Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 69098 razy)

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #210 dnia: 14 Sierpień 2025, 19:58:25 »
17 gramów kawy, to wg mnie stanowczo za dużo do podwójnego sitka w tym ekspresie.
Chcialem się nie zgodzić ale ja używam sitka ims (a dokładniej tego DL2TH26E czyli sitka na 16-18g) a wcześniej używałem jakiegoś 2cup z alie, więc w sumie nie pamiętam już jak to było z oryginalnym. Jak kogoś wprowadziłem w błąd moimi poradami to przepraszam  :redface:

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #211 dnia: 14 Sierpień 2025, 22:52:18 »
Zamiast ~15g kawy upchałem około 17 gram i... ekspres niewydolił. Uznałem że to właśnie przez te 2 dodatkowe gramy. Zrobiłem ponownie kawę przy około 15,5g i... również ekspres niewydolił. Doszedłem do wniosku, że to przez młynek. Skręciłem go bardziej w stronę "coarse" o 2 kliknięcia

Operuj tylko jedną zmienną na raz: grubością mielenia, ilością kawy czy temperaturą. Jeśli będziesz zmieniał wszystko na raz, ciężko Ci będzie dojść co jest nie tak. 17 gramów kawy, to wg mnie stanowczo za dużo do podwójnego sitka w tym ekspresie. Jeśli dodatkowo zmielone bardzo drobno, to chock masz jak w banku. Jak ustawiasz tego C3ESP?

Wiem, że powinienem jedną zmienną operować, ale na razie jeszcze nie doszedłem do punktu wyjścia moim zdaniem, stąd trochę mieszam, ale już jestem co raz bliżej startu. Niemniej co do ustawień młynka - doszedłem do miejsca startu (kręciłem w prawo aż będzie opór (stanęło na "1"). Wg instrukcji ustawienia pod espresso to 0,8-1,1 obrotu, więc ustawiłem na 0,8 obrotu i to było za gęsto (był choke właśnie). Przekręciłem o 2 kliki w stronę "coarse" i poszło, ale bardzo gęsto (tj po tych 60 sekundach około 55g naparu). To było wczoraj i po wypiciu kawy przekręciłem sobie młynek już na dzisiaj rano o kolejne 2 kliki w stronę coarse i dzisiaj z kolei było już ciut za rzadko (delikatna lura, ale wciąż gęściej niż odkąd mam ekspres). Po wypiciu kawy przekręciłem o 1 klik w stronę fine i zobaczymy, co będzie jutro.

Piję jedną-dwie kawy dziennie, więc u mnie to trochę schodzi :)))

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #212 dnia: 16 Sierpień 2025, 07:52:30 »
Udało mi się osiągnąć te legendarne cyferki. Z 15 gram kawy w 27 sekund wyszło mi 36 gram naparu. Wczoraj również jakoś z 15,5g w 25s wyszło jakoś 37g. I... jakie mam o tym zdanie? :) otóż próbując wczuć się w smak i coś tam więcej głębi jest, owszem, ale obarczone to jest wyższą kwasowością i goryczą względem takich lur co robiłem wcześniej. Oczywiście mleko sporo niweluje, ale smakowo już w ostatecznym rozrachunku czyli już z mlekiem bardziej pasował mi smak tej lurki w proporcji około 1:4.

Swoją drogą na razie bawię się na 100% robuście Nostrocafe Rwanda, ale wciąż mam otwarte opakowanie od ostatniego ekspresu. Po tej kawie jeszcze mam do przerobienia 1kg jakiejś innej kawy, chyba że komuś oddam z znajomych. Tak czy owak jak osiągnę pewną powtarzalność to przystąpię do kolejnych nauk :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #213 dnia: 18 Sierpień 2025, 09:22:46 »
100% robuście
I tu masz odpowiedź.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #214 dnia: 18 Sierpień 2025, 11:51:46 »
Taki szot ze 100% robusty to już nieźle pobudza serducho - człowiek wie że żyje, przynajmniej przez chwilę :D

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #215 dnia: 18 Sierpień 2025, 12:42:37 »
Taki szot ze 100% robusty to już nieźle pobudza serducho - człowiek wie że żyje, przynajmniej przez chwilę :D
Bez przesady  :redface: tyle co sobie zrobiłem, tutaj co prawda jest tylko 70% Robusty, ale po pierwszym łyku, jeszcze mi się nie chce śpiewać Góralu czy ci nie żal :lol2:

20250818_123446.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #216 dnia: 20 Sierpień 2025, 08:35:38 »
Właśnie od 2-3 dni czytam o rodzajach kaw (robusta vs arabica) i dopiero teraz się dowiedziałem, że te 100% robusty ma moc. W ten długi weekend wypiłem kawę gdzieś o 15 i następnie około 17 i czułem, że serce działa na najwyższych obrotach   [emoji38]. Równocześnie nie czułem jakiegoś przyrostu mocy i energii. W pracy też ostatnio gadam z kumplem - również laikiem, który pije kawę z kawiarki. Poleciłem mu wasze forum. Uklepał mocniej kawę i w końcu mówi, że poczuł moc kawy (jemu zależy przede wszystkim na mocy, niekoniecznie na smaku). Czy takie odczucie (pikawa jest, ale przyrost energii jako taki) jest czymś normalnym?

Mam 2 kawy, czyli tą Nostrocafe Rwanda 100% robusta oraz jakąś Caffe Millimo Rosso, o której nie mogłem znaleźć informacji (tj procentowa ilość robusty), ale czuję, że jest podobnie mocna jak ta Rwanda. No i na stronie producenta tylko da się wyczytać, że to kawa dobra na początek dnia, że daje dużo energii i ma większą ilość kofeiny. Czyli już wiem, że jest tam więcej robusty :P A jak dla mnie to jest tam 100% robusty. Czyli mam dwie kawy - wyrywacze serc do wypicia.

PS: też popełniłem 2x błąd pijąc kawę przed wypadem rowerowym i czułem, że serce chce wyskoczyć z klatki piersiowej :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #217 dnia: 20 Sierpień 2025, 09:04:11 »
To zależy na pewno od osoby, ale na mnie espresso z 18 g kawy, nawet 100% arabiki, wywołuje wyraźną reakcję organizmu - podniesiony puls, jakieś takie lekkie chwilowe naprężenie i odczucie podniesienia temperatury. Oczywiście to takie chwilowe, zaraz po wypiciu. Jednak im więcej kofeiny tym mocniejsze występują u mnie takie objawy.

. Uklepał mocniej kawę i w końcu mówi, że poczuł moc kawy (jemu zależy przede wszystkim na mocy, niekoniecznie na smaku).
Pewnie dłużej woda ma kontakt z kawą, przez co więcej kofeiny wypłukuje.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2025, 09:08:11 wysłana przez krystians »

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #218 dnia: 20 Sierpień 2025, 11:29:14 »
Mam 2 kawy, czyli tą Nostrocafe Rwanda 100% robusta oraz jakąś Caffe Millimo Rosso, o której nie mogłem znaleźć informacji

Stosujesz strasznie eksperymentalne, nawet jak dla mnie :), podejście do nauki. Zamiast poćwiczyć na jakiejś arabice z Brazylii, czyli klasyce, odpalasz 100% robustę i dziwisz się, że intensywne jak cholewka. Z drugiej strony, jest ryzyko, jest zabawa, więc życzę radości z płynięcia przez kawowe smaki :D
Ja swoją przygodę z kawą zacząłem dzięki zakupom PŻony :P Tzn. w czasie kiedy buszowała po galerii, ja szukałem miejsca do lektury i najczęściej znajdowałem je w kawiarni właśnie, bo wszystkie miejscówki ogólnodostępne były zajęte. A że głupio było siedzieć przy pustym stoliku, zamawiałem kawę pt. "Wie pani/pan, taką najdelikatniejszą, bo ja normalnie nie pijam". I nawet latte z mnóstwem mleka i na pojedynczym szocie dawało efekty, o których piszecie. Nawet coś na kształt delikatnego rauszu :) Teraz, po kilku latach w systemie "jedna kawka dziennie", nawet 250 ml kubek z V60 już nie bardzo odczuwam.

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #219 dnia: 20 Sierpień 2025, 21:00:16 »
#Bazyl - wiem, że dziwne eksperymenty z "sprawdzonego punktu widzenia", ale takie kawy po prostu mam w domu, więc bawię się póki co tym co mam. Ale tę drugą robustę zaniosę do pracy, a wezmę sobie w zamian Lavazzę Crema e Aroma. Zobaczymy, jak to siądzie.

Co do eksperymentowania jeszcze, to kiedyś piłem kawę i zupełnie nie przywiązywałem do tego uwagi. Ot kawa smakowała, albo nie. Można powiedzieć, że teraz czuję się trochę jak dziecko, które dostało nową zabawkę i naciska wszystkie przyciski na niej. Tą zabawką jest ekspres, młynek oraz te wszystkie akcesoria, a sam proces parzenia kawy jest świetny i mocno chillujący, a chyba o to w tym wszystkim chodzi :)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #220 dnia: 21 Sierpień 2025, 08:04:23 »
takie kawy po prostu mam w domu, więc bawię się póki co tym co mam

Pora na zakupy :D A gonienie króliczka przyjemnym jest. No i ostatecznie przecież o to chodzi, żeby zrobić tak, żeby kawa nam smakowała. Cała reszta (smaki i aromaty z opakowań np.), to mistyka, której doświadczają nieliczni :P

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #221 dnia: 21 Sierpień 2025, 17:03:31 »
#Bazyl - no właśnie często się zastanawiam, co to za uczucie poznać tą czekoladę, czy inne aromaty w kawie. Nigdy czegoś takiego nie czułem. Ciekawe czy to faktycznie trzeba mieć jakoś specjalnie wyczulone kubki smakowe, czy co? Dzisiaj próbowałem smakować kawę bardziej gardłem (tak to sobie mieszam w buzi, aby cokolwiek poczuć) i coś więcej poczułem, ale za cholerę żadnej czekolady :D

PS: dzisiaj dotarł mi ostatni element układanki, tj NPF od Caffe Barca. Mam już chyba wszystko z akcesoriów, tj: 2 kolby (NPF i zwykła), ten taki "kieliszek" do kolby dzięki któremu nie rozsypujemy kawy na boki, RDT, dystrybutor (to takie kółeczko/odważnik), tamper, spryskiwacz do ziaren i wagę. Wszystko z Ali.

I w związku z NPF mam pytanie. Co to w zasadzie daje oprócz wrażeń wizualnych i większej kontroli np kanałowania?

Offline Biff

« Odpowiedź #222 dnia: 21 Sierpień 2025, 21:10:25 »
Trochę dziwne pytanie. Przecież o to w tym wszystkim chodzi żeby ekstrakcja była równomierna, a shoty powtarzalne. Kanałowanie psuje nam espresso, a przy NPF to i bałagan robi. Wrażenia wizualne masz w gratisie.

Offline Bazyl

« Odpowiedź #223 dnia: 22 Sierpień 2025, 07:55:31 »
Co to w zasadzie daje oprócz wrażeń wizualnych i większej kontroli np kanałowania?

Jak już napisano, jeśli pizga złem na całą kuchnię, to znaczy że coś robisz źle :P Zanim opanowałem picopresso, gdzie "wylot" jest odpowiednikiem NPFa, to zdarzały się takie strzały znikąd, że ... Potem aż miło było obserwować zbierającą się zgrabnie pośrodku sitka strugę. Dodatkowym plusem jest możliwość wsadzenia pod kolbę wyższych naczyń, bo nie haczą Ci wylewki.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #224 dnia: 22 Sierpień 2025, 09:50:07 »
Co to w zasadzie daje oprócz wrażeń wizualnych i większej kontroli np kanałowania?
Praktycznie nic. Kawa minimalnie inaczej się schładza bo od razu leci przez powietrze a nie przez nagrzaną wylewkę. Podobno niektóre mocno doświadczone osoby potrafią wyczuć różnicę (nie lepsze/gorsze tylko inne). Ja nie potrafię za bardzo rozróżnić co zmiana sitka zmieniła, więc...
Ale fakt że widzisz kiedy jest kanał może pomóc na początku bo od razu wiesz gdzie jest problem. Po dłuższym czasie czy jest kanał czy nie da się rozpoznać na kilka innych sposobów (smak, jak szybko leci, może jeszcze coś), ale to trzeba mieć doświadczenie.
A poza tym to bardziej artystycznie to wygląda :) I utrudnia stosowanie wąskich naczyń i nie da się na dwie filiżanki jednocześnie ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi