Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 69213 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #150 dnia: 11 Luty 2025, 08:02:41 »
Zdarzył się Wam może stuck (zbyt drobne mielenie testowałem)? Czy zauważyliście wtedy wyciek wody z dyszy do spieniania?

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #151 dnia: 11 Luty 2025, 11:14:53 »
Zatkać mi się udało, ale nie zauważyłem żeby cokolwiek wtedy leciało z dyszy, może nie zmieliłem odpowiednio drobno. Może też miałeś nie do końca zamknięty zawór/przekręcone pokrętło od pary i gdzieś tam przy większym ciśnieniu trochę uciekło bokiem bo znalazło drobne ujście

Offline marlucz

« Odpowiedź #152 dnia: 09 Marzec 2025, 20:21:30 »
Jakie standardowo dozy dajecie do portafiltra? Ja operuje koło 16g w sitku IMS 16-18 i czasami mam problemy z 'nastawieniem' kawy

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #153 dnia: 10 Marzec 2025, 08:16:45 »
17g, też z koszykiem DL2TH26E czyli 16-18g i jedyną problematyczną kawą na tą chwilę była Etiopia z Lidla jak mi się kawy skończyły w weekend. Młynek ustawiony na 0 do tego puckscreen i nawet filtr papierowy wyciąłem i ~34g w 13s. :-X

Offline marlucz

« Odpowiedź #154 dnia: 10 Marzec 2025, 08:47:28 »
17g, też z koszykiem DL2TH26E czyli 16-18g i jedyną problematyczną kawą na tą chwilę była Etiopia z Lidla jak mi się kawy skończyły w weekend. Młynek ustawiony na 0 do tego puckscreen i nawet filtr papierowy wyciąłem i ~34g w 13s. :-X

A testowałeś lub znalazłeś jakiś sposób na preinfuzję? Znalazłem w wątku, że coś testowałeś w tym kierunku i zastanawiam się czy lecisz 'normalnymi' ustawieniami czy bawisz się w start/stop

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #155 dnia: 10 Marzec 2025, 15:57:27 »
no jedyna opcja to zabawa start/stop (znaczy pewnie dałoby się napisać jakiś prosty sterownik na jakimś arduino który by to robił za mnie ale jakoś nie czuję potrzeby), więc jak doszedłem do informacji o długości przerw jakie można robić żeby się nie przerwało to zrezygnowałem z zabawy bo i tak mam za chamskie podniebienie  :lol2:

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 15 Kwiecień 2025, 06:34:09 »
Jak wrażenia po czasie?

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #157 dnia: 15 Kwiecień 2025, 09:18:37 »
Działa. Robi kawę, która, ponieważ mam chamskie podniebienie jak kolega wyżej, ma moją aprobatę czy to jako espresso, czy podstawa do czegoś innego. Musiałbym spróbować prawdziwego espresso z maszyny za miliony monet, żeby móc się wypowiadać czy warto te miliony monet dopłacić. Jedyna rzecz, która trochę uwiera, to grupa 51 mm. Jakby za ~tysiączek była ta sama maszyna z 58 mm, to bym zmienił :)

Offline marlucz

« Odpowiedź #158 dnia: 15 Kwiecień 2025, 09:26:47 »
Mi grupa 51mm nie przeszkadza, ale nie mam porównania do żadnej innej. Lance Hendricks cały czas promuje, że grubsze ciasteczko daje lepsze i bardziej powtarzalne rezultaty niż szersze więc żyje sobie błogo tą świadomością :D Brakuje mi za to raczej zaworu trójdrożnego, głównie do bardziej powtarzalnego odmierzania ilości kawy. Obecnie albo muszę po zatrzymaniu lania wody albo od razu zabierać naczynie spod wylewki, albo liczyć się z tym, że nawet 5-6 dodatkowych gram zleci i wtedy nie wiem czy miały one wpływ na smak czy nie. Poza tym, jak kolega wcześniej napisał, działa, robi fajną kawę, całkiem dobrze spienia mleko. Na obecne warunki nie potrzebuję niczego innego, chociaż pewnie za jakiś czas, rok, może dwa będę celował w coś z zaworem 

Offline Bazyl

« Odpowiedź #159 dnia: 15 Kwiecień 2025, 12:26:23 »
Brakuje mi za to raczej zaworu trójdrożnego

O i to i to! :D Plus możliwości wyłączenia tej 8 sekundowej preinfuzji. Ja nigdy nie wyciągam filiżanki, bo zazwyczaj już zaczynam przygotowywać mleko do spieniania, a teraz faktycznie pomyślałem czy te kapki nie powinny sobie lecieć jednak do ociekacza :P

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 15 Kwiecień 2025, 13:12:55 »
To ma też swoje plusy - nie usyfia ekspresu i nie trzeba go czyścić / przepłukiwać.

Offline marlucz

« Odpowiedź #161 dnia: 15 Kwiecień 2025, 13:25:51 »
A to wiadomo, każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Jeśli chodzi o ekspres to myślę, że w tej półce cenowej a mówimy o raczej niskiej, to nie ma co wydziwiać i narzekać. Robi co ma robić i to całkiem dobrze, wydaje mi się, że detronizuje kultową Dedicę. Jak już z jakiegoś względu miałbym go zmieniać na cokolwiek to pewnie już nie na coś za 1k a trochę wyższej półki. Jednak z tego co widzę to powoli ciężko może być go dostać, Konesso brak towaru na obydwie wersje kolorystyczne, Cafe Barca czarny kolor na wyczerpaniu a biały brak

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #162 dnia: 15 Kwiecień 2025, 13:46:16 »
Jeśli chodzi o nasz stan magazynowy to w tej chwili jedzie do nas dostawa ale wszystkie czarne z tej dostawy się już sprzedały. A biały został nam jeden do dyspozycji. Nie widzę jednak z tym większego problemu bo zgodnie z opisem produkt jest dostępny na zamówienie z terminem dostawy w ciągu 7 dni. Ściągamy te ekspresy z AVX za pośrednictwem firmy FedEx i najczęściej dostawa dojeżdża do nas w ciągu 2 dni od odbioru z AVX. Chyba można te kilka dni zaczekać na dostawę ? 
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline marlucz

« Odpowiedź #163 dnia: 15 Kwiecień 2025, 13:59:42 »
Dzięki za wyjaśnienie :) Bardziej obawiałem się, że to jakiś 'globalny' trend że ekspres znika z półek, ale w takiej sytuacji pocieszyłeś, że jest dostępność  :ok:

@edit jak tak teraz myślę to chyba nawet dobrze, że trzeba produkt domawiać bo to znaczy, że jest sprzedaż :D

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #164 dnia: 15 Kwiecień 2025, 14:08:52 »
Jeśli nawet zniknie na magazynie w AVX to pewnie będą mieli już zaplanowaną albo w drodze kolejną dostawę. Kwestia tylko czasu kiedy dopłynie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi