Do mnie dzisiaj przyszedł NPF od Janusza więc mogę uznać, że prawidłowa przygoda z ekspresem zaczęła się na dobre. Na chwilę obecną porównując do Dedici to na pewno na plus szybkie nagrzewanie się. Pomimo braku grzałki pod grupą mi nie przeszkadza przepuszczenie pustego shota w celu nagrzania grupy/portafiltra bo po tym mam i nagrzana filiżankę i dobrze wygrzany PF.
Nie rozgryzłem jeszcze jak konkretnie działają te przyciski na pojedyncze/ podwójne espresso. Niby mają ustawione konkretne czasy, ale czego? Nie wiem bo samo puszczanie wody kończy się o wiele wcześniej niż timer więc z podwójnego przycisku ustawionego na 35s lania wody łącznie z tą łamaną preinfuzją jest jakieś 20-25. Może ktoś bardziej doświadczony to rozgryzł, albo wie z czego to wynika

Nie udało mi się jeszcze bardzo mocno zepsuć kawy ( przynajmniej na mój gust ) co przy Dedice nie było wcale problemem. Nawet za szybko przepuszczony shot lub zatkany do tego stopnia że muszę powtórnie naciskać robienie kawy nie wychodzi wcale tak źle. Pewnie to kwestia stabilniejszego ciśnienia/temperatury niż w Dedice? Jak piszę bzdury proszę o poprawienie

Oczywiście nie jest tak kolorowo, że cokolwiek się robi jest super mega ekstra, ale ja też eksperymentuje, uczę się i fajnie jest na tym sprzęcie poznawać jak drobne zmiany wpływają na ostateczny smak.
Co do spieniania mleka to jeszcze mam drobne problemy uzyskać powtarzalność, ale zazwyczaj spieniam od razu pod dwie kawy więc trochę to zajmuje. Jak uda się trafić to mleczko wychodzi naprawdę fajne co od razu daje lepszy efekt w 'malowaniu' na kawie. Będąc przy spienianiu to może ja używam za dużego dzbanka (11.5cm wysokości) ale tak jak nisko położona jest grupa tak rurka do spieniania też kończy się dość nisko i muszę albo lekko podnieść ekspres albo dziwnie wyginać dzbanek żeby go wyjąć spod rurki. Może jak zakupie zgrabniejszy dzbanek to problem sam się rozwiąże.
Jedna rzecz, którą też zauważyłem to to, że ekspres jest dość lekki a portafilter czy to ten z zestawu czy dokupiony NPF wchodzi dość ciasno przez co trzeba mocno trzymać ekspres żeby nim nie ruszać przy zapinaniu na grupie. Z tego też względu zazwyczaj robię kawę raczej z 16g, nie więcej bo jak dorzucę jeszcze puck screen to idzie się posiłować z osadzeniem PFa.
To tak do tej pory co zdążyłem zauważyć, jak będzie mi coś więcej do głowy przychodzić to będę dodawać spostrzeżenia