Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103862 razy)

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Off-Topic:
gdyby się tworzyła "grupa zakupowa", to ja 2 termometry bym przygarnął (może by mnie zdopingowała taka akcja) ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Cos do uzdatniania filtrowania wody bym dodal.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Cos do uzdatniania filtrowania wody bym dodal.

Uuuuaaa. To polecam coś w oparciu o sól w tabletkach. Drogo, ale warto. Jak dobrany size, to i mieszkanie/dom uciągnie.
Ja bym oddał coś kompaktowego na rzecz zasilania stacją całego domu.
Taka luźna dywagacja....
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline roger

• Ojciec Założyciel
Cytat: dowicz
-chciałbym kupić bazę tampingową, ale ta firmy Rocket to kosztuje 220 zł, znalazłem też firmy MOTTA za 220, ale już z tamperem. I moje pytanie czy ktoś miał w ręku obie te bazy i potrafi porównać jakość wykonania?
to są dokładnie te same maty :) wszystkie akcesoria dla Rocketa produkuje Motta.

Cytat: WS
Może drugi portafilter, bo zmiana sitek jest trochę wkurzająca
W zestawie z każdym Rocketem są dwa portafiltry, 1 x pojedyncza wylewka + 1 x podwójna wylewka
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Mam już z trochę wcześniejszych czasów, odbijak Motta, filtr britta, szczotkę do grupy taką nylonową, ale wydaje mi się strasznie sztywna i słabo jej się używa.

- Czyli zainteresuję się tamperem. Roger pewnie będzie wiedział najlepiej jaki rozmiar będzie pasować do Evo. PS płaski czy wklęsły?
- Bazę/matę tampingową jakąś będę musiał kupić. Baza podejrzewam, że wygodniejsza od maty.
- o chemi nie wspominałem, bo raczej wiadomo, że jakąś się kupi. na razie nie wiem jaką w czasie użytkowania chyba wyjdzie co jest najbardziej potrzebne.
- NPF uważam za konieczny i widziałem (chyba u Rogera) dedykowany pod Rocketa, ale też gdzieś jakieś droższe lub tańsze i byłem ciekaw czym się mogą różnić
- dzbanek na mleko, też może kiedyś ; ) no chyba, że już wrzucę do zamówienia, żeby razem poszło. Bo raczej będzie stał i zbierał kurz.

a i miałem zapytać o sitka. Czy te firmowe są ok? czy lepiej od razu poszukać innych? W tym temacie również jestem zielony.

Ten wątek o termometrach czytałem, ale tam nie do końca wszystko było dla mnie jasne, bo gadali ze sobą ludzie, którzy znają się na rzeczy, a ja jestem laikiem.
Z termometrami oczywiście, że można zrobić grupę zakupową.

Dobra to czas złożyć zamówienie na ekspres, a następnie skompletować akcesoria (chyba u jakiegoś szanownego kolegi z forum ;) niech już się boi i drży) i do dzieła.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Rozmiar tampera zależy od sitek. Do tego oryginalnego można mieć 58 mm. Tamper weź płaski ale musisz go kupić   uwzględniając wlasnie jakie sitka bedziesz chciał miec. Na razie sitek nie zmieniaj, zobacz jak ci będzie działać to oryginalne. Później możesz pomyśleć mad IMS lub VST ale nie spodziewaj się rewelacji.
W młynie: ziarna

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Ja sobie obiecuję, że kupie sobie sitka jakieś PRO ale dalej jadę na ORG xD, mi bardziej by zależało na zmienia dozy na mniejszą bo teraz wychodzi mi jakieś 20-22g na doppio, nie mówię, że chce to zrobić z jakiś oszczędności, bo jak zaoszczędzę na tym 10zł na miesiąc to przy całej zabawie ma się to ni jak do potrzeb, ale przy np 16g trzeba zmielić inaczej niż na 20-22g, i bardziej to mnie interesuje ;)

A jeszcze jeden minus ORG tempera jakby ktoś miał wątpliwości :), jest SZORSTKI xD ciężko nim obrócić bo wrażenie jest z lekka jakby jechało się papierem ściernym po stole :), wymiar w sumie powiedzmy trzyma sprawdziłem wczoraj, ale sam temper to no żal.pl ;), mówię dla mnie mogli by go nie dawać kompletnie, albo zamiast niego dać breloczek z mini tamperem :), albo nawet najprostszą matę :)

Co do szczotki, ja czyszczę PAPIEREM, mam ręcznik papierowy koło ekspresu, przepłukuję grupę po kawie, potem składam  ręcznik papierowy i przecieram rowek do okoła znowu płuczę przecieram kolejną czystszą stroną i właściwie załatwia to sprawę w 99%.

pzdr. Łukasz

• Ojciec Chrzestny
Jeżeli już myślisz o czymś co nie jest w standardzie to warto rozważyć wymianę prysznica na 200 um IMS. Zdecydowanie pozwala zachować super czystość, nic tam nie włazi, nie przywiera itd. Mam i sobie chwalę ;) Pomijam oczywiste - lepsze rozprowadzenie wody po sitku.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Mówisz, że taki szał :), muszę do rogera napisać co ma za sitka pod 58.5mm :)
Ty jakiego sitka używasz ?? pamiętam, że coś pisałeś ale nie pamiętam co to było bo to dawno było :), i powiedz ile kawy ci tam wchodzi.

pzdr. Łukasz

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
58.5mm to tylko w nowej drozszej wersji matiego (Pergtamp),
normalnie 58.35 jest zalecane do VST i IMS.
Aczkolwiek IMS sa troche szersze, ale scianki bardziej pochyle.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
ten co mam ma 58.48 jakoś ;)

pzdr. Łukasz

Offline lucasd

Z większymi trzeba uważać jak się wyciąga
nawet ten pergatampowy z 58.5 w VST jak za szybko wyciągniesz to rozwalisz ciastko (próżnia)

• Ojciec Chrzestny
Mam sitka IMS 12-18 g i mam VST - 18 g :). kiedyś bardziej chwaliłem IMS-y teraz jakoś zaczynam sie dogadywać z VST. Do IMS spokojnie 58,5 wchodzi ( ok. 17,5-19 g kawy ), Do VST 58,5 może być ale lepszy by był 58,3 ( ok. 18-19 g kawy ). Jeżeli VST to zdecydowanie bez rantu.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
mnie te sitka zastanawiają xD, producent podaje np 12-18mm a w praktyce i tak idzie więcej xD, doza niby ta ZALECANA 7/14g ni jak się ma do tego co praktycznie każdy producent dodaje do ekspresu sitka które tak czy siak są za duże i ta doza rośnie ;)

pzdr. Łukasz

Offline lucasd

VST są bardziej wrażliwe od IMS to fakt. Bardzo łatwo zrobić w nich błąd.

Dodatkowo VST są robione dokładnie na dawke +-1g. Nikt nie zaleca tego przekraczać.
Jedno co jest pewne ze IMS 12/18 odpowiada wielkości VST 18g.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi