Autor Wątek: Jaki kolejny ekspres po RS ?  (Przeczytany 6082 razy)

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
Odp: Jaki kolejny ekspres po RS ?
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:28:30 »
NPF?

W takim układzie, w moim porównaniu, przy wykorzystaniu identycznego "narzędzia" oraz wspomnianych ekspresów nic takiego, co napisałeś nie dało się zaobserwować.

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:37:29 »
Wiesz ja się tym pasjonuje, Ty pewnie bardziej pijesz dla rutyny a oprócz tego pewnie mam większą próbę od Ciebie bo po pierwsze robiłem kawy na serwisie, po drugie robiłem kawy na NPF jako barista a po trzecie testowałem kilka ekspresów u siebie w domu.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2024, 21:45:06 wysłana przez teges_pl »

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:48:09 »
Najważniejszymi substancjami są:

kofeina ( 0,5-2,6%),
kwas chlorogenowy (4-6%)
kwas kawowy i chinowy (10%)
polisacharydy (25-30%)
białka ( 13%)
tłuszcze i woski (0,1-0,8%)
woda (10-13%)
minerały (4%)

Gdyby tłuszcze i woski nie zawierały się w kawie to to o czym piszecie miało by sens. Zrób sobie proste doświadczenie. Wlej sobie kropelkę oleju do garnka z gotującą się wodą i zobacz co się stanie.

Offline zdezintegrowany Mężczyzna

• Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:55:33 »
to jest skład ziaren kawy …
po paleniu skład jest już inny … nie mówiąc o naparze we filiżance
"honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere"

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:57:30 »
A połysk na ziarnach to lakier do paznokci  :sciana:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Styczeń 2024, 22:08:03 »
Ale o co znowu chodzi? Teraz tu się odniosłeś do tłuszczu i białka ale wcześniej na myśli miałeś coś zupełnie innego, pisząc o różnicach w grupach i cenach ekspresów. Nie żadną oleistość tylko gęstość i lepkość espresso a raczej: konsystencję, body espresso, zawartość substancji stałych, TDS. To ostatnie jest ważne -- suma składników rozpuszczalnych w wodzie. Rozpuszczalnych -- a nie oleju, bo olej się nie rozpuszcza w wodzie i pływa na powierzchni espresso. I tylko przeszkadza w ekstrakcji.

Koledzy piszą, że nie widzą różnicy w konsystencji espresso między takim czy owakim ekspresem, jeśli jest ono dobrze zaparzone, a Ty znowu o tłustych kroplach na ziarnach.

Robusta ma znacznie mniej tłuszczu niż arabika. Mogę robustę wypalić tak, że pomyślisz sobie że ją w oleju wykąpałem. Arabikę wypalę tak, że będzie matowa, a pomyślisz że nie ma w sobie tłuszczu. I owszem, piękniejsze efekty z NPF zobaczysz na przykładzie robusty -- bo jest ona mniej oleista, choć Tobie może się zdawać strasznie oleista. Natomiast tłuste i jasne arabiki będą nie do okiełznania podczas zaparzania -- cienkie body, mała crema itp. itd.

Wróćmy do ekspresów... :)
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2024, 22:23:43 wysłana przez Antonio »

Offline MSL

« Odpowiedź #51 dnia: 19 Styczeń 2024, 22:22:00 »
Wiesz ja się tym pasjonuje, Ty pewnie bardziej pijesz dla rutyny a oprócz tego pewnie mam większą próbę od Ciebie bo po pierwsze robiłem kawy na serwisie, po drugie robiłem kawy na NPF jako barista a po trzecie testowałem kilka ekspresów u siebie w domu.
Być może masz rację, może nie - nie mam teraz już RS więc nie mogę udowodnić w jedną czy drugą stronę. Nie będę więc wchodził w przepychanki słowne, bo dla mnie one sensu nie mają, ale myślę, że dużo zakładasz o innych, na bazie...Twojego przypuszczenia. Moim przypuszczeniem jest natomiast to, że na tym forum jest co najmniej kilka jeśli nie kilkanaście osób, które dysponują porównywalną, jeśli nie większą od Ciebie wiedzą na temat kawy, sprzętach do jej parzenia, z większym doświadczeniem w ich użytkowaniu. Dla pełnej przejrzystości - absolutnie nie zaliczam siebie do tego grona, choć kawy nie robię "rutynowo" i nadal lubię się w nią "bawić"(tak samo jak sprzętem do robienia espresso, dlatego dokupiłem sobie Decenta), to już dawno przestałem gonić króliczka.

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Styczeń 2024, 22:33:00 »
No i wracamy do punku wyjścia bo tłuszcz odpowiada za koncentrację i gdyby nie tłuszcz w kawie to ekstrakcja nie miała by sensu.

Jeśli koledzy nie widzą tego co ja widzę to znaczy, że jest tak jak koledzy napisali?

Z testowałem do tej pory pewnie z 30 ekspresów osobiście, wypiłem hektolitry espresso na targach, kawiarniach w całej europie i Polsce, widziałem setki ekstrakcji w różnych miejscach. Widziałem produkcję we Włoszech i Niemczech i chcesz mi powiedzieć, że grupa nie ma wpływu na ekstrakcję i te wszystkie parametry o których tu piszemy?

Mam pomysł, zróbmy jeden taki sam ekspres dla wszystkich!

Ja tylko oczekuję merytorycznej dyskusji a nie podważania czyiś wypowiedzi na zasadzie ja mam rację a Ty nie.

Odnieś się do tego co napisałem i merytorycznie to za neguj jeśli nie mam racji.

Ja nie myślę o sprzedaży ekspresów tylko o ich produkcji i może tu jest różnica między nami?

Rozkręć obudowę znajdź sobie jakiś punkt zaczepienia, i zastanów się co producent miał na myśli, później zobacz jak jest zbudowana grupa i zrób to samo, wróć się z nim w swojej wyobraźni na hale produkcyjną, wyobraź sobie jak człowiek stoi nad formą i odlewa grupę zaparzająca, a później kolejny ją przykręca do obudowy, później zastanów się o czym mógł myśleć koleś, który projektował lepszy filtr do Twojego ekspresu to mnie zrozumiesz.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2024, 22:38:39 wysłana przez teges_pl »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Styczeń 2024, 22:42:09 »
ekstrakcja nie miała by sensu
Bez dwutlenku węgla.

Jak pisałem wcześniej, udział tłuszczu w kawie jest marginalny: trochę plam na powierzchni z tego powstaje. Nawet crema nie potrzebuje tłuszczu, bo im mniej tłuszczu, tym większa jej obfitość. Tak naprawdę nie ma tłuszczu w espresso ;).

Nie rozumiem ;). Biorę małego Kazaka i wykręcę super espresso. Nie ma tu żadnej grupy ani nawet grzałki.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2024, 22:48:08 wysłana przez Antonio »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Styczeń 2024, 10:25:08 »
Według artykułu z konesso:
"Kawa zawiera około 7-17% tłuszczu w postaci kwasów tłuszczowych takich jak kwas palmitynowy, stearynowy, arachinowy, linolowy czy behenowy. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6. Zielone ziarna kawy przechodzą proces wypalenia, który nadaje im unikalnego charakteru. To właśnie na tym etapie pojawiają się tłuste plamki."
Wynika że jest sporo tego tłuszczu jednak, zresztą sitka, prysznic i wszystkie rzeczy które mają styczność z zaparzoną kawą po paru zaparzeniach zaczyna pokrywać oleista powłoka którą sama woda nie zmywa więc coś w tym jest.😉

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Styczeń 2024, 16:59:39 »
Wynika że jest sporo tego tłuszczu jednak

Serio? Gdyby espresso miało 17% tłuszczu to wiesz jak by wyglądało? Tłuszcz nie łączy się z wodą, wlej sobie 1/5 oleju do 4/5 wody w szklance i porównaj czy podobny rozdział faz masz w espresso.
Hint: wartości które podajesz są dla ziaren kawy, co nijak się ma do składu palonej kawy, która w następnej kolejności nijak się ma do składu espresso w filiżance.

zaczyna pokrywać oleista powłoka którą sama woda nie zmywa

Jest mnóstwo rzeczy których sama woda nie zmywa, więc niekoniecznie "powłoka" musi być z tłuszczu.

Offline MSL

« Odpowiedź #56 dnia: 20 Styczeń 2024, 17:42:25 »
Faktem jest, że kilku tutaj delikatnie nie rozróżnia składu kawy z podziałem na etapy jej obróbki, gdzie takowy znacząco się zmienia, więc dla panów, którzy widzą tłuszcze i białko w espresso tylko powiem, że w 100g espresso jest zaledwie: 0,1 - 0,2g tłuszczu oraz 0,1g białka. Wartości statystycznie pomijalne. W normalnym pojedynczym lub podwójnym espresso jakie się pije można spokojnie przyjąć, że zasadniczo nie ma ich wcale.

« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2024, 17:45:18 wysłana przez MSL »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Styczeń 2024, 18:10:02 »
Dla tych którzy czytanie ze zrozumieniem języka polskiego posiadają na poziomie niższym niż 1 klasa podstawówki powtórzę że przytoczyłem cytat z artykułu na stronie konesso, bo sam byłem aż tak wysoką  zawartością tłuszczu zaskoczony. ;)

Jest mnóstwo rzeczy których sama woda nie zmywa, więc niekoniecznie "powłoka" musi być z tłuszczu.
To wymień te co są w kawie, chętnie coś się nauczymy. :taktak:
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2024, 18:19:01 wysłana przez Artisz »

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Styczeń 2024, 20:33:15 »
W związku z powyższym zagadnieniem deklaruję, iż zlecę badania składu espresso.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Styczeń 2024, 20:51:24 »
Ale jakiego espresso? ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi