to i tak bedzie dobrze.

Offline r2d2

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2015, 18:28:11 »
Ekspres i młynek oddzielnie.

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Luty 2015, 18:38:06 »
Ekspres i młynek oddzielnie.
Znaczy się najpierw chcesz kupić ekspres a potem w niedalekiej przyszłości młynek? No bo chyba nie posądzasz mnie że Ci poleciłem ekspres z wbudowanym młynkiem w prawy bok ;-)

Offline r2d2

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2015, 18:41:09 »
Kupuję i ekspres i młynek od razu.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2015, 18:54:08 »
@r2d2 - standardowe pytanie - kawa czarna czy mleczna? Sprzęt nowy czy używany?

Przeczytaj choćby ten wątek, żeby daleko nie szukać. Masz tam propozycje ekspresów z rozbijaniem na szczegóły. Przeczytaj ten - jest dokładnie o twoim budżecie.

Za 820€ z wysyłką do PL masz nowego Oskara + młynek - kawy mleczne nie straszne. To jakieś 3600, plus tamper, dzbanki, chemia, akcesoria. W 4k się zamkniesz.
No chyba że kawy czarne w 95% i sporadycznie z mlekiem - wtedy da się taniej.
LMWDP #469

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Luty 2015, 19:09:45 »

Cześć,
 Kawy raczej białe będą (80%).

No to małego hx, Oscar będzie w sam raz.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline r2d2

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Luty 2015, 19:24:08 »
Panowie serdecznie dziękuję za szybką reakcję, ale wszystko już napisałem (tak mi się wydaje): mleczne 80%, budżet do 3K, sprzęt nowy, dzięki za wątki, zgłębiam....

Offline r2d2

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Luty 2015, 19:25:23 »
Pierwszy wątek jest dokładnie odwrotny 20% mleczne

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Luty 2015, 19:38:34 »
Pierwszy wątek jest dokładnie odwrotny 20% mleczne

Prawie każdy ekspres kolbowy posiadający dyszę do spieniana mleka nadaję się do kaw mlecznych i espresso też ;-) To tylko kwestia kasiorki. W Twoim przypadku jeśli chcesz nowy to jakiś cudów nikt Ci tu nie zaproponuje.

Offline r2d2

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Luty 2015, 19:43:28 »
Zdaję sobie sprawę, że cudów nie będzie. Gdyby budżet był 5-6 tys., to pewnie wybrałbym to co wszędzie jest polecane, a tak prosze o wyważenie moich (nie do końca przeze mnie określonych) preferencji i zawartości portfela.

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Luty 2015, 19:50:18 »
A może zróbmy tak ze poszukaj jakiś pozycji a tutaj koledzy Ci napiszą czy warto albo zamiast tego kup ten. No bo tak to wygląda że chcesz aby ktoś za Ciebie szukał i podawał na tacy. Nie obraź się ale wykaż trochę inwencji. Nie wiesz gdzie szukać ?
akcesoriabaristy, coffedesk, café silesia, primulator i wiele wiele innych.

Offline r2d2

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Luty 2015, 20:02:37 »
Odwiedziłem te strony, ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie: który ze sprzętów w moim budżecie spieni mleko na 2-4 filiżanki bez większych problemów. Czy np.  BEZZERA z bojlerem 0,25 l wystarczy, czy to zdecydowanie za mało. Większej ilości gości nie przewiduję, a jesli już przyjdą, to na kawę poczekają. Stąd moja prośba o radę...

Offline r2d2

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Luty 2015, 20:05:33 »
Patrzyłem także na redcoon: Lelit, LaPavoni, illy - czy zawsze droższy lepszy, czy wiedząc, że jednak mleczne w przewadze warto postawić na jeden konkretny ekspres i do tego (lub wiem, że raczej odwrotnie) młynek, który zmieli 3-4 porcje dziennie.

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Luty 2015, 20:09:16 »
Na 1-2 capu to chyba prawie każdy. Nawet jak nie to przecież czynność można powtórzyć. Ja tak robię u siebie dwie kawy dla znajomych i spieniam mleko. Po czym ponownie dwie kawy i ponownie spieniam mleko. Niestety tani sprzęt to i trzeba sobie jakoś radzić. le mam już wprawę i nie narzekam. No chyba że przyjdzie 20 osób to wychodzę z domu oświadczając że mnie pilnie w pracy potrzebują :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi