Autor Wątek: Ekspres na początek przygody  (Przeczytany 26121 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres na początek przygody
« Odpowiedź #120 dnia: 19 Czerwiec 2024, 12:25:46 »
Namacalnie to u nas możesz spotkać nie tylko DUO PID, DUO PLUS PID ale również ekspres BELLEZZA INIZIO R Leva V2.
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-inizio-r-leva/

Równie dobry jak Bianca ale nieco tańszy. Zapraszam do Łodzi. Z Torunia to tylko 1,5 godziny jazdy.
A co do tego konkretnego pomiaru temperatury to zdziwisz się jak zobaczysz u nas na serwisie skutki zmiany temperatury na termobloku (w ciągu kilkunastu sekund) i w bojlerze. Jak również porównanie skoków temperatury (stabilności temperaturowej) przy wykonywaniu pod rząd wielu filiżanek kawy na termobloku i na bojlerze.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2024, 12:29:27 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #121 dnia: 25 Czerwiec 2024, 07:27:44 »
Bianca jest ładna :D

Czytając cały ten wątek czuję się czasami jak sam mógłby o te rzeczy pytać - dzięki,  że to robisz za mnie :)
Mam podobne dylematy i podobne upodobania, Bianca również mi się podoba i obecnie to mój nr 1.
W obecnej promocji z okazji dnia ojca jest od wyrwania na Konesso w dobrej cenie, jeśli się zdecydujesz to możemy się jakoś zgadać, bo też jestem z Torunia.

Toruń - no proszę, kawowy świat również jest mały. Choć jak na złość, w naszym mieście nie znalazłem żadnego miejsca w którym można "pobawić się" ekspresami, jak w Łodzi.

Dzięki za cynk z tą Biancą, faktycznie promka jest bardzo ok, tylko nie wiem czy z decyzją wyrobię się do Dnia Ojca (a wtedy promocja się kończy). Na ten zawęziłem pole wyboru do dwóch:

- Ascado Duo PID
- Lelit Bianca

Co do Ascaso - tu mam wątpliwości w kontekście termobloku - konkretny pomiar temperatury bardziej przekonuje mnie niż algorytmy sterujące temperaturą termobloka. Z kolei w Biance obawiam się, że to zbyt duży funkcjonalnie kombajn jak na moje umiejętności. Ale wizualnie miażdży, a przyznam, że na wyglądzie też mi zależy + chcę mieć trochę funu z samego procesu robienia kawy (dźwigienki, pokrętełka, etc) :P Takie małe zboczenie. Co do Bianki moje wątpliwości wzbudza konserwacja grupy E61 + jest to jednak wyższy pułap cenowy. Ale po przeczytaniu połowy Internetu wiem, że chyba dopiero namacalne zetknięcie się z tymi urządzeniami byłoby w stanie przekonać mnie w jedną lub drugą stronę.

A u Ciebie Bianca stoi już w domu? ;)

Nie, Bianca jeszcze nie stoi. Obecnie jestem w trakcie przeprowadzki, jak sprzedam obecne mieszkanie to kupuję ekspres.
Cała sprawa się przeciąga, więc mam aż za dużo czasu na czytanie.
Oprócz tego biorę pod uwagę Elizabeth, Profitec Go oraz również Ascaso jak Ty, ale bardziej skłaniam się ku DUO PLUS.

Może wspólny wypad do Zgierza? :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #122 dnia: 25 Czerwiec 2024, 07:33:56 »
👍 Nie ma czegoś takiego, że za dużo czytania o kawie 😀
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2024, 07:38:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #123 dnia: 25 Czerwiec 2024, 09:03:19 »

Zapraszamy. Prosimy tylko dzień lub dwa przed przyjazdem o telefon lub e-mail. Abyśmy przypadkiem nie byli gdzieś w Polsce na montażu w jakiejś kawiarni...

Offline pawko3

« Odpowiedź #124 dnia: 28 Czerwiec 2024, 08:27:21 »

Nie, Bianca jeszcze nie stoi. Obecnie jestem w trakcie przeprowadzki, jak sprzedam obecne mieszkanie to kupuję ekspres.
Oprócz tego biorę pod uwagę Elizabeth, Profitec Go oraz również Ascaso jak Ty, ale bardziej skłaniam się ku DUO PLUS.

Dzięki za propozycje, ja jeśli będę się wybierał do Zgierza to w drodze do/z Warszawy, ale kompletnie nie wiem kiedy. Póki co szukam miejsca gdzieś na drodze Toruń-Wrocław / Toruń-Warszawa, gdzie możnaby obejrzeć i przetestować Biancę i Elizabeth. Póki co bez powodzenia, więc jeśli ktoś coś wie - będę wdzięczny za polecajkę ;)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #125 dnia: 28 Czerwiec 2024, 21:47:47 »
gdzie możnaby obejrzeć i przetestować Biancę i Elizabeth
Ktoś ma Ci zrobić na tych ekspresach kawę, czy Ty chciałbyś sam ją zrobić?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2024, 21:50:11 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Czerwiec 2024, 21:58:00 »
Najważniejsza różnica pomiędzy termoblokiem a bojlerem jest taka, że w termobloku temperatura jest zadana a w bojlerze mierzona.

Offline pawko3

« Odpowiedź #127 dnia: 28 Czerwiec 2024, 23:16:10 »
Ktoś ma Ci zrobić na tych ekspresach kawę, czy Ty chciałbyś sam ją zrobić?

Nie muszę jej robić sam, chciałbym po prostu zobaczyć je na żywo, posmakować z nich kawy... Przekonać się czy te różnice w "bebechach" mają dla mnie znaczenie realne, czy tylko się dużo naczytałem i wydaje mi się, że mają dla mnie znaczenie.

« Odpowiedź #128 dnia: 29 Czerwiec 2024, 07:51:26 »
Raczej mało prawdopodobne, że znajdziesz akurat te kolby podpięte u jakiegoś sprzedawcy. Musiałbyś poprosić kolegów,  którzy je mają. Dobry sposób na wybór, jeśli nie zależy Ci na czasie nagrzewania przy spontanicznej chęci wypicia espresso, co przy Biance będzie utrudnione. Co ja bym zrobił: zdecydowanie wziąłbym Elizabeth i więcej kasy przeznaczył na elektryczny młyn OD wysupłując z tej puli jeszcze na ręczny młynek kategorii premium.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2024, 08:30:49 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Czerwiec 2024, 21:22:34 »
termobloku temperatura jest zadana a w bojlerze mierzona.

Kto Ci to powiedział / napisał ? Po co jest sonda temperatury w termobloku ? Robiłeś kiedyś pomiary stabilności temperaturowej ekspresu z termoblokiem i z bojlerem ? Mierzyłeś szybkość reakcji na zmianę temperatury (szczególnie w dół) w ekspresie z termoblokiem vs z bojlerem ?
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2024, 21:47:28 wysłana przez Janusz »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #130 dnia: 29 Czerwiec 2024, 22:01:47 »
Robiłeś kiedyś pomiary stabilności temperaturowej ekspresu z termoblokiem i z bojlerem ? Mierzyłeś szybkość reakcji na zmianę temperatury (szczególnie w dół) w ekspresie z termoblokiem vs z bojlerem ?
Jeżeli już poruszasz ten temat to pewnie to robiłeś więc chętnie poznamy w jaki
sposób i na jakich kryteriach wykonywaliście te testy, na jakich ekspresach i dokładnie jakie rezultaty uzyskaliście w każdym przypadku. Myślę że dużo forumowiczów było by wdzięcznych za takie dokładne informacje które ciężko jest przeprowadzić w warunkach domowych ze względu na brak sprzętu do dokładnych pomiarów i wielu rodzajów ekspresów do przetstowania.😉
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwiec 2024, 22:05:32 wysłana przez Artisz »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #131 dnia: 30 Czerwiec 2024, 13:02:05 »
Robiliśmy ale niestety nie w sposób profesjonalny. Nie jesteśmy laboratorium, nie zajmujemy się pomiarami. Jesteśmy firmą handlowo - usługową. Firmą, która od 1996 r zajmuje się ekspresami do kawy a od 2012 roku m.in. ekspresami ASCASO z termoblokami. Mamy własny serwis i spore doświadczenie z różnymi ekspresami. Nasza wiedza oparta jest więc bardziej na doświadczeniach, odczuciach, wyczuciu różnic niż na dokładnych pomiarach. Niestety nie mamy przyrządu WBC (choć planujemy jego zakup). @Gmtb przy sprawdzaniu ekspresów wykonywał jednak pomiary w nieco uproszczony sposób - kładąc sondę temperatury na ciastku kawowym podczas ekstrakcji kawy. Pomiary te potwierdzały nasze odczucia i zgadzały się z dostępnymi pomiarami wykonywanymi czy to w "Sali Tortur" ASCASO czy też przez recenzentów publikujących swoje filmiki na YouTube. @Gmtb nie prowadził jednak zapisu wyników, nie rejestrował tych prób i na ten moment nie możemy ich udostępnić.
Zamiast tego polecam zajrzeć do starych wątków na Forum dotyczących stabilności temperaturowej. Jest tego cała masa na Forum. Poza tym logiczne jest, że mały układ zawierający w sobie raptem 12 ml wody dużo szybciej będzie reagował na zmianę temperatury niż większy układ. Po zmianie temperatury na niższą wystarczy wykonać króciutki spust wody, chwilę zaczekać na ustabilizowanie się nowej zadanej temperatury aby nowa kawa zaparzana była w tej niższej temperaturze. I odczuje tę różnicę nawet mało doświadczony kawosz.

Polecam też poniższy filmik - aby nie marnować za dużo czasu to najlepiej od 11:40.

https://youtu.be/ZKHVjOqGPIA?si=8JR9uA9XzeVTcBM2

Więcej to może po niedzieli wypowie się @Gmtb - ma dużo większe doświadczenie serwisowe.

PS. Moje pytania do @marcin.teges zmierzały do wyjaśnienia tego stwierdzenia "Najważniejsza różnica pomiędzy termoblokiem a bojlerem jest taka, że w termobloku temperatura jest zadana a w bojlerze mierzona." bo powiem szczerze - moja wiedza techniczna tego nie ogarnia. Nie rozumiem jak można sterować temperaturą (chyba tą zadaną) bez jej mierzenia. A w drugą stronę po co mierzyć bez możliwości jej sterowania.

« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec 2024, 13:15:16 wysłana przez Janusz »

« Odpowiedź #132 dnia: 30 Czerwiec 2024, 13:23:44 »
Domniemywam, że Marcinowi chodzi reakcję na temperaturę podczas parzenia espresso: że TB ją koryguję a SB już nie, bo wody wystarczy do zrobienia espresso.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #133 dnia: 30 Czerwiec 2024, 13:33:14 »
TB ją koryguję a SB już nie, bo wody wystarczy do zrobienia espresso.

Z tego co napisałeś wynika, że SB nie koryguje temperatury podczas wykonywania espresso. Pamiętajmy jednak, że w ekspresach z SB podczas wykonywania kawy (espresso czy też doppio) taka sama ilość wody która zużywana jest do wykonania kawy napływa jednocześnie do bojlera w postaci zimnej wody. O ile przy espresso może nie spowodować to znacznej różnicy w trakcie ekstrakcji kawy to przy doppio już tak.

« Odpowiedź #134 dnia: 30 Czerwiec 2024, 14:51:28 »
O ile przy espresso
Tak napisem. M.in. dlatego, zawsze proponuję kawoszom, jeśli fundusze mu na to pozwalają, aby kupił Big Boiler w kolbie SB czy DB.
Januszu, zapewne też pamiętasz, że nie krytykowałemn konstrukcji w droższych Ascaso, gdzie woda idąca na TB jest wstępnie podgrzana.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec 2024, 14:53:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi