Autor Wątek: Jaki kolejny ekspres po RS ?  (Przeczytany 6067 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Jaki kolejny ekspres po RS ?
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:06:35 »
Chyba nie. To określenie jest całkiem fajne: crema czyli "śmietanka". Jak inaczej mogliby to nazwać?

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:19:06 »
Ale co nazwać? Ja opisałem różnice pomiędzy ekspresami między innymi, które można zaobserwować na postawie przebiegu ekstrakcji, oleistość espresso to nie jest określenie substytutu tylko przymiot, który pozwala na określenie jakości ekstrakcji, jak Ci się nie podoba ten termin to sobie weź pod uwagę kolor, gęstość, barwę, konsystencję, zachowanie światła i zawartość tłuszczy z białkami na kawie wylewającej się z prysznica.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:34:38 »
Nic nie nazywać, by nie mieszać: -->> https://wsjp.pl/haslo/podglad/96038/oleistosc/5235797/plynu
Kawa nie ma konsystencji oleju i koniec. Oleistość kawy jest znikoma i na pewno nie zaobserwujesz jej podczas ekstrakcji espresso, niezależnie od jakości, ceny masy ekspresu, grupy, młynka itp.  :picardpalm:.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2024, 20:39:04 wysłana przez Antonio »

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:38:20 »
jak Ci się nie podoba ten termin to sobie weź pod uwagę kolor, gęstość, barwę, konsystencję, zachowanie światła i zawartość tłuszczy z białkami na kawie wylewającej się z prysznica

Białko w espresso... po przełomowych faktach z dziedziny fizyki płynów mamy kolejne rewelacje, tym razem chemiczne :)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:44:06 »
Espresso na Rancilio wychodzi mało skoncentrowane jak na większości ekspresów do 4k, wynika to z konstrukcji grupy pierścieniowej. Jeśli szukasz czegoś innego to pewnie warto rozważyć E-61 a później można pomyśleć o dobrej grupie saturacyjnej. Ekspres z wymiennikiem jest moim zdaniem dobrą opcją. Jeśli chodzi o wodę to zbadaj sobie twardość wody po przefiltrowaniu dzbankiem i masz z głowy, jak Ci filtruje do odpowiedniego poziomu to jest ok, a jak nie to kupuj mineralną albo pomyśl nad zmiękczaczem.

Czy możesz podać jakiś branżowy artykuł albo badanie na ten temat? Ponieważ aktualnie brzmi to jak wyższa szkoła chłopskiego rozumu

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:48:28 »
Ale z czym ty polemizujesz? Odnieś się do meritum, a nie do swoich wątpliwości.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:52:24 »
Proszę o literaturę, rzucasz jakimiś dziwnymi hasłami których nikt nie rozumie i każdy ma wątpliwości.

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:56:35 »
jak Ci się nie podoba ten termin to sobie weź pod uwagę kolor, gęstość, barwę, konsystencję, zachowanie światła i zawartość tłuszczy z białkami na kawie wylewającej się z prysznica

Białko w espresso... po przełomowych faktach z dziedziny fizyki płynów mamy kolejne rewelacje, tym razem chemiczne :)

Czekam na jakąś konkretną analizę, oczekuję merytorycznej dyskusji, jeśli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowadź konkretnymi argumentami. Pomysł jest w fazie analizy dla tego wrzuciłem go na forum, aby to przedyskutować. Z tego co kojarzę to czujesz do mnie miętę jeszcze jak pisałem na starym loginie. Na razie jak sobie Ciebie wyobrażam to widzę zmarszczone czoło i zdziwione oczy.

Do pawel980

Ale jakiej Ty literatury oczkujesz? Poczytaj sobie co kawa ma w składzie, jak się uczyłeś w szkole i na studiach chemii to mnie zrozumiesz, czemu nie odniesiesz się do meritum? Jeśli sądzisz, ze jest inaczej to to urzeczywistnij.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Styczeń 2024, 20:59:59 »
Czekam na jakąś konkretną analizę, oczekuję merytorycznej dyskusji, jeśli jestem w błędzie to mnie z niego wyprowadź konkretnymi argumentami. Pomysł jest w fazie analizy dla tego wrzuciłem go na forum, aby to przedyskutować.

Ty do mnie to piszesz? Jaki pomysł jest w fazie analizy i ma być dyskutowany? Pomysł białka w espresso?
I jakiej analizy i merytorycznej dyskusji oczekujesz? W espresso nie ma białka - dziękuję, koniec merytorycznej dyskusji.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:03:16 »
Dobrze, to ja napiszę jako osoba, która miała RS(v5), w tym samym czasie, co HX'y które do tej pory posiadam z grupą E61(a teraz jeszcze dodatkowo Decenta), że to brzmi jak kompletna fantazja. Wspomniana "oleistość", a raczej konsystencja espresso jest praktycznie nie do rozróżnienia, dla mnie. Chyba, że wymaga to jakiś dokładnych badań i sprzętu, bo w wizualnym porównaniu różnica nie występuje. Dlatego dopytam grzecznie - o metodykę testową oraz narzędzia jakie we wspomnianym teście zostały wykorzystane. W końcu oczekujesz merytorycznej dyskusji.

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:05:00 »
NPF?

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:16:55 »
Cytuj (zaznaczone)
>Ale jakiej Ty literatury oczkujesz? Poczytaj sobie co kawa ma w składzie, jak się uczyłeś w szkole i na studiach chemii to mnie zrozumiesz, czemu nie odniesiesz się do meritum? Jeśli sądzisz, ze jest inaczej to to urzeczywistnij.

Chodzi mi o jakiś test, metodykę tego badania? Ale widzę, metodyką był NPF czyli na oko, więc jednak szkoła chłopskiego rozumu tutaj się potwierdziła. Dziękuje za rozwianie wątpliwości.

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:18:59 »
Jak chcesz kogoś obrażać to spójrz w lustro i mów do siebie. Jak nie potrafisz swojej wiedzy połączyć z tym co widzisz to zamilcz i się nie wypowiadaj bo nawet jakbym Ci przytoczył Baśnie Andersena to byś napisał, że to był Potop.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:20:29 »
Ja pier.... co tu się wyprawia. :o
x2

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Styczeń 2024, 21:25:28 »
Niestety widać, że Panowie rączek używają tylko do stukania w klawiaturę, a ekspresy to jest jednak hand made.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi