Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 68897 razy)

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #195 dnia: 23 Lipiec 2025, 08:04:56 »
Bardziej chodzi mi o to, czy korzystacie z tych defaultowych przycisków

Śnieżka nie ma podgrzewania filiżanek :) Korzystam z podwójnego sitka (bo łatwiej o lepszy wynik w filiżance) i z przycisku ekstrakcji do 1 min., bo są kawy, które zdrowo przeciągnięte są dla mnie smaczniejsze. Jeżeli pijasz kawy mleczne, to wg mnie już 120 g mleka potrafi skutecznie "zabić" pojedyncze espresso. Dla mnie to by było takie mleko o smaku kawy, a nie kawa mleczna :D
Rady ode mnie (korzystać nie musisz). Podwójne sitko, właściwe ustawienie grubości mielenia na młynku (zobacz w internetach jak ustawia się go na "zero" i jaki zakres wartości producent sugeruje dla espresso, a potem metodą prób i błędów dostosuj do właściwego czasu ekstrakcji i ilości uzyskanego espresso) oraz wypraktykowanie równomiernego tampingu. Znajdź dobrą kawiarnię, zamów espresso, posmakuj i wtedy będziesz miał punkt odniesienia do tego co produkujesz w domu :) Teraz może Ci się wydawać, że jakość jest ok, ale wiedz, że mleko ukrywa naprawdę dużo błędów. Choć nie wszystkie, bo kiedyś stworzyłem takiego kwasiora, że nawet karton by nie pomógł :D
Bardziej chodzi mi o to, czy korzystacie z tych defaultowych przycisków

Śnieżka nie ma podgrzewania filiżanek :) Korzystam z podwójnego sitka (bo łatwiej o lepszy wynik w filiżance) i z przycisku ekstrakcji do 1 min., bo są kawy, które zdrowo przeciągnięte są dla mnie smaczniejsze. Jeżeli pijasz kawy mleczne, to wg mnie już 120 g mleka potrafi skutecznie "zabić" pojedyncze espresso. Dla mnie to by było takie mleko o smaku kawy, a nie kawa mleczna :D
Rady ode mnie (korzystać nie musisz). Podwójne sitko, właściwe ustawienie grubości mielenia na młynku (zobacz w internetach jak ustawia się go na "zero" i jaki zakres wartości producent sugeruje dla espresso, a potem metodą prób i błędów dostosuj do właściwego czasu ekstrakcji i ilości uzyskanego espresso) oraz wypraktykowanie równomiernego tampingu. Znajdź dobrą kawiarnię, zamów espresso, posmakuj i wtedy będziesz miał punkt odniesienia do tego co produkujesz w domu :) Teraz może Ci się wydawać, że jakość jest ok, ale wiedz, że mleko ukrywa naprawdę dużo błędów. Choć nie wszystkie, bo kiedyś stworzyłem takiego kwasiora, że nawet karton by nie pomógł :D

Przed chwilą pierwszy raz użyłem wagi i kurde w to pojedyncze sitko wchodzi około 10g kawy. Mocno się zdziwiłem z nieznajstwa :). Myślałem, że to jest jakoś ustandaryzowane, tj, że każdy ekspres kolbowy przychodzi z kolbą i sitkami np 18 i 36g, a tu jednak tak nie jest :). Dlatego zapewne ten program pierwszy na single shota trwa jedynie 15 sekund, a nie "zgodnie ze sztuką" między 25-30s.

PS: czyli korzystać z podwójnego sitka (bo rozumiem, że tam wejdzie około 20g max skoro w singlu jest 10g - 10g nie pod korek oczywiście, tylko troszkę zapasu) ale przelewać przez nie między 25-30s by docelowo utworzyć pojedyncze espresso? (mam kubeczek z miarką w razie czego)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #196 dnia: 23 Lipiec 2025, 08:31:45 »
Korzystam z pojedynczego sitka
Zapomnij o powtarzalności. Weź podwójne sitko, lej do dwóch kieliszków, efekt wyjdzie podobny jeśli chodzi o "moc" kawy(choć generalnie takiego pojęcia nie ma, a nie widziałem testów ilości kofeiny w kawie robionych na marketowych ekspresach).

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #197 dnia: 23 Lipiec 2025, 10:07:41 »
czyli korzystać z podwójnego sitka (bo rozumiem, że tam wejdzie około 20g max skoro w singlu jest 10g

Korzystać, ale raczej wątpię czy uda Ci się upchnąć 20 g kawy (tzn. zmieścić pewnie zmieścisz, ale pamiętaj, że po ubiciu ciastka masz mieć 2-3 mm "luzu" między kawą a prysznicem, bo kawa potraktowana wrzątkiem "puchnie"). Ja mielę ok. 15-15,5 g w zależności od kawy. Defaultowych przycisków użyłem z ciekawości, ale przycisk z timerem do 60s daje lepszą kontrolę nad uzyskiem (tym bardziej, że nie jestem ze szkoły tyle i tyle sekund, tyle i tyle uzysku - ma być smacznie, powtórzę, dla mnie :D ).

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #198 dnia: 24 Lipiec 2025, 12:26:06 »
Plastik wydaje się dość tandetny, do tego poziomu, że wydaje mi się, że ta gorąca rurka chwilę po spienianiu mleka może go stopić (nie robi tego na szczęście).
Plastik co ciekawe jest tylko na górze gdzie akurat mógłby być metal to przynajmniej 'podgrzewanie' by trochę działało reszta obudowy jest metalowa, raczej rurka od spieniania metalu nie stopi.

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #199 dnia: 24 Lipiec 2025, 12:45:05 »
Zmieniłem dzisiaj sitko na podwójne (swoją drogą sitko pojedyncze ma grawer AVX o opisaną gramaturę 10g, natomiast sitko podwójne jest no name, nie ma podanej gramatury ani nic na nim), zmieliłem około 15-16g (piszę "około" bo oczywiście zważyłem ziarna przed wsypaniem do młynka, ale z młynka nigdy 100% nie odzyskamy, ale że sobie nie zważyłem to błąd juniora:)). Ogólnie fajna kawa wyszła, tj w 26 sekund crema dosięgła do skali "single espresso" na kubku z miarką (nie ważyłem również). Dolana spienionym mlekiem. Niemniej dla mnie osobiście trochę jednak za "mocna" taka kawa, ale będę próbował przywyknąć.

W ogóle wydaje mi się, że jak robiłem kawę z single shota (ostateczny efekt z mlekiem takiej samej wielkości jak z podwójnego sitka) to bardziej czułem smak tej kawy, tj te detale niż z kawy z podwójnego sitka. Tu z kolei czuję więcej goryczy.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #200 dnia: 24 Lipiec 2025, 14:17:01 »
Ogólnie fajna kawa wyszła, tj w 26 sekund crema dosięgła do skali "single espresso"

Ale wiesz, że z sitka na double shota wyczarowałeś pojedyncze espresso, czyli niekoniecznie dobrze. I co to wg Ciebie znaczy "za mocna"? Smak kawy jest zbyt intensywny? Może po prostu jesteś przyzwyczajony do kawowego "kakałka", jakie tworzę dla swojej PŻony, tj. podwójny shot zalany 160 g spienionego mleka. Bo mój pseudo flat z 80-100 g mleka jest dla niej właśnie "za mocny", ale nie chodzi tu o kofeinę, tylko właśnie zbyt intensywny smak kawy w mlecznej kawie :P
Nie przywykaj, tylko skrój coś na miarę swojego zadowolenia. No i powtarzam, wybierz się na miasto i spróbuj w kawiarni co Ci pasuje, a potem metodą prób i błędów odtwórz to w domu :)

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #201 dnia: 31 Lipiec 2025, 14:53:27 »
Ok, doszedłem do pierwszego zapytania. Otóż w artykule Siewca jest napisane "ważne są ratio, czyli stosunek ilości wagi kawy do wagi otrzymanego naparu i czas zaparzania między 25 a 30 sekund. Powinno ono mieścić się w zakresie 1:1,5-1:2,5, czyli z 16 g (idealna wg niektórych ilość kawy 7 g na filiżankę niekoniecznie daje najlepsze efekty) zmielonej kawy powinno się uzyskać między 24 a 40 g naparu.". U mnie z około 15g kawy po około 25-26 sekundach wychodzi około 62-64g cieczy, czyli lurowato (choć mnie smakuje :P tym bardziej z mlekiem. Próbowałem to pić jako espresso i kurde dla mnie "za mocna"). Co ciekawe (bo nie wiem czy ten artykuł to taki "must have" do czego powinniśmy dążyć" kupiłem z Ali takie szklanki do espresso i jest tam zaznaczona miara: single ristretto jako 22ml, single espresso jako 30ml, double ristretto jako 44ml i double espresso jako 60ml. Po zrobieniu kawy do dwóch takich szklaneczek trafiam akurat w single espresso "jak w mordę strzelił" :).

Jak to jest z tą gramaturą naparu? Faktycznie powinno się uzyskać te mityczne ratio między 1:1,5 do 1:2,5? Jeżeli tak i robię coś źle, to co tu poprawić? To jak robię kawę to:

- odmierzam na wadze te 15g ziaren powiedzmy,
- wsypuję do młynka, mielę (skalibrowałem go wg instrukcji na espresso, choć mogę oczywiście pobawić się klikami jeszcze) i odmierzam ile wychodzi zmielonej kawy do portafiltra (wychodzi różnie oczywiście, ale z grubsza jest to te 14,7-15g),
- delikatnie "obijam" kolbę po bokach + kręcę tym takim "odważnikiem" (nie wiem jak to się zwie :D - to co ma za zadanie rozprowadzić kawę po całości sitka),
- ubijam tamperem (mam taki, który "zapiera" się na krawędzi portafiltra i jest na dość mocnej sprężynie, trzeba trochę siły użyć aby docisnął. Kawa w każdym razie wychodzi pięknie ubita i wyrównana w sitku,
- przykręcam kolbę, zaparzam przez te 25-26s około i mierzę na wadze ile wychodzi.

Wydaje mi się, że robię to poprawnie, ale może się mylę. Korzystam z tego portafiltra i sitka dołączonego do AVXa.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #202 dnia: 31 Lipiec 2025, 15:16:39 »
Obijanie nie ma sensu - jedynie możesz uszkodzić tamper i kolbę, a patrzenie na wagę ma dużo więcej sensu niż na objętość. Wiesz, są kawy, które lubią mniejsze lub większe ratio, krótsze lub dłuższe parzenie - ale pisałem to w oparciu o swoje doświadczenia, wiedzę z forum a potem była dyskusja nt. co poprawić ;) Fragment, który wkleiłeś dotyczy takiego, hm, podstawowego, standardowego espresso, bez żadnych eksperymentów etc. Ja na wagę nie patrzę od kiedy mam dźwignię, no ale to trochę inny mechanizm - do "zwykłego" ekspresu, jak mam robić porządne espresso, bez wagi nie podchodzę. Jeśli uważasz, że kawa jest "za mocna" to rozważ również zmianę ziaren, aczkolwiek równie dobrze możesz być w tej grupie ludzi, która espresso po prostu nie lubi - i nie ma w tym kompletnie nic złego :) Spróbuj z dolewaniem wody, żeby zrobić coś w stylu klasycznego americano. Ale z drugiej strony, jeśli będziesz dolewać sporo wody to może okazać się, że lepiej jest zrobić małego dripa... Musisz testować.

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #203 dnia: 02 Sierpień 2025, 13:13:56 »
Obijanie nie ma sensu - jedynie możesz uszkodzić tamper i kolbę,
Nie zgodzę się, przy 51mm po prostu odpowiednia ilość kawy za mocno wystaje, trzeba puknąć inaczej spokojnie z 2-3g przy leveler'ze i tamperze wypadnie z kolby. Po Umikocie jak nie puknę kolbą to mam z 5mm wystającej kawy  :redface:

Offline CoffeeCatcher

• Młynek: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #204 dnia: 13 Sierpień 2025, 08:00:05 »
Cześć, pokusiłam się o ten ekspres jako mój pierwszy. Wszystko było super, kawka pyszna, spienianie jak ta lala aż tu dzisiejszego poranka  kawki nr 2 juz nie wypiję. Mianowicie po spienieniu mleka i checi przelewu w celu wyczyszczenia grupy z resztek kawy, ekspres po prostu nie przelewa wody. Czy jest to może jakiś mały trok który można naprawić, czy będzie trzeba pakować maszynę i odsyłać do CAFFE BARCA? Dzięki z góry za pomoc :D

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #205 dnia: 13 Sierpień 2025, 17:33:51 »
#CoffeeCatcher - może coś źle robisz? Od razu mówię, że być może ja robię coś źle, ale mi działa  :mrgreen: :jezyk: . Robię tak, że po spienianiu mleka, jak już zakręcę gałkę, to naciskam ponownie przycisk spieniania mleka. Wszystkie kontrolki się świecą i wyskakuje niby jakiś błąd (wyświetla się tam coś "E" i jakieś cyferki). Odkręcam pokrętło i czekam aż ciśnienie zejdzie. Po około 12-15 sekundach ciśnienie schodzi i ekspres wraca do punktu wyjścia (znika error), zakręcam gałkę.

PS: w sumie jak mi wyskakuje jakiś error, to pewnie robię coś źle, ale to działa. Też doczytam instrukcję, jak kończyć spienianie.

#Siewcu - dzisiaj wyzerowałem młynek i ustawiłem go ponownie wg instrukcji. Zamiast ~15g kawy upchałem około 17 gram i... ekspres niewydolił. Uznałem że to właśnie przez te 2 dodatkowe gramy. Zrobiłem ponownie kawę przy około 15,5g i... również ekspres niewydolił. Doszedłem do wniosku, że to przez młynek. Skręciłem go bardziej w stronę "coarse" o 2 kliknięcia i za trzecim razem dopiero po około 20 sekundach zaczęły lecieć jakieś kropelki, a po 60 sekundach (po tylu sam się wyłączył, zostawiłem z czystej ciekawości z pytaniem "co się wydarzy"  [emoji38] ) sumarycznie uzyskałem około 55g naparu. Kawa zupełnie inaczej smakowała, tj dla mnie jako laika totalnego była mniej kwaśna, ale nie była dużo bardziej gorzka niż moja "lura", o której pisałem wcześniej.

Reasumując... mocno się ucieszyłem, że się to wydarzyło, bo właśnie poczułem to, co wszędzie czytam, czyli z grubsza "młynek ma największe znaczenie w robieniu espresso" albo "1 kliknięcie potrafi zupełnie zmienić smak kawy". Dwa - w końcu się coś zmieniło (coś tam klikałem na początku, ale wydawało mi się, że nic to nie daje zupełnie. Wtedy straciłem wiarę w te słowa o młynku, ale być może miałem źle ustawiony, choć też robiłem wg instrukcji) i mam inny punkt wyjścia niż lurę, tj bardziej pasuje mi ten punkt wyjścia szczerze mówiąc niż lura :).

Offline CoffeeCatcher

• Młynek: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #206 dnia: 13 Sierpień 2025, 18:44:11 »
nie ma opcji że źle bo dokładnie tak jak opisujesz robię od paru miesięcy. W tym momencie też jestem w stanie tak robić i wyświetlacz działa i wszystko działa jak działało tylko, że... nie dostarcza wody z pojemnika do wszelkiego rodzaju "przednich" części ekspresu. Moim nieprofesjonalnym okiem bez rozkręcania na części jestem w stanie założyć, że albo jakaś rurka się odkręciła albo przepaliła/pękła i odłączyła. Ekspres działa, ale woda nie dochodzi xD
Tak czy siak niestety będzie odsyłane, szkoda troche bo to nawet pół roku nie pochodził, a poczytałam o nim dość dużo jak uzywać i dbać i odkamieniłam go wtedy kiedy należało, wiec zakładam albo wadliwy model albo... 6 stówek starcza na 4 miesiące użytkowania xD

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #207 dnia: 14 Sierpień 2025, 08:40:46 »
Zgadzam się z przedmówcą :)

Na tą chwilę to przekonaj się do sita na 2 kawy - dzięki temu że woda w każdym miejscu musi pokonać taką samą drogę przez kawę zaparzanie jest bardziej równomierne (mniejsze ryzyko kanałowania, mniej rozwodniony napój).

Jeżeli masz możliwość to zapraszam do nas do Zgierza, zrobimy małe szkolenie :)

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #208 dnia: 14 Sierpień 2025, 09:21:20 »
nie ma opcji że źle bo dokładnie tak jak opisujesz robię od paru miesięcy. W tym momencie też jestem w stanie tak robić i wyświetlacz działa i wszystko działa jak działało tylko, że... nie dostarcza wody z pojemnika do wszelkiego rodzaju "przednich" części ekspresu. Moim nieprofesjonalnym okiem bez rozkręcania na części jestem w stanie założyć, że albo jakaś rurka się odkręciła albo przepaliła/pękła i odłączyła. Ekspres działa, ale woda nie dochodzi xD
Tak czy siak niestety będzie odsyłane, szkoda troche bo to nawet pół roku nie pochodził, a poczytałam o nim dość dużo jak uzywać i dbać i odkamieniłam go wtedy kiedy należało, wiec zakładam albo wadliwy model albo... 6 stówek starcza na 4 miesiące użytkowania xD

Ok, źle zrozumiałem pierwszy Twój post. Myślałem, że to zupełnie nowy zakup, a ekspres masz już kilka miesięcy :). Sprawa jest zupełnie jasna - odsyłaj na reklamację.

PS: Swoją drogą AVX to firma węgierska? Czy to najprawdziwszy Chińczyk?

Offline Bazyl

« Odpowiedź #209 dnia: 14 Sierpień 2025, 14:29:53 »
Zamiast ~15g kawy upchałem około 17 gram i... ekspres niewydolił. Uznałem że to właśnie przez te 2 dodatkowe gramy. Zrobiłem ponownie kawę przy około 15,5g i... również ekspres niewydolił. Doszedłem do wniosku, że to przez młynek. Skręciłem go bardziej w stronę "coarse" o 2 kliknięcia

Operuj tylko jedną zmienną na raz: grubością mielenia, ilością kawy czy temperaturą. Jeśli będziesz zmieniał wszystko na raz, ciężko Ci będzie dojść co jest nie tak. 17 gramów kawy, to wg mnie stanowczo za dużo do podwójnego sitka w tym ekspresie. Jeśli dodatkowo zmielone bardzo drobno, to chock masz jak w banku. Jak ustawiasz tego C3ESP?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi