Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 69198 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2025, 10:42:53 wysłana przez krystians »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Ramkan

• Gość
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #121 dnia: 14 Styczeń 2025, 08:05:11 »
A ta kolba z zestawu to nierdzewka, czy amelinium?
Chyba nierdzewka, ale wolę dopytać.

Że też musieli zrobić cieńsze zaczepy portafiltra...
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2025, 08:09:10 wysłana przez Ramkan »

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #122 dnia: 14 Styczeń 2025, 10:05:20 »
A ta kolba z zestawu to nierdzewka, czy amelinium?

Raczej za ciężkie na amelinium. Za to rączka już zaczyna mi obłazić z klejonego na plastik "drewna" :P

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #123 dnia: 14 Styczeń 2025, 10:12:33 »
Za to rączka już zaczyna mi obłazić z klejonego na plastik "drewna"
Dobrze, że informujesz! Właśnie sprawdziłem i na szczęscie gwint na rączce jest chyba uniwersalny i zamieniłem ją na drewnianą ze swojego NPFa po Dedice :D

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 14 Styczeń 2025, 19:44:39 »
Jeżeli macie jakieś wrażenia z użytkowania, to piszcie proszę jak najwięcej. Brakuje informacji w sieci o tych urządzeniach.

Offline marlucz

« Odpowiedź #125 dnia: 14 Styczeń 2025, 20:59:10 »
Do mnie dzisiaj przyszedł NPF od Janusza więc mogę uznać, że prawidłowa przygoda z ekspresem zaczęła się na dobre. Na chwilę obecną porównując do Dedici to na pewno na plus szybkie nagrzewanie się. Pomimo braku grzałki pod grupą mi nie przeszkadza przepuszczenie pustego shota w celu nagrzania grupy/portafiltra bo po tym mam i nagrzana filiżankę i dobrze wygrzany PF.
Nie rozgryzłem jeszcze jak konkretnie działają te przyciski na pojedyncze/ podwójne espresso. Niby mają ustawione konkretne czasy, ale czego? Nie wiem bo samo puszczanie wody kończy się o wiele wcześniej niż timer więc z podwójnego przycisku ustawionego na 35s lania wody łącznie z tą łamaną preinfuzją jest jakieś 20-25. Może ktoś bardziej doświadczony to rozgryzł, albo wie z czego to wynika :P
Nie udało mi się jeszcze  bardzo mocno zepsuć kawy ( przynajmniej na mój gust ) co przy Dedice nie było wcale problemem. Nawet za szybko przepuszczony shot lub zatkany do tego stopnia że muszę powtórnie naciskać robienie kawy nie wychodzi wcale tak źle. Pewnie to kwestia stabilniejszego ciśnienia/temperatury niż w Dedice? Jak piszę bzdury proszę o poprawienie :D Oczywiście nie jest tak kolorowo, że cokolwiek się robi jest super mega ekstra, ale ja też eksperymentuje, uczę się i fajnie jest na tym sprzęcie poznawać jak drobne zmiany wpływają na ostateczny smak.
Co do spieniania mleka to jeszcze mam drobne problemy uzyskać powtarzalność, ale zazwyczaj spieniam od razu pod dwie kawy więc trochę to zajmuje. Jak uda się trafić to mleczko wychodzi naprawdę fajne co od razu daje lepszy efekt w 'malowaniu' na kawie. Będąc przy spienianiu to może ja używam za dużego dzbanka (11.5cm wysokości) ale tak jak nisko położona jest grupa tak rurka do spieniania też kończy się dość nisko i muszę albo lekko podnieść ekspres albo dziwnie wyginać dzbanek żeby go wyjąć spod rurki. Może jak zakupie zgrabniejszy dzbanek to problem sam się rozwiąże.
Jedna rzecz, którą też zauważyłem to to, że ekspres jest dość lekki a portafilter czy to ten z zestawu czy dokupiony NPF wchodzi dość ciasno przez co trzeba mocno trzymać ekspres żeby nim nie ruszać przy zapinaniu na grupie. Z tego też względu zazwyczaj robię kawę raczej z 16g, nie więcej bo jak dorzucę jeszcze puck screen to idzie się posiłować z osadzeniem PFa.

To tak do tej pory co zdążyłem zauważyć, jak będzie mi coś więcej do głowy przychodzić to będę dodawać spostrzeżenia :)

Offline Kontra536 Mężczyzna

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Fellow Opus,Timemore C3 PRO,Graef C702.
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Styczeń 2025, 11:16:43 »
Czy do portafiltru wejdzie sitko IMS 18÷22g.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2025, 12:03:36 wysłana przez Kontra536 »

Offline marlucz

« Odpowiedź #127 dnia: 19 Styczeń 2025, 17:59:23 »
Czy do portafiltru wejdzie sitko IMS 18÷22g.
16-18g IMS wchodzi bez problemu a zakładam, że różnią się tylko wysokością. Jedyne co to wydaje mi się, że te sitka IMS trochę wyższy rant mają (może nie widać super na zdjęciu, ale na żywo da się rozpoznać)
IMG_20250119_175856.jpg
i to może być źródłem wspomnianego przeze mnie wcześniej trochę cięższego osadzania PF w grupie bo jednak oryginalny PF z oryginalnym sitkiem wchodzi gładko. Ja to niweluje lekkim zwilżeniem rantu (palec zamoczony w wodzie i jadę po rancie) przed osadzeniem i jest git

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 24 Styczeń 2025, 08:50:10 »
Tylko się właśnie zastanawiam, czy Neouza wejdzie. @Janusz, testowałeś?

Nie testowałem. Może Gmtb ale on wyjechał i będzie po niedzieli.

@Gmtb czy miałeś okazję sprawdzić tę kolbę w AVX?

Offline PrzM

• Ekspres: LP Europiccola, Aeropress, Phin, Brikka, Clever, Switch, FP
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #129 dnia: 24 Styczeń 2025, 10:26:57 »
Czy grupa kawowa (tzn konkretnie ta część w którą się mocuje kolbę) jest w AVX wykonana z plastiku czy metalu? Zastanawiam się m.in. nad tym ekspresem i jego kuzynem Hibrew H10A i tam w internecie widzę trochę narzekań że w innych ekspresach Hibrew ten plastik lubi pękać.
@Gmtb @Janusz czy wiecie może też czy w EM3810 grupa jest plastikowa czy metalowa?

Offline marlucz

« Odpowiedź #130 dnia: 24 Styczeń 2025, 10:44:02 »
Czy grupa kawowa (tzn konkretnie ta część w którą się mocuje kolbę) jest w AVX wykonana z plastiku
Dokładnie dzisiaj tam zaglądałem żeby wyczyścić wokół grupy i wygląda to na plastik niestety w Snow White

Offline Kontra536 Mężczyzna

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Fellow Opus,Timemore C3 PRO,Graef C702.
« Odpowiedź #131 dnia: 24 Styczeń 2025, 16:43:11 »
Myślicie że będzie pękać plastikowa grupa.W sumie może wytrzyma 2 lata,potem na złom i następny.
Tak w ogóle,bardzo dobra kawa wychodzi w porównaniu do Delonghi ec685.Sitka IMS 14÷16g oraz 18÷22g.

Offline marlucz

« Odpowiedź #132 dnia: 24 Styczeń 2025, 20:45:15 »
Na Ali widziałem metalowy zamiennik grupy za całe 50zl :P szczerze mówiąc za cenę jaką trzeba dać za ten sprzęt jeśli wytrzyma te 2 lata okresu gwarancji (chociaż zakładam, że spokojnie będzie dłużej) to i tak niezła opcja jak za to co da się z tego uzyskać.

Zamówiłem (na oko) też do testów prysznic grupy bo oryginalny dość mocno pryska wokół. Jesli w ogóle będzie pasować i coś poprawi to dam znać ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2025, 20:52:22 wysłana przez marlucz »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 26 Styczeń 2025, 11:28:40 »
A jeszcze jedno, system odkamieniania działa podobnie jak w Dedice? Jest przypominajka i ustawienie twardości wody?
Czy zbiornik na wodę jest wyjmowany?

Offline marlucz

« Odpowiedź #134 dnia: 26 Styczeń 2025, 14:30:37 »
Zbiornik na wodę jest całkiem wygodnie wyjmowany. Co do odkamieniania to nie ma żadnego systemu, który informuje kiedy to zrobić ani nie da się tego zaprogramować. Przynajmniej wg króciutkiej instrukcji dołączonej do ekspresu jest tylko informacja, że trzeba to zrobić co 2-3 miesiące i opis jak to wykonać. W Dedice imo ten system i tak nie ma sensu większego i jest zaburzony ze względu na to ile preshotów się robi (zakładając, że system sobie liczy ilość zrobionych kaw a nie rzeczywistą ilość wody, która musi zlecieć do następnego odkamieniania)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi