Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 1,5k PLN  (Przeczytany 8644 razy)

Offline ktatar156

Ekspres kolbowy do 1,5k PLN
« dnia: 23 Styczeń 2024, 20:04:51 »
Dzień dobry,

Przez ostatnie 4 lata byłem zadowolonym posiadaczem ekspresu Cecotec Cafelizzia 790 Black Pro - aż padł - a przynajmniej tak mi się wydaje, bo kawę 'jakąś' parzy (dużej różnicy nie czuję na przestrzeni lat), ale manometr ledwo się podnosi (na 1 bar?). Stwierdziłem, że nadszedł czas wymiany i trafiłem tutaj:) Po wnikliwej lekturze tego forum, uświadomiłem sobie, że nie piłem przez ostatnie 4 lata dobrej kawy :) Zaczynając od młynka (korzystałem z no-name młynka ostrzowego do wszystkiego tj. pieprzu, cukru, kawy itp), nie zwracając uwagi na stopień zmielenia i potrzebny serwis ekspresu (nie miałem nawet pojęcia o istnieniu procedury backflush). No i teraz oczywiście też już wiem, że aby zaparzyć 200 mln kawy, to nie wciskam trzy razy parzenia na ekspresie (na tym samym ziarnie 'płucząc' je dwa razy ekstra... :O), tylko parzę raz a resztę uzupełniam wrzątkiem. Aż jestem w szoku jak bardzo, na moją obronę nieświadomie, profanowałem proces parzenia i spożywania kawy....

Ponieważ teraz jestem mądrzejszy o tą wiedzę, młynek już wybrałem (Ascaso i-1 mini). Potrzebuję zakupić ekspres - zakładam kolbowy. Potrzebuję porad jaki model wybrać :)
Na czym mi zależy:
budżet 1,5k PLN max.
manometr - jak widać przy poprzednim ekspresie, dopiero po zauważeniu, że strzałka ledwo się rusza, 'poczułem' różnicę w kawie (albo tak mi się wydaje).
Marka nie marketowa.
Nie pijam nigdy napojów mlecznych, więc funkcje spieniania mleka są mi kompletnie niepotrzebne. Zazwyczaj pijam filiżankę (150-200ml) kawy, bardzo sporadycznie espresso.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspres kolbowy do 1,5k PLN
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Styczeń 2024, 23:09:44 »
Nie pijam nigdy napojów mlecznych, więc funkcje spieniania mleka są mi kompletnie niepotrzebne. Zazwyczaj pijam filiżankę (150-200ml) kawy, bardzo sporadycznie espresso
Z nowych, to nie ma zbytnio wyboru, jakiś Lelit. Możesz  trafić na promocję, to bierz z pidem.

Ten jest w dobrej cenie, choć bez pida, ale z grupą 58mm i pokaźnym 300ml bojlerem.  Może  @Michał coś jeszcze dorzuci.

https://www.konesso.pl/product-pol-2635-Ekspres-do-kawy-Lelit-Glenda-PL41PLUS.html
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2024, 23:19:04 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ktatar156

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Styczeń 2024, 09:08:54 »
Dziękuję za odpowiedź. Ten co wskazałeś nie ma manometru - a termometr.
Widzę, że np. ten poniżej - ale strasznie podrożał przez ostatnie 60 dni (z 1,5k PLN na 2,1k PLN....). Szkoda, bo w cenie 1,5k PLN bym może go jeszcze kupił.
konesso.pl/product-pol-2629-Ekspres-do-kawy-Lelit-Anna-PL41EM.html

A co sądzicie o np. poniższym? Ma PID, ładny 'uszowaty' spływ, manometr... Myślę czego on nie ma w porównaniu do np. takiego Lelit? Wydaje się mieć więcej nawet :) Ale jak piszę - wydaje mi się, bo nie mam merytoryki, aby ten produkt ocenić.
eta-sklep.pl/produkt/ekspres-do-kawy-eta-artista-eta418190000

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Styczeń 2024, 09:26:54 »
Przeznacz tą kasę na espresso w kawiarniach, skup się na pracy i w tym czasie uzbieraj przynajmniej z 3-4k na coś co ma sens.

Offline ktatar156

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Styczeń 2024, 09:33:33 »
Przeznacz tą kasę na espresso w kawiarniach, skup się na pracy i w tym czasie uzbieraj przynajmniej z 3-4k na coś co ma sens.
Akurat to odpada - blisko nic konkretnego nie mam, a znaczną część czasu spędzam w domu, gdzie chcę się napić dobrze zrobionej kawy :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Styczeń 2024, 09:44:51 »
A swoją drogą to ciekawe jak bardzo marketowe wyroby (a może raczej ich marketing) czerpią teraz z profesjonalnych rozwiązań, mamy PID, grupę 58mm, pojemnik 2.7l no mamy też dużą moc 1450W i wysokie ciśnienie 20bar bo tak trzeba dla porównujących parametry ;-)

Sama ETA to ciekawa firma z wieloletnia tradycja tyle że bez wyraźnej specjalizacji ale taki odkurzacz sam bym kupił ;-)
Co do ich kolby to naprawdę nie wiem ale chyba raczej nie bardzo ;-)

I żeby nie było że tylko offtop to zaproponuję to co poniżej, w tej cenie co zakładana to tylko najprostszy Lelit, Ascaso, Gaggia (gagatek classic nie plastik ;-)
https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-ekspres-rancilio-silvia-e-CID99-IDVBZTO.html
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2024, 10:18:04 wysłana przez mlopus »

Offline Hyoah

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID v2
  • Młynek: DF64, KINGrinder K6
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Styczeń 2024, 10:10:36 »
Nie pijam nigdy napojów mlecznych, więc funkcje spieniania mleka są mi kompletnie niepotrzebne. Zazwyczaj pijam filiżankę (150-200ml) kawy, bardzo sporadycznie espresso
To po co kolba?
chyba wydaje się lepszym rozwiązaniem jakiś aeropress, drip, clever.
Koszt 100-200 zł  i resztę kasy dołożyć do fajniejszego młynka.
Nowy ekspres za 1500 zł co ma PID, regulowane ciśnienie itp.. to nie widziałem... a jeśli jakiś "sensowny" się pokaże to pewnie z plastiku :).
Natomiast jeśli koniecznie chcesz kolbe i nie musi być nowa.. to za 2 tygodnie będę sprzedawać swoja gaggie classic (bez PID itp.. ale ze zmianiona sprezynka na 9 bar)

Offline adrian. Mężczyzna

• Ekspres: Sage Barista Express Impress (SES876DBL)
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Styczeń 2024, 11:25:30 »
[...] i wysokie ciśnienie 20bar bo tak trzeba dla porównujących parametry ;-)

Oby tylko całej swej mocy nie użył na ładowanie 20bar w kolbę, bo o żadnym OPV na 9bar nie wspominają...

@ktatar156

Jeśli do tej pory byłeś zadowolony z tego co pijesz i faktycznie zmieniasz młynek na Ascaso i-1 mini to jest szansa, że będziesz zachwycony podstawowymi kolbami typu DeLonghi Decdica EC685 lub Sage Bambino. W połączeniu z dobrym przemiałem powinny zrobić "cudowne" espresso :) (cudowne - mocno zależy od kontekstu)

Btw... może w Cecotec Cafelizzia 790 Black Pro zepsuł się manometr a reszta to tylko autosugestia?

Offline ktatar156

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Styczeń 2024, 11:45:25 »
[...] i wysokie ciśnienie 20bar bo tak trzeba dla porównujących parametry ;-)

Oby tylko całej swej mocy nie użył na ładowanie 20bar w kolbę, bo o żadnym OPV na 9bar nie wspominają...

@ktatar156

Jeśli do tej pory byłeś zadowolony z tego co pijesz i faktycznie zmieniasz młynek na Ascaso i-1 mini to jest szansa, że będziesz zachwycony podstawowymi kolbami typu DeLonghi Decdica EC685 lub Sage Bambino. W połączeniu z dobrym przemiałem powinny zrobić "cudowne" espresso :) (cudowne - mocno zależy od kontekstu)

Btw... może w Cecotec Cafelizzia 790 Black Pro zepsuł się manometr a reszta to tylko autosugestia?

Próbowałem go rozłożyć, ale w wersji z manometrem, pokazany na tym filmiku sposób zdjęcia górnej pokrywy nie działa...
youtube.com/watch?v=do3VBZA1xl8
W każdym razie, uszkodziłem przy tym trochę obudowę - więc i walor estetyczny niestety upadł....
Ciekawi mnie ten ETA - myślałem, że ktoś z forumowiczów ma może i się wypowie :) Patrząc na parametry, nie mogę znaleźć różnicy między tym ETA a innymi 'markowymi' dużo droższymi za ~3k PLN. Oczywiście biorę pod uwagę, że jak dana organizacja specjalizuje się tylko w ekspresach, musi mieć kompletnie inne narzuty marżowe (dużo wyższe) na produkty, aby zarabiać - może więc jakościowo ten ETA jest porównywalny do czegoś markowego za 2,5-3k PLN?

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń 2024, 14:34:04 »
Możliwe, ale jeśli nikt nie ma, to może się okazać, że daje zbyt duże ciśnienie lub niestabilną temperaturę (czytaj. "robi kiepskie espresso") Takich rzeczy z danych technicznych nie wyczytasz niestety.

Można zawsze zaryzykować i zostawić recenzję dla potomnych

Offline ktatar156

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Styczeń 2024, 14:49:31 »
Możliwe, ale jeśli nikt nie ma, to może się okazać, że daje zbyt duże ciśnienie lub niestabilną temperaturę (czytaj. "robi kiepskie espresso") Takich rzeczy z danych technicznych nie wyczytasz niestety.

Można zawsze zaryzykować i zostawić recenzję dla potomnych
Zaryzykowałbym z przyjemnością, ale nie mam odpowiedniej merytoryki, aby napisać rozsądną i wartościową recenzję tego sprzętu...
Pod kątem designu najbardziej podobają mi się:
 ARIETE Caffe Novecento 1387
Gaggia Carezza Deluxe
ale niestety nie mają manometru...
A czy coś do 2-2,5k PLN doradzicie? :) Lelit wydają mi się za bardzo... kwadratowe :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Styczeń 2024, 15:30:57 »
Gaggia Carezza Deluxe
To są zaparzacze, a nie porządne kolby.
Lelit wydają mi się za bardzo... kwadratowe
Albo wygląd, albo jakość espresso.
》tertium non datur《

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Styczeń 2024, 16:01:13 »
Pod kątem designu najbardziej podobają mi się:
Gaggia Carezza Deluxe
ale niestety nie mają manometru...
A czy coś do 2-2,5k PLN doradzicie? :) Lelit wydają mi się za bardzo... kwadratowe :)
Nie widziałem żadnej opinii na temat dwóch wymienionych przez Ciebie ekspresów - być może nie jest to przypadkowe :)

Obłe (nie-kwadratowe) konstrukcje z manometrem z jakiegoś powodu nie są zbyt popularne z tego co widzę...
Może alternatywna propozycja typu dźwignia? - Flair Pro 2 (ekokapsulki.pl/flair-pro-2-espresso.html) - stylu nie można mu odmówić

Rezygnując z osobnego młynka i dodając do ceny młynka nowy budżet, można zainwestować w niezbyt popularny/polecany na tym forum Sage Barista Express (ma manometr i jest mniej kwadratowy niż standardowe Lelity/Acaso/Etc)

Sage Barista Express - z minusów młynek pewnie gorszy niż i-mini oraz ciśnienie 11-12 bar
konesso.pl/product-pol-4379-Kolbowy-ekspres-do-kawy-Sage-SES875BKS-Black.html

Sage Barista Express Impress - młynek trochę lepszy niż w powyższym (więcej ustawień grubości mielenia), ale pewnie nadal gorszy niż i-mini, stabilne 9 bar, wbudowany auto-tamper
konesso.pl/product-pol-14202-Ekspres-do-kawy-Sage-Express-Impress-SES876BSS.html

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Styczeń 2024, 16:47:44 »
Jako były właściciel SAGE SES875BKS BLACK napiszę krótko.
Nie plączę krokodylimi łzami po nim.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Styczeń 2024, 16:52:54 »
ASCASO Dream jest ładny i obły ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi