Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103620 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Jak w dripe. Tez wszystko sygnie w czasie.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Dokladnie. Trafileś... A gdzie mial sondy pomiarowe?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Ten super multibojler? Miał sondy w środku bojlerów i w grupach. Ale moje obserwacje dotyczą temperatury zaparzania.

Jestem pierwszym w Polsce posiadaczem termofiltru Mr. Scace :). Lata temu go kupiłem (Jimseven nie był nawet mistrzem baristów) i wciąż czasem badam nim temperatury zaparzania. W końcu muszę go podłączyć do Artisana, żeby piękne przebiegi opublikować.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 21:50:01 wysłana przez Antonio »

Offline KiT

Jak szybki jest jednostkowy pomiar?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
To termopara typu T, w niewielkiej obudowie. Znajdziesz gdzieś dokładne info na ten temat, pewnie w espressoparts.com?
http://www.espressoparts.com/espresso-machine-thermofilter-1-temperature-device-scace-device-only

Zmiany temperatury zaparzania są niewielkie, szybkość i błędy pomiaru zależą od termometru elektronicznego.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 22:36:06 wysłana przez Antonio »

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Off-Topic:

Po samym obejrzeniu reklamy, kupiłbym taką orkiestrę  :wow2: Hm, co by tu sprzedać ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
To Lupi look? ;)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Jakie dokuczanie :) ja myślałem, że dyskutujemy, na argumenty a tutaj widzę, że jedna strona odbiera to co najmniej jakbym krzywdził mu matkę ...

pzdr. Łukasz
Kolejny argument na poziomie, jak widać Antonio, Twoja prośba działa.

Ty tak poważnie przeżywasz takie błahostki ??

Antonio Mówisz, że HX ma tendencję gdzie temperatura zaparzania maleje :), właściwie to masz rację, ALE czasem zdarza mi się, że temp i spada i rośnie :), np startuje na 90.5 spada o 0.1,0.2 np do 90.0, potem rośnie 0.1 0.2 itd na poziomie 0.5 w doł i w górę :). W praktyce na codzień praktycznie temp zawsze spada mniej bądź więcej, ma na to też np stopień zmienielenia i dozy kawy w sitku ;). Jak przegnę i kawa LEDWO kapie temp potrafi rosnąć dość szybo na poziomie 0.5-1* podczas 20-30s ekstrakcji ( ktora i tak trwa ze 2-3x dłużej ) bo mielenie jest za drobne. Jak przegnę w drugą stronę to chłodzi się zdecydowanie szybciej. Jakby się wstrzelić idealnie ze wszystkim, tj dozą, mieleniem, fluszem to spadek jest właściwie symboliczny.

Pytanie tylko co z PIDem w takich sytuacjach, o ile PODGRZAĆ może jeszcze w miarę zdąży, tak nie wyobrażam sobie jak może go schłodzić, kiedy temp wzrasta ;).

Poza tym ciekawe czy wahania temp na poziomie 0.5-1* C które postępują nie odrazu a co kilka sekund temp zmienia się np +/- o 0.1 stopnia, za kolejne kilka sekund o kolejne 0.1 i jaki mają one finalnie wpływ na kawę. Dalej są to różnice generalnie przy poziomie 90* bodaj poza istotnością statystyczną.

O ile jakieś małe tanie bojlerki spadek mają dość gwałtowny na poziomie  do 5-10*C to zupełnie inna bajka.

Jak ktoś wyżej zauważył kawa z HXa praktycznie ZAWSZE wychodzi PRO jeżeli zachować PODSTAWY jak mielenie i doza.

pzdr. Łukasz

Offline KiT

To nie jest kwestia przeżywania, myślę raczej że pewnej różnicy kulturowej i braku akceptacji dla specyficznego sposobu prowadzenia rozmów i odnoszenia się do innych. To że jest on popularny, nie oznacza, że muszę go akceptować.

Offline johnyKMSA Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar oraz alternatywa
  • Młynek: Bezzera BB005, Knock Hausgrind, Porlex Mini

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
To nie jest kwestia przeżywania, myślę raczej że pewnej różnicy kulturowej i braku akceptacji dla specyficznego sposobu prowadzenia rozmów i odnoszenia się do innych. To że jest on popularny, nie oznacza, że muszę go akceptować.

Chyba zbyt personalnie bierzesz to do siebie i za dużo sobie dopowiadasz, nikt tutaj ciebie nie obraża, na pewno nie ja, na pewno nie to było moim zamiarem. Ciut dystansu do siebie i do reszty bo chyba za bardzo się spompowałeś i nakręciłeś.

pzdr. Łukasz

Offline KiT

Ani się nie nakręcam, ani nie obrażam, naprawdę nie zmieniasz orbity po której się poruszam, po prostu nie toleruje pewnych postaw i tyle. Możesz się ze mną zgadzać lub nie, rozumiem, że Twoim stylem są właśnie personalne wycieczki pod adresem osób które się z Tobą nie zgadzają, przypisywanie im, że są napompowane, że nie mają dystansu, że lubią jak im ktoś kadzi itp. najwyraźniej tak masz, trudno, nie oznacza to że muszę to akceptować. Tylko tyle lub aż tyle. Ja wolę oceniać produkt, kryteria wyboru, wnioski, osób nie muszę, nie wpływa to moje samopoczucie.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Personalnie to ja na twoje posty odpowiadałem, wiec defakto do ciebie, jakbym miał tak personalnie przeżywać i NIE AKCEPTOWAĆ ja kty teraz to miałem z początku 10x więcej powodów się wzburzyć na twój poziom wypowiedzi niż ty na mój, kiedy to moje argumenty poparte jakimiś 3 laty użytkowania maszyny, dyplomatycznie wyśmiałeś, i dałeś do zrozumienia, że bzdury gadam bo wg ciebie jakiś boiler z pidem ogarnie to lepiej i wygodnie :), podobnie jak twój burżuazyjny ton jakim się unosiłeś, w momencie, że nie chcesz czekać, lubisz zapłacić nawet drożej i jeszcze żeby ci zanieśli ekspres do auta ;).  Dalej uważam, że przesadzasz z tym personalnym naburmuszeniem się, tylko proszę nie powtarzaj że się nie obrażasz itp, bo ton twoich ostatnich postów jest jednoznaczny ;)

pzdr. Łukasz

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Jeśli w takiej maszynce zamontuje się odpowiedni ogranicznik, to ten flash znacznie się skróci.

Nie masz jakiś różnych kryz pożyczyć do zabawy :P

pzdr. Łukasz

Offline KiT

Niestety nie, odpowiadać, a robić wycieczki ad personam to nie to samo, de facto. :)

Może odwrócę strumień dyskusji, jeśli uważasz że każda niepochlebna uwaga na temat ekspresu który sobie wybrałeś, lub nie zgadzanie się z Tobą co jego funkcjonalności jest wyśmiewaniem się, to:
przesadzasz z tym personalnym naburmuszeniem się,
Chyba zbyt personalnie bierzesz to do siebie i za dużo sobie dopowiadasz
Ty tak poważnie przeżywasz takie błahostki ??
Po prostu skorzystaj ze swoich rad.

A sobie nie wróżę sukcesu ani w temacie, przekonania Cię że się nie obrażam, ani w temacie, że fakt świadomości konieczności zapłacenia za dostępność i serwis jest raczej pozytywnym  przejawem świadomości, a nie burżuazyjnym tonem, tak jak nie przekonałem Cię ani w temacie szerokości miejsca, ani urazu syna, ani treści rozmów ze sprzedawcami. I o to też się nie obrażam. Powiem więcej, godzę się z tym, że musisz wiedzieć lepiej i potrafię z tym komfortowo żyć dalej...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi