Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103638 razy)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Chłopy może już dość bo już najstarsi górale się nudzą :-)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Wiesz ja nie nazwał bym zapłaceniem ZA TO CO akurat jest na stanie "pozytywnym przejawem", a używając przykładu z życia jak znajomi brali TV i nie było tego co chcieli, to po prostu kupili co było ... . Nie wiem czy to objaw pozytywny czy raczej z braku laku może być... 

Miejsce,  a właściwie jego brak mnie przekonuje naprawdę, ale chciałem zobaczyć po prostu to miejsce, dlatego prosiłem o fotkę ;), tak jak ci pisałem skoro w jednym miejscu wejdzie młynek i ekspres to tym bardziej wlazł by tam SAM większy ekspres, a młynek można było by dać w inne miejsce to tylko młynek, stąd prośba o fotkę :).

Co do urazu syna opisałem ci to kilka razy ;), wyjaśnij mi jaka jest różnica w poparzeniu się parą z zaworu na wajchę do tego na pokrętło ??, nie mówię o prędkości zakręcenia pary, bo ta kwestia nie jest tu kompletnie ważna, bo tak jak ci pisałem autonomia układu nerwowego weźmie górę. Rozumiem, że uraz dziecka to pewnego rodzaju trauma dla rodzica ;) nie mniej jednak dyskryminacja czegoś ze względu na GAŁKĘ czy WAJCHĘ, jest ciut dziecinna, a trochę to wygląda tak jakbyś dobudował sobie otoczkę w okół tej wajchy po fakcie jako posiadanie takiego rozwiązania.

Mówisz, że ja wyśmiewam ciebie podczas kiedy ktoś naskakuje na mój ekspres :), dziwne bo dokładnie to samo odebrałem z twojej strony, nawet mimo prób wyjaśnienia tobie mojego stanowiska miałem wrażenie, że ja sobie ty sobie i moje argumenty poparte paro letnią zabawa tą maszyną są po prostu z góry skazane na nieprawdę w twoich oczach ;), mimo, wszystko tutaj opisałem co i jak działa z tym termometrem, chyba jako pierwszy w ogóle kupiłem ten termometr.

pzdr. Łukasz

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Wiesz ja nie nazwał bym zapłaceniem ZA TO CO akurat jest na stanie "pozytywnym przejawem", a używając przykładu z życia jak znajomi brali TV i nie było tego co chcieli, to po prostu kupili co było ... . Nie wiem czy to objaw pozytywny czy raczej z braku laku może być...
Tak jak napisałem, jak kupuję to chcę to sprawdzić, uruchomić, dotknąć. Telewizor jak kiedyś będę chciał posiadać pewnie najpierw będę chciał zobaczyć jaki prezentuje obraz i nie przy jarzeniowym oświetleniu. Mniejsze firmy są droższe, ale też bardziej elastyczne, zależy też im na budowaniu relacji z ludźmi, czyli na czymś co obecnie zanika.. .
Miejsce,  a właściwie jego brak mnie przekonuje naprawdę, ale chciałem zobaczyć po prostu to miejsce, dlatego prosiłem o fotkę ;), tak jak ci pisałem skoro w jednym miejscu wejdzie młynek i ekspres to tym bardziej wlazł by tam SAM większy ekspres, a młynek można było by dać w inne miejsce to tylko młynek, stąd prośba o fotkę :).
Nie ma innego miejsca na  młynek i tak wystaje na płytę grzewczą. Będę pewnie zmieniał kuchnię bo fronty tracą swój urok. Po za tym chcę inaczej kilka spraw rozwiązać. Wtedy jak w temacie ekspresu będę czuł niedosyt to go zmienię. i dopiszę bo się dziś nowego terminu nauczyłem, mój WAG na projektowanie jak i gdzie ma być sprzęt rozstawiony w kuchni jest bliski zero. Mogę sobie dowolny kupić, ale mogę nie mieć go gdzie postawić.

Co do urazu syna opisałem ci to kilka razy ;), wyjaśnij mi jaka jest różnica w poparzeniu się parą z zaworu na wajchę do tego na pokrętło ??, nie mówię o prędkości zakręcenia pary, bo ta kwestia nie jest tu kompletnie ważna, bo tak jak ci pisałem autonomia układu nerwowego weźmie górę. Rozumiem, że uraz dziecka to pewnego rodzaju trauma dla rodzica ;) nie mniej jednak dyskryminacja czegoś ze względu na GAŁKĘ czy WAJCHĘ, jest ciut dziecinna, a trochę to wygląda tak jakbyś dobudował sobie otoczkę w okół tej wajchy po fakcie jako posiadanie takiego rozwiązania.
Zabiera rękę z wajchy jak tylko poczuje że szmatka jest ciepła, wajcha nie naciskana wraca do pozycji początkowej. Gorąca szmatka zostaje w drugiej ręce, pewnie nie raz czyściłeś streamer i wiesz, że para w powietrzu nie parzy, skroplona w mikrofibrze już tak. Pewnie gdyby się oparzył to nie widziałbym praktycznej różnicy. Może taką, że zawór hebelkowy trudniej zakleić cofającym się mlekiem niż drobno-zwojowy, ale to raczej uwaga do sprzętu klasy Silvia. Nie sądze by u Rocketa nie było odpowiedniej powłoki galwanicznej. Natomiast mam wrażenie, że pokrętło jest z definicji trwalsze, ale tego nie sprawdziłem, jeszcze. Póki co luzów nie łapie.

Mówisz, że ja wyśmiewam ciebie podczas kiedy ktoś naskakuje na mój ekspres :), dziwne bo dokładnie to samo odebrałem z twojej strony, nawet mimo prób wyjaśnienia tobie mojego stanowiska miałem wrażenie, że ja sobie ty sobie i moje argumenty poparte paro letnią zabawa tą maszyną są po prostu z góry skazane na nieprawdę w twoich oczach ;), mimo, wszystko tutaj opisałem co i jak działa z tym termometrem, chyba jako pierwszy w ogóle kupiłem ten termometr.
No tak ale primo trzeba  go kupić, secundo opanować, a potem lubić się z nim bawić.  No bo przepraszam, ale na pewno nie pełni on roli ozdobnej tym bardziej w zestawieniu z Rocketem.
Tutaj rozmowa powinna się toczyć nie czy termometr pomaga, bo bez niego to nie masz nawet cienia pojęcia jak jest temperatura strzału, tylko czy ktoś chce w ten sposób robić espresso. Czy woli zasypać określoną kawę do młynka, pobawić się PIDem (raczej nie przejmować się co on pokazuje, tylko jak smakuje kawa przy danym wskazaniu), poprzestać na małym flushu do przelania sitka i robić powtarzalną kawę. Druga za pół godziny już tylko flush... . Co jest wygodniejsze dla autora wątku, niech wybiera, niemniej są dwie drogi. Ty wolisz pierwszą, ja wolę drugą, na dziś dzień tak mi się wydaje. Co nie oznacza, że może finalnie nie wezmę dźwigni, bo nieznane zawsze kusi... .

« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2015, 17:45:27 wysłana przez KiT »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
No się powoli klaruje sytuacja ;)

1. Para, no to skoro temat rozchodził się o rosnące ciepło na ścierce to hmm tak naprawdę w mojej ocenie czy zakręci ( 1/4-1/5 obrotu wystarcza ), to wg mnie tak naprawdę różnic poza zasadą działania brak. Co do samego zaworu paru, to tu jest tak, że śruba jest na zewnatrz i kręcenie przesuwa w środku zaworek który się otwiera i zamyka po gwincie nie leci para itp.

2.  Miejsce - no właśnie dlatego byłem ciekaw jak to się ma  że TYLKO 5cm u ciebie robi BYĆ albo nie być ;). Co do miejsca ustawienia musisz się postawić, sam mam małą kuchnię, ale od początku powiedziałem, że ekspres z młynkiem BĘDĄ i koniec, miejsca nie mam za dużo ale wsio stoi, może nie tak super hiper ekstra jak bym sobie wymarzył ale jednak jest wsio w swoim kącie ;), prędzej bym czajnik wywalił i kupił taki na kuchenkę i kazał żonie w tym gotować wodę, niż nie wstawił młynka w inne miejsce jak zaszła by konieczność. Choć u mnie akurat ona akceptuje 100% moich wydziwień hobby itp ;).

3. No widzisz TV chcesz posiedzieć pomacać obejrzeć itp :), z twojej wypowiedzi wynikało jakbyś po prostu brał co było na stanie i cieszył się, że ktoś ci to do auta zaniesie ;), budowanie relacji super sprawa, sam budowałem relację przy kupnie ekspresu, a z Antoniem również ;)

pzdr. Łukasz

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
O przestali się kłócić można wrócić do tematu.

Jestem w trakcie już umawiania zakupu ROCKET EVOLUZIONE V2, więc potroiłem pierwotnie planowany budżet  ;D, ale ku mojej radości dostałem niedawno premię, więc człowiek zaczął inaczej myśleć. ;)
w zestawie jest PF z jedną/dwiema wylewkami, sitka na 1 i 2 porcje, ślepe sitko, aluminiowy tamper, miarka do kawy, szczotka do czyszczenia grupy

Z akcesoriów:
-chciałbym kupić bazę tampingową, ale ta firmy Rocket to kosztuje 220 zł, znalazłem też firmy MOTTA za 220, ale już z tamperem. I moje pytanie czy ktoś miał w ręku obie te bazy i potrafi porównać jakość wykonania?
- tamper po jakimś czasie opłaciłoby się wymienić (mam jeszcze taki dziadowy MOTTA, że z jednej strony ma 58 mm, a z drugiej chyba 54 mm, a z ekspresem jest jeszcze aluminowy nowy, więc z tamperem nie śpieszy mi się)
- NPF, ale nie wiem czy one czymś się od siebie różnią ? Bo rozstrzał cenowy też jest niezły
- waga kuchenna
- szklaneczki do espresso
- szklaneczka - miarka

Co byście dodali lub zmienili?

Popatrzyłem na różne filmiki jak ludzie mierzyli temperaturę na grupie i faktycznie to może być bardzo pomocne, więc czy ktoś potrafiłby mi łopatologicznie, po kolei wyjaśnić jak zaopatrzyć się w taką zabawkę.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Może drugi portafilter, bo zmiana sitek jest trochę wkurzająca, jakąś chemię do czyszczenia ekspresu, odbijak na kawowe ciastka.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
W sprawie termometru od Erica uderzaj do @wyspiarza. Od razu kup porządny tamper,  baza nie jest Ci poprzednia. NPF weź oryginał od Rogera.
W młynie: ziarna

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Tak jest, olej bazę bierz tamper od forumowego rzemieślnika.
LMWDP #469

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Ja Tamper od Erica z usa ogarnąłem za pomocą po prostu maila :), płaciłem paypalem ogólnie pryszcz, nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło ale jak nie to sprawa jest ogólnie banalna, mój działa już 3 lata i dalej działa i dalej na tej samej baterii ;) jak nie ogarniasz to daj znać to ogarniemy ;)

Co dokupić

NPF koniecznie jednak samo espresso, mówicie co chcecie z NPFa smakuje najlepiej.

Dokup tamper bo ten org to jakaś pomyłka, ani wymiaru nie trzyma, ani w ogóle taki ni jaki, równie dobrze mogli by go nie dawać.
Bazę ja kupiłem tą http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/MOTTA-TAMPING-STAND-BAZA-TAMPINGOWA/124 , ma już 3 lata i jest dalej ok ;)
Dzbanek http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/MOTTA-EUROPA-0%2C5L-DZBANEK-DO-MLEKA/28 - nie wnikaj czy można tanszy inny, bierz zapłać zapomnij ;)

Tamper ja akurat brałem z Mackiem niemieckie bo chcieliśĶy 58.5 ;) ale tutaj jak pisze reszta kolega ci wystruga jaki chcesz ;)

pzdr. Łukasz

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Ja Tamper od Erica z usa ogarnąłem za pomocą po prostu maila , płaciłem paypalem ogólnie pryszcz, nie wiem czy coś się w tej kwestii zmieniło ale jak nie to sprawa jest ogólnie banalna, mój działa już 3 lata i dalej działa i dalej na tej samej baterii  jak nie ogarniasz to daj znać to ogarniemy 
W sensie termometr ? ;)
LMWDP #469

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
hahah tak xD

pzdr. Łukasz

Offline Albinos Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
Off-Topic:
odnośnie termometru, może by się znalazło kilku chętnych? Ja jestem chętny  :mrgreen:

A ja kupiłem tę bazę i też jest OK

http://akcesoriabaristy.pl/pl/p/TIAMO-STACJA-TAMPINGOWA/234

Lecz widzę,że aktualnie nie dostępna  :(

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
A czy ten termometr jest trudny do zrobienia? ;)

Offline Albinos Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
nie...tylko adapter do wkręcenia w grupę.... Spinacz chyba wie coś o tym jeśli dobrze kojarzę  kawka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi