Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103655 razy)

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Wiesz ze ten Rocket to HX?  Zmiana temperatury będzie trochę klipotliwa. Podoba Ci się Rocket i jak rozumiem masz serwis pod ręka. Lądujemy na 6.5k zł. Czyli 30% powyżej górnej granicy. 

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
PID w Expobarze kusi, ale wybrał bym HXa.

Offline KiT

Serio głownie do espresso HX?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
Akurat z mojego HXa wychodzi całkiem fajne espresso, a cappuccino piją tylko goście. Może to kwestia świeżej wody, która jest brana ze zbiornika z pominięciem bojlera, nie wiem. Ale jednobojlerpwce musiałem odkamieniać w każdym miesiącu, a Musicę wystarczy co pół roku.

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Rozumiem, że HX poprawia stabilność temperatury, dla powtarzalności espresso to chyba lepiej. Gorzej z zabawą, gdzie PID bardziej posłuży pomocą. Jednak z PIDem przy niewielkich rzutach ( 1 - 4 espresso) chyba też nie powinno być problemu, a raczej na taki przerób się nastawiam.

Producenci Rocketa raczej nastawiali się na stabilność montując HX i wprowadzanie niewielkich zmian w zależności od kawy, bo ekran PIDa pod kratką ściekową raczej nie sprzyja eksperymentowaniu.
EXpobar Eb-61 2 bojlery rozumiem, że nie posiada HX?

Jak na początku pisania tego wątku nie widziałem większych różnic, tak teraz faktycznie widać, że to nie byle co kupić ekpres spełniający potrzeby. Dzięki wam szeroko otworzyły mi się oczy.

na ten moment jawią się następujące opcje: (zalety pisałem pomijając wygląd rozmiary, bo to w tych przypadkach już zweryfikowane)
- Rocket Cellini V3 PID - cena ok. 5300 zalety: (PID, HX, cena,)
- Rocket Cellini Evoluzione V2 - ok. 6300 (HX, Rota, zewnętrzna zmiana ciśnienia, ulepszony ? termosyfon) jest podłączenie wody, ale nie mam takiej możliwości i nie wiadomo czy będę miał
- Bezzera GIULIA R - ok. 5900 (HX, Rota, cena nie jest kosmiczna)
- Expobar Office Leva EB-61, 2 boilers - ok. 5900 (2 bojlery, PID,)

I nadal mam dylemat, choć przy takim zestawieniu (proszę o poprawienie mnie jeśli jakąś istotną zaletę pominąłem) RC V3 PID wysuwa się na prowadzenie (gdyby jeszcze miał Rotacyjną pompę).
A może przyszedł wam do głowy jakiś model, którego nie wziąłem pod uwagę?
Mam nadzieję, że w marcu napiję się już w domu z własnego ekspresu  ;)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Wiesz ze ten Rocket to HX?  Zmiana temperatury będzie trochę klipotliwa. Podoba Ci się Rocket i jak rozumiem masz serwis pod ręka. Lądujemy na 6.5k zł. Czyli 30% powyżej górnej granicy. 

yyyy jaka zmiana temp bedzie kłopotliwa ?? kiedy i gdzie :)

Evo 2 z rocketa to fulll pro stuff :)

tyle jeżeli chodzi o "zmianę" temp ;) flush i do przodu ;) tu po długim staniu i to początki zabawy w praktyce trzeba zlać z 1-2s dłużej żeby temp zakręciła się napoziomi 89-90*

tutaj sprawdziłem też to co się dzieje na GRUPIE na termometrze a to co się dzieje na ciastku.

Z tego co pamiętam jak sprawdzałem na wrzątku termometr i termoparę to praktycznie pokazywały to samo, +/- 0.5*C

pzdr. Łukasz

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
A może przyszedł wam do głowy jakiś model, którego nie wziąłem pod uwagę?
A może trochę tańszy Isomac Tea.

Offline KiT

Kłopotliwa bo jak chcesz dana  kawę na 89C robić to albo bawisz się w puszczanie wody i łapanie zbocza, albo przestawiasz presostat. Jednak PID bez HX wygodniejszy. Albo PID na drugim bojlerze.

Expobar ma HX na pierwszym bojlerze i podgrzana do 86C woda trafia do drugiego bojlera gdzie grzałka 1200W i PID pilnują by na blisko spiętej grupie było to co chcesz z zadanej temperatury. Nie rozumiem tylko po co ten drugi bojler ma 1.5 litra. Ale stabilnie będzie na pewno i pau tez nie zabraknie. Tyle że jeśli ma się skupić na espresso tylko i nie przewidujeszninnych potrzeb i cię one nie obchodzą to aż rozbudowanego rozwiązania nie potrzebujesz.

Na pewno Rocket to solidność wykonania, w temacie uniwersalności nie jest moim numerem jeden, kiedyś jak nie było konkurencji byłby super, teraz są alternatywy.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Nie chcę koledze wprowadzać zamieszania, ale jakby "troszkę" dorzucił to może jakąś konkretną dźwignię by przygarnął :D

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Kłopotliwa bo jak chcesz dana  kawę na 89C robić to albo bawisz się w puszczanie wody i łapanie zbocza, albo przestawiasz presostat.

w praktyce troche treningu po zakupie termometru ;)

pzdr.Łukasz

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Dokładnie. A w dodatku mamy możliwość wyboru temperatury zaparzania bez klikania...

Offline KiT

Za to z sikaniem

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Co masz na myśli? ;)
Mam super multibojler w pracy (w zasadzie trzeci w historii naszej firmy). Mam też hx z dźwigienką. W pierwszym ustawiłem temperaturę zaparzania na ok. 90 stopni. Od tej pory nie chce mi się tego zmieniać. Ten ostatni czasami uruchamiam i dziwię się, że zaparzyłem świetne espresso, i że może lepsze jest niż z multibojlera... ;)
Fakt, więcej pracy wymaga obsługa dźwigienki i może więcej wody z grupy wylewam ale też daję sobie z tym radę (lewa ręka wciąż w gipsie).
Chcę powiedzieć, że hx-e61 z dźwigienką i z podłączeniem do sieci wodnej jest prawie doskonałym narzędziem jeśli rozmawiamy o jakości espresso... A wygoda w użyciu jest moim zdaniem sprawą drugorzędną.
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2015, 08:15:16 wysłana przez Antonio »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel

Chcę powiedzieć, że hx-e61 z dźwigienką i z podłączeniem do sieci wodnej jest prawie doskonałym narzędziem jeśli rozmawiamy o jakości espresso... A wygoda w użyciu jest moim zdaniem sprawą drugorzędną.

Otóż to choć komfortu mi np nie brakuje ;)

dziś mi taie srogie gęste espresso poleciało ze huhu na 90* ;)

Tak jeszcze w kwestii pompy to rozwiało u mnie wszelkie wątpliwości ;)

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2015, 14:44:57 wysłana przez wyspiarz »

Offline KiT

Nie rozmawiamy tutaj czy HX ma stabilną temperaturę, tylko czy można ją sobie dowolnie zmieniać. Otóż w omawianym modelu Rocket nie można. Można ją próbować łapać, ale nie ustawiać według potrzeb.

Jak komuś wystarczy mieć 90C to super. Jak nie wystarczy i do jednej kawy będzie chciał mieć zawsze bez  zabawy 88C, a przy kolejnej innej paczce kawy 93C to sobie tego w prosty sposób nie zrobi. I to jest ograniczanie HX.  Można sobie instalować termometry, upuszczać wody, przestawiać presostaty i polować na inne temperatury, da się, podobnie jak da się  nożem jeść zupę, ale nie do tego został zaprojektowany.

Mówienie, komuś, że nie będzie tego potrzebował, a jak będzie to sobie to w prosty sposób uzyska jest wprowadzaniem go w błąd.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi