No i wracamy do punku wyjścia bo tłuszcz odpowiada za koncentrację i gdyby nie tłuszcz w kawie to ekstrakcja nie miała by sensu.
Jeśli koledzy nie widzą tego co ja widzę to znaczy, że jest tak jak koledzy napisali?
Z testowałem do tej pory pewnie z 30 ekspresów osobiście, wypiłem hektolitry espresso na targach, kawiarniach w całej europie i Polsce, widziałem setki ekstrakcji w różnych miejscach. Widziałem produkcję we Włoszech i Niemczech i chcesz mi powiedzieć, że grupa nie ma wpływu na ekstrakcję i te wszystkie parametry o których tu piszemy?
Mam pomysł, zróbmy jeden taki sam ekspres dla wszystkich!
Ja tylko oczekuję merytorycznej dyskusji a nie podważania czyiś wypowiedzi na zasadzie ja mam rację a Ty nie.
Odnieś się do tego co napisałem i merytorycznie to za neguj jeśli nie mam racji.
Ja nie myślę o sprzedaży ekspresów tylko o ich produkcji i może tu jest różnica między nami?
Rozkręć obudowę znajdź sobie jakiś punkt zaczepienia, i zastanów się co producent miał na myśli, później zobacz jak jest zbudowana grupa i zrób to samo, wróć się z nim w swojej wyobraźni na hale produkcyjną, wyobraź sobie jak człowiek stoi nad formą i odlewa grupę zaparzająca, a później kolejny ją przykręca do obudowy, później zastanów się o czym mógł myśleć koleś, który projektował lepszy filtr do Twojego ekspresu to mnie zrozumiesz.