Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103644 razy)

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Wysłałem zapytanie. Dzięki za link. Chociaż teraz zastanawiam się po co mi te dwa bojlery ???

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Bardzo mnie w tej levie ciekawi zasilanie drugiego boilera przez HX w pierwszym. Przy pojemności drugiego 1.5l i grzałce 1.2kW i do tego PID na drugim bojlerze. Nie wiem co by trzeba było zrobić aby to nie było stabilne temperaturowo.

Stabilizacja temperaturowa jest bardzo dobra ale nie zapomnieć że przy zrobieniu dwa, trzy espresso dziennie plus jakiś tam flush, kawa będzie przyrządzana na "wczorajszej" wodzie. Jest to bojler 1,5l dopełniany tylko taka ilością wody którą zużywamy na przygotowanie kawy.

Ja to działa, można obejrzeć TU ( w jęz. ang.)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Teoretycznie można zaraz po włączeniu przelać wodę na świeższą ;), tylko czy jest sens?? w zasobniku woda też będzie wczorajsza ;) i nie przesadzajmy, że woda "wczorajasza" będzie jakoś specjalnie gorsza od dzisiejszej ;). Tym tokiem myślenia najlepiej mieć HXa podłączonego do sieci ;)

pzdr. Łukasz

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Ja to działa, można obejrzeć TU ( w jęz. ang.)

Faktycznie, patrząc na zdjęcia nie ma co się popsuć  ;)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Można poeksperymentować, włać do garnka 1,5lwody, zagotować, zaparzyć z tej wody sobie kawę w aeropresie a do garnka dolać tyle samo swieżej wody. I tak z dnia na dzień, odlewać i dolewać. podgrzewać i schładzać. Nie porówniwał bym taką wodę z wczorajsza wodą w zasobniku na wodę.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Tym sposobem trzeba by codziennie przelać cały bojler, albo zostać przy HXie ;)

pzdr. Łukasz

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Można też znaleźć Dual Boiler z mniejszym bojlerem kawowym :).

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Jak Vivaldi ;) tam kawowy bojler ma 450ml.

LMWDP #469

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Niestety nie doczekałem się na razie żadnej odpowiedzi, więc czekam dalej. Myślę, że dam im czas do poniedziałku.
Tak zastanawiam się, że chyba jednak wybór rakiety cellini v3 pid będzie najroztropniejsze. Wersja evoluzione też kusi, a jeśli jeszcze tak pozwlekam trochę to będzie pierwszy i wypłata, a wiadomo, że wtedy łatwiej wydać trochę więcej  ;-).
Czy ktoś popiera wybór Evo?

Offline Albinos Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
Mam Evo i jestem zadowolony, ale PID ma niezaprzeczalne zalety, a chyba tylko jedną wadę  w stosuku do EVO. Brak pompy rota. Gdybym teraz kupował miał bym podobny dylemat. Z tym , że w odróżnieniu od Doktora ja nie miałem wcześniej ekspresu z PID (w zasadzie to mój pierwszy prawdziwy ekspres). Poza tym gdy ja kupowałem ekspres, tylko R58 z gamy Rocketa posiadał PID. Obawiam się, że niewiele pomogłem  :redface: .

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Evo to dobry sprzęt, może tylko trochę za drogo wyceniony, jak cały Rocket.  W temacie espresso nie będziesz narzekał.
Sugeruje zadzwonić. Czekanie na odpowiedź mailową jakoś dziwnie w tej branży się nie sprawdza.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Może się ktoś pokusić o podsumowanie może manfred by sie skusił. Z tym, że mi ekspres służyłby tylko i wyłącznie do dwóch rzeczy cappuccino i espresso :-) Może jakieś latte art. Na szali 5 tys pln

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
Mam PID nigdy nie miałem rota, chyba rota ma jakieś zalety ;)

PIDa tykam bardzo rzadko, jakoś w Steeelu robiłem to częściej i w większym zakresie.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Mam PID nigdy nie miałem rota, chyba rota ma jakieś zalety ;)

PIDa tykam bardzo rzadko, jakoś w Steeelu robiłem to częściej i w większym zakresie.
Czy można się pokusić bazując na Twoim doświadczeniu że zamiast ekspres z PID kupić z czymś innym lepszym ( ale nie wiem z czym bo sie najwyraźniej nie znam)

• Global Moderator
Czy to PID czy to presostat - kontroluje to temperaturę. PID jest dokładniejszy - bo ma mniejszą bezwładność. Presostat to w sumie mechaniczne urządzenie.

Rota nigdy nie miałem - ale do głównych zalet bym zaliczył względną ciszę podczas pracy - nic nie wibruje :)

Patrze nostalgicznie na maszyny z pierwszej połowy XX wieku - tam nie było bajerów, podstawą była stabilna temperatura i prostota użytkowania. Nie wiem czy jest sens gonić króliczka :)
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi