Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 69231 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #240 dnia: 14 Październik 2025, 23:58:02 »
A jak w tym malcu wygląda program odkamieniający?
Czy przepuszcza w powolny sposób podgrzaną wodę tworząc przerywany strumień?

Co stosujecie do odkamieniania?

@Janusz , czy to jest aluminium (tak jak tu podają)?
https://www.ebay.fr/itm/227011378158?customid=&toolid=10050
« Ostatnia zmiana: 15 Październik 2025, 00:06:50 wysłana przez Ramkan »

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #241 dnia: 15 Październik 2025, 08:14:38 »
A jak w tym malcu wygląda program odkamieniający?

ODKAMIENIANIE
1. Wraz z użytkowaniem ekspresu będą stopniowo odkładały się osady mineralne, które należy usuwać co 2-3 miesiące.
2. Wlej wodę wraz z odkamieniaczem do zbiornika na wodę do poziomu MAX (stosunek wody do odkamieniacza powinien wynosić 4:1; zawsze należy stosować się do instrukcji podanych na odkamieniaczu). Należy używać domowych odkamieniaczy lub dopuszczane jest korzystanie z kwasku cytrynowego jako zamiennika odkamieniacza (stosunek wody do kwasku cytrynowego powinien wynosić 100:3).
3. Zamontuj portafilter (bez kawy) w grupie kawowej. Zgodnie z częścią „B” PRZYGOTOWYWANIE ESPRESSO. <sic!>
4. Naciśnij przycisk kawy i przepuść około 150ml wody a następnie naciśnij przełącznik pary. Urządzenie zacznie się nagrzewać. Gdy zapali się kontrolka pary wodnej odkręć pokrętło pary wodnej i odczekaj 2 minuty po czym skręć pokrętło. Następnie odczekaj około 15 minut.
5. Powtórz 4 krok jeszcze 3 razy.
6. Dwukrotnie naciśnij przycisk kawy. Powtarzaj tę czynność aż zostanie opróżniony pojemnik wody.
7. Wypłucz zbiornik wody i uzupełnij go ponownie do poziomu MAX.
8. Powtórz krok 4 jeszcze 3 razy ale tym razem bez odczekiwania 15 minut. Powtarzaj krok 6 aż zostanie opróżniony bojler.
9. Powtórz krok 8 co najmniej 3 razy, aby się upewnić, wnętrze ekspresu jest w pełni wypłukane.

Używam Urnex Dezcal w płynie. Czy poprawnie - nie wiem. Podobnie jak nie wiem co to "domowe odkamieniacze" :P

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #242 dnia: 15 Październik 2025, 09:39:32 »
@Janusz , czy to jest aluminium (tak jak tu podają)?
https://www.ebay.fr/itm/227011378158?customid=&toolid=10050

Cześć,
Niestety tak - to aluminium.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: 15 Październik 2025, 16:11:21 »
Używam Urnex Dezcal w płynie. Czy poprawnie - nie wiem. Podobnie jak nie wiem co to "domowe odkamieniacze"

Ja bym się bał używać kwasu sulfaminowego do aluminiowych elementów, a już na pewno nie w stosunku 1:4 z wodą.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #244 dnia: 15 Październik 2025, 20:53:34 »
Ja bym się bał używać kwasu sulfaminowego do aluminiowych elementów, a już na pewno nie w stosunku 1:4 z wodą

Zacytowałem wycinek z instrukcji. Odkamieniacza używam zgodnie z zapisem z opakowania - 50 ml na 500 ml wody. A sam środek kupiłem z polecenia sprzedawcy ekspresu.

Offline Uskrzydlony

• Ekspres: AVX Snow White
  • Młynek: Adler 4300
« Odpowiedź #245 dnia: 16 Październik 2025, 09:37:50 »
Jakby co to mamy te zawory na magazynie.
W jakiej cenie wspomniane zaworki?
Oraz jak je ewentualnie zamówić?

Offline Dou

• Ekspres: AVX EM3202
« Odpowiedź #246 dnia: 18 Październik 2025, 10:51:11 »
Macie jakieś porady jak dobrze spienić z tym ekspresem mleko? Po parunastu próbach i błędach ogarnąłem, że tylko przy 100ml jestem w stanie w 30-40s ubić zadowalającą piankę pod cappuccino. Mleko i dzbanek zimne, 3,2% bez laktozy(jeśli to na znaczenie) co jest dość dziwne, bo większość tutoriali proponuję 150-200ml mleka, ale przy takiej ilości nie potrafię w ogóle ubić. To normalne  tutaj, że trzeba mniej mleka? Czy ja jeszcze nie ogarniam?

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #247 dnia: 18 Październik 2025, 18:15:43 »
Może nie wychodzi bo chcesz je ubić i mieć piankę, a na tym paradoksalnie nie polega spienianie mleka.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: 19 Październik 2025, 00:31:26 »
Czy ja jeszcze nie ogarniam?

Jeżeli ekspres jest nowy, układ jest w pełni sprawny (jak odpalisz dyszę to para mocno strzela?), to najprawdopodobniej problem jest w technice spieniania.
Mleko ma mieć konsystencję śmietany i składać się z mikropianki.

https://www.instagram.com/reel/C6YQRY7rM73/

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #249 dnia: 19 Październik 2025, 00:58:12 »
Jak na filmie wyżej, wylot dyszy tuż pod powierzchnią mleka, bo para musi "wtłoczyć" powietrze z zewnątrz (znad mleka). Samą parą spienić się nie da, po po ochłodzeniu zamienia się w wodę...
Może jak masz mało mleka, to już nie da się zbyt głęboko rurki włożyć? ;)

Offline Bazyl

« Odpowiedź #250 dnia: 19 Październik 2025, 21:27:43 »
Macie jakieś porady jak dobrze spienić z tym ekspresem mleko?

A możesz jakiś filmik wrzucić? Spieniam 100-120 ml dla siebie jak mnie najdzie na mleczaka, spieniam 160 ml do mleka o smaku kawy dla PŻony. Parę prób i filmików na YT pozwoliło opracować swoją technikę :)

Offline ibizzzpl

• Ekspres: AVX EM3202BE, Jura E6
  • Młynek: Timemore S3 ESP
« Odpowiedź #251 dnia: 11 Listopad 2025, 12:14:10 »
Witam  kolegów,

Mój automat szybko się starzeje ( już ponad 9 lat ) i powoli nie opłaca się go już serwisować, więc zacząłem myśleć o nowym ekspresie.
Wymyśliłem sobie że zamiast od razu wywalać ponad 5K na nową Jurę w końcu spróbuję się pobawić kolbą, na razie budżetowo a za jakiś czas się wyklaruje w którą stronę to pójdzie i co docelowo stanie na blacie.

Tytułowy Snow ale w wersji Black już stoi w pudle, tamper w drodze, czekam też na młynek Timemore esp, natomiast utknąłem na NPF. W Konesso i u kolegi Janusza na stanie brak gotowca, na ali pełno tego ale już wiem że jest problem z uszami i te 51 mm do delonghi podobno nie pasują. Czy ktoś byłby uprzejmy podesłać nazwę/kod modelu bądź link do takich które pasują? Ewentualnie czym się kierować, nie chciałbym ciągnąć z Chin bezsensownie złomu. Trochę drożej z krajowych sklepów też ok. Zostanie mi jeszcze sitko i chyba będzie można zaczynać.

P.S. Miałem już na forum konto kiedy radziłem się nt zakupu automatu Jury,ale to było sporo lat temu, maile ze zmianą hasła przez kilka dni nie dotarły, więc założyłem nowe.

Offline afree

• .
  • Ekspres: Avx snow white
  • Młynek: Kingridner k6
« Odpowiedź #252 dnia: 13 Listopad 2025, 11:31:10 »
Kolba do kawy bez dna 51mm do Homix H11 Oster Cecotec Hibrew wymienny kosz filtra akcesoria do ekspresów do kawy

Pod taką nazwą znajdziesz odpowiednią Kolbe do avx.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #253 dnia: 13 Listopad 2025, 12:40:09 »
Potwierdzam - brak w tej chwili NPFa do Snow White. Nie tylko u nas - także w AVX na Węgrzech.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #254 dnia: 13 Listopad 2025, 15:00:03 »
Sprostowanie - znalazła się ostatnia sztuka NPFa 51 mm.
@ibizzzpl nie będę go umieszczał na sklepie. Przyślij zamówienie na adres e-mail: [email protected].

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi