Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103798 razy)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Ehhh :)

1. Dobry HX na E61 ma MEGAAAA STABILNĄ TEMPERATURĘ.....
2. Kupujesz tremometr za 100$, + praktyka i w zależności od potrzeba jaka chcesz ;)
3. Czego ma nie potrzebować jak wsio ma na tacy.
4. Temp można też regulować na STAŁĘ KRYZĄ  w grupie, na presostacie nie możesz przegiąć i flusz jest konieczny praktycznie zawsze.

Wolę jednak chyba HXa + termometr + pompa rota + przyłącze do sieci. Niż tańsze modele z PIDem, bez pompy rota i przyłącza do sieci ;)

Bo mam naprawdę to co chce na zawołanie ;), i szybciej mi fluszem zmienić TEMP niż klikać pida i czekać aż się ogarnie z grzaniem, jak chcesz np na pidzie zejsć z 93* do 89, przeklikasz ale zanim to ostygnie to ja zrobię 3 kawy, Pytanie jeszcze pozostaje, gdzie PID mierzy i ustala temp, przydało by się kupić jeszcze termoparę i sprawdzić co dzieje się na ciastku, jednak termometr w grupie jest bliżej ciastka i wg moich testów róznica w temp na ciastku a grupie na termometrze jest minimalna ( przybajmniej u mnie ) i sięga DO 0.5*, przy pidzie musiał byś zrobić testy bo okaże się ze 92* na pidzie na ciastku da strzelam 90.5* albo 93* i okaże się, że żeby ustawić 90 stopni trzeba na pidzie np wyklikać 89*, a dla 93* np 92* na pidzie ;). A no i parę mam też od razu, właściwie wszystko mam na zawołanie...

ps. Jaką kawę robisz na 93* ??

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2015, 17:39:54 wysłana przez wyspiarz »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
W parzeniu kawy w ekspresie chodzi o to, żeby ta kawa była smaczna, a nie żeby została zaparzona w jakiejś zaplanowanej temperaturze. Korzystam z dwóch ekspresów, jeden ma Pid, drugi to Hx. Pid przydawał mi się, kiedy trafiłem na jakieś syfiaste kawy. I trzeba było mocno obniżyć lub znacząco podnieść temperaturę parzenia. W Hx-ie nie mogę ustawić temperatury parzenia, ale nie ma takiej potrzeby, bo kawa jest po prostu smaczna. Robię krótki flush i nie mierzę temperatury, bo nie ma takiej potrzeby.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Nie porównujemy HX z Rota to PID bez.  Tylko HX do PID. Rota jest. Przyłącze do sieci to kwestia warunków zewnętrznych.

Smak to kwestia indywidualna. Tu rozmawiamy o funkcjonalności ekspresu, a nie jaka kawa smakuje Antonio.
Cieszę się, ze doszliśmy do sedna ze nie da się regulować temperatury na HX tak jak na PID, szkoda że zajęło to dwie strony.  Teraz rozumiem, że uruchamiany mode sprzedawcy samochodów i będziemy udowadniać że jest to funkcja  zbędna i szkodliwa.  Szkoda że producenci konstrukcji dwubojlerowch z PID jeszcze tego nie wiedzą. Rocket tez nie wie, pewnie jak się dowie to wycofa ze sprzedaży flagowa R58. Musicie im tylko o tym napisać.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
KiT, rozmawiamy o tym, o czym rozmawiamy, a nie o tym, jaka kawa smakuje Antonio. Nie czytaj między wierszami.

Owszem, HX i E61 to stare technologie. A wielobojlerowe maszyny w ekspansji.

Nawiązując do Twojej tezy, że w systemach HX nie można regulować temperatury, pofantazjuję jak Ty: czy Faema już zamyka swoją produkcję? Czy może po cichu produkują tam jednak wielobojlery wyłożone pidami? ;) Faema to słynny producent maszyn HX z regulacją temperatury zaparzania.

Może taka dyskusja jest bez sensu, bo jedno i drugie rozwiązanie jest zwykle ok. Autor wątku może jednak wyrobić sobie zdanie z różnorodnych opinii i refleksji.
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2015, 19:55:50 wysłana przez Antonio »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Ehhh

Ja ci pokazuję jak można regulować temp za pomocą flusza a ty tego przez 2 strony nie dostrzegasz tylko wmawiasz sobie to samo ;)

różnica w w ROTA do NIE ROTA, to przede wszystkim kultura pracy, wydajność, flusza ktory zbije temp można zrobić na pompie rota ;)
Przyłącze do WODY to nie kwestia warunków zewnętrznych, a 15-20min pracy hydraulika + kawałek rurki zaworek itp...

Co z tego Ze HX i E61 jest stare ;).

Ciężko porównywać konstrkucje topowe 2 bojlerowe z pro PIDEM jakim jest R58, z ocieplanym bojlerem itp do przeciętniaka, tańszego od dobrego HXa ...

Sprawdzałeś jakiś ekspres z PIDem ?? jak się ma temp ustawiona na pidzie do faktycznej na ciastku ??

Bawiłeś się HX z termometrem ?? uwierz kwestia praktyki ;), i tak jak pisze WS on nawet nie spradza temp tylko robi a kawa idzie dobra ;).

Śmiem też twierdzić ze z takiego przeciętniaka który dobije temp gdzieś tam gdzie pokazuje czujnik ( pytanie co na grupie ), gorzej utrzyma temp niż lekko przegrzany HX którego sprowadzimy do parteru fluszem, który dalej będzie na termometrze miał wyższą TEMP niż ta co pojawi się finalnie po odpaleniu ekstrakcji na ciastku, niż taki nie ocieplany bojler który grupę i temp w miejscu pomiaru utrzyma na danym zaprogramowanym poziomie. ;)

pzdr. Łukasz

Offline KiT

HX jest projektowany tak by dawać stabilnie zadaną temperaturę dla której układ się stabilizuje. Flush w HX jest rozwiązaniem zastępczym w temacie regulacji stałej  temperatury, tak samo wygodnym jak hamowanie auto nogami lub silnikiem, no da się, a nawet tak trzeba bo co robić jak hamulców brak. Jak sobie właściciel PID'a dwubojlerowego wkręci termometr w grupę, to tak samo będzie wiedział jaką ma temperaturę na ciastku, jak Ty, gdy sobie wkręciłeś w swojego HX. Tyle że jak on będzie chciał uzyskać 2 stopnie więcej, to sobie poklika, i będzie je miał i tutaj się podobieństwa z HX się kończą, jak będzie chciał mieć dwa stopnie mniej to sobie poklika i też będzie miał. Potem sobie wprowadzi poprawkę na do PID i będzie wiedział bez termometru, albo zapamięta, ta kawa najlepiej wychodziła, jak PID pokazywał xx,x stopni, a ile miał na ciastku może pozostać słodką tajemnicą.

Rocket to solidna konstrukcja, trwała, w miarę niezawodna, choć i tutaj się zdarzają wpadki, wielu się podoba, czyli o niebanalnej stylistyce. Rozumiem, każdy kocha swoje dzieci i one są najpiękniejsze.... ale czasami czegoś nie potrafią.

Jak ktoś chce Rocketa i ma mieć wygodnie zrealizowaną regulację temperatury to niech patrzy na R58, Evo tego nie daje i nie do tego został zaprojektowany.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
A do czego HX został zaprojektowany ??

Flush w HX to nie element ZASTĘPCZY porównywalny do hamowania samochodu nogami ;). JA chcąc zmienić TEMP zaparzania robię krótszy/dłuższy flush, ty zmieniając temp na PIDZIE musisz czekać i czekać i czekać ;), podczas zabawy w temp,  ja po prostu o 1-2s dłużej/krócej potrzymam flusza ;), w Pidzie zanim on ruszy i zmieni nastawy to huhu powodzenia ;), chyba, że pomożesz sobie fluszowaniem, żeby szybciej zbić temp i potem poczekasz az sie ustabilizuje ;). W praktyce trwa to dłużej.

Jakbym miał kupować jeszcze raz to w tym budżecie kupił bym znowu EVO 2 ;), niż coś tańszego z PIDEM ;)

Jedyne co mnie przekonać może do pida to R58, ale sens zmiany EVO2 na R58, gdzie mam dokładnie to co chcę , właściwie na zawołanie jest właściwie żaden...

ps. Bawiłeś się w ogóle Czymś pokroju EVO 2 po lekkim treningu z termometrem ??

Pzdr. Łukasz

Offline KiT

Tak bawiłem się evo. Miałem go nawret na liście zakupowej, ale odpadł.  Nie miałem termometrach montowanego w grupę tylko multimetr z temopara, pirometr i bardzo dokładną, ale wolną termoparę z innego miernika. Ale szybki rejestrator wielokanałowy ze stała czasowa 0.2 i interwalem pomiarowym co 1 sec już jedzie i wtedy kilka HX zamierzam pomierzyć na sitku nie w grupie. Ale to nie pomiar rozszerza funkcjonalność regulacji :).

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Co zwyciężyło nad EVO2 jak to nie tajemnica ;), i odpadł z powodu ??

i jak pomierzysz szereg ekspresów z pidami i bez, przedstaw wyniki jak to się ma do tego co podaje pid, jakie spadki temp itd...

pzdr. Łukasz

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Ja jak bym miał evo to bym nie wymienił na R58. Nie było by to potrzebne ;)
W młynie: ziarna

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
To jak rozmowa o lepszosci audi od bwm i na odwrót.
Oba są świetne :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline KiT

BZ10, ponieważ nie traktuje HX jako rozwiązania docelowego. Mimo ze ma swoje plusy,  syn robi na nim powtarzalne espresso.

Co zdecydowało. Wiele czynników : 

Wymiary, konkretnie szerokość.  To, że wolę wajchy, a nie lubię pokręteł. Stylistyka, wpreferuje inne formy. Taki sobie stosunek cena / funkcjonalność jak na HX. Podłączenie do osmozy byłoby trochę problematyczne. Zostawiam to na czas wymiany blatu w kuchni. Brak pompy fakt doskwiera w temacie zabawy ciśnieniem. Brak ciszy nie przeszkadza. W temacie grupy niewiem czy wolę E61, czy coś pokroju Strega. Pewnie jakby R58 miał poniżej 30cm szerokości to by wygrał wyścig. I BZ10 był dostępny od ręki.

Paradoksalnie smak kawy z żadnego mnie nie powalił. Takie ambiwaletne pierwsze wrażenie. Tyle że z R58 wiem, że bym się dogadał. W międzyczasie inne maszynki pojawiły się na radarze.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
yyyy to teraz ja już ciebie nie rozumiem ;), powiem szczerze, że rozwarzałem dokładnie tem ekspres co kupiłeś, ale po odrobieniu lekcji stwierdziłem, że nie ma to właściwie sensu... a dostępność od ręki ma tu być argumentem ??, to nie komuna, że czegoś nie ma albo jest :), kwestia sprowadzenia modelu, bądź kupna np na ebay to kwestia dni, nie miesięcy czy kwartałów ??.

Chcesz mi powiedzieć, że gorsza pompa, gorsza grupa, mniejszy bojler, gorszy presostat, nie przekonały cię do zakupu EVO2 który odpadł tylko dla tego, że ma pokrętło do pary i ciepłej wody, zamiast wajch ?? oraz to że Evo2  jest AŻ uwaga 5cm szersze od BZ10 ?? ( 30cm evo2 cellini 25cm bz10 ).

Wszystko na PLUS dla kawy odrzuciłeś przez 5cm i pokrętła ??

ps. Pokaż fotkę gdzie stoi ekspres bo nie mogę tego ogarnąć w jakich warunkach on stoi wyobrażam sobie wciśniętego go na styk w szufladę/półkę ściśniętego na żyletki po obu stronach :), co do blatu to można kupić zaślepkę w blat z wejściem na kabel, ja zrobiłem po prostu dziurę, bo ekspres ZAWSZE tam będzie stał nie zależnie od tego jaki będzie.

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2015, 22:47:08 wysłana przez wyspiarz »

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
A propos pomp, bo zacząłem się zastanawiać jak obie działają i czy różnica jest tylko w głośności działania
youtube.com/watch?v=HjdaqUso6wI

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
kwestia sprowadzenia modelu, bądź kupna np na ebay to kwestia dni, nie miesięcy czy kwartałów ??.
Powiedz to manfredowi. :diabelek:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi