Autor Wątek: Ekspres na początek przygody  (Przeczytany 26136 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ekspres na początek przygody
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Marzec 2024, 13:49:52 »
SCG820BSS
Baratza Sette 30 AP
SAGE BCG600SIL

Z wymienionych trzech Baratza chyba najlepiej się sprawdza do espresso, ale jest też najbardziej awaryjna i najgłośniejsza. Jednak jeśli Ci pasuje i chcesz zaryzykować.

Najlepsze rezultaty w cenie do 1200 zł dadzą Ci ręczne młynki, albo jakiś używany z żarnami 64 lub 58 mm.

Gdybym miał wybierać dla siebie na poczatek to jakiś używany dobry elektryk chyba jest optymalnym rozwiązaniem. Do espresso bez przeskakiwania między różnymi metodami rzeczywiście regulacja śrubą mikrometryczną jest najdokładniejsza do espresso.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Marzec 2024, 14:16:05 »
Jeśli byś mógł dołożyć to mogę Ci zaproponować G-IOTA DF64 generacji I za 1500,00 zł. I byłby to chyba najlepszy wybór...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline szwppl

• Ekspres: Przed kupnem
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Marzec 2024, 20:42:39 »
Kolejny ranking już jestem na oparach:
1. Eureka Mignon Classico
2. SAGE BCG600SIL
3. Baratza Sette 30 AP, straszą ze plastik
4. BARATZA Baratza Sette 270

Co bym chciał przypomnę:
Coś na lata
6 kaw dziennie.
Espresso przede wszystkim
Regulacja, aby nie sprawiała kłopotu.
Timer jakby miał, to super, albo programowalna doze

Najbardziej podoba mi się cenowo Baratza 30, ale mówią że plastik i się rozleci po miesiącu.
Już mnie oczy bolą, od czytania.
Najbardziej się boję, bo żona już straszy, że jak nie kupię po świętach to zamawia jakiegoś delonghi bo ma dość od listopada 2023 r. czekać 😁

Mam czas do końca świat, a później amen.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Marzec 2024, 08:41:47 »
Jak coś na lata to zostań przy eureka, baratza slynie z najbardziej awaryjnych młynków. Sagę nie opłaca się kupować w Polsce. Niewspółmierna cena do osiągów

Offline szwppl

« Odpowiedź #79 dnia: 31 Marzec 2024, 11:36:40 »
Zestaw baristy wybrany:
  • Eureka Mignon Specialita
  • Sage Duo Temp Pro
Dziękuję wszystkim za pomoc. Tak jak mówiłem, czas miałem do końca świąt.
Myślę, że ten zestaw do espresso, będzie lepszy niż Delonghi Dinamica Plus (którym mnie żona straszyła).

Offline Biki14 Mężczyzna

• Ekspres: Breville Bambino Plus
  • Młynek: Eureka Mignon Zero 55s, Graef CM800
« Odpowiedź #80 dnia: 31 Marzec 2024, 11:48:17 »
Myślę, że ten zestaw do espresso, będzie lepszy niż Delonghi Dinamica Plus (którym mnie żona straszyła).
Zapewne !

Offline szwppl

« Odpowiedź #81 dnia: 11 Maj 2024, 10:29:11 »
Zakupiony ok. 3 tyg temu, ale dopiero dzisiaj rozpakowałem. Nie mogę znaleźć wątku odnośnie pokazania zakupu był kiedyś taki. Wszystko przygotowane do odpalenia. Czy młynek przed pierwszym użyciem trzeba jakość specjalnie coś cudować? Pierwszy 5 przemiałów maszynowe pewnie kosz, co by smary przetarło. Nic nie pisze o tym w instrukcji. Sypac od razu czy coś trzeba np. Żarna myć?

Offline szwppl

« Odpowiedź #82 dnia: 11 Maj 2024, 12:43:49 »
 :bry:
Pierwsze 2 espresso zrobione.... ja pierdyle, jestem w szoku!
Dobrze, że tu trafiłem! Dzięki za pomoc w wyborze.
Po prostu PETARDA!
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2024, 13:43:01 wysłana przez szwppl »

Offline pawko3

« Odpowiedź #83 dnia: 06 Czerwiec 2024, 21:10:00 »
Cześć i czołem, witam wszystkich forumowiczów!
To mój pierwszy post, więc wszystkim składam ogromne podziękowania za kawał wiedzy, którą tutaj umieszczacie!

A teraz do rzeczy: od kilku tygodni próbuję stworzyć swój pierwszy zestaw ekspres+młynek, ale im więcej czytam i szukam, tym wiem mniej. Stąd - chciałbym poprosić forumowiczów o pomoc.

Będąc precyzyjnym: do tej pory byłem "dumnym" posiadaczem dwóch automatycznych ekspresów (obecnie DeLonghi). Nie dajcie się proszę jednak zwieść. Mi i Narzeczonej kawa, którą robi DeLonghi nie odpowiada już od dawna, tylko po prostu nie było czasu, żeby zająć się researchem na temat wymiany na coś lepszego. 

Obecnie coraz częściej rezygnujemy z kawy w domu na rzecz porządnej kawy w mieście, pełnej smaku, a nie przepalonego węgla, który serwuje nam nasz obecny sprzęt. Generalnie - swoją domową kawę jeszcze jakoś akceptuję, ale na mieście jestem bardzo wybredny i uznaję tylko kawę bardzo dobrą lub wybitną (próbuję jakoś zobrazować mniej więcej mój poziom).

Pomysł na ekspres to Ascaso Dream PID. Nie ukrywam, że design też ma tutaj jakieś znaczenie. Myślałem też o Nuova Simonelli Oscar Mood, ale jest po prostu za drogi.

Proszę oceńcie ten wybór. Przeczytałem forumową recenzję Ascaso, ale jest ona zbyt szczegółowa jak na mój poziom wiedzy i umiejętności i ciężko mi realnie ułożyć sobie w głowie przedstawione plusy i minusy.

Z młynkiem jest trudniej, bo sama świadomość, że to najważniejszy element układanki, powoduje u mnie paraliż decyzyjny.
Będziemy robić średnio 2-3 kawy dziennie, w porywach do 5-6. Jeśli chodzi o młynek, to w grę wchodzi tylko espresso, żadnych alternatyw.

Wstępnie myśleliśmy o budżecie ok. 4500 zł na ekspres i 2500 zł na młynek.
Ogólnie rzecz biorąc - chciałbym nie pogubić się w mnogości ustawień potrzebnych do zrobienia kawy, a z drugiej strony: chcę, żeby kawa mi smakowała, a nie PRAWIE smakowała. Wolę dołożyć niż przyoszczędzić, ale z drugiej strony sufitu nie ma, szanuję swoje pieniądze, nie chcę wydać fortuny jeśli mogę osiągnąć zadowalający efekt mniejszym budżetem. Żeby nie było: nie jestem też baristą, a moje umiejętności ograniczają się póki co do robienia art latte :D

Wszystkie młynki, które z tego co widzę zbierają dobre opinie, przekraczają mocno ten pułap cenowy, a w artykule na stronie głównej znalazłem info, że nie warto kupować młynka za więcej niż 3000 zł.

Pomysły na młynki:
- Mazzer mini A
- Fiorenzato F64 Evo
- Fiorenzato F4E (jedyny, który mieści się w budżecie, najtańszy to 1790 zł)
- Mazzer Super Jolly

Z góry dzięki za jakieś sugestie.
Nie żyłem w PRLu, ale jest takie powiedzenie, że wtedy było łatwiej: człowiek wszedł, rozejrzał się i wyszedł.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #84 dnia: 07 Czerwiec 2024, 07:08:03 »
Obecnie coraz częściej rezygnujemy z kawy w domu na rzecz porządnej kawy w mieście, pełnej smaku, a nie przepalonego węgla, który serwuje nam nasz obecny sprzęt.
To niemożliwe.  De'Longhi robi przyzwoitą kawkę. Jakie konkretnie masz, miałeś ziarna? Ustawiałeś temperaturę, młynek, dozę?
Będziemy robić średnio 2-3 kawy dziennie, w porywach do 5-6. Jeśli chodzi o młynek, to w grę wchodzi tylko espresso, żadnych alternatyw.
QM Carola pid.
Pomysły na młynki:
- Mazzer mini A
- Fiorenzato F64 Evo
- Fiorenzato F4E (jedyny, który mieści się w budżecie, najtańszy to 1790 zł)
- Mazzer Super Jolly
Oprócz f4e.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwiec 2024, 07:33:47 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline eman

« Odpowiedź #85 dnia: 07 Czerwiec 2024, 10:12:01 »
Cześć, dla wszystkich planujących większe zakupy sklep przyjacielekawy mają teraz promocje, że przy zakupie dostajesz bon na 650zł plus 5bonów po 45zł. W weekend ceny są niższe. Anne kupiłem za 1990zł i teraz z bonem mam młynek 650zł taniej. Więc chyba warto...

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #86 dnia: 07 Czerwiec 2024, 10:49:03 »
5bonów po 45zł.

Dobrze poczytaj jak możesz  te bony wykorzystać od jakiej wartości zakupu taki bon będzie Ci przysługiwał.
By nie wyszło że jak chcesz wykorzystać te wszystkie 5piec to czy nie musisz kupić jeszcze raz tego czegoś :lol2:

Anne kupiłem za 1990zł i teraz z bonem mam młynek 650zł taniej.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline pawko3

« Odpowiedź #87 dnia: 07 Czerwiec 2024, 13:25:25 »
To niemożliwe.  De'Longhi robi przyzwoitą kawkę. Jakie konkretnie masz, miałeś ziarna? Ustawiałeś temperaturę, młynek, dozę?

Dzięki za odpowiedź! Trochę to przekolorowałem, żeby nie sprawiać wrażenia typa, który nie wie co to dobra kawa (choć mam świadomość, że moja wiedza to raczej podstawy niż poziom średnio zaawansowany), a zawraca gitarę pytaniami o porządny sprzęt ;) generalnie mam bardzo podstawowy automat - Delonghi ECAM22.110.B - więc cudów też nie ma co oczekiwać. Natomiast kiedy 6 lat temu kawa oferowana przez ten ekspres była dla mnie 9.5/10, teraz jest to 6/10.

QM Carola pid.

Niestety brak spieniacza do mleka go dyskwalifikuje
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwiec 2024, 13:43:47 wysłana przez pawko3 »

Offline eman

« Odpowiedź #88 dnia: 07 Czerwiec 2024, 14:39:21 »
Cytat: eman w Dzisiaj o 10:12:01
Anne kupiłem za 1990zł i teraz z bonem mam młynek 650zł taniej.

Jka

PL41TEM

Dobrze poczytaj jak możesz  te bony wykorzystać od jakiej wartości zakupu taki bon będzie Ci przysługiwał.
By nie wyszło że jak chcesz wykorzystać te wszystkie 5piec to czy nie musisz kupić jeszcze raz tego czegoś
1 bon 45zł na zakupy za min 225zł Ten bon za 650zł na zakupy za min 651zł ale nie może to być ekspres

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #89 dnia: 07 Czerwiec 2024, 23:14:00 »
Niestety brak spieniacza do mleka go dyskwalifikuje
Zmyliło mnie, gdy  napisałeś o espresso.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi