Rozumiem, że HX poprawia stabilność temperatury, dla powtarzalności espresso to chyba lepiej. Gorzej z zabawą, gdzie PID bardziej posłuży pomocą. Jednak z PIDem przy niewielkich rzutach ( 1 - 4 espresso) chyba też nie powinno być problemu, a raczej na taki przerób się nastawiam.
Producenci Rocketa raczej nastawiali się na stabilność montując HX i wprowadzanie niewielkich zmian w zależności od kawy, bo ekran PIDa pod kratką ściekową raczej nie sprzyja eksperymentowaniu.
EXpobar Eb-61 2 bojlery rozumiem, że nie posiada HX?
Jak na początku pisania tego wątku nie widziałem większych różnic, tak teraz faktycznie widać, że to nie byle co kupić ekpres spełniający potrzeby. Dzięki wam szeroko otworzyły mi się oczy.
na ten moment jawią się następujące opcje: (zalety pisałem pomijając wygląd rozmiary, bo to w tych przypadkach już zweryfikowane)
- Rocket Cellini V3 PID - cena ok. 5300 zalety: (PID, HX, cena,)
- Rocket Cellini Evoluzione V2 - ok. 6300 (HX, Rota, zewnętrzna zmiana ciśnienia, ulepszony ? termosyfon) jest podłączenie wody, ale nie mam takiej możliwości i nie wiadomo czy będę miał
- Bezzera GIULIA R - ok. 5900 (HX, Rota, cena nie jest kosmiczna)
- Expobar Office Leva EB-61, 2 boilers - ok. 5900 (2 bojlery, PID,)
I nadal mam dylemat, choć przy takim zestawieniu (proszę o poprawienie mnie jeśli jakąś istotną zaletę pominąłem) RC V3 PID wysuwa się na prowadzenie (gdyby jeszcze miał Rotacyjną pompę).
A może przyszedł wam do głowy jakiś model, którego nie wziąłem pod uwagę?
Mam nadzieję, że w marcu napiję się już w domu z własnego ekspresu