Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103624 razy)

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Nowy 8k, walał się na allegro po 6k, potem po 5k, w linku Doktora jest jest za 5k w DE.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Piękna bestia. Chyba kompletna w swojej klasie no bo cóż jeszcze potrzeba? Jest gdzies w Polsce sprzedaż takiego cuda?

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Założyciel wątku ma trochę roboty teraz, więc jak wszedłem na forum i musiałem przedzierać się przez 4 strony dygresji, przy okazji trochę poszperać w necie o tym co pisaliście, to zajęło mi to parędziesiąt cennych, ledwo wydartych życiu minut.
Generalnie to forum dygresyjne. Nie wiem, czy ktoś ukuł już taki termin, ale do wszystkookawie pasuje.

Przypominam, że młynek mam Macap M5D plus, i nie zamierzam zmieniać. Pisałem, że mieszkam sam i raczej nie zmieni się to przez najbliższe hmmm... mam nadzieję nigdy. Powody - różne.  Kochanek też nie planuję. Jednak może okazać się, że jacyś dziwni ludzie przyjdą do mnie w gości, więc zakładam, że mleko raz na jakiś czas się pojawi. Z resztą, ostatnio ile razy ktoś pytał czy mam mleko, łatwo szło mi zniechęcić do tak niecnej praktyki. Jednak kto wie, może sam kiedyś napiję się cappuccino. Latte art raczej w kategorii ciekawostek.

Na razie dźwignia mnie nie interesuje.

Udało się wam, przekonać mnie do zwiększenia budżetu. Pogodziłem się już wewnętrznie z wydaniem ok. 5k na ekspres. Sprzęt dodatkowy - inna bajka.

Zatem na czym stoję dzisiaj: (nowa maszyna do espresso raczej z PID, drugi bojler jeżeli dorzucą za darmo ;), HX mile widziany, ale niekonieczny, grupa raczej e61 zastanawiałem się też nad pompą, ale rotacyjna to już wchodzi w 6k)
spodobał mi się Rocket Cellini v3 PID
zaintrygował Rocket Cellini Evoluzione - trochę droższy, ale dający możliwość później także zabawy ciśnieniem, cichszy itd.

Jeśli macie ciekawe propozycje w podobnej cenie i klasy to słucham.

Generalnie to forum dygresyjne

Co to do ch...emexa znaczy?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Generalnie to forum dygresyjne

Co to do ch...emexa znaczy?

A to, że dopuszcza się off top w każdym wątku w granicach przyzwoitości.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline KiT

Każde forum jest dygresyjne, a że nie płacisz mi za porady, więc koszt Twojego czasu raczej mnie nie interesuje :)

Rozumiem, że  celujesz w nowe maszyny i sprzęt docelowy. Oba typy ciekawe i oba typy to HX, gdzie manewrowanie temperaturą jest trochę czasochłonne. Za to na obu pary nie zabraknie i będzie stabilnie. Widzę, że Rocket wpadł w oko.  Regulacje ciśnienia pewnie przeprowadzisz raz lub dwa razy, niemniej brak wibracji i relatywna cisza jest warta rozważenia. Czy jest to warte 1k zł nie wiem. Jak już patrzysz na tę półkę to może Strega Bezzery? Tak na marginesie wszystkie modele możesz obejrzeć pod Warszawą w jednym miejscu, nie jestem pewny czy wypróbować.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Expobar 2B z niemieckiego forum.
LMWDP #469

Offline KiT

A ta leva na wibracyjnej czy na rotacyjnej pompie? Duże ryzyko z tego forum kupowac?

A ta leva na wibracyjnej czy na rotacyjnej pompie? Duże ryzyko z tego forum kupowac?
Chyba lepiej jakby była na rotacyjnej?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
No właśnie ta Leva jest na rota ;)
Ryzyko - kupowałem tam Pepinę - doszła tak jak w opisie. Niemcy są uczciwi i raczej nie kombinują. Choć ten użytkownik jest tam nowy ;)

Ale jak chcesz to jest jeszcze Vivaldi ;) też dwa bojlery
LMWDP #469

Offline KiT

Bardzo mnie w tej levie ciekawi zasilanie drugiego boilera przez HX w pierwszym. Przy pojemności drugiego 1.5l i grzałce 1.2kW i do tego PID na drugim bojlerze. Nie wiem co by trzeba było zrobić aby to nie było stabilne temperaturowo.
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2015, 20:34:35 wysłana przez KiT »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Dwa bojlery, odprowadzenie ścieków, woda z sieci.
Tego brakuje do kompletu.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Faktycznie ładnie prezentuje się ten Expobar, ale problem w tym, że o ile z translatorem dałem radę rozczytać ofertę to ciężko u mnie z niemieckim.
Ile latek ma ten sprzęt? Bez gwarancji, użytkownik na tamtym forum nowy. Jakoś nie mam zaufania, mimo że faktycznie kusi i ceną. No i sam nie dogadam się za dobrze, ani nie pojadę po to cudo. Napisałem do producenta zapytanie, tak z ciekawości co napisze o cenie i dostawie.

Offline KiT

Tutaj jeszcze zapytaj
http://www.coffeeservice.pl

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
Tym bardziej, że widnieje w aktualnych promocjach  :taktak:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi