Autor Wątek: Ekspres na początek przygody  (Przeczytany 26120 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Ekspres na początek przygody
« Odpowiedź #135 dnia: 30 Czerwiec 2024, 15:40:23 »
konstrukcji w droższych Ascaso, gdzie woda idąca na TB jest wstępnie podgrzana.
Widziałem testy z Baby T plus z tym rozwiązaniem i dla lepszej stabilności temperatury bojler pary powinien być włączony. Takie same rozwiązania są
stosowane w niektórych ekspresach DB gdzie woda do bojlera jest wstępnie podgrzewana przez wymiennik ciepła w bojlerze serwisowym, dlatego ja nie wyłączam bojlera serwisowego chociaż jest taka opcja właśnie z tego powodu.
Chciałem żeby Janusz podał konkretne przykłady i pomiary bo wiem że ekspres ekspresowi nierówny, bo widziałem testy 10 różnych HX i każdy miał inne osiągi  choćby nawet miały taką samą grupę więc nie ma co wrzucać wszystkich ekspresów z bojlerami do tego samego worka tak jak wszystkich TB tylko  podawać konkretne przykłady, bo wiem jak bardzo potrafią się od siebie różnić. ;)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #136 dnia: 01 Lipiec 2024, 13:56:25 »
Stabilność dobrze obrazuje recenzja z linku poniżej:

Co do prędkości zmiany temperatury to masz rację że każdy ekspres z grupą E61 DB może mieć ją inną, jak i każdy TB. Wiąże się to z tym że nie każda E61 waży tyle samo :), a ekspresy mogą mieć spore różnice w pojemności bojlerów.
W przypadku grupy Ascaso, na tą chwilę mogę oprzeć się jedynie na moich subiektywnych odczuciach. Ale średnio przy zwiększaniu temperatury po upływie ok 2 do 5 minut (w zależności od skali zmiany) była odczuwalna smakowo i wizualnie różnica. Gdy temperatura była obniżana w niektórych przypadkach wystarczył trochę dłuższy flush (dla zmian o 1 - 2 stopnie).

Postaram się dokonać dokładnych pomiarów ale najpierw potrzebuję dorwać TechUp Kit :)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #137 dnia: 01 Lipiec 2024, 15:36:12 »
Co do prędkości zmiany temperatury to masz rację że każdy ekspres z grupą E61 DB może mieć ją inną, jak i każdy TB.
Dlatego ja mam problem częstym generalizowaniem i wrzucaniem wrzystkich ekspresów do jednego worka przez niektórych na tym forum według rodzaju grupy czy ilości bojlerów czy TB itd. Jak można zobaczyć w testach różnice między podobnymi ekspresami mogą być bardzo duże i takie generalizowanie wyrządza sporo szkody wprowadzając mniej zorientowanych w błąd który jest przez nich później powielany i powstają jakieś fałszywe legendy.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2024, 15:40:03 wysłana przez Artisz »

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 01 Lipiec 2024, 16:41:38 »
Jak już to czas zmiany lub przyrost temperatury, z moich doświadczeń wynika że są dysproporcje w cremie pomiędzy tymi rozwiązaniami.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #139 dnia: 01 Lipiec 2024, 16:46:19 »

... są dysproporcje w cremie pomiędzy tymi rozwiązaniami.

Możesz jaśniej

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 01 Lipiec 2024, 17:28:43 »
Nie robiłem konkretnych testów, ekspres przy ekspresie, ale korzystam na przemiennie z różnych ekspresów, raz TB, raz klasyczny bojler i mam wrażenie, że tak jest(na TB crema mniej puszysta, wyrazista, mam wrażenie, że test na samym cukrze by to potwierdził), ale mogę się mylić bo robię tylko 3-4 kawy dziennie i to z reguły na 100% robustach. Miałem to już na myśli wcześniej, ale nie czułem się gotowy, żeby to napisać, mam takie wrażenie po tych kilku latach, że TB to bardziej urządzenia właśnie do Robusty i nie mam tu na myśli jakiś negatywnych skojarzeń, sam mam w ofercie ekspresy z TB, tak po prostu wnioskuje. Pasuje do tego konstrukcja ekspresu, no bo wiadomo, że Robusty są mniej wymagające. Moim zdaniem w bojlerze amplitudy temperatury od startu do zakończenia ekstrakcji są bardziej spłaszczone niż w przypadku TB, tak samo offset moim zdaniem jest na korzyść ekspresów z bojlerem.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec 2024, 17:36:42 wysłana przez marcin.teges »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #141 dnia: 01 Lipiec 2024, 17:39:02 »
A czy chociażby przepływ wody, sitka i temperatury na portafiltrze te same przy różnych ekspresach były?

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 01 Lipiec 2024, 19:43:34 »
Absolutnie nie, wnioski są ogólne tyle, że mam też jakiś feedback od klientów więc uważam, że ma to jakiś sens. To o czym piszesz też do końca może być nie miarodajne bo patrząc z innej perspektywy, ktoś powie, że dane sitko nie ma sensu na jednym lub drugim ekspresie przy danej kawie no ale zawsze to jednak jakiś punkt zaczepienia.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #143 dnia: 01 Lipiec 2024, 20:47:31 »
Z mojego punktu widzenia porównując dobrze byłoby znaleźć jakiś wspólny mianownik, żeby wydać ocenę. Albo jakieś warunki startowe np.: ustawienia i wyposażenie fabryczne ekspresu, takie samo ratio i przemiał na tym samym młynku, ten sam barista. Inaczej nie wiemy co tak na prawdę wpłynęło na rezultat. To że będą różnice jest oczywiste.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 01 Lipiec 2024, 21:02:09 »
Dlatego napisałem, że to luźne obserwacje, napisałem to bo może ktoś zaobserwował coś podobnego, dalej jest tak jak napisałeś, ale pewnie nie ma co się spinać bo to jest w granicy błędu statystycznego tak na prawdę te różnice nie są na tyle istotne aby skreślić dany model bo przeważnie jakość ekstrakcji jest satysfakcjonująca w stosunku do ceny.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #145 dnia: 02 Lipiec 2024, 09:18:14 »
Wydaje mi się że zależy to nie tylko od konstrukcji TB ale także użytych materiałów, konstrukcji grupy, ustawień elektronik itp.
Przez 20 lat pracy miałem okazję pracować chyba na wszelkich możliwych konstrukcjach i maszynach...oprócz Decent :) TB z którymi miałem do czynienia nigdy nie odstawały innym maszyną jeżeli chodzi o jakość zaparzanej kawy.
Może za wyjątkiem podstawowych modeli AVX, ale i tak nie zdegradowałbym ich tylko do maszyn dla 100% robusty ;) - no i nie zapominajmy że są to ekspresy do 1200 zł.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #146 dnia: 02 Lipiec 2024, 09:41:24 »
Wydaje mi się że zależy to nie tylko od konstrukcji TB ale także użytych materiałów, konstrukcji grupy, ustawień elektronik itp.

Także od samej kawy - w tym przypadku Robusty. Nie każda Robusta da takie same efekty w filiżance. Mamy w ofercie kawę India Kappy Royale wypalaną w Maniffattura Italiana del Caffe i kawa ta jest diametralnie inna niż Robusty z którymi wcześniej mieliśmy do czynienia. Trudno w niej wyczuć tę ziemistość i gorycz charakterystyczną dla Robusty.

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi