Autor Wątek: Wybór ekspresu  (Przeczytany 39103 razy)

Offline gimli

Odp: Wybór ekspresu
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Luty 2015, 16:52:27 »
Quick Mill Carola...dyszy do spieniania w tym modelu nie widzę... dobrze nie widzę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Luty 2015, 16:56:06 »
Pijamy średnio 1-2 kawy dziennie, głównie mleczne (80%) .
Przy takim przerobie  z powodzeniem Ci wystarczy jednobojlerowiec, HX wygodniejszy, ale niekonieczny.

Offline gimli

« Odpowiedź #47 dnia: 20 Luty 2015, 17:01:37 »
Przy takim przerobie  z powodzeniem Ci wystarczy jednobojlerowiec, HX wygodniejszy, ale niekonieczny.

Jakiś konkretny model?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Luty 2015, 17:05:19 »
Zacząłbym od młynka, chociaż to wątek o wyborze ekspresu :).

Offline gimli

« Odpowiedź #49 dnia: 20 Luty 2015, 17:09:15 »
pytanie - od jakiego młynka? Quick Mill Apollo wypatrzyłem  w sklepie, w którym kupowałem poprzedni ekspres.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Luty 2015, 17:26:19 »
W cenie Apolla będziesz miał młynek Wega od Antonia. Żarna 43 < 58 mm.

Offline gimli

« Odpowiedź #51 dnia: 20 Luty 2015, 17:36:48 »
Ok. Dziękuję. Znalazłem Wegę we wskazanym sklepie.

A co z tym La Pavoni Cellini - dobry wybór, słaby wybór.....

Offline gimli

« Odpowiedź #52 dnia: 20 Luty 2015, 17:59:13 »

Co sądzisz o tej konstrukcji.. widzę,ze hiszpańskie sam posiadasz..Ascaso steel duo PM PROF

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Luty 2015, 18:07:34 »
Hiszpańskie nawet chcę sprzedać :). Ale Steel Duo to może być coś dla Ciebie. Ma bojler kawowy i termoblok do pary.

Offline gimli

« Odpowiedź #54 dnia: 20 Luty 2015, 18:12:50 »
A jak u hiszpanów z jakością takich urządzeń, bo mam mentalną blokadę ustawiającą włoskie urządzenia nie wiedzieć czemu na pierwszym miejscu... taki schemat myślowy...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Luty 2015, 18:22:14 »
U jednych i drugich możesz liczyć na prezent w postaci jakiejś niespodzianki. To znaczy zapomną coś przykręcić, za długi wężyk się założy, który później napiernicza w obudowę, itp. Z Ascaso nie miałem problemów mogę powiedzieć, w piątym roku użytkowania został wymieniony OPV.

Offline gimli

« Odpowiedź #56 dnia: 20 Luty 2015, 21:11:25 »
.... Czy ktoś z szanownych forumowiczów używał, zna, może coś napisać o ekspresie La Pavoni Cellini

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Luty 2015, 21:36:28 »
Quick Mill Carola...dyszy do spieniania w tym modelu nie widzę... dobrze nie widzę.
Faktycznie przepraszam. To nowych w budżecie nie widzę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Luty 2015, 23:15:39 »
.... Czy ktoś z szanownych forumowiczów używał, zna, może coś napisać o ekspresie La Pavoni Cellini
Nie używałem tego ekspresu, ale wiem, że ma bojler mniejszy o Rancilio Silvia (<300 ml), dodatkową grzałkę w grupie i chyba standardowej wielkości portafilter, czyli 60 mm średnicy. No i z roku na rok jest coraz tańszy.

Offline paganus

• Ekspres: Rocket V3 PID
  • Młynek: MaCap M2D
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Kwiecień 2015, 15:23:37 »
kilka słów wyjaśnienia: BZ10 Bezzery to aktualnie chyba najtańszy ekspres z HX, który zarazem posiada już wszystko co niezbędne do zrobienia zarówno bardzo dobrego espresso jak i kaw mlecznych. Posiada bardzo wydajną grupę Bezzery oraz bojler o poj 1,5 litra. Ktoś pytał o UNICĘ PID, ten model nie posiada HXa ale za to ma klasyczną grupę E61, PID i bojler 0,5 litra. Jedyny minus to to że po zrobieniu espresso należy podgrzać temperaturę do wytworzenia pary co zajmuje ok 1-1,5 minuty. Mój pierwszy ekspres to był Rancilio Silvia o którym często tu się wspomina i muszę przyznać że za te pieniądze nie znajdzie się nic lepszego, to nie jest żadna plastikowa zabawka a konkretny ekspres na którym można zrobić doskonały napar, jedynie trochę przeszkadza brak HX (ale czego się spodziewać po ekspresie za 2 tyś...) co wymusza podgrzewanie bojlera przez ok 1-1,5 minuty do wytworzenia pary ale to też żaden problem jak nie robimy 10 kaw na raz...  :D Gwoli wyjaśnienia: Silvia ma taką samą średnicę portafiltrów (kolb) jak te do grupy E61, można je stosować zamiennie a bojler ma równe 0,3 litra

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi