Autor Wątek: Jaki kolejny ekspres po RS ?  (Przeczytany 6066 razy)

Offline Farin Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Kawiarka Biletti Kitty, SAECO PICOBARISTO HD8924/09, Aeropress
  • Młynek: Eureka Mignon
Jaki kolejny ekspres po RS ?
« dnia: 19 Styczeń 2024, 09:21:44 »
Witam :-)
Kilka lat używałem Rancilio Silvia w połączeniu z Eureka Mignon. Chyba zrozumiałem wady i zalety tego sprzętu i rozważam pójście dalej.
Jaki wg Was ekspes powinienem kupić po RS, żebym mógł się rozwinąć niwelując to czego nie dał mi RS?
Robię dwa razy dziennie po dwa cappucino/flat white.

To czego mi najbardziej brakowało w RS:
- czekanie aż się nagrzeje/wystudzi przy robieniu kaw mlecznych (a tylko cappucino/flat white piję)
- brak termometu/PID wskazującego aktualną temperaturę
- szybki spadek temperatury w bojlerze przy parzeniu kawy

Nie pali mi się - to są wstępne rozważania/orientacje  ;)

Dziękuję za wszelkie sugestie!
Lubię wiedzieć.

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
Odp: Jaki kolejny ekspres po RS ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń 2024, 10:12:21 »
Myślę  że możesz  zobaczyć  na Profitec GO , szybko i stabilnie.
Cena około  4000Pln . W promocji może uda się  taniej 😉

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Styczeń 2024, 10:21:00 »
Myślę  że możesz  zobaczyć  na Profitec GO , szybko i stabilnie.
Cena około  4000Pln . W promocji może uda się  taniej 😉
To byłby raczej skok w bok a nie do przodu. Jeżeli kolega chce robić kawy mleczne bez czekania to raczej jakiś HX albo DB z PID, albo Ascaso na dwóch termoblokach.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Styczeń 2024, 10:26:08 »
Dokładnie, zupełnie nie ma sensu przesiadać się z RS na Profitec Go. Jedyne co zyska, to PID, reszta praktycznie identyczna, sens wydania 3,6-4k zł na niego - żaden.

Ostatnio za tyle można kupić używki DB, było nawet kilka tutaj na forum w odpowiednim dziale. A jeśli będziesz miał szczęście to w outlecie lub po solidnym rabacie(porozmawiaj z Michałem z Konesso) Lelit Elizabeth można czasem trafić za niewiele ponad 4k, w tej cenie nie ma nic lepszego(DB, nowego).

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Styczeń 2024, 10:43:29 »
Ostatnio za tyle można kupić używki DB, było nawet kilka tutaj na forum w odpowiednim dziale.
Dokładnie, mam nawet ja na sprzedaż wystawioną Bellonę DB z PID i szybko nagrzewającą się saturowaną grupą i wieloma dodatkowymi opcjami za dużo taniej niż nowy GO, jak byłbyś zainteresowany to pisz na priv. ;)

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Styczeń 2024, 11:29:18 »
No tak chłopaki to prawda , miałem ECM hx. I to była fajna sprawa przy spienianiu mleka zaraz lub w trakcie robienia espresso. Ale poleciłem Profitec Go z uwagi na szybki czas nagrzewania maszyny i stabilność temperatury, a tu ECM HX Technika przegrywa z kretesem,  wiem bo mnie denerwował  przy obsłudze kilku kaw ciężko było o stabilność.  Do tego ten czas nagrzewania , u mnie około 50 minut 😞
Ale jeżeli chodzi o resztę obsługi , moc pary I wykonanie  to - PETARDA  😀

Offline Farin Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Kawiarka Biletti Kitty, SAECO PICOBARISTO HD8924/09, Aeropress
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Styczeń 2024, 12:31:13 »
To jeszcze pytanie mam.
Bo mam w kranie twardą wodę. Po filtrze Dafi jest lepiej ale z założenia zakładam, że muszę/chcę odkamieniać raz na dwa, trzy miesiące i tu pytanie. Bo bojler to wiadomo jak odkamieniać. A jak jest z HX-em? Kiedyś coś mi sie o uszy obiło, że odkamienianie HX-a to tylko w serwisie. A jeśli tak to wówczas HX raczej odpada.
Moge mieć nie pełne informacje, ale przy RS rozważałem zakup Nuova Simonelli - Oscar II i wygrała RS, z racji ceny ale i tego odkamieniania.
Przy zmianie na coś lepszego musze brać możliwość odkamieniania "w domu".
Lubię wiedzieć.

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Styczeń 2024, 12:39:41 »
Espresso na Rancilio wychodzi mało skoncentrowane jak na większości ekspresów do 4k, wynika to z konstrukcji grupy pierścieniowej. Jeśli szukasz czegoś innego to pewnie warto rozważyć E-61 a później można pomyśleć o dobrej grupie saturacyjnej. Ekspres z wymiennikiem jest moim zdaniem dobrą opcją. Jeśli chodzi o wodę to zbadaj sobie twardość wody po przefiltrowaniu dzbankiem i masz z głowy, jak Ci filtruje do odpowiedniego poziomu to jest ok, a jak nie to kupuj mineralną albo pomyśl nad zmiękczaczem.

Offline Farin Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Styczeń 2024, 14:26:09 »
Mam w domu filtr do wody RO, której używam do akwarium, ale kawa na czystej RO mi nie smakuje. Próbowałem domieszać RO z kranówką to jest ok. Ale najsmaczniejsza mi wychodzi na świeżej kranówce przepuszczonej przez dzbanek z filtrem Dafi. Sama woda ma GH29, po dzbanku bodajrze GH10.
Możesz zaproponować rozsądne propozycje z grubą E-61 gdzie w miarę możliwości nie płaci się za logo producenta tylko "to co konieczne i niezbędne" ?
Dziękuję

Kiedyś patrzyłem na ROCKET APPARTAMENTO ale jakoś raziła mnie dodatkowa wylewka na gorącą wodę czyli coś czego nigdy nie użyję, a "wystaje".

Lubię wiedzieć.

Offline Hyoah

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID v2
  • Młynek: DF64, KINGrinder K6
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Styczeń 2024, 14:39:27 »

- czekanie aż się nagrzeje/wystudzi przy robieniu kaw mlecznych (a tylko cappucino/flat white piję)

Witam,
Miałem dokładnie te same problemy i dylematy u siebie z Gaggia classic pro.
Po długich poszukiwaniach u mnie wybór padł dosłownie w tym tygodniu na Ascaso DUO PID V2 i zamówienie leży u Janusza :).

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Styczeń 2024, 15:21:12 »
Mam w domu filtr do wody RO, której używam do akwarium, ale kawa na czystej RO mi nie smakuje. Próbowałem domieszać RO z kranówką to jest ok. Ale najsmaczniejsza mi wychodzi na świeżej kranówce przepuszczonej przez dzbanek z filtrem Dafi. Sama woda ma GH29, po dzbanku bodajrze GH10.
Możesz zaproponować rozsądne propozycje z grubą E-61 gdzie w miarę możliwości nie płaci się za logo producenta tylko "to co konieczne i niezbędne" ?
Dziękuję

Kiedyś patrzyłem na ROCKET APPARTAMENTO ale jakoś raziła mnie dodatkowa wylewka na gorącą wodę czyli coś czego nigdy nie użyję, a "wystaje".

Być może Profitec PRO 400 rozwiązał by sprawę, przy ekspresach z wymiennikiem ciepła i przygotowywaniu kaw mlecznych PID nie ma, aż takiego znaczenia. Jeśli chodzi o wylewkę to można by ją spróbować odciąć i czymś ozdobić otwór.

Jeśli takie rozwiązanie Cie nie satysfakcjonuje to może idealnym wyborem będzie ECM Classic z dyszą spieniającą i jednym bojlerem?
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2024, 15:25:56 wysłana przez teges_pl »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Styczeń 2024, 15:27:07 »
Mam w domu filtr do wody RO, której używam do akwarium, ale kawa na czystej RO mi nie smakuje.
Bo taka woda się nie nadaje do picia.

Offline Farin Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Styczeń 2024, 15:29:01 »

Witam,
Miałem dokładnie te same problemy i dylematy u siebie z Gaggia classic pro.
Po długich poszukiwaniach u mnie wybór padł dosłownie w tym tygodniu na Ascaso DUO PID V2 i zamówienie leży u Janusza :).

Ascaso Uno PID o mały włos nie kupiłem zamiast RS, ale wtedy jak się radziłem na forum, to ktoś wyraźnie stwierdził, że "z jakiegoś powodu w kawiarniach nie ma ekspresów z termoblokami" i to dźwieńczące w głowie, acz niewyjaśnione zdanie sprawiło że poszedłem w stronę RS.
Co nie zmienia faktu, że wspomniany przez Ciebie model wpada w moje gusta :-)

Lubię wiedzieć.

Offline Farin Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Styczeń 2024, 15:30:34 »
Mam w domu filtr do wody RO, której używam do akwarium, ale kawa na czystej RO mi nie smakuje.
Bo taka woda się nie nadaje do picia.

Wg sprzedawców systemów RO nadaje się i to jak najbardziej! i to nie tylko do picia ;-P Tylko książki od biologii mówią co innego, no i fakt, że mi taka woda poprostu nie smakuje. Ba, nawet przed wlaniem jej do akwarium musze ją zmineralizować, żeby nie zabić tego co tam żyje ;-)
Lubię wiedzieć.

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Styczeń 2024, 15:52:54 »
Wycofuję się ze swojej propozycji, nie zauważyłem jakie kawy pijesz.

Pozdrawiam

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi